Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Szeretnék egy kis erősítőt, amivel a gitárt közvetlenül egy fejhallgatón keresztül hallhatom. Mivel nem nagyon értek az elektronikához arra gondoltam, hogy
ezen az oldalon található KIT-ek közül használom fel valamelyiket. Szerintetek melyik lenne alkalmas erre a célra?? (Persze inkább csak az 1000-2000 Ft-os kategóriára gondoltam) A válaszokat előre is köszönöm!
A legtöbb kit végfok, az azt jelenti, hogy egy vonali jelet erősít fel, neked mikrofon/gitár előerősítőre van szükséged első sorban, azt nem tudom, hogy azoknak a kimenete meg tudja-e hajtani a fülhallgatót, de ha nem, akkor be kell tenni mögé egy egyszerű audió erősítőt, pl LM386, ahhoz rengeteg kapcsolás van neten.
És ennél az erősítőnél? http://www.hestore.hu/termek_10027689.html
Azt írják alkalmas hangszer erősítésére.
A KIT-et azért szerettem volna, mert az elektronikához nem nagyon értek, de azért egy KIT-et össze tudok forrasztani.
![]() ![]()
Igazad van, nem jól fogalmaztam a mondatomat: A legtöbb Hestore oldalon lévő kit végfok. Igy értettem.
Tehát akkor a megoldás az lenne, hogy gitár--> előfok --> vékfok (1-2W)? Az előfok nemtudná meglökni a fülest?
Mondjuk ez ?
Azt irják: kimeneti impedacia kb. 5 kOhm, ezt illeszteni kell a füles kb 30ohmos impedanciájához, és akkor jó lesz.
Tessék.Paintban leírtam minden fontos dolgot.Nagyon jól múködik.Electret mikrofonnal készítsd.Bocs nem kaptam hozzá kitet.De nem nehéz.Ha akarod készítek neked nyáktervet is.Az alkatrészeket meg megrendelheted a HE boltban.A fehér a kondenzátornál a pozitív és a fekete a negatív.
Szia!
Itt egy komplett kis gitárerősítő. Pár wattjával egy kis hangfalat is meg tud hajtani.
Valamit elfelejtettem írni.Van az a kép amit küldtem a hozzászólásban.Még valamit jó tudni róla.A kapcsolás elmegy már 3V-ról,a képen látszik is, ekkor kb 60 mW a kimenő teljesítmény 8 ohmos terhelésnél, 9V-nál már 1,5W-ot ad le.
Most készítettem egy fejhallgató erősítőt LM 386-tal.
Bőven megteszi. Egy kisméretű dobozba szereltem, amiből kiáll egy 6,3-as jack. Ez belemegy a gitárba, az alján egy aljzat, ami kapcsolós. Ha bedugom a fejhallgatót, akkor bekapcsolja a tápot. (9V-os akku szintén a dobozban) http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_196_from.html Itt mindent megtalálsz.
Én ezt a kapcsolást használom, ez egy Sípos Gyula könyvben jelent meg régen.
Audiofilek is nyugodtan megépíthetik, nagyon szép hangja van. Nagyot is szól, ha neked az a fontos. Hangfelvételeknél ezt használom, Phillips fejhallgatókkal. Ha leteszem a fejhallgatót, méterekről hallatszik, ha meghajtom. A tranzisztorok helyettesíthetők BC639/BC640 párral. Az áramkör +/- 15 V -ról is működik, nem fontos a +/- 18 V. Az az érdekes, hogy ez nem is fejhallgató erősítőnek készült, hanem hosszú kábelek meghajtására alkalmas vonalerősítőnek. A kimenetre még sorba kell tenni egy 15-22 Ohm körüli ellenállást fülhallgatós használatnál! Csak vigyázz, mert ha nagyon meghajtod, akár a fülhallgatód is bánhatja, mert tényleg nagyot szól! A kapcsolás feszültség-erősítése 1-szeres, azaz így csak jelkövető. Ha erősítés kell, akkor az ic bemenetén (3-as láb) lévő 10 kOhm-os ellenállást hagyd ki (rövidzár) és a 3-as láb és a GND közé kötött 1 kOhm -os ellenállást növeld meg 47 kOhm -ra, akkor az erősítés kb. 10-szeres lesz. Ja, és amint a a rajzon látszik, ez csak az egyik oldal, neked duplán kell megépíteni szereóhoz.
Így gondoltam, nekem ez van megépítve... BC párral. A BC -ket nem is kell hűteni.
Hello
Szeretnek epiteni 1 max 5W teljesitmenyu erositot sajnos semmit nem tudok az erosito epitesrol ugy hogy ha valaki le tudna irni hogyan kezdjek hozza azt nagyon meg koszonem
SziA ! ez a kérdés így értelmetlen , milyen erősítőt szeretnél tranzisztoros , ÍC-és vagy netán csöves? Mihez szeretnéd ezt az erősítőt stb... Ha ezeket tudjuk talán a válasz is könnyebb lesz !
![]()
Koszi a segitseget nem nagyon tudom mi a kulonbseg kozte de nekem mnd 1 hogy milyen nekem az a lenyeg h konyu legyen meg epiteni . lehet h ha elmagyarazna valaki mi a kulonbseg az erosito es erosito kozt akkor gyorsan meg ertenem am 1 gitara kellene nekem
![]()
TDA2003 ajanlom! Nagyon egyszeru, szinte bolondbiztos (bocs! nem neked szolt) 10W /2ohm-os terhelesen (hangszoron). Ha osszedobsz egy torzitot is hozza elsore sok oromod lesz benne!!
Sziasztok!
160 Ohmos fejhallgatón szeretném hallgatni a gitáromat valamilyen hordozható, 9 VDC-ről menő kis ( lehetőleg IC-s) erősítő által. Gondolom a legtöbb 32 Ohmra való fejhallgató erősítő alkalmatlan, szóval légyszi javasoljatok valami kapcsolást hozzá! Előfokot építsek elé, és ha igen, mekkora feszültségerősítéssel? (Passzív single coil a gitár pickupja, nem ad valami nagy jelet. ) Köszi szépen!
Sziasztok!
Egyszerű és nagyszerű kapcsolás.
Egy képre azt irok amit csak akarok te is tudod , ebben a modern világban mindent elkövetnek az emberek a saját érdekük előtérbe helyezésért !
![]()
Nem gondoltam volna, erre nem voltam felkészülve.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Lehet. Nekem teljesen mindegy kié volt az eredeti. Ugyanúgy fogom lekoppintani.
![]() Egyébként az MXR ide célszerűbb, mert nem kell neki +-15 V, hanem megelégszik egy 9 voltos elemmel. Meg tl072-vel építettem meg, mert valamilyen okból kifolyólag olcsóbb mint a tl071. Továbbá rev.log helyett jó egy 100K lin poti hangerőszabályzónak.
Biztos, hogy jó ötlet visszacsatoló körben szabályozni a hangerőt?
Nem lehet 0 jelszintre levenni a hangerőt, az erősítő paraméterei pedig folyamatosan változnak a visszacsatolás függvényében. Ráadásul kis impedanciás (8 ohmos, vagy kisebb) fejhallgatóval használva már nem is erősíti a jelet, hanem csökkenti. A max. erősítés kb. 1 dB, a minimális pedig kb. -22 dB -re jön ki 8 Ohmos fejhallgatóval. A kimeneten ugyanis ott van egy soros 100 Ohm , amin esik egy nagyot a jel, a feszültségosztás arányában. Az erősítő erősít max. 20-21 dB -t, aztán meg a kimeneten jól leosztja. Ez kis impedanciás fülesekkel nem erősít semmit. Ráadásul a frekimenet, és a fázismenet is katasztrofális, nem is beszélve a torzításról. Levett hangerőnél majdnem 1% körüli, max erősítésnél pedig kb 8 % a harmonikus torzítás. Szimulálva mértem, korántsem biztos, hogy tényleg ezek a paraméterei, de én ezt nem építeném meg. Két kép, egyik minimum erősítésnél, a másik max. erősítésnél, 8 Ohm -os fülessel.
Elöljáróban köszi a görbéket. Mindig is le akartam szimulálni, de valahogy soha nem volt rá időm. Ez egy gitárerősítő, tehát nem követelmény a lineáris frekvenciamenet, vagy a tiszta hang, sőt szinte elvárás hogy egy kicsit torzítson. 8 ohmos fejhallgatóval is használható, én egy Tectronic MD-806BS-el használom. Max hangerőn észrevehető egy kis torzítás illetve, nem szól annyira jól, de együtt lehet vele élni, mert max. hangerőn senki sem fogja használni. A másik, hogy egy ilyen erősítőtől senki nem várja el, hogy teljesen elnémuljon. Ha mégis, akkor leveszi a gitáron a hangerőt. Valószínűleg zenét nem ezen fogok hallgatni, de gitározáshoz tökéletes.
Hmm... lehet, hogy még jót is tesz a magashiánya, nem lesz olyan karcos a torzítós gitárhang.
![]() Ja igen, azt meg elfelejtettem, hogy igaz, hogy a kimenő feszültsége max. hangerőn 8 Ohm -ra pont annyi, mint a bemenő feszültség, de közben ott már csordogál egy kis áram is, úgyhogy füleshez éppen elég... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Szia! Én korábban lm386-tal építettem egy egyszerű kis füleserősítőt gitárhoz. Kis hangerőn némi jóindulattal elfogadhatónak mondható, de már kicsivel hangosabbra tekerve szörnyű a hangja. 3 fülessel is próbáltam, 4-300 ohm között, semmivel nem az igazi, így nem is nagyon használom.
Ha megépíteném ezt az általad építettet, többet remélhetnék tőle?
Szerintem ettől se várj túl nagy hangerőt, ott van két db 100 Ohm -os ellenállás sorban a kimenettel.
A hangerővel semmi gond nem lenne ennél, leszakítja a fejem, ha odatekerem, de iszonyú ronda torz hangja van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |