Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
A rajzodon nem lehet felismerni, melyik dióda melyik lemezben van. Három fázison általában egyfajta diódát használnak. Egy fázison gyakrabban előfordul a (+) - (-) polaritású.
A rajzod jó, aszerint egyértelmű, hogy a hibásak helyére milyen polaritással kell bekötni az újakat.
A fojtó méretezése minek a függvénye? A méretet, menetszámot mihez kellene igazítani? Pl ehhez a trafóhoz mekkora fojtó kellene?
Kondim van még egy ugyan ilyen, de ha felesleges nem teszem bele. Illetve a trafó indításkor 3-as és 4-es fokozatban azért lecsapkodja az automatát, ez ellen van valami trükk?
Olyan keresztmetszetű I alakú lemezelt vastörzs, mint a trafó közepe, ~15-20 cm hosszú, rajta 25-30 menet a szekunderrel egyező vastagsággal.
Automata leverés ellen létezik lágyindító, de ez CO2 hegesztőnél nem célszerű, mert ha pöttyögetni kell, nem működik vagy gátolja a munkát. Nulla átmenetes szilárdtestkapcsoló használható lenne.
A magnak mindenképpen lemezeltnek kellene lennie? illetve az számít ha egy sor vagy több sorba csévélem a vezetéket? Tömör rúdanyagra nem jó csévélni?
Szilárdtest reléim vannak SSR-25DA típusú 25A-es relék. Ez nemtudom jó lehet-e?
Ugyanolyan lemezelt trafóvasból kell készíteni. A tömörben kialakuló örvényáramok miatt nem lesz belőle fojtó. !!! Hány sorba jön ki, nem számít. A szilárdtest relé jó lesz.
SSR-25DA Nézd meg a képen! "Zero cross circuit" A primer oldalon a trafóval párhuzamosan kell kötni legalább 47 Ohm 5 W-os, 470 nF 275 V~ kondenzátort. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
"A rajzodon nem lehet felismerni, melyik dióda melyik lemezben van."Bocsi,erre nem is gondoltam, rajzon alulrol kezdve vannak berakva az alu lemezbe és ugy van átkötve a felette lévöbe a legfelsö meg áthidaló.Ebbe a mérések alapján kettö féle volt.Köszi a válaszod.
Az ellenállást és a kondit gondolom sorosan kell összekötni és ezt kell párhuzamosítani a trafóval?
24v-os segédtrafót gondoltam de hogy érted azt hogy egész vezérlést ki kell cseréli? az egész panelt? Ha igen tudna valaki valamilyen ötletet hogy miet kéne beleépíteni?
Ilyenem van, ha érdekel privátban keress!
Idő közben nagyjából kialakult a kép a hegesztő működéséről.
A gépbe lévő trafó egyenirányítás után kapott egy kondit 27.000µF/75V. A varrat nem volt az igazi, magas varratot rakott és legjobban beállítva sem volt az igazi a varrat. Rögtönöztem egy fojtót a leégett trafó szekunder tekercséből. Hát meglepő módon eszméletlen a változás A kérdésem az lenne, hogy most csinálnék egy rendes fojtót is, viszont sok helyen 30 menet körül javasolták a huzal menetszámot. Ahhoz, hogy tényleg jó legyen a fojtóm, ez a menetszám elegendő vagy lehet több is? És ha több a menet, az jobb lehet pl 50 menet? A tekercsek amit rákötöttem kb 3 X 30 menet lehetett a trafó 3 oszlopán volt eredeti méretében. Egy I magra tekerném az új fojtót aminek a mérete 70mm X 50mm és 22cm hosszú. A huzal 8 X 3mm réz. A rögtönzött fojtóval ilyenek lettek a varratok
Nem
Idézet: . „meglepő módon” 70*50-es mag hatalmas. Ekkorát 250-400 A-re használnak. Erre 20-25 menet is elég. Ha sok a menet, túlságosan visszafogja az áramot. Esetleg megcsapolással elkészítheted. 50 menetről karosszériázol (vékony lemez), 25 menetről meg 5-ös lemez.
A fojtótekercsek közötti árkapcsolásra mit lehetne alkalmazni? Mágneskapcsoló elég lenne erre? Pl ha 3 fázisú kapcsoló mind a 3 kapcsolási ágát párhuzamosítom. Alkalmas lenne a célra? Vagy van valami jobb megoldás ami gyors átkapcsolással megvalósítható?
A fojtóra sok helyen azt írták, hogy akkora I mag kell mint a hegesztő trafó középső magja. Ezt alapul véve gondoltam a 50x70-es I magot. Tehát akkor elég a kisebb is, nem szükséges a trafó középső magjához méretezni? Eredetileg a hegesztőpisztoly megnyomásakor egy mágneskapcsoló kapcsolja be a hegesztő trafót, majd ki. Ezt a mágneskapcsolót kicserélhetem 1db SSR-25DA szilárdtest relére?
Azt nem írtad, hogy ekkora óriás trafód van.
Mehet a szilárdtest relé. Sok egyfázisúban triac van mágneskapcsoló helyett. A fojtót a test ágba szokás tenni és az átváltáshoz kivezetik a végeket 2-3 csatlakozóra. Csak át kell dugni a testkábelt.
Elég méretes a trafó, volt másik kisebb amin módosítani kellett volna a tekercseket, ez valamivel kisebb ugyan de nem sokkal viszont 630VA van ráírva és ez egy leválasztó 220V/220V-os trafó. Erről lebeszélt Phile80 mert kicsi a vasmag (70mm X170mm és 150mm magas).
Ez a trafó amit most beleraktam a hegesztőbe a vasmag 80mm X 210mm és 180mm magas. A középső vasmag 80 X 80mm. Ezért gondoltam az 50 X 70mm-es I vasmagot fojtóra. A gyári trafója oszloponként kb 50 X 70mm. Én a gyári trafón lévő szekundert kötöttem be fojtónak és ebből 2db-ot sorosan. Így nagyon jól lehet hegeszteni vele, gondolom ha hasonló I magméretre rátekerem a kb 2db szekundertekercs menetszámát jónak kellene lennie. Csak nem tudom, hogy a gyári 3 fázisú maghoz képest mennyiben lesz más egy I mag.
Valami nem stimmel a méreteidben. 210 mm széles EI magnak nem lehet 80 széles a közepe. Túl kicsi lenne a tekercselési tér. Legalábbis nem szokványos méret.
A nyitott I mag előnyei: nem tud betelíteni, emiatt a teljes áramtartományban közel azonos az induktivitása. Amit írsz a 3fázisú magról, túl sok 2 db sorbakötött szekunder. Lehet, hogy nem telít be a te gépedben, mert nagyon nagy hozzá, de csak kis áramokon viselkedhet jól.
Most megmértem pontosan a középső mag 70mm széles és 80mm-nyi mennyiségű lemez. A két szélső mag 34mm.
A fojtónak először 1 szekundert próbáltam de 2-vel lényegesen jobb. a 3.-at nem tudtam bekötni mert a 3 tekercs egy-egy lába közösítve van.Így csak 2 tekercset tudok rákötni max de feltételezem ha egy sima I mag majdnem teljes hosszán van a tekercs, jobb lehet mint egy 3 fázisú trafó oszlopain külön-külön és oszloponként is csak 5cm. Érdekessége, hogy a megszokott sercegés hegesztés közben teljesen megszűnt a fojtóval és halk inkább szél hangot lehet hallani csak, ritkán egy-egy mély pukkanás. Viszont gyönyörűen lehet hegeszteni vele és egyenletes a beégés! Vékony lemez esetén is szép a varrat 0,8mm lemezt ritkán átégeti de 1mm-es már nem ég át, tökéletes a varrat, vastagabb lemeznél is nagyon jó. Valahogy ilyesmire kellene megcsinálni a fojtót.
Épp ezt írom, hogy kis áramnál vékony lemeznél tökéletes. A vastag lemez úgy 8-10 mm-től értendő.
Végeredményképpen 1-5mm közt szoktam többnyire hegeszteni, felette csak ritkán. De 4 fokozatban állítható a trafó, én ebből a 1-es fokozatot használtam csak inkább és 5mm-es lemez volt a legvastagabb amit hegesztettem így vele, maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, csak az új fojtót úgy kellene megtekercselni, hogy az eredmény kb ugyan ez legyen.
A fojtót illetően a mag akkor megfelelő lehet az 50 X 70mm vagy kisebb keresztmetszetű kellene, illetve a tekercsszám a szekundertekercshez(amit fojtónak használtam) képest hogyan kellene alakítani?
160A-es gyári gépekben van 45×45mm kb 25cm-es magon 35 menet. Könnyebb lenne a géppel dolgozni ha a fokozatokat úgy alakítanád ki, hogy ne egy fokozatot használj 08-as ill. 5mm-lemezhez.
A gépet, tesztelésre raktam össze és ha beválik a trafó (úgy néz ki megfelelő) akkor a rajtalévő szekunder tekercset ami alumíniumból van áttekercselem vörösrézre, van hozzávaló profil huzalom hőálló textil szigetelésű 8X3mm-es. Ha le van tekerve a szekunder tekercs akkor a gyári fokozat tekercseit is át tudom tekercselni. Szerencsére ehhez is van új 1,7-2mm-es lakkszigetelésű réz vezetékem.
Az új szekundertekercs gondolom megfelelő ha a régi alumíniummal megegyező menetszámú lesz? Illetve ha úgy van a szekunder tekercset tudom is majd módosítani ha szükséges. Jelenleg 1-es fokozatban 24V és fokozatonként kb 1.5V-ot emelkedik. A fokozat tekercseket pedig úgy osztom majd el, hogy 8 fokozat jöjjön ki a jelenlegi 4-ből.
Csütörtökön 11:41-kor feltettem ide egy gyári gép mért adatait. A hegesztés közbeni feszültségeket nézd, az alapján alakítsd ki a fokozatokat.
Sziasztok a csatolt képen látható vezérlőnek milyen extra funkciói vannak, azt látom van fékezés, tud ponthegesztés munka/szünet időzíteni, esetleg van neki előtolási időzítés?
Szia MPisti.Méregettük a pulsmig vezérlökártyáján oszciloszkoppal és a 3-as IC 10,12-es lábán négyszögjelet tudtunk mérni ami a poti tekergetésekor változott,de a 47n kondi után valahol elveszik a jel,vagy nagyon zavaros ami a T1,T2 után is megmarad.A kérdésem az lenne hogy hol milyen jelet kellene mérni? Üdv Zoli.
Igen azt tudja, amit leírtál. A trafó és a gázszelep kikapcsolását tudja még késleltetni, a relével párhuzamosan kötött RC taggal. Én pont múlt héten lettem kész ezzel, jól teszi a dolgát.
Ennek is PWM a moci szabályzása ugye, esetleg egy nyákterved nem lenne?
Köszönöm
Van hozzá nyák terv, de én elég kicsi reléket használtam, meg a csatlapozó olyan, mint a pc tápcsati. Ha nagyobb teljesítményű az előtolód, akkor át kell tervezni más reléhez.
Szevasztok,
elnézést hogy belekotyogok, az írásod alapján hiányzik a közös testpont és a tirisztor katódok közti vezeték, vagy szakadásban van... Megoldás: egy szigetelt vezetékkel áthidalni...
Sziasztok!
Van egy felesleges előtoló egységem, amit még itt vásároltam pár éve. Ha valaki érdekel írjon. A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |