Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   140 / 293
(#) steve014 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
A fagyasztóban 3l víz .a hűtőben 5l tej.
(#) zoz11 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Üdv
Az egy mezei 3fázisú kompresszor volt, ha jól mértél! Mivel mindegyik lába között azonos ellenállásnak kell lennie, ha ez nem így van, akkor le van égve a betétmotorja, és így nem használható.
Üdv: Zoltán
(#) yulo5310 válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Üdv! Pont ezt nem értem,hogy miért mérek az R-S között csak 9,5 Ohmot. Működő hűtőkamrából lett kiszedve,csere kimondottan az új,környezetet kímélő hűtőközeg végett lett lecserélve! Melyik a nyomócsöve? Úgy kell elkészítenem a komprit készre,hogy nincs 3 fázisom,és nem leszek ott a beüzemelésnél!
(#) zoz11 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Üdv
Az alsó a nyomó csöve, a fenti pedig a szívó.
Így elég kis esélyt látok rá, hogy ebből lesz is valami, nagyon gyanús, hogy nem csak azért lett ez lecserélve.
(#) yulo5310 válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Köszi az infót a csövekről! Tuti hogy működött,egy hentes barátomnál ment,a kamra tele volt cuccal a csere alatt is. Azért kellett gyorsan dolgozniuk a hűtősöknek!
(#) laccika77 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Üdv! Bocs ,hogy bele szólok! Senki nem cserél kompresszort azért mert az új környezetbarát!?
(#) yulo5310 válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Már miért vágná át saját magát,hiszen neki lesz a kompresszor! Volt egy Tecsós 24 literese,de a dugattyú gajra ment,ezért,mivel már úgy is cserélni akart,hát lecseréltette a komprit a hűtőkamrájában! Arra gondolok,hogy én szúrtam ki vele,mert rákötöttem 230 ra,ahogy a hűtőgépeket szokás,ámbár nem hiszem,hogy ettől az egy másodperces művelettől leégett volna! Utána drótkeféztem le a firmatáblát,és találkoztam a 480 voltos felirattal,és itt megakadtam!
(#) P.mobile hozzászólása Aug 16, 2014 /
 
Sziasztok!

Adott egy Liebherr kombinált hűtőszekrény. A vezérlőpanel tönkrement és szeretnék egy általános hűtőkamra vezérlőt beleszerelni.
Probléma: A kompresszor Embraco gyártmány R600 gázra egyéb adat nem olvasható mert sérült az adattábla. A kompresszor fordulatszám szabályzós, egy szürke színű dobozban van az inverter.
Találkozott már valaki ilyen típussal? Milyen vezérlőjel kell az indításhoz/szabályozáshoz?
Egy link is segítene (angol?) amiben megtalálható a leírás, sajnos nekem nem sikerült ilyet googlezni.
Köszönöm, h valaki tud segíteni!
(#) laccika77 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
1-2 másodperc nem nyírja ki, a három ellenállásnak egyformának kellene lenni. Én is csináltam hasonlóból kompresszort nem volt hosszú életű. Olajleválasztó mindenképp kell hozzá!
(#) laccika77 válasza P.mobile hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Az érdekes lesz, nem irigyellek. AHT hűtőkben láttam hasonlót senki nem tudta megfejteni, ment amíg ment..
(#) yulo5310 válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Hali! Én már hosszú évek óta csinálok ilyen mini komprikat,volt hogy ikresítettem őket mert nagy volta tartály! De ezek 230 asok voltak,rajtuk az elektronika csak egy áramrelé,egy klixon,oszt jól van! Itt meg a hűtősök levágták az elektromos vezérlést,egy bazi nagy fali szekrény,benne 2 mágneskapcsoló,egy igen komplikált kapcsoló óra,biztik,glimmek vagy 8 darab.Megkaptam hozzá azt is,de visszakövethetetlen számomra,és a másik,hogy csak 4 villás a 380 as dugalja,pedig a vezérléshez kellene a nulla is! Az olajleválasztást azt rábíztam a megrendelőre,én csak alulra beforrasztottam egy réz könyököt,rajta 10 cm szilikon cső,hogy lássa hogy fogy az olaj,utántöltés a töltőcsövön,szűrő a szívócsövön,a tartály visszacsapó szelep pedig egy autógumi szelep! Már vagy 40 db ot csináltam,modellezők,kerékpáros családok viszik mint a cukrot!
(#) laccika77 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Én úgy szoktam,hogy csinálok egy kis olajleválasztót abból egy fél méteres kapillárcsővel visszavezetem az olajat a szívócsőbe. Minimális teljesítmény veszteség. A három sarura kell a 3 fázist kötni ,és mennie kell forgásirány nem számít. Egyszerű mit a szög.
(#) yulo5310 válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Én azért nem csinálok hozzájuk mert a szögbelövőnek,és egyéb légszerszámnak,eszterga,maró forgács lefújáshoz direkt jó! Aki meg festeni,pneut fújni használja az olyat tud közéje kötni,amilyet elképzel,illetve megkíván a technológia! Nem is olyan egyszerű,mint a szög,mert nem egyforma a három tekercs ellenállása!
(#) Koncsar hozzászólása Aug 18, 2014 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. 3 éve kaptam egy Whirlpool ARC7550/IX kombi hűtőszekrényt. Hívtam egy ismerős hűtőst, aki azt javasolta, hogy ne gyári R600 as kompresszort tegyünk bele 60 e. forintért, mert lehet, ereszt valahol a rendszer, hanem cseréljük le R134a tipusra a kompresszort és ennek megfelelően 134 es gázzal tőltsük fel. Így is tettünk. 3 éve működik a hűtő, kicsit magas áramfogyasztással. Az R600 as gáz tőltetből 40 g kellett gyárilag bele. R134a ból kb. 80 g-al tőltöttük fel, tapasztalatok alapján. Azt vettem észre ennél a hűtőgépnél, hogy sajnos a kompresszor nagyon keveset áll le. A kijelzőjén és a programba, beírtam, hogy a fagyasztó rész kapcsoljon ki -16 foknál, a sima hűtő rész meg +5 foknál, sajnos a mélyhűtőrész lemegy -20 ig is, a sima hűtő rész meg akár 0 fokig is. Ha valaki tudna infót adni erre a jelenségre vagy, hogy mi lehet a baja, megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Bővebben: Link
Sziasztok! Ezt a kompresszort építettem, építettük be. A motorra nem került kondenzátor. Ez probléma?
(#) yulo5310 válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Hali! Erre,mint a rajz is mutatja,nem kell kondi. Egy relé kapcsolja be egy pillanatra a segédfázist!
(#) Koncsar válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Yulo! Köszönöm szépen válaszod. Szép napot.
(#) yulo5310 válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Persze alább ír egy felfutást segítő kondenzátorról,de hozzá teszi"adott esetben",gondolom,csak ha nehezen indulna a motor,de a relé azt is oldja ha már pörög a motor! Ha adott a gyártó hozzá,én betenném a nagyobb biztonság kedvéért! A második bekötési mód a legegyszerűbb!
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
(#) Koncsar hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Motor indítási problémám sajnos nincs.
(#) yulo5310 válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Akkor próbáld meg lejjebb venni a hőfokokat 5 fokkal a programban(-12 a fagyi,+ 8 -10 a felső rész)
(#) StMiklos válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Szevasz!
Több észrevételem van.
"mert lehet, ereszt valahol a rendszer".. Ezért nem kell más hűtőközegre áttérni, meg kell keresni a hiba helyét és javítani, ha lehet.
Teljesen más tulajdonságú az r134, ettől még ugyan használható lenne, de a kapillárcsövet nem ehhez méretezték. Még ugyanannál a hűtöközegnél is 5% hosszváltoztatás már jelentős változást okoz a hűtörendszerben, de hogy más hűtöközeghez hogyan lehet jó az eredeti, az nagy kérdés.
Megválaszolhatatlan.
De visszatérve a jelenlegi helyzethez, ami ugye nem mondható elfogadhatónak, mennyi a nyomóoldali nyomás? A kérdés jó, ugyanis nem mérhető, márpedig ez kulcskérdés valószínűleg.
Pontos hőmérsékletmérés azért sejtetni engedi a valóságot, de az csak közelítő.
Még az is lehet, hogy az eredeti R600-as kapillárcsővel sem töltet, sem más egyéb változtatással nem valósítható meg a feladat. Én nem vállalkoznék rá, max. a sajátommal kísérleteznék sok időráfordítással és tapasztalatszerzés céljából.
Üdv: StMiklos
(#) Koncsar válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Szia! 3 évet végig dolgozott már az új R134a-as kompresszorral. A szívóoldali nyomást tudom mérni, ami -21 foknál 0,45 Bár. Ha egy pár grammot akár beletőltök már alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Ez igaz akkor is ha egy kicsit elengedek a gázból. Sajátom a hűtő, ezért játszom már vele egy hete. Elég finoman kell belőni a gáz mennyiségét.
(#) laccika77 válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Meg lehet csinálni de nem egyszerű Én úgy szoktam kezdeni,hogy vágok 20-205centit a kapillárcsőből, mérem a nyomó oldalt is! A gázmennyiséget be lehet állítani csak idő kell hozzá, meg tapasztalat. A kompresszor kiválasztása a másik kulcskérdés, nyilván kisebb kell mint a 600-as volt.
(#) StMiklos válasza Koncsar hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Szevasz!
Tudom, mert csináltam, hogy egy kapcső és töltet meghatározás gyártás beindítása előtt kb. 2-3 hét, legalább 4-6 variáció (kapcső belméret, hossz, töltet) és mindegyik után 3 nap mérés klímakamrában, miközben úgy 12 paraméter kerül 5-10 percenként rögzítésre (nyomások, hőmérséklet több ponton) és persze kiértékelésre.
Tudom így könnyű, de igen időigényes.
"kicsit magas áramfogyasztással." Igen, azért kell ennyi időt rászánni, hogy a legkevesebb töltettel, a legkisebb fogyasztással lehessen a célt elérni.
Ezzel együtt olykor én is belemegyek fenti feltételek nélkül ilyen "játékba", de tudható a kockázat és nem messze nem biztos az optimális eredmény. Fizető javításban nem teszek ilyet.
(És én a nyomóoldali nyomást kérdeztem, mert eléggé kulcskérdés)
Üdv: StMiklos
(#) mlaci01 válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Kétfajta mérőt használtam,de ez már mindegy, visszavették.
Helyette vettem egy Hotpoint E4DY AA X C négyajtós hűtőt, amire rátettem a fogyasztásmérőt, és szintén túlfogyasztást produkál, igaz arányaiban kevesebbet.
Ahogy észrevettem, nagyon sokat megy a kompresszor, és hátul a hűtőrács kéz-melegnél alig melegebb. A hangja is eléggé hasonlít a régi 30 éves MINSZK hűtőnkre. Én vagyok paranoiás, vagy ezt így kell elfogadni ? Attól hogy hiper-szuper tech., attól még nem jobbak a régi orosz hűtőknél ?
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) StMiklos válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Azért ilyenbe se szokott egy szerelő "beleszaladni".
Feladat: gyári új, sima, mélyhűtő nélküli hűtőszekrény átalakítása.
Hűtőrész érintetlen, kap belső levegőkeringetést, digitális 0,1 fokos termosztátot és belső tér fűtést is. Tartandó: 16C akár esik, akár fúj, különben dobhatják ki az "árut", ami nem parizer...
Elkészül 4 darab, egyszerre, azonos körülmények között indul, van amelyik 15 és van amelyik 35 perc alatt éri el az első kikapcsolást.
Na ennyit a gyártási "pontosságról".. (Közeg R600, töltet tán 60g)
StMiklos
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
(#) laccika77 válasza mlaci01 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Én azt az elvet vallom, hogy a mostani szupermodern készülékek nem csak hűtők úgy általában nem biztos, hogy megérik a pénzüket (árukat).! Én szerelő vagyok, meg is tehetném, hogy vegyek kétszáz ezres no-frost hűtőt, de eszem ágában sincs. Hagyományos kombi hűtőm van hetven ezerért, egyszerű jó. Bár a fogyasztása lehet egy kicsivel több, nincs vízadagoló meg digit kijelző, de nincs is rá szükségünk. A vételnél megspórolt pénzért meg elmegy vagy öt évig...
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) laccika77 válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Az R600a közeg nem rossz, de a jó az nem ilyen A belső levegő keringetéssel az a baj hogy emeli a szívóoldali nyomást, ami nem feltétlen jó a rendszer többi elemének! Akkor a kondit is növelni kell, vagy azt is hűteni ventilátorral. De még így is kérdéses, a belső tér fűtés az minek is?
(#) Koncsar válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Szia! Nyomóoldalba sajnos nem tettem tettünk T idomot, így nem tudok erről sajnos beszámolni. Nem tudom a fagyasztóban a hőmérsékletet -21 alá vinni, szerintem ez a max. amit az R134 nálam tud. Lehet, hogy elég lett volna kisebb kompresszor is.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) StMiklos válasza laccika77 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /
 
Amit írsz, az mind igaz, de egy vadonatúj hűtőnek nem akarok belenyúlni a hűtő részébe.
A fűtés azért kell bele, mert olykor olyan helyen használják, ahol hidegebb is lehet, mit 16 fok, márpedig azt mindenképpen tartani kell.
Másik: egy hűtőrendszernek (ami ide van beépítve) elég nagy a tehetetlensége, olykor a hőfok elérését követően tovább menne lefelé a hőmérséklet, ezt a fűtés bekapcsolásával lehet kompenzálni, csökkentve a hőingadozást. Itt laborfelhasználásról van szó, halk megjegyzés, hogy kerüld őket, mit ördög a tömjénfüstöt. Képtelenek olykor a legalapvetőbb műszaki dolgot is felfogni, ami az általuk kivánt paraméterek megvalósítást szinte lehetetlenné teszi.
0,1 fokos pontosságot szeretnének...
És akkor több millió értékű tárolt anyagot emlegetnek, de azt nem fogják fel, hogy áramszünet esetén mindez megy a szemétbe. Ja, hogy létezik szünetmentes áramellátás is? Az meg már drága nekik..
Megjegyzem létezik olyan Brabender gyártmányú temperáló berendezés, ami ezt -40 és +100C között teljesíti, de az ára közel van az 1 millióhoz, és mindössze 5 literes térben teszi. De élmény volt látni működését, és hogy azt hogyan teszi.

Lehetne PID szabályozót is ide beépíteni, de az már nem fér a keretbe...
StMiklos
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2014
Következő: »»   140 / 293
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem