Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   91 / 2517
(#) aflmor válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

(#) Szőrös válasza aflmor hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ez már sok alkatrész
(#) szilva válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Nekem hirtelen egy TDA2005 jutott eszembe, sztereo beállításban, ami 8-18V közötti tápról tud nűködni (autóba van kitalálva eredetileg).

Az adatlapja az ajánlott kapcsolásokkal megtalálható itt is a gyűjteményben, de böngészhetsz is a kategóriában, hátha találsz alkalmasabbat:

Bővebben: Link
(#) Szőrös válasza csisy hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

A hangfal eredetileg is max 4W-ot bír, ezért maradnék a nagyon kis teljesítménynél, hogy ne tudja széthajtani. A kölkőc még csak 5 éves... és baromira nem ért hozzá
(#) Szőrös válasza szilva hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ezeket már végignéztem, és reménykedtem, hogy van más gyártó számomra ismertlen áramköre, ami még ennél is primitívebb alapkapcsolással működhet 5-12 volt tápfesz mellett.

Van, igen, autós célra vannak szinte 0 alkatrészekkel is, a hqvideo.hu oldalán láttam olyanokat nemrég, de most el kell mennem, este keresek még valamit.
(#) aflmor válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Á! Bemész egy "madaras teszkó" vagy ilyesmibe, veszel egy noname műanyag PC hangszórót, aztán szétaprítod. Minden van benne ami kell, erre a célra. Alkatrészekkel sem jössz ki olcsóbban, meg kevesebb a tökölés is (max 2e Ft)
(#) baloghz válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szia!
Hááát, nem tudom, de ettől primitívebbet szerintem nem találsz. Mármint a 2030-as, illetve a 2003-astól. Szerintem a 2003-as jó választás lenne. Igénytelen, olcsó, egyszerű. Meg ha mentek kirándulni, akkor is viheted és a fiad gyakorolhat rajta....
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Senki nemtud segíteni?
(#) csisy válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

szia!
ezt nem érdemes megépíteni, mert ic-s (szerintem nem érdemes) és nem lehet túl jó...
itt a link
Aztán találtam itt a hobbielektronikán is 1-2-tt:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/67/672cd0e80ce1eed0fd739...13.jpg
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/cc/ccf719031f58a19ecdbdb...15.png
Többet nem tudok, de még azért körülnézek!
(#) lamalas válasza Directors hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

1/2W-os ellenallasok a 2 "emitter" ellenallason kivul mindenhova jok. Az a bizonyos 2 nagyobb teljesitmenyu ellenallas (0.33ohm) pedig legalabb 5W-os legyen, de nem baj az sem ha nagyobb (nekem 10W-osak lesznek mert ilyenek vannak itthon).
(#) baloghz válasza Directors hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

B5 ellenállásai? Melyikre gondolsz? Ami a végtartnyók emitterén van az általában 5W. A többi, ha biztosra akarsz menni, akkor vegyél fémréteg ellenállást. 0,6W, 1%-os tűréshatár. Ha ezt teszed bele, az atomháború kivételével mindent kibír.
(#) baloghz válasza Directors hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Illetve annyival kiegészítve még, hogy a végfok kimenetén szok lenni egy RC tag . 10Ohm körüli ell., meg 150-220 nF kondi sorbakötve. Ott az ellenállás 2W. Ennyi. Aszem.
(#) lamalas válasza baloghz hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Sztem felesleges oda 2W-os ellenallas. 1/2W-os oda is siman jo ... persze ha nincs masfele akkor jo oda 30W-os is ... de hat a meret az megiscsak szamit vmit
(#) Szőrös válasza csisy hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Ez is nagyon bonyi, sok kacat van benne
(#) Szőrös válasza szilva hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

megnéztem, és a AN17821A már hasonlít arra amit gondoltam. néhány kondi és néhány ellenállás, és kész. Tápfesz 3,5 és 13,5 között. Max telj. 5W

Kösz a segítséget.
(#) KD mester hozzászólása Jan 7, 2008 /

Gondban vagyok ezzel a cikk írással. Most kezdtem el, és hát a képeket nem tudom kezelni. A méretezés, stb ikon sem szeret működni, meg valahogy nem adódik hozzá az adott oldalhoz egyetlen kép sem, mikor "eredeti környezetben" tekintem meg az oldalt. Hogy a francba adjak hozzá képeket. Ha feltöltöm őket az oldalhoz, nem jelenik meg a megtekintés során, nem is tudom méretezni őket, pláne nem tudok linket hozzáadni a nagyobb képek eléréséhez. Így nem lessz cikk az erősítőről....

