Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2296 / 3998
(#) nedudgi válasza zoz11 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Igen, ha az égetőd tudja kezelni. Az 1. lábat nem szabad lebegve hagyni, mert az 512-nél cím, a 256-nál programozó láb. Legbiztonságosabb kétszer egymásután beégetni a tartalmat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) valaki2233 hozzászólása Ápr 25, 2014 /

Arra lennék kíváncsi hogy az általam talált IC-k közül melyek használhatók fel futófény építésére?

CD4014BE, CD4516BE, CD4511BE, CD4047BE, HCF4072BE, HFC4017BE, MM74HC14N
(#) zoz11 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

köszönöm!
Megpróbálom, akkor elvileg kárt nem tudok tenni a panelon. A programozom az gond nélkül kezeli.
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Hello! Mondjuk nem írtad, "hova fusson a fény". De a futtatásra a 4014 vagy a 4017 alkalmas, ütemadónak a 4047 vagy 74HC14 (Ez utóbbinál, a táp 5V legyen)
(#) SzervízMacska válasza zoz11 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Kárt biztosan nem okoz, de nálam ez sosem működött... Tehát próbálkozz nyugodtan!
(#) nedudgi válasza zoz11 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

Azt hiszem, félreérthetően fogalmaztam, a kétszer egymás után alatt azt értettem, hogy a 0000 és a 8000 címre beégetni ugyanazt.
(#) jocka0012 hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy amit a hangszóróknak megadnak ellenállást , az a tekercsnek az ohm-os ellenállása , vagy az impedanciája?Ha az impedanciája , akkor az milyen frekvencián?
(#) granpa válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Impedancia; 1 kHz-en (ha jól emlékszem).
(#) kadarist válasza jocka0012 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Szia!
Impedancia és a megadott ohm-érték azon a frekvencián érvényes, amelyen a legkisebb az ellenállása a tekercsnek, ami a rezonanciapont felett szokott lenni. Természetesen impedanciamérést váltakozóáram mellett kell végezni. Olvasnivaló.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) jocka0012 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Rendben.Köszönöm a választ!
(#) Tardief hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni, egy hordoható zenedobozt. Az egyszerűség kedvéért úgy gondoltam , hogy autóhangszórókat használnék. Azt szeretném kérdezni, hogy ezeket ( pl.: ez ) kell-e magassugárzóval párosítani?
Köszönöm!
(#) lukacsp válasza Tardief hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Az ilyenekben már be van építve az ovál szélessávú elé a magassugárzó. Nem kell külön magassugárzó.
Végfoknak pl.: Shure Electronics. Én már vettem tőlük, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Nagyon jó a hatásfoka, hordozható, akksiról működő készüléknél ez nagyon fontos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) pucuka válasza Tardief hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

A hangszóród adatlapján a paraméterek között szerepel az átvitt frekvencia sáv.
Az autórádió hangszórók többnyire szélessávúak. Ezt különböző módon érik el, ovális, összetett membrán, vagy több hangsugárzó egybeépítésével, mint a linkelt is.
(#) Tardief válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /

Köszönöm a vláaszaitokat.
(#) Aang válasza idavid84 hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Érdekes, viszont sajna egyik sem áll rendelkezésre.
De köszi!
(#) Tarbur hozzászólása Ápr 27, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kis timelapse egységet, a kamera már megvan hozzá (egy kis 808 kulcstartókamera az alany), az időzítőt kellene megcsinálnom. Miből lehetne egy egyszerű kis intervalométert csinálni? Olyan kellene ami gombnyomást szimulál, nem kell feszültség, sem áram, vagy jel. Gondolkodtam ledes villogók átalakításán, de még a leglassabban villogó is baromi gyors ahhoz képest amire nekem kell.
(#) Tarbur válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Monostabil multivibrátorral meg lehetne oldani az időzített kapcsolgatást? Ha igen, mennyi lehet a legtöbb idő két kattintás között? 15 perccel ki lennék békülve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
(#) proli007 válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Hello! A 15 perc-re nem időzítünk multivibrátorral. De egy 4060-al lehet, ha nincs pontos időre szükséged. De tisztázni kell, mit is kell kapcsolni, és mennyi időre. Mert a célszerű megoldás ettől is függhet. Egyébként van számtalan időzítő topik, abban célszerű keresni.
(#) sany hozzászólása Ápr 27, 2014 /

Sziasztok!
Hogyha sorosan kapcsolok , egy ellenállást és egy elektrolit kondenzátort, majd ezeknek a kivezetéseit egy rövidzárral összekötve kisütöm a kondenzátort. Akkor ha csökkentem az ellenállás értékét a kisütés annál gyorsabban meg fog történni?
(#) Jester_Racer hozzászólása Ápr 27, 2014 /

Sziasztok!

Új vagyok még itt, és az elektronikával is csak most kezdtem el foglalkozni, teljesen 0-ról.
Konkrét célom nincs, egyelőre csak szeretném megtanulni az alapokat.
Átolvastam és megértettem, megépítettem az oldalon található cikkek közül a kezdőknek szólóakat (alapkapcsolások). Közben az elméletet folyamatosan olvasom.
A kérdésem az lenne, hogy innen merre kéne tovább haladnom? Mit ajánlotok milyen témakörrel folytassam? Érdemes belefogni valamilyen rádió építésébe? (Ez pl. tetszene, de szerintem túl nagy fába vágnám a fejszémet)

A könyves topikban szemezgettem a kezdőknek szóló könyvekből, de azért rákérdezek, hogy van-e esetleg valami aktuálisabb az ott felsoroltaknál, amit egy teljesen kezdőnek érdemes lenne forgatnia? (Ahogy láttam elég régiek vannak már ott)
(#) zolika60 válasza Jester_Racer hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Szerintem a rádiós topicokat bátran nézegetheted. Ha valami nem megy segítünk. Azt csak te tudod mi érdekel.
(#) nagym6 válasza sany hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Igen, minél kisebb az ellenállás, annál gyorsabban sül ki a kondenzátor.
De ahogy nézem adatlapodat, fórum témáidat, nem értem a kérdést, vagy ez vicc?
(#) elektroncso válasza Jester_Racer hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Szia.
A rádiózás nagyon érdekes hobbi. Sajnos könyvekben újakat nem adtak ki, de az elektronika és a rádiózás alapjai nem változtak. Én személy szerint a Rádióamatőrök barkácskönyvét ajánlanám. Ha már rádió a detektoros rádió a maga 3-4 alkatrészével a legjobb, mert el sem lehet rontani. Egy 3-4 méteres antennával és földeléssel szépen szól a Kossuth rádió. Ha érdekel nézd át a Crystal rádió című fórumtémát. Van még rádiózással foglalkoztató téma is, kettő is:
Rádióamatőrök topikja (komolyabb, nagyobb szakértelmet követel)
Rádióépítés kezdetektől a világvevőig.
Sok sikert és jó szórakozást.
(#) Jester_Racer válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Köszi az eddigi válaszokat, maradok akkor a rádiónál
Az általad említett könyv elérhető valahol elektronikus formában?
Neten nem nagyon találok eladót...

Könyvtárban is lehet nézelődni amúgy, én ott is megtaláltam. Nem is hittem a szememnek hogy a sok cseh szakkönyv között sok magyart is találtam.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /

Nem voltam benne biztos.
(#) Jester_Racer hozzászólása Ápr 27, 2014 /

Köszi megoldódott, egy itteni forumozó kisegített.
Egy kérdésem még lenne mára
Forgókondenzátort jól látom, hogy nem nagyon lehet manapság kapni? Lehet ezeket valamivel helyettesíteni, vagy bányásszak egyet neten?

Sajnos elég nehéz beszerezni forgókondenzátort. Főleg a légszigetelésűt. Létezik olyan hogy kapacitás dióda, ez feszültség hatására változtatja a kapacitását, de először szerintem szerezz valahonnan egy hagyományos úgynevezett légforgót.
Itt pl. lehet kapni:Bővebben: Link
(#) richt3r hozzászólása Ápr 28, 2014 /

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a régebbi Weller pákákhoz (TCP 24) lehet-e építeni hőfokszabályzó állomást? Mert ugye ebben nincs úgynevezett "termoelem" csak egy termo-kapcsoló. Vagy esetleg van ötletetek, hogy lehetne megoldani a szabályzást?
(#) SzervízMacska válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Szia! A legegyszerűbben hegy cserével.
Következő: »»   2296 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem