Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   135 / 276
(#) erbe válasza szunyi55 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
A rajzodon nem lehet felismerni, melyik dióda melyik lemezben van. Három fázison általában egyfajta diódát használnak. Egy fázison gyakrabban előfordul a (+) - (-) polaritású.
A rajzod jó, aszerint egyértelmű, hogy a hibásak helyére milyen polaritással kell bekötni az újakat.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
A fojtó méretezése minek a függvénye? A méretet, menetszámot mihez kellene igazítani? Pl ehhez a trafóhoz mekkora fojtó kellene?

Kondim van még egy ugyan ilyen, de ha felesleges nem teszem bele. Illetve a trafó indításkor 3-as és 4-es fokozatban azért lecsapkodja az automatát, ez ellen van valami trükk?
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Olyan keresztmetszetű I alakú lemezelt vastörzs, mint a trafó közepe, ~15-20 cm hosszú, rajta 25-30 menet a szekunderrel egyező vastagsággal.
Automata leverés ellen létezik lágyindító, de ez CO2 hegesztőnél nem célszerű, mert ha pöttyögetni kell, nem működik vagy gátolja a munkát. Nulla átmenetes szilárdtestkapcsoló használható lenne.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
A magnak mindenképpen lemezeltnek kellene lennie? illetve az számít ha egy sor vagy több sorba csévélem a vezetéket? Tömör rúdanyagra nem jó csévélni?

Szilárdtest reléim vannak SSR-25DA típusú 25A-es relék. Ez nemtudom jó lehet-e?
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Ugyanolyan lemezelt trafóvasból kell készíteni. A tömörben kialakuló örvényáramok miatt nem lesz belőle fojtó. !!! Hány sorba jön ki, nem számít. A szilárdtest relé jó lesz.
SSR-25DA
Nézd meg a képen! "Zero cross circuit" A primer oldalon a trafóval párhuzamosan kell kötni legalább 47 Ohm 5 W-os, 470 nF 275 V~ kondenzátort.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) szunyi55 válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
"A rajzodon nem lehet felismerni, melyik dióda melyik lemezben van."Bocsi,erre nem is gondoltam, rajzon alulrol kezdve vannak berakva az alu lemezbe és ugy van átkötve a felette lévöbe a legfelsö meg áthidaló.Ebbe a mérések alapján kettö féle volt.Köszi a válaszod.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Az ellenállást és a kondit gondolom sorosan kell összekötni és ezt kell párhuzamosítani a trafóval?
(#) tamas500 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
24v-os segédtrafót gondoltam de hogy érted azt hogy egész vezérlést ki kell cseréli? az egész panelt? Ha igen tudna valaki valamilyen ötletet hogy miet kéne beleépíteni?
(#) Phile80 válasza tamas500 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Ilyenem van, ha érdekel privátban keress!

001.jpg
    
(#) Dr.God Man hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Idő közben nagyjából kialakult a kép a hegesztő működéséről.
A gépbe lévő trafó egyenirányítás után kapott egy kondit 27.000µF/75V.
A varrat nem volt az igazi, magas varratot rakott és legjobban beállítva sem volt az igazi a varrat.
Rögtönöztem egy fojtót a leégett trafó szekunder tekercséből. Hát meglepő módon eszméletlen a változás

A kérdésem az lenne, hogy most csinálnék egy rendes fojtót is, viszont sok helyen 30 menet körül javasolták a huzal menetszámot. Ahhoz, hogy tényleg jó legyen a fojtóm, ez a menetszám elegendő vagy lehet több is? És ha több a menet, az jobb lehet pl 50 menet?
A tekercsek amit rákötöttem kb 3 X 30 menet lehetett a trafó 3 oszlopán volt eredeti méretében. Egy I magra tekerném az új fojtót aminek a mérete 70mm X 50mm és 22cm hosszú. A huzal 8 X 3mm réz.

A rögtönzött fojtóval ilyenek lettek a varratok

varrat.jpg
    
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Nem
Idézet:
„meglepő módon”
.
70*50-es mag hatalmas. Ekkorát 250-400 A-re használnak. Erre 20-25 menet is elég. Ha sok a menet, túlságosan visszafogja az áramot. Esetleg megcsapolással elkészítheted. 50 menetről karosszériázol (vékony lemez), 25 menetről meg 5-ös lemez.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
A fojtótekercsek közötti árkapcsolásra mit lehetne alkalmazni? Mágneskapcsoló elég lenne erre? Pl ha 3 fázisú kapcsoló mind a 3 kapcsolási ágát párhuzamosítom. Alkalmas lenne a célra? Vagy van valami jobb megoldás ami gyors átkapcsolással megvalósítható?

A fojtóra sok helyen azt írták, hogy akkora I mag kell mint a hegesztő trafó középső magja. Ezt alapul véve gondoltam a 50x70-es I magot. Tehát akkor elég a kisebb is, nem szükséges a trafó középső magjához méretezni?

Eredetileg a hegesztőpisztoly megnyomásakor egy mágneskapcsoló kapcsolja be a hegesztő trafót, majd ki. Ezt a mágneskapcsolót kicserélhetem 1db SSR-25DA szilárdtest relére?
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Azt nem írtad, hogy ekkora óriás trafód van.
Mehet a szilárdtest relé. Sok egyfázisúban triac van mágneskapcsoló helyett.
A fojtót a test ágba szokás tenni és az átváltáshoz kivezetik a végeket 2-3 csatlakozóra. Csak át kell dugni a testkábelt.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Elég méretes a trafó, volt másik kisebb amin módosítani kellett volna a tekercseket, ez valamivel kisebb ugyan de nem sokkal viszont 630VA van ráírva és ez egy leválasztó 220V/220V-os trafó. Erről lebeszélt Phile80 mert kicsi a vasmag (70mm X170mm és 150mm magas).
Ez a trafó amit most beleraktam a hegesztőbe a vasmag 80mm X 210mm és 180mm magas.
A középső vasmag 80 X 80mm. Ezért gondoltam az 50 X 70mm-es I vasmagot fojtóra.

A gyári trafója oszloponként kb 50 X 70mm. Én a gyári trafón lévő szekundert kötöttem be fojtónak és ebből 2db-ot sorosan. Így nagyon jól lehet hegeszteni vele, gondolom ha hasonló I magméretre rátekerem a kb 2db szekundertekercs menetszámát jónak kellene lennie. Csak nem tudom, hogy a gyári 3 fázisú maghoz képest mennyiben lesz más egy I mag.
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Valami nem stimmel a méreteidben. 210 mm széles EI magnak nem lehet 80 széles a közepe. Túl kicsi lenne a tekercselési tér. Legalábbis nem szokványos méret.
A nyitott I mag előnyei: nem tud betelíteni, emiatt a teljes áramtartományban közel azonos az induktivitása. Amit írsz a 3fázisú magról, túl sok 2 db sorbakötött szekunder. Lehet, hogy nem telít be a te gépedben, mert nagyon nagy hozzá, de csak kis áramokon viselkedhet jól.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Most megmértem pontosan a középső mag 70mm széles és 80mm-nyi mennyiségű lemez. A két szélső mag 34mm.

A fojtónak először 1 szekundert próbáltam de 2-vel lényegesen jobb. a 3.-at nem tudtam bekötni mert a 3 tekercs egy-egy lába közösítve van.Így csak 2 tekercset tudok rákötni max de feltételezem ha egy sima I mag majdnem teljes hosszán van a tekercs, jobb lehet mint egy 3 fázisú trafó oszlopain külön-külön és oszloponként is csak 5cm.

Érdekessége, hogy a megszokott sercegés hegesztés közben teljesen megszűnt a fojtóval és halk inkább szél hangot lehet hallani csak, ritkán egy-egy mély pukkanás. Viszont gyönyörűen lehet hegeszteni vele és egyenletes a beégés! Vékony lemez esetén is szép a varrat 0,8mm lemezt ritkán átégeti de 1mm-es már nem ég át, tökéletes a varrat, vastagabb lemeznél is nagyon jó. Valahogy ilyesmire kellene megcsinálni a fojtót.
(#) erbe válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Épp ezt írom, hogy kis áramnál vékony lemeznél tökéletes. A vastag lemez úgy 8-10 mm-től értendő.
(#) Dr.God Man válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Végeredményképpen 1-5mm közt szoktam többnyire hegeszteni, felette csak ritkán. De 4 fokozatban állítható a trafó, én ebből a 1-es fokozatot használtam csak inkább és 5mm-es lemez volt a legvastagabb amit hegesztettem így vele, maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, csak az új fojtót úgy kellene megtekercselni, hogy az eredmény kb ugyan ez legyen.

A fojtót illetően a mag akkor megfelelő lehet az 50 X 70mm vagy kisebb keresztmetszetű kellene, illetve a tekercsszám a szekundertekercshez(amit fojtónak használtam) képest hogyan kellene alakítani?
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
160A-es gyári gépekben van 45×45mm kb 25cm-es magon 35 menet. Könnyebb lenne a géppel dolgozni ha a fokozatokat úgy alakítanád ki, hogy ne egy fokozatot használj 08-as ill. 5mm-lemezhez.
(#) Dr.God Man válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
A gépet, tesztelésre raktam össze és ha beválik a trafó (úgy néz ki megfelelő) akkor a rajtalévő szekunder tekercset ami alumíniumból van áttekercselem vörösrézre, van hozzávaló profil huzalom hőálló textil szigetelésű 8X3mm-es. Ha le van tekerve a szekunder tekercs akkor a gyári fokozat tekercseit is át tudom tekercselni. Szerencsére ehhez is van új 1,7-2mm-es lakkszigetelésű réz vezetékem.

Az új szekundertekercs gondolom megfelelő ha a régi alumíniummal megegyező menetszámú lesz? Illetve ha úgy van a szekunder tekercset tudom is majd módosítani ha szükséges. Jelenleg 1-es fokozatban 24V és fokozatonként kb 1.5V-ot emelkedik.
A fokozat tekercseket pedig úgy osztom majd el, hogy 8 fokozat jöjjön ki a jelenlegi 4-ből.
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Csütörtökön 11:41-kor feltettem ide egy gyári gép mért adatait. A hegesztés közbeni feszültségeket nézd, az alapján alakítsd ki a fokozatokat.
(#) Melphi hozzászólása Máj 14, 2014 /
 
Sziasztok a csatolt képen látható vezérlőnek milyen extra funkciói vannak, azt látom van fékezés, tud ponthegesztés munka/szünet időzíteni, esetleg van neki előtolási időzítés?

W22E.JPG
    
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Látom kihalt a fórum
(#) szunyi55 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Szia MPisti.Méregettük a pulsmig vezérlökártyáján oszciloszkoppal és a 3-as IC 10,12-es lábán négyszögjelet tudtunk mérni ami a poti tekergetésekor változott,de a 47n kondi után valahol elveszik a jel,vagy nagyon zavaros ami a T1,T2 után is megmarad.A kérdésem az lenne hogy hol milyen jelet kellene mérni? Üdv Zoli.
(#) Ricsi89 válasza Melphi hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Igen azt tudja, amit leírtál. A trafó és a gázszelep kikapcsolását tudja még késleltetni, a relével párhuzamosan kötött RC taggal. Én pont múlt héten lettem kész ezzel, jól teszi a dolgát.
(#) Melphi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Ennek is PWM a moci szabályzása ugye, esetleg egy nyákterved nem lenne?
Köszönöm
(#) Ricsi89 válasza Melphi hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Van hozzá nyák terv, de én elég kicsi reléket használtam, meg a csatlapozó olyan, mint a pc tápcsati. Ha nagyobb teljesítményű az előtolód, akkor át kell tervezni más reléhez.
(#) staci123 válasza szunyi55 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Szevasztok,
elnézést hogy belekotyogok, az írásod alapján hiányzik a közös testpont és a tirisztor katódok
közti vezeték, vagy szakadásban van...
Megoldás: egy szigetelt vezetékkel áthidalni...
(#) chiefyeager hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy felesleges előtoló egységem, amit még itt vásároltam pár éve. Ha valaki érdekel írjon.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) Melphi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Háláslennék ha kisegítenél a nyákal.
Köszönöm
Következő: »»   135 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem