Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, egy Morse oktató programot keresek. Tegnap volt az első órám, ahol megtanultam 6 betűt ![]() Az alábbi programokat letöltöttem, de abból csak a „Morsemidi” használható aránylag. CRT 3.0 CWCom CWGET cwplayer CwType morsemid thor_morse13 WDMORSE WSMORSE A témának azért adtam a „Morse ill. ezzel kapcsolatos témák” nevet, hogy ne kelljen mindenkinek külön-külön nyitogatni a témáit. Köszönöm mindenkinek a segítséget! Mothaltem
MS-DOS felett:
letöltés -> dmor0087.arj -> r.arj ( magyar ) ---- Régen hanglemezek, később szalagok, kazetták, ma OGG. ---- Többféle tematika létezik, nem feltétlenül az ABC sorrend a jó. Szerintem a HA6VA-é a legjobb. Néhány fejezet távírótanuláshoz Sorrend: 1. kézírás megtanulása, hogy gyorsan tudj írni 2. vétel megtanulása 3. adás megtanulása 55 de Gábor
Szia!
Szerintem is először a kézírással kezdjed. Én elég sokat utazom tömegközlekedéssel és a Gordon West féle hanganyagot tettem fel a telómba így útközben is tudok vele foglalkozni. ![]() Programnak a CW Player progit ajánlanám, azzal le tudod menteni hangfájlba a kódot (pl ötös csoportokat), van benne gyakorló, nehezítésnek QSB-t és zajt is tudsz rá tenni. ![]()
Kézírás
Régebben Tóni HA7MW adott gyakorlatokat 3.5 MHz-en.
Vizuális embereknek.
(elnézést a nagy kép miatt)
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítségét! Megvan a program (köbzoli), a tananyag (gg630504) és egy vizuális rajz (Szetya). Hálás köszönet érte mindenkinek. Megfogadom a tanácsotokat, a kézírást megtanulom, majd vételezek ill. ha már ezek mennek akkor adok is. Mindenkinek járna az 50 pont... Mothaltem Idézet: „Mindenkinek járna az 50 pont...” És tényleg ![]()
Távíróbillentyű -ről egy kis összefoglaló.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy feladatban, morze-gyakorlót szeretnék építeni. Egy olyan kapcsolást, amihez egy nyomógomb kapcsolódik, és azon a morze-kódokat lejátszva, hallhatóvá válik a morze-üzenet. + A gyakorló hangmagassága: normál "A"hang legyen. + Ha esetleg tudja valaki mi az a „csőbúgó” és még kapcsolási rajza is van róla, nagyon hálás lennék! Előre is köszönöm a segítséget!!
Hááát, van néhány variáció. . .
* Fejhallgatós * hangszórós legyen? Milyen építőelemből készüljön * diszkrét félvezető * integrált áramkör * elektroncső * processzor? Mekkora legyen a tápfeszültség * 3 voltos * 9 voltos elem * hálózati tápegység? Egyéb megkötés ( RC, LC, astabil multivibrátor, fázistolós, kettő T-s, UJT-s, blocking oszcillátoros, stb. ) A legegyszerűbb, ha a multimétert szakadásvizsgáló állásba kapcsolsz és billentyűt kötsz rá. A második legegyszerűbbhöz a Időzítők építése 555-el cikk astabil multivibrátor részének tanulmányozásával kezdődik. --- A hangmagasság inkább a duplája, 800 hertz szokott lenni. --- A csőbúgó egy elektroncsöves hangfrekvenciás LC oszcillátor tápegységgel és hangszóróval egybeépítve. Csőbúgó 1 Csőbúgó 2
amikor kiskoromban katonáéknál úgy ki akartak hajítani, mert egy továbbképzésre kettőnket úgy küldtek el, hogy még nem ismertük az abc-t-se, na de mi majd megmutatjuk! a cél 100, ill 80 volt gyenge 1 hónap alatt. Egy hét után már behoztuk lemaradásunkat, sőt, az volt a gond, hogy nem elég gyors volt az adás. Mivel hétvégén elengedtek minket, egy normál, meg egy kétsebességű magnóval 160-as tempóig csináltam tréning szalagokat, mert nem lehet 100-ból úgy vizsgázni, hogy annyival gyakorlok. Kétségtelenül sokat melóztunk, a várost nem is láttuk, de estig nyomtuk a ceruzát. DE ÁTMENTÜNK, ahaver 80-nal, én meg százzal
Csőbúgó ( RT 1953-12-283 )
Csőbúgó ( RT 1958-05-b4 )
Először nem értettem, mi ez a fokozott érdeklődés a csőbúgók iránt. Ráleltem: GAMF Mikroelektronika tanulmányi verseny: 2. forduló
Hangolvasó-terem csöves generátora ( RT 1951-dec-23 )
Sziasztok! Az lenne e kérdésem, hogy valoaki használ(t)-e Morse Runnert-t? Ha valaki igen segítene elmagyarázni hogyan kell használni? Előre is köszönöm!
Heló ! Éngem egy nagyon egyszerű kapcsolás kéne, műszaki órára...
![]()
Mármint távíró gyakorlónak, azaz nyomógombbal kapcsolt hangfrekvenciás oszcillátor + hangszóró?
irodalom. 555 astabil 800 Hz?
Üdvözletem!
Én egy olyan morse-gyakorló programot keresek, ami valamelyik porton (párhuzamos,soros) kersztül be is tudja olvasni a jeleket. Előre is köszönöm:Máté.
Sziasztok kedvet kaptam a morze tanulására, megismerésére, tudom, hogy egy kicsit régi eszköz, de még most is használják, gondoltam ki próbálom. Akik ezen már túl vannak, adnék egy pc programot, ami a morze hang alapján írja le betükre a jeleket, tehát le fordítja nekünk úgy ahogy van.
![]() http://www.dxsoft.com/en/feedback/ milyen frekvencián mozognak ezek a morze csatornák?
Rádióamatőr frekvenciákon, főleg rövidhullámú tartományban igen elterjedten használnak távíró üzemet. Tanulásra én a CWPlayer nevű progit használom, rádióhoz kapcsolva ez is tud adni és venni is (kódol dekódol) elvileg (még nem próbáltam). Jelenlegi problémám az vele, hogy a "game" portra a rajz szerint próbáltam morse billentyűt csatlakoztatni, de a progi két gépen is azt jelzi hogy nincs joystick. A billentyű a JoyA 1-es gombjára van kötve, potik helyett fix ellenállásokat tettem be. Lehet hogy a port címe nem jó neki?
Üdv!
Remélem él még ez a téma! Tudja esetleg valaki, hogy hosszúhullámon kb. 270 és 350 KHz közöti folyamatos morsézés kihez/mihez tartozik. az egyik pl. ilyen: .-.. de van ez is ... .- meg egy hosszab - ..- . ...
Csak tippelni tudok, de én is már tapasztaltam, hogy vannak olyan gépi adók, amelyek ugyanazokat a betűket ismételgetik naphosszat. Hiteles frekvencia, Greenwichi idő, világítótorony funkció? Valami jeladók lehetnek.
Én meg amikor katona voltam, találtam az illemhelyen egy cetlit, a parancsnokom óva intett tőle, de én mégis bemagoltam, nem is tudom többé elfelejteni, arra lennék kíváncsi, kinek mi a véleménye róla? Akác .- Békababa -... Csákibácsi -.-. Dália -.. E . Feribácsi ..-. Gálbácsi --. Hepehupa .... Ili .. Japáncsászár .--- Kálisó -.- Libásmisi .-.. Mátyás -- Néni -. Ólajtó --- Pipásbácsi .--. Qútyásvilág --.- Románok .-. Sipili ... Tél - Ugató ..- TáXira vár -..- Yákibátyám -.-- Verekedő ...- Wigyázzál .-- Zázázizi --.. Eltekintve attól, hogy amelyik betűvel nem kezdődik magyar szó, ott nyelvileg helytelen, egy ilyen segédlettel a Morse ABC egyetlen nap alatt megtanulható, de azt sajnos elfelejtettem, miért is ellenezte annyira az öreg? A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
Hiteles frekvenciát nem tudok, mert a rádió amelyel fogom, annak letörött s skálahúrt tartó műanyag pöcök, javítani meg nem tudom.
![]()
Van több hiteles frekvenciát sugárzó adó, ami nálunk aránylag jól fogható az a DCF77 adó 77.5 kHz -en a hosszúhullámú sávban.
A hosszúhullámú sáv jó terjedése miatt a műsorszóró sávot (150 - 288 kHz) nem csak a műsorszórók használják, hanem másodlagos szolgálatként a légi navigáció szolgálat is. Ebben a sávban működnek a DME ND (körsugárzó) irányadó állomások is, ezek folyamatosan morse kóddal sugározzák az azonosítójukat. Valószínűleg ezt hallhattad.
Szia!
Ezzel valóban gyorsan meg lehet tanulni a morzét, de szerencsére engem is idejében óva intettek ettől a módszertől. Főleg vételnél problémás a bemagolt szavak alapján leírni a betűket, írás nélkül meg szinte lehetetlen venni (egyszerre jár a fejedben a már vett szó eddig meglévő betűi, a bemagolt "betűszó" és már lehet hogy a következő betűt is kellene venni...). Fárasztó és nagy tempónál nem járható. 25WPM sebességnél mire vigiggondolod hogy zázázizi és leírod, a következő két betűről már le is maradtál. A betűk hangképét kell megtanulni. Hosszadalmasabb és elég unalmas, de utána nem kell gondolkozni rajta. Sok gyakorlás után olyan, mintha simán betűzné valaki a mondandóját. Vicces, de nemrég egy alapjáraton álló buszból hallottam ilyen szaggatott nyekergés félét (ékszíj, vagy a karosszéria illesztése), és fejben már vettem is. Valami ilyesmit "adott": E E I EE ESEI E I E .... ![]()
Pucuka, hogy te minden topicban ott vagy...köszönöm a válaszokat, mostmár tudom, hogy nem valami űrlény akar velem kapcsolatba lépni
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
Azért nem minden topikban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |