Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy 1W-os 650nm-es lézerem Mitsubishi diódaval készült. A hűtés TEC. A problémám a 2mrad körüli széttartás. Gondolom ezt lehetne valahogy fókuszálni. Tornatermi méretek között használnám egy multicolor rendszerbe építve.
Sziasztok nincs itt valakinek közületek egy Eurolite MS-2 moon lézere szeretnék a belsejéről néhány képet ha esetleg valakinek lenne. Előre is köszönöm.
T. Urak! A galvo topikban már feldobtam az ötletet: hipergyors galvo HDD motorból?
A boncolt példány egy Wd blue vinyóban szolgált. 12 szegmenses lemezelt (lágy)vasmag a 3 db csillag-kapcsolású tekercs miatt 4-4-4 osztásban tekerve 0,25 CuZ huzalból. Tekercsenként ~0.8 ohm. Igen nagy nyomatékú motorok, tulajdonképpen váltóáramú motorok hiszen a 3 szegmensen a négyszögjel halad körbe pulzálva.. A 3 db tekercs ne zavarjon be, a vinyókban ehhez speciális vezérlés van, nekünk erre úgyis más vezérlés szolgál. Tehát bármikor áttekerhető 2 tekercsre (akkor minden második szegmenst tekerjük) a megfelelő eredő ellenállás figyelembevételével. Vékonyabb huzallal és több menetszámmal. A vinyó motorok fordulatszáma 7200 rpm ami elég csábító sőt ugye vannak 10-15 rpm-es vinyók is. Ráadásul készen kapunk egy profi gyári csapágyazást. Aggályaim: 1/ a nagy nyomaték ellenére nagy a forgórész súlya 2/ lassítja-e a galvot, (fluxusváltozás) hogy a tekercselés nem légmagos, hanem lemezelt vasmagra történik? A másik ötlet, mi van ha nem 2 hanem 4 tekercset használunk? Ez egy normál galvo esetén is kipróbálható lenne. Ugyanis azt láttam, hogy a 2 tekercses változatnál mindenki kínosan arra törekszik, hogy a tekercselés minél jobban ráfeküdjön körbevegye a mágnest, palást szerűen. Miért ne lehetne a mágneses tér eloszlását úgy javítani ha 4 db tekercs van 2-2 osztásban?
Kicsit vakvágányon vagy kolléga!
Ezzel az erővel porszívóból is lehetne galvó, az még többet fordul. Viszont a galvó üzemszerűen soha nem forog, inkább rezgésnek hívnám amit végez. Két dologra kell odafigyelni, e lehető LEGKÖNNYEBB forgórész készítésére, a lehető legnagyobb erő létrehozására ami a forgórészt forgatja. Ezért nem a legjobb út a HDD moci. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014
Igen a súly miatt nekem is vannak aggályaim. Nyomatéka lenne bőven, de a súly miatt nagy a tehetetlensége.
Tisztában vagyok avval amit írtál, mint alapszabály. "e lehető LEGKÖNNYEBB forgórész készítésére, a lehető legnagyobb erő létrehozására" Az ötlet második fele, ha nem 2 hanem 4 tekercset használnánk? Mert több projektnél nálam a küzdést, palást szerűen ráhajtogatni a 2 tekercset. Ha 2-2 tekercs lenne, jobban eloszlana a mágneses tér, nem?
Kész van a 4-ik RGB projekt is.
Helló!
Jól néz ki, grat! Minden nyák gyári, kivéve az áramgenerátort? Mennyiből jön ki így az egész kb.?
Szia ez egy laserword RS800-at alakítottam át RGB lézeré és minden ki lett benne cserélve, tehát nem saját csak át alakított de szinte minden új benne.
Optikák lézer diódák, tükrök és miegymás, úgy kb 270 ezer ft. Üdv tybord
Szóval ilyen miniatűr galvók (pontosabban rezgőtükrök) is vannak, tehát van más útja is az eltérítésnek, amikhez nem kell 70-100 watt teljesítményt bepumpálni. Leginkább a dvd olvasófej külső lencsemozgató mechanizmusához hasonlít így ránézésre. Az más kérdés, hogy optikai visszacsatolás nélkül csak open-loop lesz.
Két fontos dolog:
1/ pont tegnap olvastam végig a LASORB cuccot, mindenképp javasolt! Szegény ember LASORB védelme a diódával párhuzamosan: 100 ohm, 1 mikro tantál, 10 nano kerámia, 4.3 voltos zéner, vagy 4 voltos supressor, egy gyors shocky dióda, valamint tápfigyelővel ellátott relé, ami kikapcsoláskor a diódát rövidre zárja. 2/ a te 20 wattodhoz képest kis teljesítményű 150-300 mW dvd lézerdiódákhoz is igazából nem szabályozva, hanem párhuzamosítva vezetik a különféle áramszinteket (Kirchoff törvény) tehát egy alacsony alapáramhoz hozzávezetik pl. az RW lemezekhez szükséges magasabb törlőáramot, (írás) tehát a két áram összege az üzemi max áram alatt kell maradjon. Ugyanezt te is megteheted, több kisebb nagyon precíz áramgenerátor hozzávezetésével, a lényeg hogy ne dolgozzanak vissza egymás kimenetére. Illetve nem ártana erre írni egy PIC-es cuccost. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
Sziasztok!
Mi lehet a gond a szupepés áramgenerátorommal? 808 nm -t cseréltem a zöldben 1 w-os az előzőt egy sajnálatos baleset miatt kilőttem de rendesen működött minden előtte. betettem az újat a bemenetre adok 5 voltot ahogy azt kell utána ha szebályzom felfele azáramot KB 350 mA ig tökéletesen szabályozni lehet a bemenetet úgy hogy ha leveszem az 5 voltot kialszik rendesen. Namost mivel fel kell tekerjem legalább 800 mA ig de 350 mA felett már nem igazán érdekli a modulációs bemenet hanem elkezd bemeneti fesz nélkül is világítani és csak nagyon kis mértékben mondhatnám elhanyagólhatóan lehet szabályozni de elég erősen világít 0 bemeneti fesznél is. LM358 és az IRL 540 -t kicseréltem teljesen újra de kiderült hogy az előzővel sem volt gond. visszatérve előtte semmi ilyen gond nem volt vele ment már ráadásul pár bulin folyamatosan. Ráadásul 1 amperre volt beállítva mert azt még ki kell bírnia. Előre is köszönöm segítségeteket. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
A DVD irók pwm-et használnak iráskor.
Olvasáskor pedig CW-ben üzemelnek állandó áramon. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Ez olyan,mint amikor valaki LED-ből akart épiteni lézert.(igen,itt a HE-n olvastam...)
Ennyi erővel gyertya és egy fókuszáló lencse.(ez pedig egy szarkasztikus válasz volt a LED-es ötletre)
Talán a sajnálatos baleset most is megtörténhetett?
Egyébként azért nem megy 350mA fölé,mert a monitor ellenállás lekorlátozza.(3.9 ohm-os?) Cseréld kisebbre.Csak vigyázz,mert kisebb modulációs jelszint változásokat fog kérni.A potmétereidet cseréld le többfordulatosra a precizebb feszültségek állitásához. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2014
Idézet: „hipergyors galvo HDD motorból...A vinyó motorok fordulatszáma 7200 rpm ami elég csábító sőt ugye vannak 10-15 rpm-es vinyók is...” Érdekes. Elárulnád,mi köze van a galvanometrikus scannereknek a fordulatszámhoz? Amúgysem a HDD tányérforgató motorjából szoktak "galvót" késziteni,hanem az iró/olvasó fej mechanizmusából. Ennyi erővel vegyél egy turbómarót az 32000 RPM-en is üzemel... Idézet: „Kicsit vakvágányon vagy kolléga!”
Tisztában vagyok egy galvó és egy hdd motor különbségeivel, csak próbálok más utat találni, ahol esetleg nem kell 70-100 wattot bepumpálni.
Deszkamodellen megfelelő 4-szögjelekkel, nekem nem működik a hdd-s galvó megfelelően. Pontosabban megfelelő vezérléssel rezeg ugyan, de a forgórész nagy tehetetlensége folytán (forgórész = körpalást mágnes állórész=12 szegmenses tekercselés) túl kicsi elmozdulást produkál. Egyébként fentebb van kép egy ilyen gyári, rezgőtükrös megoldásról, ami egyáltalán nem hasonlít egy galvóra. Max néhány wattal kivezérelhető.
Azt hiszem a dvd írókban más lézeráram tartozik a normál "pörköléshez" illetve a lemez törléséhez RW. Erről szólt a cikk, de majd megkeresem.
Egyébként több áramgenerátor rajzot is láttam, ahol úgy oldják meg, hogy a dióda kap egy alap áramot "előfeszítést" 50-70 mA és innét lép feljebb az üzemi áramra. Példa:
Sziasztok!
Kérdésem lenne az hogy létezik e olyan szoftver amivel helyettesíteni tudom egy saját mremúriás show kártya ami hangra oszt ki az lpt-re figurákat csak ezt valahogy jobb lenne szoftverbe ha pl winampról játszok akkor vezérelje az lpt -t a dac felé és nyomjon ki ábrákat vagy csak csíkokat köröket stb. Mert elég nehéz a mambával írkálni előre showokat de ez így egyszerűbb lenne főleg az egész buli időtartamára mert oké megírok egy két show-ot de sok zenére egyszerűbb lenne így.
Ezt hivják-azthiszem- előfeszitő áramnak(BIAS,Threshold...)
Ez az áram akkor is rajta lesz a diódán,mikor rákapcsolják a modulációs jelet illetve attól független. A diódák nem szeretik a "hideginditást" továbbá megemelik az áramot a nyitóáram közelébe(ez a dióda teljesitménytől függően 10-1000mA is lehet!),ezért alkalmazzák az előfeszitő áramot. A DVD iróknál nem tudom van-e állandó előfeszitő áram,de továbbra is mondom: PWM-ben modulálják iráskor.Nem CW-ben,nem TTL-ben.Ezért is látni az adatlapokon pl: max optical output: 400mW [PULSE*] *TARGET SPEC /Condition Duty Cycle: less than 35%, pulse width: less than 30ns Tehát PWM. ml101u29-25 660nm-es DVD-RW lézerdióda adatlapján található A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Létezik(nekem pl olyan van,bár USB-s) de szerintem olyat csak megvásárolni fogsz tudni.De megéri,hidd el.
Esetleg az NLS 1.67. Az képes együtt operálni a hangkártyával és LPT-s. A mamba-nak(még a hamisitottnak is)van live player része,MIDI-vel vezérelhető,az nem lesz jó?A MIDI controllereket sokmindenre lehet használni.Mégis jobb mint az egér meg a keyboard. Amúgy a mamba-nak szerintem egész kellemes a timeline szerkesztője,csak meg kell tanulni használni.Bár ha BSOD-t kap az XP,az már kevésbé kellemes.Tapasztaltam,3 órás munkám távozott az örök lézermezőkre,anno. Winampot pedig egyedül a QM2000 kártya képes kezelni egy AVS plugin segitségével. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
Kipróbáltam egy HDD szedőfejet, fénykorában egy WD 500 gb green-ben teljesített szolgálatot. Az ellenállása 11,5 ohm. A hosszú karokat eltávolítottam. A gyári szalagkábelt meghagytam, ennél jobb hozzávezetést úgysem tudnék gyártani. A nyugalmi helyzetbe (parkolás) a fejet az alu részbe ragasztott acél tüske húzza. Ezt eltávolítva könnyebben mozog. Már 1-1.5 V vezérlés elegendő, 5 mA körül megmoccan. Megmérném a sebességét "galvóként" de nem jövök rá, hogy tudnék elhelyezni fotódiódát. A középállást egy állandó stabil kis árammal lehetne megoldani. Ettől függetlenül optikai útválasztónak még ideális lehet, valami TTL meghajtással.
Sikerült a legújabb családtagot is életre kelteni.(CNI MGL-H-532 1W)
Használt,nem tökéletes állapotú vétel Angliából,szinte ingyen. Kapott egy 10W-os diódát és beállitottam az optikát. Tökéletes sugárforrás egy 8-10W-os RGB-hez. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Sziasztok!
Volna egy kis szakmai kérdés. Adott az rgb lézerem 3 db áramgenerátor plussz a dac a három szín kimenettel. Szereztem egy panelt amin beépített ábrák vannak és hangra dobálja ki öket stb. Namost ennek csak két szín kimenete van és most két váltókapcsolóval bekötöttem hogy át tudjam kapcsolni a dacról a panelre de hogyan köthetem rá a harmadik színt is mert valamelyikkel közösítenem cagy szerezzek 3 soros kapcsolót és ott párhuzamosítsak két színt ? nameg a fő probléma hogy a kiegészítő panelről 5 volt max helyett csak 3,5 jön ki tehát sokkal gyengébb a fénye de et még elviselem. párhuzamosan öszeköthetek két áramgenerátor bemenetet ? persze kapcsolóval hogyha átállok pc üzemmódba akkor ne legyen összeeresztve. Előre is köszönöm a segítséget:
Egy összeadó áramkört javaslok.
Annyiban lehet módositani,hogy a 3.5V helyett 5V-ra erősitsen,ehhez a műveleti erősitő visszacsatolásánál a 10k ohm-ot cserélheted 20k ohm potira és beállithatod a kimeneten az 5V-ot. Bármi nem tiszta a képpel,kérdezz bátran.
Szerintetek alkalmas ez a kapcsolás lézer modul villogtatásra?
Szia ez egy bistabil multivibrátor szerű kapcsolási rajz. Én a helyedben PWM jellel vezérelném a diódát. Bővebben: Link például ez.
sziasztok! Még kezdő vagyok a témában! Érdeklődnék,hogy a Laserworld RS800g-ről van valakinek tapasztalata? Mennyire hiteles a 800mw?
Teljesítmény: 800mW zöld/532nm Dióda: DPSS laser module Szkenner: gyors galvórendszer Szkenner sebesség: max. 50.000pps Vezérlés: ILDA, DMX 512, zenevezérelt,automata DMX 512: 14 csatorna Beépített ábrák: kb 200 ábra Kijelző: digitális kijelző Fogyasztás: 120W
Lézervörld: rossz minöség hamis adatok
Idézet: „Teljesítmény: 800mW zöld/532nm” ez a valóságban jó ha 500,de inkább 400mW lesz(a mérhető valós optikai teljesitmény) Azt sem csodálnám,ha a házba ténylegesen egy 4-500mW-os modul lenne beszerelve. Idézet: „Szkenner sebesség: max. 50.000pps” Ezt se nagyon feszegessük,25-30kpps többre nem igazán van szükség. Minőségi projekcióról meg nem kell álmodozni.Arra egy LW scanner nem képes.CT,Eyemagik,Scannermax DT-Electronics,Sonima de ezek több nagyságrenddel drágábbak. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |