Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Szívesen. Figyelek, mert én is építenék egyet, de elegendő lenne 100-150W.
A trafón töröm a fejem.
Sziasztok van egy kis baj elkeszitettem egy tapot ameik nem igazan sikerult nem akar beindulni a led is vilagit(az egyik) meg minden de valamiert nem akar aramot leadni holnap teszek fel kepeket vagy meg lehet hogy ma egy erositohoz szeretnem hasznalni.
Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni van egy SAL WRC 500-as erősítőm és a kapcsolóüzemű táp részén van valami gubanc. Ha sorosan kapcsolva egy izzóval indítom az erősítőt, akkor megy minden. Szól is, de ugyebár nem lehet nagyon terhelni. Viszont, ha símán izzó nélkül megkapja a feszt, rögtön száll el valamelyik FET. Ha menet közben izzóval használom és szól, és egy pillanatra is átkötöm, akkor rögtön száll el valamelyik FET. Labor tápról indítva , alapjáraton végfok nélkül ahogy kapcsol be nagyon nagy az amper felvétele.. Mi lehet a gond?
Szia!
Próbáld meg kimérni a végfokban a FET-eket, vagy tranzisztorokat. Javítottam már több hasonló problémával erősítőket, legtöbbször a végfokrésszel volt baj, átment vezetőbe a tranzisztor.
És itt hol a javítás?
Szia! Szerintem inkább építsd meg ezt a kapcsolást átalakított pc táp trafóval, egyszerűbb mint amit te linkeltél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Itt a BD139-140 mivel helyettesíthető ha helyettesíthető?
40-50 Ft.-os tranzisztor.
nem a pénzért hanem hogy ne kelljen újra rendeljek mert lehet hogy van nekem is itthon.
És .Lay formátumban áttudnád nekem küldeni?
BD-k helyett lehet BC 327-337 páros.
Na akkor csak kell rendeljek úgy látszik.
Ez utóbbiak csak 10 Ft-ba kerülnek.
Majd jövőhéten rendelek mert egy nagy erősitőt is akarok építeni ugyhogy igyis ugyis kell rendelni.
Sziasztok, van egy toroid vasmagom, 15 mm magas külső átmérő az kb 35 mm a belső átmérő 23 mm valahogy így van. Ebből mekkora teljesítményt lehet kivenni ?
Attól függ milyen anyagból van és milyen tápot szeretnél belőle építeni.
Az eredeti tekercselés menetszámai nincsenek meg? Abból ki lehetne számolni mire volt méretezve.
Ha jól számoltam a primer 2 db 1mm-es drót, és 2x6 menet, a szekunder pedig 1 db 1 mm-es drót, és 2x14 menet. Egyenirányítva -+35 volt körül van terheletlenül.
Az üzemi frekit ismered?
Úgy nézem eddig, hogy 100W-ra volt méretezve. Ettől sokkal többet nem fogsz ttudni kihozni belőle. kb 2V 1 menet. Ha emelni akarod a frekit, akkor kevesebb menetszàm fog kelleni, tehát azt gondolhatjuk, hogy több párhuzamos szálat rá tudunk tekerni. Viszont a hiszterézisveszteség nőni fog. Sokkal. Fűteni fog a mag.
Azt sajnos nem tudom. Alkatrésznek szeretném használni ezt a magot, ebben a kapcsolásban , csak kétszer ekkora feszültségre, egy 190wattos erősítőhöz. Szerinted ?
Az erősítőket nem szokták 100% terhelésre méretezni. (Sajnos)
Tehát ha ezt fogod használni, akkor működni fog szerintem, de ha nagy folyamatos terhelést adsz neki, akkor be fog zuhanni. és a mély hangszóródat meg tudja égetni. Pont mint egy gyári kommersz erősítő. Szerintem tegyél vele egy próbát. A lehető legnagyobb réz keresztmetszetekkel a primer és a szekunder oldalon is. Ha nem leszel vele elégedett, akkor cserélj. Mondjuk egy PC táp trafóját is bevetheted. Csak újra kell tekerned.
Csak mind azert , mert nincs benne vedelem ?
Védelem?
Erről nem beszéltem. inkább úgy fogalmaznék, hogy relatíve nagy a táp belső ellenállása.
A trafo menetszamai miatt nqgy a belso ellenallasa?
A kicsi réz keresztmetszt és a mag képességei miatt.
Ha mondjuk azt az EI33-as magot tekerek meg ezekkel a menetszamokkal, csak tobb kisebb keresztmetszetu vezeteket parhuzamositok , jobb lenne ? Az elobb emlitett magbol mekkora teljesitmeny veheto ki ?
Ne már! Ez nem így megy.
Ki kell számolni hozzá a menetszámokat. A mag keresztmetszettel arányos a menetszám is. Az EI magon hány menet van? Mit írtam ezelőtt néhány hozzászólásnál?? Letekered és megnézed hány menet van rajta és kiszámolod 1 menet hány volt. A primert kell alapul venni. Kb 35-40 menet lesz. Ez mivel félhidas táp volt, 150V-al kell számolnod. 150/40=3,75V/1 menet kb! A keresztmetszetet számold ki. 5A/mm2-el. Ez kb 35KHz-en fog jól működni, mert ott szokták használni ezeket a magokat. Mehetsz kicsit följebb is kb 45KHz-ig, de akkor számold újra a menetszámokat. (hogy a tápod jó hatásfokkal működhessen) A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
" A mag keresztmetszettel arányos a menetszám is."
Igen, de fordítottan arányos!
Így van. Erre akkor nem akartam kitérni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |