Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MOSFET-ek
Köszönöm!
Nem tudom miért így fogalmaztam meg... Szóval a kérdés az lett volna, hogy 1 kHz-es kapcsolgatásnál (ami valójában 2000 kapcsolás másodpercenként, mert 1000 be meg 1000 ki) tud-e a kimenetén egy AVR mikrovezérlő annyi áramot adni, hogy gond nélkül menjen a töltés-kisütés. Tehát nem számít-e ez túl nagy frekvenciának ebből a szempontból?
" Mert táp bekapcsolásakor (és a TRIS kikapcsolásakor) lebeg a port, és a Fet azt tenne amit akar."
De akkor inkább a GND és a gate közé kellene ellenállás, nem a mikrokontroller kivezetése és a gate láb közé, nem?
A uC kimenete es a FET gate-je koze pont azert kell az ellenallas, hogy korlatozza a mikrokontroller kimeneten az aramot. Ami aram termeszetesen csak a gate kapacitas toltese/kisutesekor folyik, azaz az atkapcsolas pillanataban. A kerdeseidre a valaszt nehez megadni, amig nem tudjuk, hogy milyen FET-et akarsz kapcsolni, mert a gate kapacitas ennek fuggvenyeben (is) valtozik.
Erről van szó:
Bővebben: Link
Ahhoz kepest, hogy mekkora FET, egesz alacsony a Total Gate Charge. Ezt en siman rakotnem direktben a uC kimenetere. Termeszetesen a fold es gate koze kell egy ellanallas a mar emlitett okbol. De most jon az a kerdes, amit proli007 kollega is felvetett: hogy mit fog a FET kapcsolni. Konnyen lehet, hogy a uC kimenete nem tudja eleg gyorsan nyitni/zarni a FET-et, ami azert lehet gond, mert a FET az atmeneti idokben igen nagy teljesitmenyt kell eldisszipaljon. Mondjuk szamoljunk 30mA maximum gate arammal, ami a 15 nC toltest 500ns alatt viszi bele a gate-be (vagy huzza ki belole). 1 kHz kapcsolasi frekvencia mellett ez szerintem nem problema, mert az ido egy ezred reszeben van felallapotban a FET. Ha jol szamolok. Tehat, ha az atkapcsolas idejere disszipal a FET (mondok egy nagy szamot) 300W-ot, az atlagban csak 300mW lesz, ami nem sok. Az egy mas kerdes, hogy a FET nyitott allapotban mennyit fog disszipalni.
Egy 24V-os trafón van egy graetz híd, ami egy fűtőellenállásra (kb 150W) megy a FET-en keresztül.
Bocs! A válsz jó, csak nem arra amit kérdeztél..
Sziasztok!
Van valakinek esetleg anyaga MOSFET tranzisztorok kapacitásairól? Leginkább magyarul. Angol van fenn, de sajnos még nem az igazi az angol nyelvtudásom. Annak is örülnék, ha valaki elmagyarázná. Főként a miller kapacitás érdekelne, illetve a plateau feszültség. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Sziasztok. Egy mikrokontrollerrel szeretnék ki-be kapcsolni egy hagyományos 8 cm-es PC ventillátort. Ha jól sejtem egy MOSFET-re lesz szükségem. Milyen típust ajánlotok? Gondolom logikai szintű kell, stb, de nem tudom pontosan miket kell figyelembe venni.
Hello! Amit írsz, teljesen jó, de mivel a venti nem sokat fogyaszt, akár a BS170 is megfelelő lehet. Gate-Source közé tegyél egy 10kohm-ot, hogy amíg a konrtoller bekapcsol, (vagy rosszul programozod) ne lógjon a levegőben a Gate.
Köszönöm, hozzácsaptam a rendeléshez
Egyébként azt, hogy egy MOSFET logikai szintű azt honnan lehet tudni (mert pl. ennek sincs benn az adatlapjában)? Mindegyik 10V-nál van nyitva teljesen függetlenül attól, hogy logikai szintű-e vagy sem, és csak attól függ, hogy annak nevezzük-e hogy 5V-on is "elég" nyitott-e? Ha igen, akkor mit tekintünk "elég"-nek? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Szia!
Amelyiknél a gate-küszöbfeszültség (gate treshold voltage) 2V körül mozog, azt már logikainak lehet nevezni.
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást. Azt gondoltam ezzel így simán fogok tudni kapcsolni 48V-ot a "SLAVE PCB"-nek úgy, hogy a kapcsoló logika 3.3V-os szinttel dolgozik, azaz a "PWR_SW" vonalat vagy lebegtetni tudom (nagy impedanciás), vagy földre húzni (ezt ugye megteszi R40 is) vagy 3.3V-ot odakapcsolni, ami elvileg bőven elég az egyértelmű nyitáshoz. A tapasztalatok: panelbe tervezés előtt összeépítettem tesztpanelen, minden oké volt. Beleterveztem egy panelbe, legyártattam, beültettem az alkatrészeket.. ééés, ha egyszer felkapcsolom a FETet, akkor "U3"-nak a Source-a és a Gate-je összeég rövidzárrá, és nem tudom többé "lekapcsolni"... ez a kapcsolás 5 helyen szerepel a panelen, mindegyiknél konzekvensen ugyanez történt. Ellenőriztem a kapcsolást 5-ször, hogy tényleg a footprinteken is az a láb-e G, D, S... és sajnos nincs elrontva Úgyhogy újra összeraktam teszt panelen. Az eredmények vegyesek: - Volt olyan, hogy véletlenül összeérintettem R12 két lábát és akkor is leégett az U3 FET (megmondom őszintén ezt SEM igazán értem, miért) - De volt olyan is, hogy (harmadik összerakásra) minden flottul ment, mint annak idején, amikor e legelőször összeraktam próbából. Kicsit zavaros, hogy pontosan mik azok a körülmények, amikor tönkre megy "U3" és mikor nem megy tönkre, de pl a panelen mind az 5 behalt az első felkapcsolásnál konzekvensen... És hát az az igazság, hogy nem nagyon értem, miért. Ja és, amikor "U3" leég, magával rántja "Q3"-at is, az sem lesz utána már az igazi... csinál valamit, de nem tud rendesen elzárni többé. Van-e ötletetek? Köszönöm!
Kicsit fura így a rajz, de ha jól értelmezem, akkor az R11 és R12 feszültségosztó rész segítségével a V(GS) alig kevesebb, mint 48 V-ra jön ki. Bír egyáltalán ennyit a FET? Nagyon meglepődnék. Már az is fura, hogy egyáltalán működött egyszer is.
Ja de várjááál, VGS-re azt írja, hogy +-20 continous max.. áhhhá.. én azt hittem (nem tudom, miért), hogy a Gate-et nyugodtan lehet húzni mindenkori Source-tól földig. Hát nem.
Na de akkor mit tegyek? Feszültségosztózzak az U3 Gate-jén? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Tobb megoldas is lehet. A legegyszerubb az oszto, ha a 48V nem sokat valtozik. Aztan lehet azt is, hogy U3 S-G koze teszel egy 10-15V zenert es persze R11-et annak megfeleloen kiszamolod.
Ha GS kozé zenert rak, kell ellenállás is, ami visszazárja a FET-et kikapcsolás után.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Jelen esetben maradok az osztónál, mivel PoE-s tápellátás lesz, fix 48V (mínusz némi veszteség az UTP kábelen), tehát jó lesz az. Azért érdekelne kicsit ez a zeneres megoldás is. Nyilván anód a Gate felé, Katód a Source felé, vele sorban egy ellenállás, hogy ne világítson : ) és mindezzel párhuzamosan egy 100k-s ellenállás, hogy el is zárjon a FET, igaz? A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2014
Idézet: „Nyilván anód a Gate felé, Katód a Source felé, vele sorban egy ellenállás, hogy ne világítson : ) és mindezzel párhuzamosan egy 100k-s ellenállás, hogy el is zárjon a FET, igaz?” Jól gondolod, de nem mindezzel párhuzamosan az ellenállás, hanem a zener-rel. "pfet_1" kép. A kondenzátor nem kell. Rajzolni nem tudok, céges gépre nem engednek semmit telepíteni. A második lehetőség a "pfet_2" képen van. Itt a zener-rel "kivonják" a felesleges feszültséget, a maradék jut a V(GS)-re.
Sziasztok!
Nagy segítségeteket kérném szintén egy Snubber védelmi áramkör megtervezését szeretném megvalósítani mégpedig egy Flyback konverter egy nagyfesz trafó mosfet védelmére, tudom létezik az RC és az RCD kivitel sok mindent átolvastattam már róla, de elég lesz az RC kivitel, de ha tudtok RCD kivitelt azt is szívesen fogadom. Mindenekelőtt megadnám a kapcsolási rajzot, és erről annyit megtudtam, hogy: 1. Gate védelem van 50%-ban, (1K-s ellenállás) de kiegészíteni kell zéner diódával G-S közé. Kettőt egymással anód felé fordítva a katódok néznek a Gate és a Source felé. 2. Ha jól látom C Snubber áramkör van beépítve, 2x(1000uF+100nF) de RC Snubber áramkör nincs. RCD meg végképp nincs. 3. D-S közé feszültség csúcsok levágására Dióda van betéve. Meg tudnátok mondani, hogy az RC Snubber áramkör ellenállás és kondi értékeit, hogy kell kiszámítani Flyback konverter esetén? Az egyenletben szereplő (pl.: Ipk, Id, td, Rs, etc…) ezekről is megtudjátok mondani, hogy mit jelentenek, mármint szorosan ami a Snubber számításaihoz kellenek, előre is köszönöm. A primer oldal 5uH a sec oldal 5,33H 2812 menetet tudtam feltekerni 0,4-es átmérővel. És 12V-os primer oldalt terveztem, így 3250V jön össze, ha ezt a képletet alkalmazhatjuk körülbelüli értéknek: Ucsúcs = Gyök alatt Lsec/Lpri szorozva Utáp(Pl.:12V) = VSec (3250) Egy gond van, a ferritvasmag Indukciós együtthatóját nem ismerem, gondolom ez a permeabilitása. Ez a régi TV készülékekből kibányászott Ferritmag, az a fajta aminél még nincs Egyenirányító dióda beépítve vagyis a nyitott, tehát nem a modern kiöntött verzió. Segítségeteket előre is köszönöm Üdvözlettel Péter
Sziasztok. Az mennyire normális, hogy egy FET-en 0V gate feszültség mellett akkora áram folyik, amitől egy LED halványan világít? Az adatlap szerint 1uA áram folyhat ilyenkor, az képes nagyon halványan kigyújtani egy LED-et?
Adatlap
Szia!
Kösd össze a gate-et a source-el, mert csak így garantált a nulla volt gate-feszültség. Így is világít a LED?
Hello! Mérted is az 1uA-t? Mert az csak 60V/25 fokon gaz. Egy fehér Led meg akár 5uA-nál is látható fényt ad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |