Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Működhet darlingtonnal, bár nem látom előnyét a nagy erősítésnek.
Szervusztok!
Kicsit kisérleteztem a TDA2030 ic-vel készült erösitömmel. A bemeneti kondenzátort változtattam 4,7µF-től haladtam lefele, 1µF-nél valamiért a mély hangokat nagyon torzitotta, de ahogy kiprobáltam egy 470nF(mkt)-val majdnem észrevehetetlen ez a torzitás, na de 330nF-nél már csak ha nagyon kicsi a bemenő jel akkor mintha nemlenne ereje a mély hangokhoz, de 10%-ra (0% a teljesen lehalkitott) csavarva az 50k potit már nem hallani semmi torzitást. Ez mitől van?
Szia!Sima tápegységgel építetted (+36V) vagy kettős táppal (+-18)?Csak IC-s vagy van a kimenetén tranzisztor?Miről hajtod (sz.gép vagy egyéb)?
Szívesen segítek,de fontosak a részletek,mert nem mind1 hogy a táppal van a baj vagy az erősítővel. Jártam már hasonló cipőben és sikerült kijavítanom a hibát,hátha neked is menni fog!
Tápegység az 2 különálló tekercs(szekunder) 2x18V, egyesitve diodahidak után (2 diodahid, majd kialakitva a test, pozitiv és negativ táp)
Egyszerű TDA2030, nem a tranzisztoros. És laptopról kapja a jelet (bövebben a laptopnak van bővítő kártyája(dock station), annak meg van külön elöerősített kimenete 2V)
A TDA2030A-hoz alkalmazható tápfeszültség abszolút felső határa a specifikáció szerint +-18VDC. A te trafód 2x18V váltófeszültséget szolgáltat (legalább is amit írsz az alapján úgy tűnik), ami egyenirányítás és szűrés után már +-25VDC.
Hozzátenném, hogy még +-18VDC-vel is túlzás táplálni ezt az IC-t. Az adatlapon az a táblázat, ami fölé "absolute maximum rating" van írva, a túl nem léphető paraméter értékeket tartalmazza, nem pedig az ajánlott üzemi körülményeket. Utóbbi paraméter értékeket általában egy lejjebb lévő táblázat tartalmazza. A gyári ajánlásoktól ha eltérünk, akkor konkrétan "bárakármi" történhet. Kísérletezni persze lehet, de csodálkozni semmin nem kell. Végül a leírásodban kiszúrtam azt a kis részletet, hogy a GND-t a diódahidak után egyesíted. Ez ügyben ajánlanám az alábbi linken található irodalmat tanulmányozásra. Végfok építési tanácsok Király Tibortól Egyébként kicsit ködös a "torzítás" amiről írsz, kifejtenéd ezt esetleg bővebben? A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
Szia! Előzmények.
Szia! Készíts róla egy-két jól kivehető fotót!
Először nézd meg nem-e a poti szarakszik,elképzelhető.Esetleg próbáld ki másról is meghajtani pl:Teló,mert annak ugye nincs nagyfrekis zaja,csak max ha töltőn van.
Esetleg még a visszacsatoló láncban lévő kondi értéke túl nagy (nem kell oda több 100mikro elég akár 10-22-is),illetve az erősítése túl nagy (teljesen mind1 milyen ellenállásokat teszel bele a lényeg hogy kb. 30 szoros erősítés már bőven elég,de a te esetedben már ez is sok mert ugye 30x2V=60V,szal a gyári kapcsolással teljesen túlvezérled az IC-t.)Ha nem megy az erősítés beállítása segítek.
Igazából csak kíváncsiságból szeretném megcsinálni, mert van itthon mindenem hozzá.
lukacsp: A torzitás az egy olyan utorezgésnek nevezhető egyes frekvenciákon. Tehát a dob hang után egy zizegö (mint amikor hegesztenek) hang hallható, halkan.
reloop: Idöközben azokat a végfokokat hanyagoltam (végére már csak az 50hz-es zugás volt a kimeneten), igy megcsináltam a jólbevált duplatápos TDA2030-as rajzom alapján (ami az adatlapján is van csak 100k helyet 56k és viszacsatólásnál meg 33k a 22k helyett). Megrpobáltam poti nélkül is, megvan az a hang, telefonnal probálva. Nem kellet volna már feladnia a harcot ha túl léptem a feszültség határát? Alig melegedik, 32C fokot mérek 2óra folytonos használat után is, passziv hűtése van. Nem a legszebb de idöm sincs nagyon vizsgák miatt. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2014
A táp tisztességesen néz ki. A végfoknak kéne gyártani nyákot, lehetőleg a gyári specifikációhoz minél közelebbi kivitelben. Próbapanelen nem csoda ha gerjed, leng, és társai.
Szerintem kár azon lamentálni, hogy miért nem ment eddig tönkre a túl magas tápfeszültségtől. Hasznosabb lenne valahogy a specifikáció szerinti határok közé kerülni a tápfeszültséggel. Ahogy feltekerted azt a zománchuzalt a toroid magra, ugyan úgy lefelé is lehet tekerni belőle, tehát nem értem a dilemmádat. Azon talán kár vitatkozni, hogy +-18VDC az abszolút felső határ a speckó szerint. Ha csinálnál hozzá egy gyári ajánlás szerinti nyákot, és megtáplálnád gyári ajánlás szerinti tápfeszültséggel, hidd el nekem minden gond egy csapásra megoldódna. De ha a kihívásokat nagyon szereted, akkor folytasd csak így tovább.
A TDA2030 rendelkezik némi belső védelemmel, lehet az aktiválódik ennél a szokatlanul magas tápfeszültségnél.
Továbbítanám a kérdés hiteles megválaszolását feléd reloop!
Jó a terv, a 33k kicsit beleér a bordába - ügyesen kell beültetni.
Ez hogy tetszik? Így garantáltan búgás mentes a sztereó változat. Bővebben: Link
Szép rajz! A bemeneten nekem a potinál van szét választva a jel és a tápegység test 10Ohm ellenálásal. De szeretem a minimalisztikus terveket (meg alkatrészem sincs most, csak ha bontok más lapokról). A 33k azt picit elmozditom akkor.
Jelentkezem ha kész a nyák.
A bemeneti kondim nekem jelenleg 1µF-es és sima elkó, okozna valami hallható változást ha mondjuk fóliára cserélem? 800nF -et tudnék berakni. 8-8ohmot hajtok dual mono kivitelben.
Egy amatőr ne legyen rest a próbát személyesen elvégezni és meggyőződni az eredményéről!
Mindkét típusból akad silány és minőségi kivitel/példány. Jel csatolására a fóliakondenzátor az elfogadottabb.
Hát igen tranzisztorokkal nálam is voltak problémák , 220nf kondikat forrasztottam a tápba és ez segített . Volt ott sok más dolog amit nem értek . Az ic ét és a tranzisztorokat a bordától mindíg jól szigetelem itt sem testelt rá egy alkatrész sem. Csillám lemez szigetelő gyűrű ahogy kell. Egyszer véletlenül a táp közép nullája hozzá ért a hűtő bordához , és iszonyatosan el kezdtek fűteni a tranzisztorok. Ezután újból néztem méréssel nem e valamelyik tranzisztor vagy ic hűtő zászló nem e le testel de akárhányszor mértem semmi. Akkor mitől melegedett? Vagy csak megint nem vagyok tisztában valami alapvető fogalommal. Most is arra gondolok a hűtő bordában valahogyan áram indukálódott amit a nagyfrekvenciás hangrezgések gerjesztettek benne, és ez záródott a földelésen keresztül. Vagy fogalmam sincs de ezt most sem értem. Ezt a tesztet ezután mégegyszer megcsináltam az áram felvétele kis hangerőn elérte a 2ampert, mert hogy ez így szólt és a hangján semmit nem vettem észre. Lehet hihetetlen de nem testelt egy alkatrész sem. Vannak a 2030nak be vált híd kapcsolásai tranzisztor nélkül nálam is jól működik. Ki miért építget , kell a ki hívás is ez a tranzisztoros nekem az volt
Ennél a kapcsolásnál pedig elvárás lenne a hűtőborda testre kötése, pont ennek hiányában válhat gerjedékennyé. Az eset hátterében inkább valami áthúzást sejtek, ami a szakadásvizsgáló parányi feszültségén nem mutatkozott.
Nyák kirajzolva, megcsinálva (még tegnap), ma összeszereltem, s erössebb az a zizegö rotyogó hang. A traforól letekertem, most jelenleg egyenirányitás után 17,7V van.
Megkerült a vétkes! A hangváltó volt a ludas.
Gondoltam végre megépítem a 2050-es hidat. Erre szomorúan veszem észre, hogy február óta 2,64-szer kerül annyiba. Nem tudtok valahol 850-nél olcsóbb TDA2050-t?
Az a baj, hogy vidéki vagyok. Ma voltam arra, de nyáron ritkán járok arra.
Egyébként pont 6 db kell. Lehet, hogy beérem a TDA2030-al, csak akkor nem min. 6 ohm, hanem min. 8 ohmos hangszórók kellenek. 8 ohmosak lesznek, de kitudja mit hoz a jövő. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
Miért kéne 8 Ohm ? Mindkettő terhelhető tartósan 4 Ohm-al.
Hídban lesz +-15V-ról.
Hidalt 2030-as? Nem jönnél ki jobban a tranyóval megfejelt verzióval?
A tápfeszültség adott. Hídban is lehet fejelgetni tranyóval?
Ezt építeném meg: Ezt Meglévő toroidokat használnék fel.
Szia! Itt írd be az árlistába!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |