Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   337 / 978
(#) djadji válasza Gabó hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Bentonra való sziloplaszt? Ez jól hangzik, mindjárt rákeresek. Én kontakt ragasztóra gondoltam, az egyből megfogja és nem kell napokig tartani a plafonon a csatornát, amíg megköt.
Köszi, keresem a ragasztót.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) Gabó válasza djadji hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Én se tartottam napokig, és elbírta az 5*2,5mbcu-t panelba. Valamelyik soudal sziló volt. Átlátszó, és száradáskor elég büdös, de utána semmi szaga.
(#) djadji válasza Gabó hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Értem. Legfeljebb addig megragasztom valami celluxal.. ha jól olvastam 20-30 perc alatt szárad.
Köszi az ötletet!
(#) papo69 válasza djadji hozzászólására (») Máj 8, 2014 /

Én kaucsuk szerű ragasztóval dolgozom panelban. Bauhausban veszem, disz panel elemekhez adják.(tubusos mint a sziloplast, barnás szinű) Festéket le kell kaparni falról, mehet rá a csatorna. menyezetre is 2 óra mulva berakható a vezeték.
(#) ötfelezős válasza KTobi hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Bocsánat, én ezt nem ajánlanám. Azért az, hogy mit kötsz állandóra a védővezetőre, az csodamaximálisan nem mindegy. A védővezető szakadása esetén ugye (a szakadástól a hálózat végéig)az összes készülék házára kikerül a fázisfeszültség ezzel az "előtéttel" korlátozva. Vegyük alapul egy zavarszűrő kondenzátor által a föld felé engedett áramot, az fél milliamper.
(#) kameleon2 válasza djadji hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Szia! Kétoldalas öntapadós ragasztószalag. Amit az OBI-ban vettem az a mellvédcsatornámat tartja szerelvényekkel együtt úgy 2 éve. Ha azt elbírta - röhögve kibír egy nyiszlet kis csatornát.
(#) Gery78 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Vannak olyan csatornák is, amelyeken eleve van öntapadós réteg, csak lehúzza róla az ember a csíkot és felragasztja a helyére. És szép fehér a csatorna. Én is használtam ilyet, a Platformban vettem.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
(#) Szirty válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Helló!

Arra jó, hogy amikor megcsinálod szuper, aztán kit érdekel mi lesz.
Gyakorlatilag még nem láttam olyat ahol az ilyen csatorna nem a vezetéken lógott volna.
Pár év alatt garantáltan leválik.

Pedig ugye a vezetékcsatorna egyik feladata az lenne, hogy tartsa a vezetéket. Ennek épp az ellenkezője történik. A vezeték fogja tartania csatornát... Felemelő látvány. Bennem mindig felmerül ilyenkor a kérdés, hogy "ezt meg ki hányta ide"?
(#) robis01 hozzászólása Máj 9, 2014 /

Sziasztok!

Lehet hogy bennem van a hiba de nem értem a dolgot. Adott a villanyóra (3fázis) alatta van balról nézve 3X16A és az éjszakai 16A kismegszakító (fotó3) .
Felül van balról nézve 3x40A, 2x16A, 2x10A és külön dobozban a bojlernek 25A kismegszakító. (fotó2).
Nem értem miért tettek nagyobb kismegszakítót az óra után mint elé. Vagy ez így normális 3 fázisnál?
(#) erbe válasza robis01 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Idézet:
„Nooormális?”

Mármint a villanyszerelőd?
Szerintem nem.
(#) robis01 válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Sajnos így vettem a házat. De ezt eddig nem néztem. A volt tulaj elmondása szerint 2008-ban cserélték a teljes hálózatot. A kérdésem az hogy maradhat ez így?
(#) zolika60 válasza robis01 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Maradhat, csak az óra utáni kismegszakítóknak semmi értelme.
(#) Gery78 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Mondjuk nálunk az ajtófélfára van felragasztva ez a kis csatorna, a klíma vezetéke megy benne, ami egy kettős szigetelésű három eres 1,5mm2-es kábel. Jól bírja már évek óta nem jött még le. A legbiztosabb rögzítés a fúrás, tipli, és a csavar. Az csak 10-es erősségű földrengéskor esik le.
(#) Macsek71 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

A konyhámban, és az étkezőben is ilyen öntapadós 10*10 csatorna van a plafonon ... 3*1,5 vezeték pihen benne 6-7 éve ...
(#) pont válasza robis01 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Nem feltétlenül rossz ez így. Ha a lakáselosztó utáni vezetékek ezeket az amperokat bírják akkor így kell biztosítani, mert jön egy másik lakó akinek arra van szüksége és kifizet plusz 3X40A-t a szolgáltatónak, akkor a többi részt nem kell bántani majd. De a lényeg, hogy a vezetékszakasz bírja az előtte lévő megszakító áramát.
(#) proba válasza pont hozzászólására (») Máj 9, 2014 /

Inkább csak lehet így biztosítani. Azért kicserélném kisebbre. Lehet azért rakott be 40A biztosítékot mert a régi tulaj azt mondta , megy az áramszolgáltatóhoz, mert egy nagyobb gépet akar beüzemelni.A szerelő erre felkészült, csak épp a következő lépés (a hálózatbővítés) elmaradt, helyette a lakástól is megszabadult.( így nem biztos hogy a szidása jogos).Én is tettem már fel konnektort, azután hogy hogynem alá tettek egy mosdókagylót...mit lehet tenni, visszamész elbontod, csempét pótolod...?
(#) Szirty válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Üdv Macsek71!

Az már csak természetes, hogy mindenre van ellenpélda. Éppen ezért nem is állítottam hogy mindig leesik. Főleg fórumon, amikor valamit nem láttál, minimum egy tag biztosan ír aki már látott olyat
Nekem már az is elég ha egyszer leesik egy ilyen én onnantól kezdve így nem rögzítenék így csatornát.
Vannak még ilyen két oldalú ragasztóval ellátott "tappancsok" amin van egy fül ahhoz lehet kötegelni a kábelt. Letéped a védőpapírt odanyomod, odaragad és hozzá kötegeled a csövet/kábelt.
Jellemző látvány amikor az így szerelt kábelezés lóg mint tehénen a pisztolytáska és a vezeték tarja a bilincseket...
De addig kibírja amíg a munkát átveszik és kifizetik. Barmolás 4eva!

A legjobb amikor az ilyen ragasztásos "technológiával" rögzített szerelvények úgy válnak le, hogy egy tenyérnyi festék vagy vakolat is van rajtuk.
(#) ötfelezős válasza robis01 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Az a baj,. hogy ugyanazzal a szemmel nézted.
A mérő alatti az egy jogi fogalom megtestesülése, a tlejesítmény korlátozására szolgál, na meg leválasztásra, stb.
Az elosztótáblai meg, mint az elektromosság veszélyforrásai elleni védekezés eszköze, túláramvédelemre, zárlatvédelemre, érintésvédelemre (ezekre persze csak akkor, ha jól van méretezve, nem akkor, ha pont ilyen volt otthon a szerelőnek), és a satöbbire.
A kettő soha nem helyettesítheti egymást.
Hogy a mérő alatti kisebb, és az is működni fog, sőt, pláne működni fog, az a fenti elveket nem zavarja.
(#) Gery78 válasza Szirty hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Idézet:
„A legjobb amikor az ilyen ragasztásos "technológiával" rögzített szerelvények úgy válnak le, hogy egy tenyérnyi festék vagy vakolat is van rajtuk.”
Na ekkor fog jól a ragasztó.
(#) Szirty válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Idézet:
„"Na ekkor fog jól a ragasztó."”

Sajnos ekkor is épp oly haszontalan!
(#) daniadi hozzászólása Máj 10, 2014 /

Lenne egy kérdésem.Egy öreg társas házban élek,a villanyvezetékek felujítása,cseréje esedékessé vált.a A villanyszerelő azonban tapasztalt egy érdekes problémát a villanyóra feletti kis elosztótábla alatt.Csak 2 szál vezeték jön(fázis,nulla) be a villanymérőtől.Kerestük a földelő dobozkát,de sehol sincs ilyen.Ilyen esetben mi lehet a megoldás?A bejövő földelés vezető hiányában esetleg rá lehet kötni a bejövő gázvezetékre(fizikailag egymás alatt vannak a vill.órával) a földelő vezetéket(6 mm2 átmérőjűt).Mondjuk EPH bilincsel.Ez szabványos így.Nem okozunk vele problémát.

Köszi a válasz!
(#) Gabó válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

És ha az a 16os nem is 16os? Csak a felirat? Láttam már 16os km-et, ami 100Are se oldott le..
(#) granpa válasza daniadi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Lehagytál pár kérdőjelet, de értjük. Nem köthetsz a gázcsőre, mert ma már műanyag csővel vezetik (még ha nálatok fémcső látszik is). A ház bejövőjénél kell lenni földelésnek, oda kell kötni. ELMŰ-t értesíteni, ha nincs, vagy nem megfelelő értékű.
(#) Teaway válasza djadji hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Szilikon Tömítő Ragasztó. Kinyomópisztolyos, nagyon jó, saját célra csak ezzel szerelek!
(#) Bakman válasza daniadi hozzászólására (») Máj 10, 2014 / 1

Ármaszolgáltató nem ad földelést, azt mindig helyileg kell kialakítani. Az órában lehet közösíteni a nullát és a földet (megfelelő módon), de ha ez kérdésként felmerült, keress másik villanyszerelőt.
Gázcsövet EPH-ra kell kötni, nem szabad földelési pontként felhasználni. Ha a lakásban perpillanat nincs Fi-relé, mindenképpen szereltess be, ne ezen spórólj!
(#) papo69 válasza daniadi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Én régi bérháznál akkor lepödök meg ha van PE ( földekő) vezeték.
Cserélj villanyszerelőt, ha a fentieket javasolta.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) elektroncso válasza daniadi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

A "villanyszerelődet" küld e a ...-ba. Gázcsövet nem használunk földelésnek!! Ha a szolgáltató műanyag csövet húzott a bérházig, de az épületben te fémcsövet látsz, nyugodt szívvel felkötöd rá a földelést. A szerelő látszik hogy nem ért hozzá, nem csinál földelési ellenállás mérést. Ne adj isten, egy készüléked földzárlatos lesz, a nem jól kiépített földelőhálózaton megjelenik a fázis. Valaki hozzáér a gáztűzhelyhez, és agyonvágja az áram. Akkor mi van? Mindkettőtöket lecsuknak gondatlanságból elkövetett emberölés címszóval. Rendes földelőhálózatot kell kiépíteni! Ennél a gázcsöves rendszernél még a nullázás is jobb. De mind a kettőt TILOS. Apámnak már volt dolga ilyennel. A tetőn nulla szakadás lett, és a házba valaki így kötötte be a villanyt. Szikrázott a gázcső! Ha sokáig úgy marad felrobbanhatott volna a ház. A villany nem játék.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) ötfelezős válasza granpa hozzászólására (») Máj 10, 2014 /

Szegény ELMŰ, ha szabványtalan állapotról értesíted, mit tehet? Fogcsikorgatva kikapcsol, amíg nem igazolja valaki, hogy helyre lett állítva. Inkább gyorsan meg kéne csináltatni.
(#) havranarpi hozzászólása Máj 11, 2014 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy a képen látható biztosítékot szét lehet-e szedni biztonságosan darabokra?Iskolai bemutató célra lenne felhasználva ,de az ütőszeg még éles benne
És széttörni sem szeretném.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) proba válasza daniadi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Itt azért több dolgot is meg kellene nézni. Első körben milyen vastag vezeték jön az órától nulla csak avagy PEN , esetleg az is kérdéses, földelő szonda leverhető-e.Az hogy bérház nem jelenti azt hogy nem a földszinten van...A gázcső, fűtéscső vízcső meg felejtős.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Következő: »»   337 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem