Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrahangok

Témaindító: luinemo, idő: Dec 31, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) luinemo hozzászólása Dec 31, 2007 /

Sziasztok.
Szeretném a véleményeteket, ötleteiteket kérni!
Azt gondolom, hogy ebben az idegesítő világban vannak olyan jelenségek, mint például az infrahangok amelyek érzékeléséhez nincsenek megfelelő érzékszerveink, csak azt tudjuk, hogy "valami" rossz hatással van ránk.
Ha valaki tudna olyan érzékelőt, kapcsolást ajánlani, amellyel kimutathatók a környezetünkben meglévő 20-25Hertz alatti rezgések jelenléte, megkösszönném.
Lui.
(#) Collector válasza luinemo hozzászólására (») Dec 31, 2007 / 4

Mondjuk egy mikrofon? Vagy nagyobb hangszóró membrán. Persze egy erősítő nem árt hozzá, és egy szkóp, amin láthatod a hangot
(#) Ant válasza Collector hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Vagy a szkóp helyére egy szűrő, és a végére egy led. Így csak akkor világít a led ha olyan hangot érzékel a kütyü
(#) dpeti válasza Ant hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

megnézném azt a szűrőt, ami tud ilyen meredekséget :p
(#) luinemo válasza Collector hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Köszönöm, de nincsen szkópom,(pech), az erősítőknek van egy alsó határa , tudom az 50Herzt-et nagyon jól kezelik ha rossz a táp, de ez a 20herzt alatti tartomány nem tudom működik-e, mert ha igen akkor egy lágy hangszóró le sugározza és hallani ugyan nem lehet, de dühitő érzéseket kelt, esetleg.
Nincs valami más megoldás, láthatóvá lehetne-e tenni?
Lui.
(#) alex077 hozzászólása Dec 31, 2007 /

Én csak annyit tennék hozzá, hogy amikor autóba vagy egy gagyibb buszba ülök szinte azonnal elkezd fájni a fejem. Sztem a motor keltette rezgésektől rezonál az egész kasztni és mivel ez egy zárt tér kész kínzó kamra nekem ilyenkor. vannak olyan fülesek amik érzékelik a külvilág zaját és azt egy ellentétes jellel kioltják. Vmi ilyesmi cucc kellene nekem infra hangra.
(#) luinemo válasza alex077 hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Erről van szó. Ezek azok a dolgok pl. egy lakótelepi épületben, iskolákban, szinházban éás még sok más helyen amik úgy hergelnek fel embereket, hogy nem tudnak róla. ( Foci meccsek? )
Szóval idegesek vagyunk, nekem meg egy olyan fekete doboz kellene, aminek az érzékelője, erősítője és műszeres kijelzője tudatná, hogy itt az infra.
Pl. a szomszédom "hallkan" bútort tologatott éjjel egykor,
én meg majd a falnak mentem, ekkor mondá valaki, hogy ez infra!
Lui.
(#) mefi01 hozzászólása Dec 31, 2007 /

én 1x láttam tán a dyscovery-n ,hogy beültettek 30 ember t 1 szobába, és infrahangot kezdtek játzsani nekik és le kellett írniuk hogy mit éreznek

ezek a hangok a vadállatok hangjaiból voltak kivágva

gondolom infrahangot játszanak a tv-ben a horrorfilm alatt is, vagy nem???

jó lenne 1 infrahanggenerátor is
(#) luinemo válasza mefi01 hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Erről én is hallottam, az állatok morgása, a lavina hangja, az orkánok dübörgése, hát igen ezek veszélyt jelző hangok, lehet, hogy az ősemberek még hallották ezeket?

Kiváltják a menekülési reflexet, megmozdulnak a belső szervek, mégsem mennek ki a diszkóból, egyfajta élmény, de vajon mennyire káros az idegekre?

A hangszórókról kérdezném tanult barátainkat, hogy vajon az infrákat kisugározzák-e? Miért azt írják rájuk, hogy 20herztől? Úgysem halljuk? Vagy amikor egyenfesszel kattogtatom akkor az már infra? Van alsó határa, vagy az egyenfeszültség a határ, ez lehet, hogy nektek nyílván való, csak úgy felvetném, hogy mondjuk 5herzt től?
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Dec 31, 2007 / 4

Itt van egy infrahanggenerátor...A TV ben nem játszhatnak az infrahanggal,mert a rendszer nem viszi át, de nem úgy egy moziban. Egy hangszóró átvitelén én is furcsállom a 20Hz-től való indulást, mert hát az DC-től indul, mozog is szépen...
(#) Peti_85 válasza Medve hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Van benne egy mondat, ami megfogott!
Idézet:
„Jól használható elektromos hangszerek vibtrátó-oszcillátoraként”

Ez mégis hogy? hova kéne kötni pl a gitár jelét, hogy az vibráljon???
(#) Pafi válasza Medve hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Egy hangsugárzónak nem az a dolga, hogy mozogjon, hanem hogy hangnyomást keltsen. Hiába mozog, ha nem kelt nyomást. A határfreki pedig nem azt jelenti, hogy az alatt semmit nem csinál, hanem hogy itt csökken mondjuk harmadára a keltett hangnyomás egységnyi feszültség hatására. Lejjebb is szól, csak egyre gyengébben.
(#) Medve válasza Pafi hozzászólására (») Dec 31, 2007 /

Aha...vágom, hangnyomás!
Peti: A szinuszoszci jelét egy feszültség vezérelt erősítőre kell kötni. Például az erősítő hangerő potija helyett lévő FET gate-jére, vagy ha ugyanezen FET egy OPA visszacsatoló ágában van, hasonló lehet a hatás. Más ötlet: Vannak ugye a limiterek, azokban egy FET van a bemeneten, ami söntöli a bemenő jelet. Ezen FET az erősítő kimenetéről kapja a jelet egyenirányítás és "átlagolás" után. Ezt a jelet kell lecserélni a szinuszjellel.
(#) kaszarobert hozzászólása Dec 31, 2007 /

Amikor régen a lemezjátszón a lemez hullámos volt, akkor a mélynyomóim nagyokat ugráltak a lejátszás közben 1-2 Hzen. Ha jól méretezed az erősítődbe a csatolókondikat ill a visszacsatolásokat (bár ezt sokan rossz méretezésnek hívnák) akkor jóval 20 hz alá tudsz menni. Kérdés az, hogy jó e ez neked? Nekem a hangszóróról leperegtek a kivezetővezetékek tőle, hetente kellett visszaforrasztani

És a normális jel meg betorzított kellő kivezetésnél az "infrától". Azért 1 Hz alá, hagyományos mélynyomóval nem igen tudsz menni, mert visszahúzza a membrántartó nem tudom, hogy nevezi bizgettyű...
Buék
(#) luinemo válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 1, 2008 /

Mindenkinek BUÉK!
Az alacsony frekis kapcsolást köszi, és az alulméretezésre vonatkozó ötlet is tetszik, most már ha kell tudnám előállítani, de visszatérve az eredeti ötletemhez, igazából egy érzékelő és mérőeszközt szeretnék.
Gondoljátok, hogy az átlagos dinamikus mikrofonok ha rohamosan csökkenő jelszintel is, de érzékelik a 20herzt alattiakat?
(#) Medve válasza luinemo hozzászólására (») Jan 1, 2008 / 4

Jó másnapot mindenkinek!
Alacsonyfrekis méréshez alkalmas egy nyomásmérő szenzor is. A hazánkban is kapható MPX4115A-nak 1ms a válaszidje!
(#) Szebence hozzászólása Jan 5, 2008 /

Bocsánat, hogy nem néztem utána a dolgoknak és úgy írok ide, de ezek az infrahangok, az a bizonyos "fehér zaj"?

Fehér zajt generáló programok, audók vannak, csak nem tudom, hogy ez kell-e?
(#) luinemo válasza Szebence hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Szia.
Nem erről van szó, a fehérzaj egy kevert hf jel, igen jól hallható, sok mindenre használható de nem infra.
Az amit én keresek, ( a nyugodt életemhez )
az egy érzékelő, egy detektor, bővebb értelemben egy olyan készülék ami megmutatja azt amit a fülem nem, de a szervezetem-tünk, igenis érzékel sajnos, csak nem tudjuk, hogy a környezetünkben jelen van.
Mondták ismerősök, hogy az mikrofonok állítólag veszik az infrát is, nyílván elég gyengén, illetve minnál kisebb a freki annál kevesebb lesz a vett jelfesz,gondolom...
Na, szóval, ha ilyenről hallott valaki esetleg megoszthatná velem, ha nem, akkor köszönöm az eddigi ötleteket. L.
(#) kobold válasza luinemo hozzászólására (») Jan 5, 2008 / 4

Találtam két linket, a másodikban egy megbuherált mikrofonnal is találkoztam:
1
2

Meg még olyasmit is olvastam, hogy víz alatt használatos mikrofonok nagyon alkalmasak a szenzor szerepére.
Medve javaslata (nyomásszenzor) van az első linknél is, matekos háttérrel, szerintem megépíthető itthon is.
(#) kaszarobert válasza kobold hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

KÁr hogy angol
Jól látom, hogy kondimokrofont, használ, nem dinamikusat!!?
(#) kobold válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Nagyon sok részlet úgysincs benne, amit le kellene fordítani, de vannak fordítók a neten, vagy ha megmondod, mire vagy kíváncsi, lefordítom neked, ha tudom.
Igen, kondenzátormikrofon, az
Idézet:
„Infrasonic Measurements:
Testing this system at infrasound frequencies was achieved with an adapted audio condenser microphone”
résznél írja. Faragasztóval valahogy lekenték a hátulját, hogy feljebb vigyék az érzékenységét alacsony frekin, és az alatta látható kapcsolást alkalmazták.
(#) kaszarobert hozzászólása Jan 8, 2008 /

Köszönöm, kábé ez érdekelt
Ha lesz egy kis időm átböngészem jobban!

(#) luinemo válasza kobold hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Köszönöm a linket, értem a lényeget, aki ilyen készüléket épített, látom négy csatornára osztotta az érzékelést, ebből látszik, hogy nem olyan egyszerű azért ez a műszer, nekem a nyomásérzékelős megoldás is elég lesz valószínűleg, detektálni a jelenlétét az infrának.
A mikrofonnál, magamtól is rájöhettem volna, hogy a kondenzátor mikrofon a megoldás.
Egyébként láttam olyan mélysugárzót ami teljesen zárt dobozban volt, na vajon mi jön ki belőle a legjobban, ha nem az infra? Csak úgy mondom..
Tanulmányozom még egy ideig ezt a két cikket, köszi.

(#) Pafi válasza luinemo hozzászólására (») Jan 9, 2008 /

Idézet:
„Egyébként láttam olyan mélysugárzót ami teljesen zárt dobozban volt, na vajon mi jön ki belőle a legjobban, ha nem az infra?”

A rezonanciafreki.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem