Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
I2C-n keresztül szeretnék meghajtani egy LCD panelt (http://lomex.hu/hu/webshop/#page,0/search,37-00-83/stype,1) egy Atmega128-cal. A kapcsolást egy cikk alapján (http://meinprobot128.wordpress.com/erweiterungen/lcd/) készítettem, de nem akar megnyikkani. =( Illetve az LCD világít, kontrasztot tudok állítani a potival (1.jpg), de vezérelni nem tudom, a programozásban kellene segítség... Ha valakinek van 5lete, vagy ideje segíteni, azt megköszönném. Üdv: Horváth Gábor
Hááát... ha 6V-ig le van merülve a 12V-os aksija (vagy jópár cellája zárlatos), akkor tényleg veszélyes (kiég az izzó, ha bírja különben a táp, és nem old le az áramkorlátja...). De ez semmiképpen nem üzemszerű állapot.
Nem lehet, hogy a 2x8-ast másképp kell inicializálni mint a 2x16-ost?
Sziasztok! Remélem tud valaki segíteni! Az a problémám hogy megállt a digitális km-számlálóm (motorkerékpárról van szó) illetve a trip1 , trip2 funkciók 0,9km-enként mindig nullázódnak. A sebességmérő megfelelően működik. Mi lehet a baj? Házilag javítható?
Igy néz ki : http://www.reviews66.com/new-yamaha-yzf-r125-bike-review-wallpapers...-view/
Üdv! Mivel én nem értek semmilyen formában az elektronikához, de nagy szügségem lenne egy panelra ezért gondoltam, hogy megkérdezem, hogy ki tudna nekem segiteni az alább linkelt gondomon.Egy gyakorlott elektromnikai embernek sztem nem nagy meló,de nekem meghaladja a tudásom.Ha lenne bárki aki segitene akkor keressen meg és a részleteket is meg tudjuk beszélni ,ha valami kimaradt volna a leirásból vagy nem lenne volágos.
leirás Köszönöm elöre is
Mit szólnál egy ilyenhez: Bővebben: Link
Már lett vele próbálva de nem müködött, csak az egyszerübb plug and play dolgokhoz müködik tudtommal, és sajnos nálam már ki lett szerelve a gyári panel belőle és javithatatlanul megrongálódott , ezért mindenképp uj panel kell bele.
Tudnátok ajánlani nekem könnyen forrasztható vezetékeket?
pl előlapi potméter nyákhoz kötése vagy a hűtőn levő tranzisztor nyákhoz kötéséhez meg ilyenekhez, milyen vezetéket vegyek?
Az attól függ, mekkora áramot fogsz folyatni rajta. De ami réz, és nem öreg, korrodált, az mind jól forrasztható...
Helló mindenkinek!
Nem olyan régen egy kávézóban feltűnt ez a kis szerkentyű (nem tudom a nevét, lásd mellékel kép+ itt egy video) és mindenkinek tetszett a dolog aki velem volt. Ha valaki meg tudná mondani, hogy mi ez, és hogy mi működteti akkor légyen szíves és szóljon. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Hát potihoz szerintem pár 10mA lesz.
A kivezetéseken max 10A. A kijelzöhöz menö vezeték en sem menne több 100mA nál. Hálozati dugo és trafo között max 2 A Nincs valami tipikus felhasználási táblázat?
Üdv
Egy 5V-os tablet töltőt szeretnék megvizsgálni, hogy tényleg le tudja e adni a 2A-t. Arra gondoltam, hogy sorba kötök egy multiméterrel (DCA állásban) egy 10 ohm-os potmétert és elkezdem letekerni. Ha leérek 2,5 ohm-ra, akkor a multiméternek 2A-t kell mutatni, akkor tudja a 2A-t. Helyes az elképzelésem?
Ha a potid elég nagy teljesítményű,akkor működik a dolog.De mérj feszültséget is közben!
Köszi.
Ugye ez így 10w. Mennyivel érdemes túltervezni? Hány W-os potit javasolsz?
4db 10Ohm 5W-os ellenállás olcsóbb, mint egy nagy teljesítményű poti. Ezeket szépen párhuzamosan tudod kötni és le tudod mérni. 1 ellenállással 0,5A, 4 párhuzamossal 2A körüli árammal terheled.
Sziasztok. Adott a mellékelt kapcsolás. Az a kérdésem vele kapcsolatosan, hogy hogyan befolyásolja a zénerre eső feszültséget az, hogy az anódja a 0 volt potenciálján van, a katódja meg a -9 voltén. Ki lehet-e ezzel a képlettel számolni az előtét ellenállás értékét, ha feltételezzük, hogy a zéner 5.1 voltos (R = (29 - 5.1) / 0.005). Vagy itt csak 20 volttal kell dolgozni, mert kivonódik egymásból a 29 és -9 volt? Nem egészen világos. Jó lenne, ha valaki segítene képletekkel is, mert úgy jobban átlátom az egészet, ha tudom hogy mi miért van. Köszönöm előre is.
Azt kellene tudni, hogy a megadott feszültségek mihez viszonyulnak. Ha a 0V a közös pont, akkor a -9V táp és a Z1 terhelhetőségétől függően valamelyik tönkremegy, vagy a biztosíték (ha van) száll el.
Sziasztok. Ha van egy trafóm, aminek a kivezetése 12V-os és arra rákötök egy Graetz hidat, akkor annak a kimenetén 12 vagy 24 V lesz? Mert ugye A pozitív félperiódusok átlagosan 12V-ra vannak a középértéktől, a negatívak meg -12-re. Tehát egy kétütemű kétutas egyenirányítón 24 V lesz, egy egyutas kétüteműn lesz 12, nem? Vagy teljesen rossz az elméletem?
Nos ez egy kissé leegyszerűsített rajz... Egy tápegység építésébe fogtam, amit egy Ferenczi Ödön könyvben találtam. Az eredeti rajzban 25 és 7 voltos tekercset használnak, nekem 29 és 9 voltos van. A működése nagyjából világos, kicsivel régebb kimerítő magyarázatot kaptam rá, csak még a fent említett kérdés nem világos számomra.
A kimeneten 12V- 2×Duf(diódák nyitófeszültsége) lesz. Kb. (terheléstől függ) 10.6V. Az elméleted nem helytálló. Olvass utána! Ha puffereled, akkor ~1.41-szeres fesz. lesz; kb. 14.5-15V.
A Z diódán számottevő áram az egyenirányított 7V tekercsről a 220 Ohm ellenálláson keresztül folyik. Ha ez a tekercs 9V, akkor (1,41*9V)-0,6V feszültség lesz az 1000 µF kondenzátoron, ehhez a feszültséghez kell méretezni az eredetileg 220 Ohm ellenállást.
Köszönöm a választ, így már érthető, csak még annyit, hogy a 0,6V a SiEK1 dióda miatt vonódik ki?
Szerkesztés: Én az eredeti rajzból kiindulva kb. 21 milliampert számoltam, ami a zéneren folyna át. 9 voltos tekercsel 34.5 milliamper jött ki 220 ohmos ellenállással. Helyes ez a két megállapításom? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
Volt a fiókjában. Van egy marékkal, ha kell. (1-7-ig)
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
Sehonnan még, de HER305 vagy 1N5408 kerülne a helyére...
Ágyúval verébre? Jó oda az 1N4148, vagy hasonló is.
Rendben, köszönöm az útbaigazítást
|
Bejelentkezés
Hirdetés |