TDA7057, TDA7266, TDA7297, TDA7375, TDA7377, TDA7495, TDA7496, meg még azon a környéken vannak mások is. Szerintem ezeket nézd meg, válassz tápfeszültség és egyéb szempontok alapján. Ezeknél sokkal egyszerűbb szerintem nemigen lesz.
(#) Directors válasza lamalas hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

HY
Értem
Köszi mindkettőtök segítségét.
(#) proli007 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Hát ezekkel nekem is bajaim lennének. (ha írnák)
De próbáld meg, szólj a modinak. Ott a kérdőjel, kattints rá.
Aztán ha már tudod, légyszíves tedd közzé, vagy a forrást.

üdv! proli007
(#) hapro válasza KD mester hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szia!

Köszönöm a segítséget, amint ujra nekiülök, beszálmolok az eredményről.

üdv.:

Zoli

(#) Directors hozzászólása Jan 7, 2008 /

üdv

Lenne 1 olyan kérdésem a B5-ös erősítővel kapcsolatban,hogy van a rajzon egy BC546BP és egy BC556AP tranyó de ilyet nem találtam a HQ-nál.Nos ezek helyett jó a BC546A vagy a BC546B vagy a BC546C is?
Ugyan ez a helyzet a BC556AP-vel is.Ehelyett is jó a BC556A vagy a BC556B is?

Vagy esetleg mind jó?

(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Szia Directors!
Jó helyette bármelyik, csak a max fesz.-ben van kűlömbség.
(De a sima BC 546 is 63V)
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

hy
okés köszi szépen

Ha minden jólmegy hétvégén össze is rakom az erősítőt

Csal legyen minden a boltba
(#) Dzsoni válasza szamóca hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Tévedsz, pont hogy a specifikált Vce0max-ban nincsen különbség közöttük, mind min. 65V-os!
A betűjel (A, B, C) az áramerősítési tényezővel van összefüggésban: a gyártó felállít három különböző tól/ig értéket (A: 100...200, B: 200...400, C: 400...800), és azokba beosztályozza (kiválogatja) a tranyókat. Végül a szitázáskor már a megfelelő betűjel kerül a típusjelzés mellé.

Amiről te beszélsz az a típusjelzés utolsó számjegye: BC546 (65V), BC547 (45V), BC548 (30V).
(#) szamóca válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Igazad van !
Összekevertem a BD-s tranyókkal, ott viszont (átlag)20V-ként ugrik a max Uce (Bár ott se mindegyiknél )
(#) Istike88 válasza Szőrös hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

szerintem csinálj tda1554Q ic-ből végfokot! igaz kicsit nagyobb a teljesítménye mint 5W (2*22W asszem) de csak 3 kondi kell hozzá!
ha nem akarod h nagyon hangosra lehessen venni akkor teszel be egy ellenállást a bemenetre a poti után, max hangerőnek megfelelően és így nem tudja majd a gyerkőc túl hangosra venni

üdv
(#) szamóca válasza Dzsoni hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Egy dolgot azért nem értek.
Miért kell egy ilyen szimmetrikus végfok bemenö tranyóinak külömböző bétájuaknak lenni?
(#) Mayan hozzászólása Jan 8, 2008 /

BUÉK mindenkinek ! Visszatértem ... És frissítettem az egytranyós oldalamat. Hamarosan lesznek új képek és egytranyós hangszórós rádió is.

http://pet.dote.hu/~bihari/

És egy kérdés: valaki légyszi magyarázza el röviden hogy az egytranyós erősítőmnél hogyan függ az ideális hagszóróimpedancia a tápfesztől - áramtól vagy a kollektor feszültségétől... erre még nem jöttem rá.
Köszi !
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jan 8, 2008 /

Udv,

Latom meg mindig izgat az egytranyos erositok vilaga Ha elkerulte volna a figyelmed korabban (ahogy igertem) osszedobtam en is egy ilyen cuccott es mericskeltem kicsit: Itt olvashatsz rola.
Következő: »»   91 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem