Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2275 / 3993
(#) gkari válasza NyariG hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Rézvezetéket mmˇ2-ként ilyen felhasználás esetén max. 3A-el terhelném.
(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Hello! Azért nem korrekt a számításod, mert nem vetted figyelembe a tranyós differenciál erősítő emitteráramát és a feszültségszabályzó osztó áramát. Ugyan is ezek is terhelik a zéneres stabilizátor, avagy csökkentik a zéner áramát. Az emitteráram kb. Ie=(Uz-UBE)/Re=(5,1V-0,65V)/560ohm=7,9mA. Az osztóárama 5,1V/1kohm=5,1mA. Az összesen 13mA. A zéner áramának 5..10mA között kell lenni, az kb. 18..23mA. Eredeti felállásban a 7V táp csúcsértéke, kb. 9V körül van (már amennyiben a trafó tényleg 7V körül ad le). A 220ohm-on így (9V-5,1V)/220ohm=17mA. Ugyan így kell méretezni a növelt tápra is. De a 34,5mA-re nőt áram sem gond, mert az a zéneren mintegy 100mW-ot jelent csak. üdv!
(#) szabolcsx hozzászólása Márc 31, 2014 /

Igazad van, nem törődtem vele, igazából én úgy tekintettem rá, hogy a zénernek legyen meg az 5 mA és a többiből majd "gazdálkodhatnak" a tranzisztorok. Az izzólámpa helyett tényleg ledet akarok majd használni, de ha esetleg kihagyom a kapcsolásból akkor mi lesz? Miért függ a dióda típusa attól, hogy ledet vagy izzólámpát használok?
(#) nedudgi válasza szabolcsx hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Ha kihagyod az izzót, akkor nem lesz bekapcsolt állapot jelzés az előlapon.
A LED jól kihajtva valószínűleg 20 mA áramot igényel. Ezt szinte minden dióda tudja. Az izzólámpa bekapcsoláskor 1A csúcsot is kérhet, ami gondot jelenthet az 1N4148-nak.
(#) szabolcsx válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Na erre nem gondoltam, de amúgy ledet használok. Akkor azért volt az eredeti rajzba SiEK1, az izzó miatt...
(#) nedudgi válasza szabolcsx hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Amikor a könyvet írták, a SiEK sorozat hozzáférhető, hazai termék volt, míg az 1N4007 tőkés relációból jött, sokkal többe került (ha egyáltalán gyártották már).
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Öö..izé, nem az izzó után van a dióda?
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Most mit kukacoskodsz?
Igazad van.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Hello! Mindentől függetlenül, az 1N4148 egy kisáramú dióda, nem hálózati egyenirányító. Sokkal kisebb a béketűrése.. üdv!
(#) granpa válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Szia!
Kérlek tisztelettel, 9V, 20-30mA-ra csak jó lesz.

Persze, csak kétszer annyiba kerül.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Márc 31, 2014 /

Hello! Én ezt tapasztalatból mondom. De a gyártók sem nevezik "egyenirányítónak", hanem "kis jelű diódának". De egyébként, a 20-30mA az az egyenirányító terhelése. A puffer és a kondi között, is annyi folyik? De tőlem azt tesztek oda amit szeretnétek. Én már sosem használok hálózati egyenirányításra ilyen diódát.. üdv!

Még egy apróság. Az 1N4148 nem szereti az 1000 µF pufferkondit.
(#) szabolcsx hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Még egy kérdés felmerült. Ki kellene cserélni valamire azt a jfet-et (2N3819) ami elbírja a 40 voltos kollektorfeszültséget. Esetleg mosfetre ki lehet cserélni? Azokat könnyebben tudok szerezni, még esetleg itthon is akadna valahol.

Még csak annyit, hogy Erdélyben élek, és jó lenne, ha egy itteni cégtől tudnám beszerezni, mert úgy olcsóbb a kiszállítás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) adamka199 hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Sziasztok! 12voltos vasmagos halogen lampa trafot megvehetek autohifi tapegysegnek? Emlekeim szerint testes, 300Va-s. Koszonom! Eng.
(#) bbalazs_ válasza adamka199 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 / 1

Nem szokott egyeniranyitva lenni. Ha ez nem problema, akkor igen.
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Kedves kollégák!
Elsiklottatok azon része felett a megjegyzésemnek, hogy "hasonló"; amivel a kis teljesítményre utaltam (az adatlapokat meg el kell olvasni, ha nem tudjuk mink van). Az árakkal nem vagyok tisztában, mert 'hegyekben' áll nálam a bontott (az ős Ge-októl, napjainkig,- de új is) mindenféle dióda (s egyebek), így az éppen megfelelőt teszem a megfelelő helyre. Feltételeztem, hogy más is "vízzel főz". Főleg, ha messze a 'bót', és gyenge a választék.
Tisztelettel: Kálmán
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nehogy már mellre szívd, annyit nem ér az egész!
(#) zsolt58 hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Hello
A nyakot ha rajzoljuk akkor tukrozve vagy nem tukrozve kell ra rajzolni???
(#) mikrokapcsolo válasza zsolt58 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Ez attól függ. Ha világítod, akkor máshogy kell, meg ha vasalod akkor is. Alap dolog, hogy a nyákot a nemrezes oldalról nézve ültetjük be, a rajzolat innen nézve nem látszik. Ha megfordítod a nyákot, és úgy rajzolod, akkor már a rajz is tükrözemdő. Ha pl Eagle-ben rajzolod, ott a kék sáv a hátsó réteg, azaz ott mintha átlátnál a panelen, vagyis tükrözve van, ezért azt nem kell már tükrözni. Ha prgramban csinálod, akkor tegyél rá valamilyen feliratot, és azt pedig utána úgy kell a nyákra vinni, hogy el tudd elolvasni, akkor jó lesz. Pontosabb infót a NYÁK-os topikokban találsz.
(#) zsolt58 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

En rajzolni(filcel) akkarom akkor hogy kell???
(#) proli007 válasza zsolt58 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Hello! Tervezni a nyákot, mindig alkatrészoldalról szoktuk. Nyilván a forrasztási oldala felől nézve ez akkor helyes, ha az tükrözve van. Hiszen amikor rajzolod filccel, akkor a forrasztási oldal felől nézed. üdv!
(#) deak francis hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Helo.Megkérdezném ha a fent említett tablet-re kaphatnák-e valahol AutoCad illetve Eagle alkalmazást.köszönöm szépen.
(#) havranarpi hozzászólása Ápr 1, 2014 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.a neten kinéztem egy rendőrláptát.ebben a meghajtó ic egy cd4017-es.eredetileg ledeket hajt.az lenne a kérdésem ,hogyha a ledek helyére egy 12V-os relét tennék akkor meghajthatnék-e izzókat? Vagyus elbírja -e a cd4017 a relék behúzóáramát?
(#) nagym6 válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Nem bír relét működtetni a CMOS ic-k kimenete. Általában kb. 2-10mA tudnak, kimenettípustól és tápfeszültségtől függően. A cd4017 adatlapján 1-6.8mA 5V-15V tápfeszültségek között. A reléknek ennél jóval nagyobb áram kell, erősen függ reléfajtától is. Egy NPN tranzisztor kell kapcsolóüzemben a cd4017 kimenete és a relé tekercse közé.
(#) lukacsp válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Inkább egy pl. egy npn tranzisztor bázisát vezérelje a 4017, és annak kollektor körébe kösd be a relét egy anitparallel diódával. Magában a 4017 nem bírja el a relét.
(#) Electricboy válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Szia!
Autocad-et esetleg meglehet próbálni: Google Play
Eagle tudomásom szerint nincs semmilyen android platformra, viewer van amivel nézni lehet, de szerkeszteni nem.Viewer
(#) havranarpi válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Tehát akkor utána egy BC337 .antiparalellből milyet?
illetve ha a 12V-ot kapcsolja a tranyóra a 4017 akkor nem kellene közéjük egy ellenállás?
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Szó sincs róla!
(#) lukacsp válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Igen, az tranzisztornak jó. A 4017 kimenet, és a bázis közé teszel egy 4k7...10k ellenállást, a dióda meg 1N4148 vagy hasonló.
Következő: »»   2275 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem