Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   493 / 727
(#) Gabibá hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, van egy 2x2 wattos csőveserősítőm.
Szeretnék normális, érzékeny Tl-t , vagy tölcsérest, kérdés a Márka és a típus.
A keret 50-60 ezer maximum, doboz nélkül, használt nem érdekel.
Pár márkásat már megfüleltem, de nem mindenhol volt elég magas. .

86 se.jpg
    
(#) Gery78 hozzászólása Máj 26, 2014 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy Scan Speak 13M3808 középsugárzóhoz hogyan kell kamrát méretezni, illetve mekkora kamrára van szüksége? Egy Transmission Line dobozba lesz beépítve, de kell csinálni neki leválasztást, mert a középsugárzó hátul nyitott. Az meg nem túl egészséges, ha a mélysugárzó hátulról lökdösi. További kérdésem lenne még, hogy az üreget mivel töltsem ki, (ha ki kell egyáltalán, és mennyire? Elég csak a falakra tenni csillapítóanyagot, vagy az egészet ki kell tömni? Azonkívül milyen alakja legyen az üregnek? Gondolom a kocka alak nem jó, mert a falakon verődnek rajta a hanghullámok, ami állóhullámokat gerjeszt. Az én hangszóróm nem egészen ilyen, mert Alnico mágnessel szerelt, nem ilyen újabb fajta ferrittel. (Vagy csak a kép rossz az adatlapon)
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /
 
QTC 0,707-re illene méretezni egy zárt dobozt , vatelinnel megtöltve.
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Ez a QTC érték hogyan jött ki Neked? Az adatlapban Qt = 0,46-os érték van írva. Vagy nem erre gondoltál? Az a gondom a számolással, hogy az adatlapban nincs megadva a VAS értéke, és ezt a legtöbb számoló program kéri, így nem tudom kiszámolni, hogy mekkora zárt doboz kellene ennek a középsugárzónak.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
QTC egyfajta 'QTS' csak ezt már a dobozban mérik.
(#) Benji94 hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Kétutas zárt dobozos hangsugárzópárt szeretnék építeni már meglévő, 4 ohm-os 5 cm-es Philips papír magassugárzó és Monacor SP-60/4 10 cm-es mélyközép kombinációjából.
Fs=65 Hz
Qts=0,49
Vas=6 l.
Mekkora térfogatú zárt doboz lenne ideális neki?
Hogyan számítjátok ki?
Vmi jó kis programot ajánljatok amit használhatok ilyen célokra, vagy képlet is jó ha ti azzal számoltok.
Mélyet nem nagyon várok tőle, lesz külön bass-reflex rendszerű mélysugárzó láda, csak kb olyan 100 Hz-től felfelé kellene, hogy szépen szóljon.
Hangváltó tekintetében másod vagy harmadrendűre gondoltam. Abból a szempontból inkább az utóbbi, hogy 12dB-es váltónál elvileg a töréspontnál van egy kis 3dB-es kiemelés, harmadrendű váltónál viszont, a magassugárzó fordított bekötése esetén, elvileg nincs kiemelés, meg lehet úgy építeni, hogy lineáris legyen ( ezt olvastam egy könyvben ). Ahogy nézegettem hangváltó-terveket, valamennyi frekvenciasávot szoktak kihagyni, gondolok ezalatt arra, hogy az aluláteresztő szűrő töréspontja nem egyezik pontosan a felüláteresztő szűrőével, hanem valamennyit kihagynak a kettő között.
Mekkora különbséget javasoltok a két töréspont között?
Én pl olyanra gondoltam, hogy 3,5 vagy 4 kHz a mély felé és 5 kHz a magas felé.
(#) Primary válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /
 
Mostanában UniBoxszal szoktam, régebben WinISD-vel próbálkoztam, de az előbbi egyszerűbb. A BassBoxPro pedig túl sokat tud.
(#) ptesza válasza Benji94 hozzászólására (») Máj 30, 2014 /
 
Idézet:
„Mekkora különbséget javasoltok a két töréspont között?”

Azon múlik mekkora lesz az átfedés a két hangszóró között. Ilyent csak akkor tervezz ha van róla rendes átvitel mérésed. Ezt legtöbb esetben nem szokták tervezni hanem a hangszóró sajátosságai határozzák meg. Az a lényeg hogy mindkét görbe azonos meredekséggel esssen, úgy kell megformázni a hangváltóval, csak akkor fogják szépen kiegszíteni egymást. És akkor még a fázisról nem is beszéltünk...

átvitel.PNG
    
(#) martin66789 hozzászólása Máj 31, 2014 /
 
Sziasztok
Szeretnék két Hangfalat építeni a már meglévő 5.0-ás Music Centeremhez. Kettő db Sourround hangfal kellene.
Az erősítőn 30W RMS van írva, amit picit nem értek ugyan is a Front úgy van írva hogy 60W/ch Front RMS és a Sourroundból is kettő van egy jobb és egy bal, de annál úgy van írva hagy 30W Sourround. Most ezt a 30W-ot úgy értsem hogy mindkét kimenetén 30W van vagy megfeleződik az érték és 15 - 15W van mindkét kimeneten. A kimenet elvileg 12OHm-es, de nekem nem volt olyan.
Kinéztem mindkét Hangfalhoz egy 60W-os Pioneer TS-G1622 Coaxial two way Max Music Power 60W 20W Non Power Stromtium magnet 4 Ohm-es.
Szerintetek ez a két hangszóró jó lenne az erősítőmhöz sourroundnak, olyat olvastam hogy amit az erősítő tud annak a 25 %-val nagyobb hangszóró kell, ez így elvileg rendben van.
Az egyik hangszórónak a porfogója sérült, de már rossz hangszóróról levettem a rá megfelelő porfogót és már csak ki kellene cserélnem. A másiknak a peremén van egy pici szakadás majd még azt is javítanom kell.

Ne falazz már! Mod.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) Szpisti válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Ezek rendesen kiszolgálhattak már egy autót a bontóban is!
A Sorroundhoz 12 Ohm-ot kér az erősítő, ezek meg 4 Ohmosak.
Innentől kezdve egyértelmű hogy oda nem alkalmas.
Hogy mekkora terhelhetőséget írtak rá, az meg nagyon nem számít, a sorround kimeneten jó ha 5-10 W kijön a 12 Ohmra. Az a Pioneer folyamatosban 20-at bír elvileg, de az állapotából kiindulva semmiképp nem tenném be.
Hacsak ki nem próbálod azt, hogy sorba kötsz velük 6 -8 Ohm körüli 5W-os ellenállást. Ezek a régi hangszórók még lehet hogy vannak olyan érzékenyek, hogy az így rá jutó 1/3 teljesítmény is elegendő háttér sugárzónak.
Amiket ott az első képen ír hogy 300W PMPO meg meg ne tévesszen, nyugodtan eloszthatsz minden értéket 10-zel.
(#) martin66789 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
A hangszórók elég szépen szólnak. Egy picit igaz hogy a membránt is meg kellene takarítani meg az egyik porfogója cserét igényel de én hallásom szerint elég szépen szólnak.
Az erősítőn a nagy TOTAL felirat alatt ott van hogy TOTAL 180W RMS azt kell nézni az a valós és oda van írva 30W Sourround.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) Szpisti válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Ha még csak a porfogó lenne ami cafatokban van ... de az a pille ami a tekercset a légrésben kellene hogy középen tartsa. Kicsit jobban nekitolod a teljesítményt , aztán már veri is hozzá a mágneshez.
Ahhoz hogy 180W-ot leadjon ez a csoda, kéne egy 250W-os táptrafó, aminek a súlya még toroidból is 3-4 kiló önmagában. Gyanítom hogy az egész magnóstól, mindenestől sincs több 5 kilónál.
Ha tévednék, elnézést... de ezekkel a cuccokkal ahová PMPO-t mernek ráírni, ott az RMS is hasonló átverés.
(#) martin66789 válasza Szpisti hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Bocsánat én a porfogón a pillét értettem, de azt már szépen kicseréltem rajta.
Azt nem tudom hogy milyen a táp része az erősítőnek, de most is félig szét van szedve javítás alatt van és a szerkezetnek így van 6,5KG-os súlya. A kimeneti teljesítményt sem tudom hogy mennyi az az ennyi, de a front erősítőjét félig kifüstöltem, azt most cserélem, az erősítő mindig és mindig topic-ban reloop segítségével és biztatásával egy kicsivel erősebb ugyanolyan végerősítő fog belekerülni ami a 60W helyett már rendesen 80W- lesz. STk402-071N helyett STK402-090 kerül bele.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014

DSCN2346.JPG
    
(#) reloop válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Szia! Arra emlékeztetlek, hogy a nagyobb teljesítményű IC nem jelent teljesítménynövekedést a tápfeszültség emelése nélkül. Így is elég hangos lesz
(#) martin66789 válasza reloop hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Az igaz nagy hangja volt ezek előtt is, sajna az ic még nincs a hélyén nem találtam hővezető pasztát, a régire meg nem merem rátenni, még nem töröltem le róla.

Sőt ha működni fog már tervbe van véve hogy veszek egy 100W-os sub erősítőt, van egy ovális hangszóróm ami nem tudom hogy mit tudhat rákötöttem egy autórádió erősítőre és a mélyet szépen adta le abból következtetek rá hogy mélynyomó lehetett igaz 2 utas volt mert a madzag ott fityeg a közepén de mélyhez a magas része úgysem fog kelleni. Néztem ovális hangszórókat a sajátomat megmértem meg minden és találtam lyasmit a neten ami 150W-ot tudott így az enyém is tudhat vagy 100W-ot vagy 50W-ot.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2014
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Szia!
Köszi az infót, elolvasgattam, de nem tudom megméretezni ehhez a Scan Speak középsugárzóhoz a kamrát, hogy mekkora kell neki, mert az adatlapból hiányzik a VAS értéke. Ez meg kell minden számoló proginak. Véleményed szerint hogyan tudnám megméretezni, hogy mekkora doboz, vagy üreg kell neki a hangsugárzóban? Vagy van erre valami ökölszabály?
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Szia! Pteszának köszönhetően ezt az eljárást használom. Igazán nem megerőltető, csak gondosan végig kell olvasni a leírtakat. Ha kezembe kerül egy hangszóró nem is vizslatok gyári paraméterek után, mert azok vagy igazak az én példányomra, vagy nem.
(#) elektrorudi válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia,
Bocsáss meg, de a gugli 0,13 másodperc alatt megtalálta, hogy a Vas=3 liter.
13M
Magánvéleményem az, hogy ezt nem nagyon méretezném. Minek? A rezonancia freki 77Hz. A vágás -gondolom- 200Hz körül/felett lesz. Az általam (neten) eddig látott TL dobozok frekvenciamenete olyan hullámos volt, mint a tenger. A hangszórók illesztése, meglehetősen illozórikus lesz. Betenném egy 1 liter körüli dobozba, és kész (teletömve hangelnyelő anyaggal).
(#) dB_Thunder válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Jajj!
Ez olyan érzéketlen hogy az katasztrófa!! Viszont alacsony a Qts érték, elviekben mehetne reflexbe is....
(#) elektrorudi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Jó, jó, de mire hangolja? 100-120Hz-re? Érdemes?
(#) ptesza válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Semmiképpen nincs értelme. Zárt doboz kell neki.
(#) dB_Thunder válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Ha 3utasba lesz akkor semmire, akkor tényleg elég egy nettó 1, 1,5 liter neki.
Ha szatelitnek lesz mélyláda mellé akkor van értelme odaadni a paramétereket egy proginak, hátha ad valami emészthető paramétereket.
(#) Gery78 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia!
Az a probléma, hogy nekem nem ilyen hangszóróm van, mint amilyet belinkeltél, hanem olyan aminek az adatlapját belinkeltem. 13M 3808 P2B SD Csak annyi a különbség az én adatlapomon lévő hangszóróhoz képest, hogy az én hangszóróm mágnese Alnico és nem ferrit, mint a képen. Mindenképpen zárt doboz kell neki mivel a hátulja nyitott, csak a mérete a lényeg. Ez egy nagy háromutas rendszer lesz TL dobozban, D'appolito elrendezésben, úgy hogy felül lesz a közép, alatta a magas, és alatta a mély, mivel kell csinálni egy leválasztást a középsugárzónak. Egyébként akitől vettem ezeket, Ő is csak annyit mondott, hogy 1-2 literes üreg kell neki. De akkor Ti is azt mondjátok, hogy kb. 1-1,5 l-es üreg elég lesz neki.

Még olyan kérdésem volna, hogyha nagyobb a középsugárzó doboza (olyan 6 liter körül) akkor az is jó lesz, vagy az túl sok? A nagyobb doboz ebben az esetben mit fog okozni a hangképben? Azért kérdem, mert most kölcsönkaptam két 6 liter körüli dobozt, ebbe bele tudom próbálni, és az valamilyen hangot nyilván fog produkálni. De mi lesz a különbség, ha az általatok javasolt méretre készíttetem majd a végleges dobozt? Lesz valami változás a hangképben?
(#) dB_Thunder válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Teheted nagyobba is, úgyis raksz még oda hangváltót, meg gondolom a magas is ott lesz.
Te nem fogod meghallani a különbséget, főleg ha olyan 500Hz körül lesz a keresztezési.
(#) Gery78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
A hangváltó még nem tudom hol lesz, de a mélyen nem lesz semmi, a közepet és a magasat meg 6dB-s Butterworth váltóval fogom majd váltani.
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Ha nem jól méretezed az üreget.
Nagy lesz : nem lehet terhelni, úgy fog lobogni a memrán mint egy zászló.
Kicsi: Lesz egy kiemelése amin majd üvölt, és nem tudsz mit csinálni majd vele.
Nem véletlenül mondták ,hogy meg kell mérni és jó lesz.

kék -nagy doboz
zöld - optimális (QTC:0707)
piros - pici doboz
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014

átvitel.PNG
    
(#) Gery78 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Értem, köszi szépen, a magyarázatot, valami ilyesmire gondoltam. Természetesen nem mondtam, hogy nem akarom megmérni a hangszórót, mert csak úgy lehet jól megméretezni hozzá a dobozt. Még egy kérdés: Amit a méréshez használsz dobozt, abban van csillapítóanyag, vagy az meghamisítja a mérést, ha van benne? Azonkívül nekem van egy SB Audigy 2 ZS hangkártyám. Ez jó lesz a méréshez?
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Szia! Állítsd össze ezt az egyszerű mérőkábelt. (Még kapcsolót sem muszáj használni, a piros csipesszel áthidalhatod a 100 ohm-os ellenállást.) Végezz egy próbamérést, máris látod jó lesz-e
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Szia!
Köszi szépen, kipróbálom. Közben kiszámoltam, 6,55L a nettó belső térfogata a próbadoboznak a kivágások nélkül.
Következő: »»   493 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem