Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség stabilizátor

Témaindító: amex, idő: Márc 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 44
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Engem önmagában érdekelne a zajszűrés.
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Értem. Elektrolitkondenzátor ás kerámiakondenzátor párhuzamos kapcsolásával elegendő mértékű kis és nagyfrekvenciás zaj és brummelnyomást lehet elérni. Persze nem szabad kusza, hosszú föld és tápvezetékeket használni és előnyben kell részesíteni a teleföldet és a csillagpontos GND kialakítását is, ha nyomtatott áramkört készítesz..
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2014 /

Köszönöm.
Az LM317 alapkapcsolásom kimenetén egy 1µF tantál van. Arra gondoltam, hogy egy jó minőségű fűrészelt fóliával toldanám meg párhuzamosan. Tudnál ajánlani értéket? Max 12V-ig használom, félévente egyszer 20V-on.
Esetleg érdemes lenne sorosan induktivitást is berakni? (Ha igen, mekkorát?)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) kadarist válasza Collider hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Nem kell induktivitás, mert az nem használ, csak árt. A tantál jó, de nem árt még egy 10-100 µF-os hagyományos elkót párhuzamosítani vele és egy 100nF-os kerámiát is beépíteni. Ha kerámia van, akkor a tantálra már nincs nagy szükség.
(#) Collider válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Köszönöm.
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Helló!
Nyák formájában már él a kapcsolás, kisebb finomítások még kellettek. Pl. kellett negatív irányba segédtáp, mert ami FET-et kaptam, kell neki kb. 6V, hogy teljesen kinyisson, viszont még ekkor is kb. 1ohm az átmeneti ellenállása... Most olvasom a labortápos topicban Alkotó tápjának átalakítását, és ott nagyon jó ötleteket találtam. Ha már úgyis kell segédtáp, akkor érdemesebb lenne Villard kapcsolással az 5V tetejére még pár V-ot rárakni, és így tudnék simán N csatornás FET-et is vezérelni. A kapcsolás már most is megfelelően működik, de az 1 ohm átmeneti ellenállás aggasztó, főleg, ha 5V, 1.5A-rel szeretném terhelni. Tanulásnak nagyon jó volt, köszönök minden tippet. Hogy átalakításra kerül-e a kapcsolás, azon még mérlegelek.
(#) -Thomson- válasza reloop hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Köszönöm!
(#) nzozz hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok!
Autóba, a világításhoz keresek feszültség stabilizátort, az izzók korai tönkremenetelét megelőzendő. 14V körüli feszültséget kellene stabil 12V -ra szabályozni, 4,5A körüli áramfelvétel mellett. Eddig az LM723 -as és a Proli007 féle kapcsolás volt szimpatikus.
Mit javasoltok, melyik vált be ilyen célra?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) kadarist válasza nzozz hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia!
Az izzók sarkain biztosan nincs 14V, mert a vezetékek ellenállása feszültséget ejt. Ha tényleg sok, akkor ellenállással ejts feszültséget.
(#) nzozz válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Nem folyamatosan szeretném csökkenteni a feszültséget, hanem a motorfordulat miatti, fogyasztók ill. maga az izzó ki/be kapcsolása miatt fellépő lökéseket szeretném megszüntetni.
(#) kadarist válasza nzozz hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Gyakran kiégnek az izzók? Mekkora a töltőfeszültség?
(#) nzozz válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Igen, viszonylag gyakran égnek ki. Volt egy hullám, amikor 1 hónap alatt 2 izzó is kiégett. De őszintén szólva a feszültségmérés kimaradt eddig. Tudom ezzel kellene kezdeni. De többen számoltak be ilyen hibáról ennél a típusnál (is), ezért is szeretnék ez ellen tenni. Illetve jobb minőségű izzók beszerzését is tervezem és nem lenne jó több ezer Ft -os izzókat cserélgetni.
(#) koverg70 hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok!

Beszereztem egy Breadboard tápegységet, amely 5V-ot vagy 3.3V-ot tud előállítani.
A 3.3V tökéletesen működik, viszont az 5V helyett 11.8V körüli feszültséget ad egy 12V-os 2A-es hálózati táppal.
A lapkán két darab AMS1117-es látja el a feszültség regulátor / stabilizátor szerepét. Az egyik 3.3V-os, a másikra ez van írva:
AMS1117
T50 BK2SM

Nem találtam infót ezekről a jelzésekről, de azt láttam, hogy egy 5V-os eseténben pl.
AMS1117
5.0 1120L
A 3.3V-oson ez van:
AMS1117
3.3 1308
Szóval olyan, mintha nem jó regulátort tettek volna fel az enyémre. Üdv:Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) pompidu hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok!

Igazából két kérdésem lenne egy 7805-ös stabilizátor IC-vel kapcsolatban.
Először is szeretném felvázolni a problémát. Van egy erősítőm (mono) ami egy 12V-os kis akkuról megy (9 Ah) szereztem hozzá egy Bluetooth modult ami 5V tápfeszültséget igényel, így a kapcsolásba beletettem egy stabilizátort két 100pF-os szűrő kondenzátor kísérletében és ez is a 12V os akkumulátorra van kötve. A problémám az, hogy amikor bekapcsolom a BT-t akkor halkan elkezd ciripelni (gondolom digitális zaj szerintem a bluetooth-nak valamilyen kommunikációs frekvenciája mert változó magasság és hossz) és még jobban rá kezd amikor csatlakoztatok valamilyen eszközt és azon eljátszok valamilyen zenét (ebből is gondolom hogy a kommunikációval van kapcsolatban). Ez lenne a probléma. A kérdés meg az, hogy ez mitől van? Hogyan keletkezik és hogyan lehet megszüntetni? Szeretném átlátni a probléma okát hogy tanuljak belőle. (Ha külső áramforrásról üzemeltetem akkor a probléma nem jelentkezik innen is gondolom, hogy a táp ággal lehet a gond.)
A segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
(#) proli007 válasza pompidu hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Hello! A 100pF nagyon soványka. A 7805 ki és bemenetére egy-egy 100nF szükséges a gerjedésének megakadályozásához. Lehet ez zavarja a BT-t. De ha megméred a stabi kimeneti feszültségét, gerjedése esetén eltérő szokott lenni az 5V-tól.
De a stabi bemenetére egy 47..220µF-os elkó és kimenetére egy 10..47µF-os elkó nem árt, a gerjedésgátlókon kívül..
(#) pompidu válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Köszönöm a gyors válasz kipróbálom ahogy te mondtad és írok a fejleményekről
(#) pompidu válasza pompidu hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Sajnos egyáltalán nem segített.
Nem tudom mit csináljak még vele. Mértem feszültséget 5,4 V van a kimeneten gerjedés közbe.
Elfelejtettem mondani, hogy olyan hangja van mint amikor egy telefon egy hangszóró, erősítő mellett van. Tápból hogy tud magas frekvenciás gerjedést összehozni?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) proli007 válasza pompidu hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Az 5,4V biztos nem jó. Nézd meg a 7805 adatlapját, hogyan kell a kondikat bekötni. És minél közelebb a stabi lábaihoz.
(#) pompidu válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Megnéztem a adatlapot és úgy kötöttem be. Megmértem újra 4,98 V gerjedés közbe. Amúgy a két ELKO mi célt szolgál pontosan?
(#) bakos13gab válasza pompidu hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

További simítást. A 7805 bemenetére, közvetlen ha lehet a lábaihoz 330nF kell és a kimenetére 100nF. Lehet vele variálni, de az adatlapi értékek ki vannak kísérletezve. Úgy van ha jól emlékszem megadva, hogy a kimenetre egy 10µF-os tantál kondenzátort illene kötni, ha a táplálandó áramkör 10 centinél messzebb van tőle. Ha teszel rá kondit - a kimenetére -, akkor illik egy záróirányú diódával áthidalni, mert nem szereti, ha a kimenetére visszasül a kondenzátor. Lehet kábelezési gond is a gerjedés oka (hosszú vezeték, földhurok stb.).
(#) pompidu válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A kábelt le rövidítettem amennyire csak lehet a kondikat kicseréltem ahogy mondtad de semmi változás nincs
Esetleg tudnátok ajánlani másfajta stabilizálót? hátha az nem gerjed be a BT-tól.

vagy mivel érdemes még próbálkozni?

Szerintetek ez így jó lesz? Mármint a stab kocka része?

pcb.JPG

(#) kadarist válasza pompidu hozzászólására (») Máj 20, 2014 / 1

Köss be még egy földet a stabkockákhoz a red-green-ről. De a TDA 220µF-ján lévő testet is összeköthetnéd a stabik testével. A nyúlványozás meg a nem befejeződő sávok nem jók.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Az lesz itt a gond, hogy a Bluetooth testen folyó tápárama feszültséget ejt a C3-tól jövő vezetősávon, ez kíméletlenül hozzáadódik a végerősítő bemenő jeléhez. A Bluetooth honnan kap most testet?
(#) bakos13gab válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Itt az a baj a csillagponttal szerintem, hogy a lehető legrosszabb helyre tetted, a panel szélén. Egyrészt én biztosan C3 lábára raknám, merthogy az a fő puffer. Mivel a panel szélén van, kénytelen vagy hosszú GND sávokat húzni. az egész 7805-ös rész gnd-jét én a TDA mögött vinném vagy a TDA-s részt a baloldalra, a pufferkondi középre. Így a digitális rész földje és az analóg rész szétválhatna. Középen akár egy vastagabb GND sávval szétbontva. Én rászoktam hidegítésnél az SMD kerámia kondikra, mert általában jól odafér a TO220-as tok lábaihoz vagy a nagy kondik lábai közé a túloldalra és sokkal kevésbé lesz zsúfolt a panel.
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Most egy próba panelen nyugszik és közvetlenül az akku saruiról kapja.
(#) pompidu válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Kicsit átterveztem a nyákot szerintetek a csillagpont így jó lesz? Vagy kell még valami? Bakos azt hogyan értetted, hogy szétválasztani vastagabb GND sávval? Mármint azt hogyan kéne nekem kivitelezni?

Pcb2.JPG

(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia! A két stabilizátort próbanyákon készíteném el egyelőre, és kísérlettel dönteném el a bekötési pontokat. Mit szólsz hozzá?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Igazából elég csak az egyiket, mert a másik az egy USB csatihoz megy és csak töltési funkciója van és ez sosem gerjedt be. A BT-é meg egyfolytában gerjed. De a bekötési pontok alatt pontosan mit értesz? (GND, táp, 5V?)
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Következő: »»   27 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem