Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia. A fojtó előtt az előlapban egy ventilátor kap helyet. A segédtáp tartó konzolja elszigeteli majd a nagyfesz és főtrafó részt a vezérléstőn, egy csatornát hoz létre majd a hegesztő belsejében. A hátlapba ezenkívül 2db magas fordulatú venti kap helyet. A levegő útja előröl hátrafelé lesz vagy fordítva. Ezt majd a melegedés dönti el véglegesen. A hőkapcsolókból kerül mindkét igbt hűtőbordára, főtrafóra, egyenirányító bordájára is. KSD9700 (85) típusból rendeltem, ezek kis helyen elférnek és a bordára is könnyű rögzíteni őket. Az egyenirányító hűtőbordája is főlé nyúlik a főtrafónak, ezzel is egy csatornát hoz létre így a levegő csak azon tud majd áramlani.
Üdv.: Zoli
Kicsit bonyolult ez...: ) Ha hátlapban lévő ventilátorok levegőszállítása nem egyezik meg az előlapival ill. a két borda között lévővel, akkor ezek akadályozni fogják a légáramlást. Gyári gépekben maximum 2db ventilátort láttam, ami azonos mennyiséget, azonos irányba szállított. Kicsit meglepő ez az 5db.
Szia. Amit látsz a panelon abból van 4db egyforma itthon. Ebből három megy egymás után (elöl, középen és hátul). Mivel a vezérlés el lesz választva amennyire csak lehet a dobozban így a hátlapba szerelt 4. ventilátor hűti a graetz hidat (+ami rajta van) és esetlegesen a vezérlést.
Üdv.: Zoli A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
Akit érdekel...Nagyfesz gyújtó:
Bővebben: Link Bővebben: Link2 Nem én rajzoltam ki, innen van a rajz a fórumról.
Sziasztok! Megvolt az első próba és pukk Először 4db irfp460 került bele. Indítás 60w-os égőn keresztül történt. Addig míg nem húz be a főrelé nincs gond. Amint behúz az izzó kivilágít és egy idő után pukk! Mit nézzek meg rajta?
Először mindenképpen csökkentett feszültséggel (sőt, ha lehetőség van rá többel is) végignézni szkóppal a jelalakokat. Én meg szoktam nézni 24 V-on és egy 380/220-as leválasztó trafóval is úgy, hogy a 380-as oldalra teszem a 230-at, így kb. 140 V-ot ad le.
Ha üresen jók a szkóp ábrái, akkor ugyanez terheléssel is végignézni. Ha eddig minden jó, csak akkor jöhet a hálózatról való próba, ott vigyázni kell, csak leválasztott szkóppal szabad mérni, mert durr lesz belőle. Én leginkább hálózatra kapcsolás után csak a kimeneti feszültséget nézem üresen és különböző terheléseknél. András
Köszi a tanácsot Az a bajom, hogy most nincs itthon tápegységem. Csak pc tápok vannak itthon, azok viszont lekapcsolnak azonnal mikor zárlatba mennek. Van itthon 1db 24V-os de csak 1A-t tud. Az meg nem hiszem hogy elég lenne. Most készülök kivenni a főtrafót, hátha ott szúrtam el valamit. Tekerek a magra 2,5-ös huzalból 50 menetet a primerre meg 4-5-öt utána meglesem szkóppal. Sajna már csak 2db 460-am maradt. Meglesem még a hfa diódákat is, hogy azokkal mi lett. Egy kérdésem még lenne. A főtrafó primer oldalát hogyan szoktátok tekerni. Nekem 2 sorban fért csak rá a 20 menet. A második sort hogyan tekeritek fel? Rendeltem leválasztó trafót is 500w-osat, lassan neki akarnák állni a műhelynek és kell a szkóp meg egyéb műszerek miatt.
Üdv.: Zoli!
Kedves Urak!
Tanácsot szeretnék kérni hegesztőgép vásárlásához. A faternek akarok egy gépet születésnapjára, de sok a gyártó még több a típus egyszóval a következőket tudom beszerezni tapasztalt emberek véleményét kérem, hogy melyik is lenne legjobb választás. Defort 180S Defort 200S - ezen gondolkodok ár, teljesítmény megfelelne Varin 160SE Walmer 180D Royce 250 Kzubr KAC 250 / valami Orosz masina Straus 160A Az utolsó a képen látható. A moderátoroktól elnézést ha nem ebbe a fórumba tartozik a kérdés, privátban várom a javaslatokat mivel itt reklámnak számítana. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Bármelyiket választhatod, a Varin kivételével mindegyik Kínában készül. Viszont érdemes több forrásban körülnézni, már csak a garanciális idő miatt is.
itt Bővebben: Link pl. 3 év garanciával árulják az általad kiszemelt gépet. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Köszönöm a választ. Szerbiában 2 év garanciával árulják, viszont összehasonlítva a többivel nagyobbak a karakterisztikát leíró számok rajta pl. kép:
Kicsit komolyabbnak néz ki mint a többi, természetesen drágább is vagyis ő a legdrágább a listán.
Sziasztok! Délután neki álltam kicserélgetni a pukkant alkatrészeket. IGBT 2db, HFA 1db, BZX 2db. Kicseréltem utána szereztem egy 24V 3A tápot, Erről indítottam a gépet, Elsőre érdekes jeleket mértem a főtrafón (1-es kép), és a meghajtó trafón is (2-es kép). Az áramváltóról készült képet nem csatoltam mert nem igazán tudtam lefényképezni. Utána megfordítottam az áramváltó lábait és ezek következő képen módosultak. 3-as kép IGBT gate lába, 4-es az áramváltó, 5-ös a főtrafó primer oldala. A kimeneten lehetett is kis áramot leszedni. Nem volt hangja sem meg semmi, viszont az áramfelvétele egy pillanat alatt megugrott kb. 2,8A-ra. A szekunder oldal nem volt bekötve. Ezután kerestem egy trafót ami valamivel nagyobb feszültséget ad le. (68V váltó 3A) Ezt kötöttem be a betáp oldalra. Az eredmény az volt, hogy elkezdett sípolni a főtrafó majd átütöttek a fetek (IRFP460). Most még lekötöm a segédelektronikát, hogy az ne tudjon beleszólni semmibe se, utána ismét alkatrész csere. Persze ha majd megérkezik. Valami ötletetek mit nézzek meg, vagy mi az amit elronthattam valahol? Valaki tudna nekem ebben segíteni? A segítséget előre is köszönöm!
Baloldalt lennt, az egyik HFA meg egy dióda szabadon van, a 4n7-es kondi meg az IGBT CE-én.
A Macihoz annyira nem tudok hozzászólni, mert nem azt építettem, hanem a kolt-ot, de az elve ugyanaz. Az áramváltó jele nagyon nem tetszik. Nézd meg a 378-ik oldalon (január 26) a hozzászólásomat és a rá adott válaszokat, majd a jó áramváltó képeket, remélem segít. Az írták, ha az áramváltó nem jól van bekötve okozhat durrogást.
Köszi az észrevétel. Azt már javítottam a nyákon is, csak már elkeveredtem a javítások közt és nem a legfrissebbet tettem fel. Most csatolom azt is. Köszönöm!
Köszönöm a tippet már nézem is. Az a helyzet, hogy elfelejtettem kikötni elsőre a segéd elektronikát, az pedig nagyon bele tud nyúlni az egészbe! Most azt is megteszem. Az első helyzetben azért nem tudtam képet csatolni, mert annyira éles tüskék voltak, hogy nem látszódott semmi a képen. Nekem a kimeneti jel nem tetszett, hisz az egy fűrészjelre emlékeztetett, akkor viszont analóg üzemben mennének az IGBT-k az meg ugye alapból pukk Köszönöm a segítséget, megyek visszaolvasni picit
A gatemeghajtó trafó milyen? A lemágnesező 1N5819 jó?
A primer oldali lemágnesező diódát még nem mértem, holnap majd kiveszem és megnézem. Holnap kiszedem a gate meghajtó elemeit is és megnézem ott milyenek a jelek, esetleg nincs-e átütés véletlenül. Bár ma mértem és nem vettem észre. Meglesem még holnap azt is, hogy szinkronban és egyformák-e a jelek a meghajtó trafón. Főtrafóról leszedem a hordozó testet és tekerek rá sima huzalból kb. 50 menetet, hogy akkor mit fog csinálni. Köszönöm a tippeket!
Még egy; A 3845 3-as lábáról a jel, míg elér az IRF540-ig pont a főtrafó alatt metszi a mágneses teret. Nem lehetne kiváltani valahogy, mondjuk 3vezetékkel és összesodorva, mivel ez egy relatíve nagyimpedanciájú vezérlő jel.
Szia! A 3845-ös 3-as lábára jön az áramváltó. Ezek a vezetékek összesodorva a ventilátor és az IGBT hűtőbordái között futnak. Gondolom te ezalatt az IRF540-re menő 3 vezetékre gondolsz. Ezt át lehet alakítani, mert csak megszakítom ezeket és az 540-nél átfúrva a panelt beforrasztom őket. Holnap majd ezt is megoldom. Köszönöm!
Szia. Még egy kérdés. Nekem a gate meghajtó trafó tekercsei nem egymásra vannak tekerve, hanem egymás mellé párosával. Osztott test volt a maghoz. Az egyik oldalra tekertem a mágnesező és lemágnesező tekercseket a másik oldalra meg a 2db igbt meghajtó tekercset. Ez mennyire jó így? A választ és a segítséget előre is köszönöm.
Igen 6-os láb, minél rövidebb és indukciószegény elvezetésre kellene törekedni minden vezetéknél. A gate meghajtó trafónál minél szorosabb csatolás kellene szerintem, a telítés veszélye nélkül. Ha visszaolvasol, valahol le van írva.
Szerintem a sima 2,5-ös huzal semmiképpen sem jó primer tekercsnek (sem)! Már többször leírták, hogy a skin hatás miatt több, vékonyabb huzalból kell kialakítani a szükséges keresztmetszetet!
Valami móricka rajzot kellene róla látni, de ez így nagyon nem jó mert nagy szórás van a primer és a szekunderek között.
Szia! Próba képen akarom rátekerni, hátha esetleg a főtrafó tekerésénél szúrtam el valamit. Jelenleg a főtrafó primerje 30db 0,4-es huzalból van, a szekunder 90db 0,4-es. 3 órát kapargattam szegélyvágóval mire mind forrasztható lett. Azt az 50 menetet azért akartam így tekerni, hogy tudjam próbálni a trafót, de ne vegyen fel akkora teljesítményt.
Üdv.: Zoli Idézet: „Nekem a gate meghajtó trafó tekercsei nem egymásra vannak tekerve, hanem egymás mellé párosával. Osztott test volt a maghoz. Az egyik oldalra tekertem a mágnesező és lemágnesező tekercseket a másik oldalra meg a 2db igbt meghajtó tekercset. Ez mennyire jó így?” Semennyire! Az osztott csévetestből operáld ki az osztást,tapétavágó késsel,hasonlóval megoldható,én is csináltam már ilyet.Minden tekercset egy sorba,ha lehetséges,tekerd meg,fedje a cséve egész hosszát,aztán szigetelés és a második tekercs és így tovább,mindet egy irányba,ahogy annak idején leírtam,lerajzoltam.Vannak fenntartásaim a paneloddal kapcsolatban is,a meghajtó áramkör minden alkatrészét én egy "kupacba" raktam,terveztem volna be,de ez csak az én véleményem.
Szia! Csatolom a nyákterveket róla. Az egyik IRF630-al van a másik IRFD120-al. Diptrace kell hozzá, ha esetleg valakinek nincs meg és kellene neki egy jó verzió akkor feltehetem valahová, mivel 50mb körül van. A nem jó alatt pontosan mit értesz? Arra gondolsz amit Pety_ írt, hogy szedjem ki a vezetékeket a főtrafó alól? Köszönöm a segítségedet.
OK, köszönöm. Pont ezért raktam fel képeket az építés folyamatáról, hogy ha valaki ilyet észrevesz, akkor azt jelzi nekem és én már azonnal javítom is. Ma ezt a kis javítást is elvégzem. Nemrég feltettem ide a fórumra a nyákterveket is azon jobban látszik minden. A meghajtó elemei a panelon jól elkülönülnek egy kupacban a pozitív és negatív ághoz is közvetlen a hűtőborda mellett, kivéve a zénereket és 4,7ohmos gate ellenállást. Köszönöm az észrevételedet.
Nem kell diptrace úgysem telepíteném fel. Ha nem tud a program képfájlba exportálni akkor még mindig lehet nyomni egy printscreen-t, de mint írtuk is a gate trafód biztos hogy nem jó.
Azt pedig nem nagyon értem hogy egy 60W-os izzóval a primerben hogyan tud tönkremenni a kapcsolóelem.
Szia. PDF-be exportáltam ki a nyákrajzot és feltettem ide a fórumra pár hozzászólással ezelőtt. A 60w-os izzót a betáp oldalra az egyenirányító elé kötöttem. 4db IRFP460 és 2db 20n60A4- lett az áldozat. Plusz pár HFA és 13V zéner az IGBT gate lábán. Éppen most kötöm át a meghajtó trafó vezetékeit sodrattal. Utána jön a meghajtó trafó áttekerése. Viszont a főtrafóval kapcsolatban is lenne egy kérdésem. Ha két sorban fér fel a 20 menet, akkor a második sort visszahozod az elejére, vagy mint máskor elindulsz vele visszafelé? A válaszod előre is köszönöm.
Nem oda kell az izzó mert a segédtáp sem kap így feszültséget és okozhatja a fet-ek elfűtését.
Amikor próbáltam az izzóval a puffer kondenzátorok és a 2,2µF kondenzátor közé raktam az izzót + ágba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |