Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Hozzájutottam egy rakás nem tudom hány X-os LG DVD íróhoz, egyet szét is szedtem, de 2 dióda volt benne, amik közül az egyik nagyon fényes, a másik épp hogy pislákolt, nem tudjátok véletlen melyik az erősebb? Én két újratölthető akksiról hajtottam meg, közvetlenül, így is fenn áll a megfutás veszélye?
ha 16 szoros volt akkor egyik sem ment tönkre hacsak nem hajtottad legalább 20 percig
én csináltam ugyanígy szilveszterre két cerkaaksira kötöttem egy az egyben és csak 160 mA-t vett fel a 16x-os diódája. Amúgy meg mehet bioztonságosan 250 mA-ig Persze ha 16x-os Egyébként ha megvannak a burkolólemezen a tipusa pl GSA mittomén mennyi akkor a google sokat segít.
Nagyon köszi srácok az infót . Mégvmi minegy hogy IRL 540 vagy ilyen kell???
Az a lényeg, hogy logikai vezérléső fet kell. Adatlapban kell megnézni a görbéjét, hogy 5V-ra már kinyisson teljesen. Ezen felül lehet bármilyen típusú.
Ha nincs ilyen a fegyvertárban épp otthon, akkor ha van felesleges rossz PC alaplapod azokon találsz ilyen FET eket.
hy mindenkinek, csak annyit szzeretnék mondani hogy valóban vigyázzatok mit csinaltok mert én megjartam élő példája vagyok egy ilyen balesetnek. szintén cd iro lézer diódával kisérleteztem, és nem is gondoltam h balesetet is okozhat. egyszer kétszer véletlenűl beleneztem , és azóta két fekete pontot latok a bal szememmel .Az orvosok aztmondták életem végéig viselni fogom, hidjétek el elég zavaró tud lenni.
Bocs a beszólásért csak a figyelmeteket szerettem volna fölfivni az óvatosságra.
Ez elég szomorú, de szerintem elég sokan járnak így, tapasztalatlanságból. Ennél lehetett volna komolyabb sérülésed is, akár teljes vakság, szerencsére ez nem történt meg. Volt aki 1W-os 808 lézerbe nézett bele, de az rögtön megvakult fél szemére.
Létezik olyan védőszemüveg amire modhatjuk, hogy általánosan megvédi a szemet a lézerfénytől, vagy minden hullámhosszhoz kellene venni egyet?
ráadásul a cd író infra lézere... az különösen veszélyes!
Hát a lézerfény gyakorlatilag a röntgentől (7,8nm) a nagyon mély infráig terjed (10600nm pl. co2 lézer) szóval ezek ellen együttesen nem véd meg semmi. Általában hullámhosszra szokás szemüveget venni, zöld lézerre piros szemüveg, és így tovább, minden színnek a komplementer párját általában.
Skacok csak azt tudom mondani hogy ha lehet inkább csak látható tartományban kisérletezzünk és ne infrával már úgy egyébként.
Ha író dióda próba megy hogy meik is az infra és meik a látható ,és mondjuk nincs othon ilyen szemüveg akkor is észre fogjuk venni hogy meik a látható mert lényegesen erősebb a fénye KB ezerszer is úgyhogy nem igen lehet nem észrevenni. Az infrába belenézés meg ha nagyon muszály akkor is telefon kamerával vagy DG fényképezővel ha lehet és csak közelről mivel fókusz nélkül nagy a szórása és nem kinézni a fényképező mögül. Sőt nem is kell belenézni még a gépbe sem mert oldalról is látszik z lcd kijelzőn az eredmény.
hmm korábbi hozzászólásomhoz "már csak az optika kell"
elvetettem a sujkot egy csomot sznvedtem vele és még igy se tökéletes Szemre vigyázni csak 1 pár van belőle! (én idáig még megúsztam, de a szórt fénye se leányálom! )
Bizony srácok! Nem véletlen linkeltem és irtam be pár oldallal ezelőtt a piros betűs részeklet a lehetséges veszélyekről!!!!!!!! Mindenki aki kezdi ezt a témát a gyakorlatban is kóstolgatni olvassa el ... jobb esetben csak azt veszed észre hogy fáj a szemed/fejed, rosszabb esetben valóban maradandó károsodást okoz!!! Ami fontos: egy sima napszemüveg nem használ semmit!!! Sőt, mivel ugy érzed nem terheli igy annyira a szemed, mint direktben, még ártalmasabb is!!! Egyébként lehet venni szemüveget, sőt aki sokat mojol ilyesmivel vegyen is, megéri azt a jópár ezer forintot a szem egészsége. .. valóban teljes tartományt átfogót nem lehet venni, de vannak "tartományokat" átfogók!!Pl. amit a fogorvosnál használnak az jó a vörös lézerhez, ők is ilyet használnak, keressetek rá!!! Illetve mindenki aki kollimálással próbálkozi ne 200 mA-el csinálja, hanem ugy lője be a didát, hogy csak éppen világítson, igy állatsa be, és ha már megvan, akkor miután már tud figyelni a védelemre is, illetve tud ugy dolgozni, hogy tuti ne menjen a szemébe akkor vege fel a fényerőt ... mert sok olyan dologról visszaverődhet a fény, amiről nem is gondolnánk, és kész a baj....
Köszönöm a kimerítő válaszokat, nekem egyszer volt komolyabb afférom a lézerrel, amikor már gyűjtő lencséve akarattal belenéztem, hogy milyen én két napig láttam olyan szürke, zöld színű foltot a szememmel akármire is ránéztem, nagyon be is vtam sz*va. Szerencsére helyre jött, de én is megtanultam, hogy nem kell ilyeneket nézegetni többet.
még egy kérdés, a DVD lézerdiódák közül melyik hány mW-os? Ja egyébként van vagy 30 db rossz LG DVD íróm,de a lézer sz.tem jó bennük, ha valakinek kell lézer dióda szoljon, és megoldjuk Üdv: zoli
most néztem meg a típusukat: GSA-4164B Multilayer DVD-t 16X-osan ír. Üdv mindenkinek
Idézet: „hmm korábbi hozzászólásomhoz "már csak az optika kell" elvetettem a sujkot egy csomot sznvedtem vele és még igy se tökéletes” Ugye ugye, én megmondtam
Nekem is ilyen típusu DVD íróim vannak rosszak, ezek szerint elég szar széria lehet kiváncsian várom ki hány mA-ig hajtja őket károsodás nélkül.
GSA 4164B biztonságosan persze hűtéssel 240 mA-en biztonságosan megy én egyszer véletlen kb 3 mp-re felküldtem 330 ra és nem károsodott.
Nem merem jkobban hajtani pedig ha dual layeres író akkor birnia kell a 300-at vagy 400-at símán, de ezzel inkább ne foglalkozzunk mert ha nem teljesen igaz akkor csak pukk a vége. De 240 mA az tuti. ha ezt beállítod a fesz úgyis hozzá idomul. Csak feltétlen áramgenerátor kell. én most a szupepéjén kívül ezt is megcsináltam és tök jól megy csak annyi a gányája hogy egy tranyós kb 1-2 %-ot ingadozik de ez semmiség. én az 1 k ohmot cseréltem le 500 ohmos potira és azzal be lehet állítani a 16 X os diódához. 5 voltot kap az áramkör. Most csináltam egy srácnak ebből egy modult.
Mondjuk nem is várhhatok tökéjt ien bontott lencséktöl. Normális kollimálást nem uszom meg ennyivel
Szevasz. A pdf-ben található áramgenerátor áramát nem a bázisellenállás változtatásával célszerű szabályozni,hanem az áteresztőtranzisztor emitterellenállását átszámolva kell a kivánt áramot beállitani. Röviden:0.66/kivánt árammal= ellenállás értéke ohmban kifejezve.
ezt tudom csak nem volt ithon ohmos poti hogy tudjam szabályozni de egy műszerész ismerősöm mondta hogy így is lehet és teljesen jól működik mindenféle melehedés nélkül és ha a megadottól is növelem a tápfeszt onnan már sem a fesz sem az áram nem váltouik így sem tehát végülis így is műxik
Nálam is 4164B -k vannak ... nem azért van sok hibás, mert rossz stzéria, hanem mert nem elit széria, és olcsó volt, igy töménytelen mennyiségűt eladtak belőle.... rengeteg van piacon -> több a hibás is...
Hogy mennyivel lehet küldeni? Nem akarom hülyeségre biztatni a népet, de én rövid ideig extra hűtés nélkül (csak a kis öntvény cucc volt a diódán) megküldem egyszer 550 mA-el... kézben fogtam, majdnem beleégett a kezembe, olyan forró lett 2-3 sec alatt, de nem halt meg, sőt, azalatt a pár sec alatt a fényes fehér fát is égette keményen!!!!! De ezt nemtudom meddig bírná, még normális hűtés mellett sem tudom ... majd kipróbálom, mert van itthon peltier, de még nem csináltam neki aluból házikót! Pedig itt lenne már az ideje egy izmos tesztnek ... Akkor mikor kipróbáltam, véletlen adtam neki ennyit, és nem is abból vettem észre, hogy mit mutat a műszer, hanem abból, hogy nem birom fogni! Én még az infrás lézerre is kiványcsi lennék, meddig lehet meghajtani egy izmos hűtéssel ...
Sziasztok!
nekem egy csomó GSA-4164B-ből kiszedett lézerdiódám van, ha érdekel valakit adok is el: 3 db-ig db-ja 800 Ft 6 db-ig db-ja 700 Ft 6 db felett pedig 600 Ft-ért adom 6 db felett a postaköltséget is én állom a dióda esetén természetesen ajánlva Ha valakit érdekel, akkor ez után inkább a köv e-mail-re írjatok: laszloze@citromail.hu erre hamarabb tudok válaszolni ui.:ha valaki kompletten teljes dvd írót kér az is ugyan ennyi, de annak a postaköltsége 300 ft helyett 830 Ft Üdv mindenkinek: Zoli
Azt súgta a rigó a fülembe az előbb, hogy ez tipikusan Apróhirdetés jellegű téma!
Bizony ez apró szagú!! De azért had maradjon, mert szervesen kapcsolódik a témához...
És nagyon jók az árai is!!!
Köszönöm!
igazából kezdő vagyok még nem tudom milyen szabályok vannak. veled durkonorbi amit megbeszéltünk marad |
Bejelentkezés
Hirdetés |