Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1014 / 1387
(#) Mdavid válasza Beles hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Én kb. egy éve vettem egy laminálót, azt hiszem, szállítási költséggel együtt volt 8€. Nem túl erős, nagy nyákokat (kb. A4-es) már csak úgy tudok vele gyártani, ha előtte sütőbe rakom a nyákot felmelegíteni, majd utána kétszer átmegy a laminálón. Kisebb nyákokhoz tökéletes. Gyorsan megvan, miután fellamináltam a papírt, rárakom a sütő tetejére, ott egy pár másodperc alatt kihűl, mehet is a vízbe.
(#) kirally válasza Beles hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Én egy teszkósat vettem és a hőkapcsolóját távolabb vittem a fémtől és így melegebbre fűt, és tökéletesen megvagyok vele elégedve.
(#) Beles válasza kirally hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

És befér a nyák? A hengereket nem kellett távolabb tenni?
(#) kirally válasza Beles hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Egy szálrugóval volt leszorítva, egyszer-kétszer átment rajta a NYÁK és ki is nyúlott.
(#) zombee hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok!
Nátrium-perszulfátos marató - még mindig. Olyan problémám van/volt hogy néha sokáig tart a maratás(akár fél óra vagy több), hiába lötyögtetem, és ezalatt a toner felázik. Azt korábban ELFELEJTETTEM megemlíteni hogy az oldatot maratás után nem öntöm ki, hanem utána még hosszú hetekig tárolom a maratóedényben a következő alkalomig. Egy hete épp új oldattal marattam, lötyi nélkül 10 perc alatt lement. Az a kérdésem, hogy a tárolás közben elveszítheti-e az oldat az oxigént, ami növeli a maratás idejét? Kis plusz infó: a teljesen kimerült oldatban mindig jócskán marad kénsav, hiába próbálom rézszegecsekkel "semlegesíteni".

Nátrium-perszulfát, vízben oldódva:
Na2S2O8+H2O->Na2SO4+H2SO4+O

A felszabaduló oxigén a rezet oldja:
Cu+O->CuO

Ami a kénsavval reagál:
H2SO4+CuO->CuSO4+H2O
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Ápr 22, 2014 /

A "rendes" nyákgyártók a fehér pozícióábrát hogy csinálják?
(#) davix95 hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Sziasztok lenne egy olyan kérdésem ,hogy nyákot mivel lehet készíteni én eddig kályha cső lakkal rajzoltam kézzel de az nem elég szép de viszont halottam valami p20 as lakkos megoldást csak nekem elég drága. Van esetleg valami más módszer a NYÁK készítéséhez ?
(#) pjg válasza davix95 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

A vasalásos. Csak egy lézer nyomtató és egy vasaló kell hozzá.
(#) davix95 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Köszönöm a választ de nem tudom hogy ez hogyan is zajlik el tudnád magyarázni vagy esetleg egy linket hozzám meg milyen fajta papír kell hozzá ? Vasaló az akad a lézernyomtatót meg meg tudom szerintem oldani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
(#) aulac válasza davix95 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Bővebben: Link
(#) davix95 válasza aulac hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm minél előbb ki fogom próbálni .
(#) gomy válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szerintem meg szikraforgácsolóval, mert az még drágább!
Adott egy Zombee aki NÉHA meglögyköl egy nyákot a folyadékban. Kis szériás! 1-5 db. Tényleg jó választás szitát gyártani hozzá. A kérdésből úgy látom inkább kémiai a probléma.
(#) Pali79 válasza zombee hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Úgy olvastam, hogy 60 fok felett gyorsan bomlik. Gondolom alatta is, csak lassan. Sinám lehet, hogy pár hét alatt használhatatlan lesz. Egyébként ha szabadban is tudod csinálni akkor inkább hidrogén-peroxid+sósav. Még híg oldatnál is 2-3 perc alatt megvan, de ha több H2O2-t teszel bele akkor fél perc alatt is megvan, csak ott nagyon észnél kell lenni, mert a nagyon finom rajzolatot már lekapja. Ja és csak egyszer használható.
(#) papus51 válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Én simán a konyha asztalon szoktam csinálni a hidrogén-peroxid+sósav maratást. Olyan minimális a gázképződés, hogy szinte nem is érezni.
(#) Pali79 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Pedig szerintem egyértelmű, simán három embert lehurrogott egy hozzászólásban. Ez aztán a hatékonyság!
(#) Pali79 válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Hát engem biztos kivágna az asszony. Mondjuk híg oldatnál még el tudom képzelni, hogy nem szagos, de régebben csináltam olyan 1:4 aránnyal! Na az durva! Nemhogy szag, hanem rendesen köd képződött belőle, majd kiköptem a tüdőmet amikor picit sikerült beszívnom belőle. Igaz kb 10 sec alatt kész volt a nyák!
(#) gulasoft válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Nekem hónapok óta van a bubis maratóban, és már szép kék. A titok nyitja az, hogy amikor megcsinálod még langyos a lötyi(vagy meleg) és azt szereti. 40 fokon mar a legjobban, 60-on tényleg elbomlik. Mikor elrakod és előveszed jó esetben szoba hőmérsékletű. Próbáld maratás előtt átönteni egy két literes edénybe azt fektesd bele egy mosdó forró vízbe, és amikor meglangyosodik, próbáld maratni. Nálam egy akváriumfűtő melegíti a lötyit, a bubik meg még meg is keverik. Hidegen használhatatlan.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Az jó, mert az a köd az klór. Erősen mérgező, imádom mikor kezdőknek ilyet ajánlanak.
(#) Pali79 válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szerintem kicsit összekeverted, hogy kinek mit szerettél volna...
(#) Szpisti hozzászólása Ápr 22, 2014 /

Egy barátom rendszeresen szitázza a nyákokat (ex Pedro nyákok), és a hidrogénperoxidos maratóval dolgozik.
Mikor legutóbb jártam nála a pincéjében, az összes fém alkatrészen fehér kicsapódás volt. Utóbbi időkben már csak gázmaszkban dolgozik, mert rájött hogy a klórgáz nem tett túl jót a tüdejének.
Kicsiben sem árt vele vigyázni!
(#) Pali79 válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Üzenem a barátodnak, hogy a gázálarc ÚJ szűrőbetétéje 6-8 órán keresztül képes kiszűrni a klórt. Utána szűrőcsere!
(#) papus51 válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

A barátod valószínűleg nagyban gyártja a nyákokat. Ezt abból gondolom, hogy szitázza azokat.
Néhány darabos tételnél rámenne a gatyája a szita elkészítésére.
Nagy tételnél nem csak a gázmaszk ajánlott, hanem a pince felejtése is.
Gondolom a szitázás közben elpárolgó oldószer sem lehet kevés a levegőben.
(#) Szpisti válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Szerintem tisztában van vele, tőle 800m-re van egy munkavédelmi szaküzlet
(#) Szpisti válasza papus51 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /

Ő kb. 40 éve szitázgat... Egyébként egy ideje szerelt fel elszívót is.
(#) zombee válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Mármint nátrium-perszulfátot használsz? Igaz, nem sok oldat lesz kék maratás után...
Kb. én is így csinálom, csak a melegítés télen a cserépkályha tetején, nyáron a napon történik
természetesen lezárt maratóedényben(nagy műanyag sütis doboz, A4-es és B4-es panel is beleférne). Sajnos otthon betiltották a mikróban melengetést. Soha nem engedem 45 fok felé. Új oldat készítésénél a kb. 45 fokos langyos víz az alap. A műanyag doboz nem zár légmentesen, lehet hogy eltávozik az oxigén? Híg(fodrászati) hidrogén-peroxid van itthon, segíthet rajta?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
(#) gulasoft válasza zombee hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Nekem csak egy hungiból vágott tető van rajta (merthogy ugye magas hosszú és keskeny, egyedileg csinálta az üveges) és nincs rá való fedő. Cirka 32 hónapja kevertem be, előző héten martam vele, semmi baja nincs ha elég meleg, de nekem ugye bubik mennek benne akvárium levegőztetőkből, azok meg ugye a halaknál pótolják az oxigét, lehet ettől megy. Dobj bele egy csövet lukaszd ki felmelegített 1-es vagy kisebb fúróval, tedd rá a pumpát, és nézd meg jobb lesz e.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Te is tudod, hogy nem arra írtam!
(#) izenahogyishivnak válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Kösz, utánanéztem, hogy csinálják. Érdekes, hogy nyákgyártók nem nagy összegért teszik rá a pozícióábrát a nyákra, még kisebb rendelés (10-20db) esetén sem dob sokat az áron ahhoz képest, hogy nem olyan egyszerű eljárás.
(#) Pali79 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Hát ha valahol állandóan ezt csinálják és kéznél van minden, nem olyan nagy cucc. Gondolj csak bele, a furat galvánt se nagyon lehet házilag megcsinálni mégis a gyártóknál alap.
Egyébként a pozíció feliratot házilag is meg lehet csinálni P20-al vagy fóliával vagy akár vasalva is. Nekem eddig a fólia tetszik a legjobban, univerzális.
(#) NyariG hozzászólása Ápr 23, 2014 /

CSak ötlet hogy egy matricára (Bővebben: Link) lézerrer rányomatni, utána meg ráragasztani?
Következő: »»   1014 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem