Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábel daraboló (esetleg blankoló is) építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) JerryFeco hozzászólása Ápr 7, 2014 /

Sziasztok!

Feri vagyok és egyelőre csak tanulni szeretnék ebből a projektből, bár nem bánnám, ha működő képessé tudnám építeni a segítségetekkel. Egy kábel daraboló gép vezérlő áramkörét szeretném megépíteni, ehhez kérném a segítségeteket.

Vigyázat!!! Egyenlőre csak körvonalak vannak a fejemben

Az alapötlet elég egyszerű lenne. Van jó pár videomagnóból bontott DC motorom és ezeket szeretném felhasználni egy kábel daraboló és esetleg előblankoló géphez.

Kell, hogy tudjuk változtatni a levágandó hosszt és mennyiséget, ehhez a húzó kerék forgását kell detektálni, a hossz mérésére láttam egy megoldást, melyben egy egér görgőjét és annak elektronikáját használják (valószínűleg elég lenne az optokapu) mint szenzort.

A darabszám regisztrálását végezhetné szintén egy optokapu a vágószerszámnál, mely csatlakozik egy számlálóhoz. Nem tudom ehhez milyen vezérlő lenne alkalmas. Talán pic-el Megoldható lenne a legtöbb feladat.

Kellene két kapcsoló, egy a kábeldobhoz, ha lefogy róla a kábel, és egy a mechanikát védő ajtóhoz, hogy kézzel ne lehessen működés közben a vágószerszámhoz nyúlni. Mindkét esetben a gépnek meg kellene állnia.

A tápellátást egy 300W-os pc kapcsolóüzemű tápegység adná.

Legnagyobb gondom, hogy nem vagyok otthon a vezérléstechnikában és az elektronikában sem túlzottan, így nem tudom, hogy a motorokat milyen elektronikával lenne a legegyszerűbb szabályozni/meghajtani. Illetve, hogyan tudom illeszteni őket a vezérlőkhöz. A mechanikát megoldom sufniban

Előre is köszi!

Üdv: JerryFeco
(#) mrobi válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Szia!

Először is, mekkora darabokra van szükség, és mekkora pontosságra?

A kábel adagolást csúszás mentesen kell megoldanod, ha a motor fordulatszámából szeretnél a hosszra következtetni. Én inkább egy külön mérőrendszert építenék hozzá!

A vezérlés nem túl bonyolult. Szerintem erre a célra, egy pic vagy egy avr bőven elég.
(#) mikrokapcsolo válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

A vágást pedig meg lehetne oldani egy oldalcsípő átalakításával is. A hossz mérését egy olyan módszerrel, mint pl a boltban a kábel lemérésénél, két csiga között áthúzva, és az egyiknek a tengelye egy számláló, simán meg lehetne oldani, akár digitálisan is. Azt sem említette a kérdező, hogy mekkora vezetékeket szeretne szeletelni. Mármint keresztmetszetben. Nem mindegy az sem, sem a szabdalásnál, sem pedig a csupaszolásnál.
(#) JerryFeco hozzászólása Ápr 7, 2014 /

Hello
Köszi az gyors válaszokat. A kábelek átmérője 0,25-3 mm igen terjedne. A maximális hossz 50 cm lenne. A blankolas a kábel végétől 5mm - 3mm-ig lenne. A hossz számlálást egy gumi görgővel gondoltam megoldani. És arra a szenzort. Jah *a felbontás 5mm-enként, pontatlansag lehet +- 2mm.
Üdv: JerryFeco
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
(#) mrobi válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Én inkább két gumi görgő közt oldanám meg. Rugós előfeszítéssel. Az alsón lenne a motor, a felsőn a szenzor.
A blankolás érdekes kérdés. Ahhoz szerintem egy külön gép kellene. Mert a kábel elején a blankolás még csak-csak. De a végén, a vágás után már érdekes a helyzet. Esetleg valahogy vágás előtt megoldani.
(#) mikrokapcsolo válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

A blankolást meg lehetne oldani egy jobb csupaszoló fogóval, mert azok "ráállnak" a kábere, és csak a fogót kell működtetni egy motorra szerelt áttétel+excenter kar segítségével. A hossz beállítása lehetne úgy is, ha nem nagyon hajlékony a vezeték, hogy egy kis V alakú sín vezetné meg, és addig tolná két kis görgő míg a végén egy kis lemezke, ami egy mikrokapcsolót működtet, meg nem állítja. Ha megállt, akkor az oldalcsípő fogón átvezetett vezetéket elnyisszantja a fogó, majd előbbretolja, ahol a csupaszoló várja. Valamikor láttam még a Disznóverin, a Hogyan készültben, egy ilyesmi szerkezetet, az még azt hiszem csúszósarut is tett a végére. Ha megtalálom, belinkelem. Egyébként még érdekesség a levágott derótok végének leblankolása, ahhoz vissza kellene vezetni uyganide, a vágás utánra, csak megfordítva.
Érdekes egy projekt, én támogatom, nekem tetszik.
(#) mikrokapcsolo válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Bővebben: Link Egy ilyesmi lehetne is kiindulópont.
(#) JerryFeco hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Helló
A vezeték hajlékony lenne, egy eres műanyag burkolt. A görgő számlálás lenne a jobb a hely miatt, az ütközős tényleg egyszerűbb lenne, mert ott a mérés mechanikus.

Ezt a videót én is láttam, ez alapján született az ötlet. De a fogót kivaltanám egy pengés mechanikával.

Ha haza értem a melóból akkor teszek pár képet, az elképzelesről.
*
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014

Sziasztok

Megcsináltam a vázlatot amit ígértem, csinálni fogok egy folyamat ábrát is, és rajzot a részegységekről, hogy hogyan képzelem őket. Valószínűleg kicsit lassan fognak elkészülni, mert munka mellett csinálom. Úgy gondolom, hogy a rajz nem igényel túlzott magyarázatot.

Balról jobbra haladva, a kábel vég kapcsoló a kábel elfogyását hivatott jelezni. Ha lesz előlapi ajtó akkor a gép nem indul míg az a mikrokapcsoló nyitott. Az egyengető görgőket azért raktam csak bele, mert ha a kábel relatíve egyenesen készül el akkor könnyebb vele dolgozni és talán kevésbé szalad mellékútra a gépben, 3 vízszintes és két függőleges. A vezető cső egyértelmű azt hiszem . Feszített keréknek a felső gumírozott tárcsát gondoltam, mert akkor nem csak a rugó húzza hanem a gravitáció is. a hajtott kerék nem közvetlenül csatlakozna a motorhoz, hanem fogaskerekes áttétellel. A vágószerszám még nincs teljesen körvonalazódva bennem, attól függ, hogy akarom e a blankolást vagy sem. Ha nem akkor egy két részből álló csigás motorral hajtott vágó kést építenék csak, ha kell, akkor mögé kellene még applikálni egy blankoló fokozatot és az is valószínűleg csak egyik végét pucolná meg a vezetéknek (mint egy fogó). Erre nincs konkrét elképzelésem egyenlőre.

A motorokhoz gondoltam még, egy védelmet, mely, ha elakad a kábel és megnő a motorok áramfelvétele, akkor lekapcsolja a kütyüt.

Azt hiszem, per pillanat itt tartok

Sziasztok

A ma este eredménye 1 db darabokra robbantott videomagnó (seltron), van még egy siemens. 4 darab motor került ki belőle kettő csigahajtással, kettő pedig szíjjal, rengeteg görgő, rugó és egyéb mechanika.

A motorok számainak ma már nem nézek utána, majd holnap. Ha valakit érdekelnek, akkor az alábbi képeken meg tudja nézni a készüléktípusokat és a motorok számait is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Ezekkel a kis motorokkal az a baj, hogy nagyon gyorsak, és emiatt kicsi a nyomatékuk. Egy áttétel mindenképpen kelleni fog, hogy a sebességet csökkantse, ezáltal a nyomatékot növelje.
(#) JerryFeco hozzászólása Ápr 9, 2014 /

Sziasztok

Igen erre én is gondoltam, a nyomatékot vagy fogaskerekes, vagy szíjas hajtással tudnám megoldani (ugye amiket ad a két videó ). Viszont van bennük motor vezérlő elektronika is, amiknek még nem tudtam utánanézni, de esetleg használhatóak lennének. Talán holnap már eljutok odáig és talán további rajzok is tudok készíteni.
(#) mikrokapcsolo válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Helló!
Először magát a mechanikai konstrukciót kellene kitalálni, majd a lehetőségekből indulva megvalósítani, nem pedig fordítva. Ha megvan az alapötlet, akkor már mások is be tudnak segíteni, hogy milyen vezérlést meg hova, addíg csak itt mi hárman okoskodunk mit és hogy lehet kihozni a kérdésesen rendelkezésre álló anyagokból. Amondó vagyok, hogy egy olyan ötlet kéne ami elméletben már működik, és minden része ki van találva, utána pedig a meglévő erőforrásokhoz igazítani a tervet és mások segítségét is bevonni.
Üdv.
(#) illesoszkar hozzászólása Ápr 10, 2014 /

Üdv mindenkinek ! Ha már a kábel blankolásról is van szó.tudna segiteni valaki abban hogy egy egyszerű kábelpucolót hogy lehet csinálni,ami a 0,5 - 3 mm ig egyaránt pucoljon de a sodrott vezetéket is.igazság az van eg néhány száz kiló kábel vezeték amivel nem tudom mit kezdjek. Köszi az értelmes hozzászólást, üdv Oszkár
(#) pucuka válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Ha ennyit kell pucolni, jobban jársz, ha veszel egyet. Így már megéri.
(#) illesoszkar válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Köszi ! de hol forgalmaznak ilyent és mi lehet az ára kb. ?

(#) illesoszkar válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Köszönöm szépen ,megtaláltam,üdv Oszkár

Egészségedre.
(#) kaqkk válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Idézet:
„néhány száz kiló kábel vezeték”
Annyi vezetéket kézzel 80 év alatt sem csupaszítasz le!
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
(#) illesoszkar hozzászólása Ápr 10, 2014 /

Végül is én gépre gondoltam nem kézire,ebben igazad van tavaly előtt két mázsa körül leégettem de már nem veszik meg az égetettet.akkor kaptam öt megrakott utánfutóval de púpozva.egy villanyszerelő több mint húsz éves hulladéka volt.Csak hát a leghosszabb db 4 m lehet. a legtöbb fél méter körüli.de mindenféle vastagság meg sodrott is
(#) kaqkk válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

A kézi blankoló tényleg halott ötlet, de ha a két kerék után teszel egy csövet és erre egy hasítékot amibe egy éles acél "kést " tolsz be egy rugóval előfeszítve , akkor a túlsó végen egy hosszában végighasított kábel lesz az eredmény . A kabátot így már egyszerűen kézzel lefejted...
(#) mikrokapcsolo válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Igen. A YouTube-on a cable stripper kifejezésre egy csomó ilyet találsz.
(#) illesoszkar válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Köszönöm .
(#) SALáta válasza JerryFeco hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Van gyári, abból indulj ki, jobban jársz. Ott cserélhető pengés megoldás van. Jó nem olcsó megoldások vannak a gépen de hatékony. Ami tetszik a vágó/csupaszoló pengéhez hasonlót már csináltam, nem olcsó de nem is méregdrága anyagból van, persze hőkezelés annak is a lényege.
(#) illesoszkar válasza SALáta hozzászólására (») Ápr 11, 2014 /

Köszi de úgy néz ki van megoldás lehet lesz egy gépi csak fel kell újjitani
(#) jucsaba válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Szerintem ha a kiindulási állapotot - fényképek - felteszed , lehet hogy néhány javaslattal gazdagabb lehetsz , esetleg nem futsz bele alap hibákba , amit már sokan elkövettünk .
(#) illesoszkar válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /

Köszi de reggel beszélgettünk aki eladja,ügy döntöttem hogy felujjitva veszem meg és be is üzemeli nálam 85000 és fizethetem rézzel is,szerintem ez a legjobb ő ilyennel dolgozik
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem