Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   159 / 281
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Nincs csere VGA-m bele, így ezt tényleg nem tudom ilyen könnyen kizárni. Viszont nem tudom, hogy mit és hol mérjek, laptopot még nem javítottam ilyen mélységben.
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Akkor lehet el kellene vinni egy szervízbe nem ?
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Jún 7, 2014 /

Holnap átnézem a service manualt. Ha nem jutok semmire, visszaadom a gazdájának.
(#) tomipap válasza spgabor hozzászólására (») Jún 8, 2014 / 1

Na akkor vegyuk sorra. Acer 5920 (mar igy is rossz omen). Eloszor gyenge volt a hattervilagtas. OK ez valoban lehet amortizacio. Aztan egyszer csak se kep, se hattervilagitas.

Induljunk ki abbol, hogy 8600 nVidia chip amivel gyartottak. A leheto legnagyobb szeriaban hibasan kiadott chip. En most teszek fel 3 rekesz sort, hogy GPU hiba es lehet mellekesen CCFL cso hiba is. De ha nincs keptartalom akkor magyarul nem megy az LVDS port. Akkor tuti GPU. Melegitsd meg a GPU-t akkor kiderul, hogy az e a rossz. Aztan ha beindul akkor orulj neki de ne nagyon mert kb 1-3 honap utan ismet meghal. Ki kellene cserelni egy uj chipre de baromira nem eri meg ezen a gepen. A GPU melegitese nem szamit javitasnak, csak ismet kiepulnek a hibas kontaktok emiatt beindul.

Mellesleg a hattervilagitas engedelyezese is a GPU-tol jon.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2014
(#) spgabor válasza tomipap hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Köszi a részletes választ. Én is erre gyanakodtam, mert éjjel utána olvastam neten a VGA-nak, és nem találtam róla pozitív dolgot. Valamint a háttérvilágítással is megerősítettél, mert fura volt, hogy egyszerre a kettő megy el. Ma még kipróbálom, hogy külső táppal meghajtva az inverterét megy-e. A cső biztos jó még, azt teszteltem. A fénye is rendben van.
A melegítést megpróbálom, bár annyira nem szeretem az ilyen házi bga-zást.
(#) tomipap válasza spgabor hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Az, hogy megmelegited az nem BGA-zas. Melegitest mondtam pont ezert es nem forrasztast. abbol csak ralelsz a hiba biztos okara. Az inverter kulso tappal probanak nem ertem mi lenyege van, hogyha amugy sincs kep Ha megkapja a tapot akkor meg kell neki egy PWM es egy engedelyezo jel is.
(#) spgabor válasza tomipap hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

A külső tápos vizsgálatnak csak annyi a lényege, hogy elindul-e maga az inverter, vagy az is döglött.
(#) tomipap válasza spgabor hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

Ok, szerintem amugy semmi baja. De ahhoz, hogy induljon kell neki engedelyezo jel es egy PWM is.
(#) Router válasza spgabor hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

6920G-nél hasonló tünetek mellett szalagkábel problémával találkoztam. Érdemes lenne kisípolni az átvezetőt mielőtt agyon lesz égetve szerencsétlen gpu.
(#) tomipap válasza Router hozzászólására (») Jún 8, 2014 /

nVidia 8600 ugyis rossz. Akkor is rossz amikor jo. Tudod te is... Ha menet kozben pukkant el akkor nagy valoszinuseggel nem kabel lesz az. Se kep, se vilagitas. Bar a lehetoseg mindig ott van.
(#) Router válasza tomipap hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Így van, az ördög ma éjjel sem alszik.
(#) krisz93 hozzászólása Jún 10, 2014 /

Hello! Van egy lenovo g565 laptopon. Az baja hogy csak töltőről megy. Hiába veszem ki meg rakom vissza az aksit nem is reagál rá. szerintetek akku baja van, vagy nem tud átváltani aksira?
(#) tomipap válasza krisz93 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Inkabb toltes/tapvezerlo aramkor hiba lesz az. De igy latatlanba nehez megmondani. Ha beteszed az akkut azek szerint semmit nem jelez vissza? Ha nem akkor szinte biztos, hogy eldurrant valamelyik FET vagy a vezerlo IC egy resze.
(#) krisz93 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Semmit nem reagál az aksira. A tranzisztor meg az IC benna van aksiba? nem tudsz ehhez kapcsolást?
(#) tomipap válasza krisz93 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /

Nem. Azok az alaplapon vannak. A rajzot megneztem de nekem inkabb az alaplap tipusa kellene. Igy nem talaltam meg. Mivel en a legtobb rajzot alaplap tipus szerint mentem le es nem irok hozza geptipust sokszor igy szerintem van ilyen rajzom. Ha mondasz alaplap tipust, adok rajzot.
(#) arion hozzászólása Jún 15, 2014 /

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni Adott egy Acer Aspire 5315 laptop és a képeken látható hibát produkálja. Van amikor a bekapcsolás pillanatától van hogy csak fél óra. 2-3 óra de van hogy egy hét után.már szétszedtem összeraktam, de semmi hibát nem láttam.
Van valakinek ötlete h merre keresgéljek? A gépben külön videokártya nincs, az intel chipkészletben van a video is integrálva és a rendszermemóriából dolgozik.
(#) Robi85 hozzászólása Jún 15, 2014 /

Sziasztok.

Van nálam egy Lenovo G550 laptop azzal a hibával, hogy nem kapcsol be. Szétszedtem a gépet, de nem láttam semmi törés vagy égésnyomot rajta. Állítólag a tulaj kislánya rálépett és azóta nem jó. Csak 2 éves a lányka tehát nem nagy súly nehezült rá. A gyári töltője nemjó az tuti, vagy kábelszakadása van, vagy pedig valami belül nem oké. Egy Asus töltővel próbáltam ki, és a töltés jelző led csak villogott, de így sem kapcoslt be. Kivett akksival, sem hajladó bekapcsolni. Mi lehet a probléma? Merre keresgéljek és mit méregessek meg rajta? Előre is köszönöm a segítséget.

Alaplap típusa: kiwa7 la-5082p
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) zolika60 válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Az Asus töltő feszültsége és teljesítménye megfelelő?
(#) tomipap válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Kapcsrajzot csatoltam.

45-os oldal PQ301 es PQ302-ot ellenorizd. Ha a FET-ek jok akkor nezd meg a vezerlesuket. Ez az aramkor nagyon trukkos. Sokan elvereznek rajta szoval ne ess neki rogton ha valami jonak tunik de megis gyanus az meg nem jelent semmit
46-os oldal +3VALWP es +5VALWP -t ellenorizd. Valoszinu, hogy ezek elott lesz a gond, de egyszeru megmerni a tekercseken vagy FET-eken, hogy van e 3V 5V. Sanszos, hogy 3V van de 5V nincs.

zolika60: szerintem az ASUS tolto is 19 vagy 20 voltos. polaritasbol en meg nem lattam forditottat ha a csatlakozo fizikailag passzol. Ha a teljesitmenye rossz lenne attol meg standby led vilagitana vagy mukkanna valamit.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2014
(#) Csongi_ hozzászólása Jún 16, 2014 /

Sziasztok!
Van egy HP nx6110-es laptopom, ami elromlott. 2 fobb baja van, ami miatt hasznalhatatlan.
A kijelzo hattervilagitasa szokott elromlani, ilyenkor szetszedem, kiveszem az ivertert, visszarakom, es mukodik egy ideig. (itt szalagkabelre gyanakszom.)
A masik ennel komoyabb. Ahhoz, hogy be tudjam inditani, meg kell emeljem az egyik sarkat(pendrive-ot szoktam tenni a laba ala). Valami erintkezesi hibaja lehet, mert ha elmozdul abbol a poziciobol, amiben korabban mukodott, mintha lefagyna, ha elhuzom az egeret nem jon, de ha ujra a kello pozicioba kerul, a kis nyil elugrik a helyere.

Nagyon megkoszonnem, ha tudnatok segiteni, ugyanis meg 3-4 evet szeretnem hasznalni.
(#) Robi85 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

19V 4,74A. A lenovo gyárija meg 3.42A. Csak áramerősségben nagyobb az asus töltő.
(#) Robi85 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Köszi a rajzot. Megnézem amiket irtál és jövök a válasszal.
(#) zolika60 válasza Robi85 hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Nem ismertem, ezért merült fel a kérdés. Azért tettem fel, mert gyakran a legegyszerűbb hiba ok van és sokszor a legbonyolultabbat keressük.
(#) Robi85 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Nos az 5V és a 3V megvan. A fet-ek lábain 19V és 16V mérhető. Földhöz képest. Ha benn az akksi akkor egyet villan a töltés jelző led és annyi is.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2014
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Üdv.

Senkinek nincs ötlete a fentebbi hibára?
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

A hiba csak a saját kijelzőjén jelentkezik, a külső (D-SUB) monitoron hibátlan a kép, Kábelhiba v kijelzőhiba lehet?
(#) bbalazs_ válasza arion hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Probalkozz, hogy mitol valtozik a kijelzotartalom. Pl. bootolj be sima DOSrol, akkor ugye tok fekete a kijelzo, olyankor is csinalja? Vagy rajzprogival eloallitott tiszta alapszinnel/fehernel mi a kep?
Nem lattuk, hogy ez statikus vagy dinamikus kep (valtozik/ugral vagy all)?
Ha a kabelt nyomkodod, csavarod, hajlitgatod, akkor eszreveszel-e valtozast?
A csatlakozo (mindket vegen) nyomkodasa, finom mozgatasa valtoztat-e?
A kijelzo kisfesz reszet tapogathatod benyalazott ujjal, valtozik-e valami?

Ha teheted, egy szamitogep bontoba menj el, ott beprobalnak neked egy hasonlo kijelzot - ha azonnal okozza a hibat, akkor maris lathatod, hogy pl. a kijelzo maga kizarhato.

Ha a BIOS-ban lehet a videomemorianak megadott teruletet valtoztatni, vedd minimumra/maximumra, utana a kulso monitoron allits be kulonbozo felbontasokat (legkisebbel kezdve), mi tortenik, stb, stb.
Szoval probalkozni kell, mert valoszinutlen, hogy valaki a homlokara csap es megirja neked, hogy ez pl. a fesszabalyzo hibaja.
(#) arion válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

A kijelző képénél mindegy h filmet nézek, netezek, vagy semmit sem csinálok és a windows háttér van, esetleg képernyőkímélő megy, ne adj isten a boot-olás során megjelenő fehér háttérben ACER feliratnál is csinálja, tehát a hiba nem képtartalom függő. A kábel alaplaphoz csatlakozó részét már nyomkodtam tekergettem az alaplapi csatlakozót újraforrasztottam. Nem reagál rá tehát nem jelentkezik a hiba, vagy ha már van, akkor nem tűnik el. A BIOS-ban ilyen állitási lehetőség nincs, dinamikusan használja a rendszermemóriából lefoglalt részt. (másik RAM modulokkal is próbálkoztam)
Külső monitoron minden esetben tökéletes a kép függetlenül felbontástól vagy a lapi saját kijelzőjén látható hibától. A bontó sajnos nem nyerő mert mint irtam a hiba rapszodikus. Van h azonnal van h 15 perc van h 2-3 óra van h 3 hét múlva jelentkezik.
(#) bbalazs_ válasza arion hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Csatlakozo kihuzasa es 1 perc mulva ujra bedugasa?
Nyalas ujjal tapogatas a kisfesz reszen?
Ha semmi sem segit, akkor videochip.
De nagyon rapszodikus hibanal nem bizhatsz a javitasban sohasem. Mert mi van, ha egy ev mulva jon elo ujra? Ezert torkedni kell legalabb a hiba biztos eloidezesere.
(#) arion válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Ezt hogy érted hogy tapogatás a kisfesz részen?
Mint említettem volt külső monitoron hibátlan a kép akkor is ha a saját monitoron épp rossz.
Mivel a DSUB és az LVDS egy és ugyanazon chipből jön, miből gondolod h a videochip (ami az egyik rendszerchip is) rossz? A csatlakozó ki-be huzigálását egy működő gépnél nem játszanám el mint ahogy nyálas ujjal sem szívesen tapogatózok egy laptop belsejében.
Jelenleg tettem rá egy másik kijelzőt próbából de eddig semmi hiba.
Sajnos vagy konzekvensen már a boot pillanatától csinálja a hibát vagy teljesen összevissza.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
Következő: »»   159 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem