Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Ezek közül a hidegforrasztás, a szétesett jack aljzat, kontaktos potiláb nálam is megvoltak.
Talán az ólommentes technológia lehet az oka ezeknek a rideg forrasztásoknak.
Köszönöm a válaszokat! Én most jelenleg a gyenge tápcsatitól tartok a legjobban... Volt hogy kicsúszott a rajta lévő kábelek súlyától.
Sziasztok!
Szerintetek melyik kialakítású mély ládával járnék jobban 15" os papír menbrános PA 400w rms mély hangszóróim vannak azoknak szeretnék építeni.Lényeges lenne a jó hatásfok, és jó lenne ha lemenne 45 50 Hz-ig,szabadtéren és nagy és kisebb teremben is nagyot üssön.Én az első képre gondoltam de nem tudom eldönteni melyik lenne jobb az 5 különböző típus közül. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
A cubo miért nem jó?
Az hogy 15-ös, 400 W-os hangszóróid vannak , kb. semmit sem jelent!
Szerintem a kick-et építsed. Azt legalább 15" hangszóróhoz tervezték. Az csak egy tévhit szerintem ,hogy ha nincs 18" akkor jó a 15" is.
Szia!
Nem mondom hogy nem jó a cubo 15 ös láda, csak kicsit bizalmatlankodok mert nagyon kevés adatot találok ellenben a többi kialakítású ládával szemben, és még nem halottam ilyet szólni, de rutsét, W tölcsért már igen,de azok nagy helyet foglalnak a cubo-val szemben ezért tetszik a cubo. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Szia!Ha tényleg nagy hatásfoku ládát akarsz készíteni, akkor sajnos muszáj nagy legyen a láda, mármint tölcséres kivitel, amiből nem nagyon vannak kis ládák. Ha vannak is, kicsi a tölcsér, nem tud nagyon mélyre lemenni és még a hatásfoka sem olyan. Nekem 2 hogscoopom van 18" mélyel. Nagy helyet foglal az biztos, de kevés wattal.(600W rms/darab) ütnek rendesen. Esetleg még a zárt tölcséres ami jó választás lehet, a cerwin vega ládája. Egyik ismerősőm már elkészítette, kipróbálta egy jbl jrx125 mély hangszórójával és elég nagyot szólt. Mutatok képet milyen a belseje.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
Szia!Hát igen amit csatoltál kép ez már tudhat valamit,a hangszóró zárt térbe van elhelyezve így még jobban terhelhető is..és hatalmas hajtogatott tölcsér van előtte,szívesen meghallgatnám mit tud egy ilyen pár.
Az a probléma, hogy ismerősőm már letörölte youtubérol a videot. Igaz úgy sem adná vissza mit tud pontosan. Holnap elkérem tőle a pontos tervet ha érdekel.
Én ajánlom a negyed rendű bandpass tölcsér ládát. Nem kell sok hajlítás neki, ráadásul kis hangerőn szellős, lágy dörgése lesz. Szerintem 15" is le lehet menni 40Hz környékére így...
Szerintem élőzenés hangosításoknál fontos hogy a mélyek pontosan ,ütősen szólaljanak meg ,és ne csak a "bálnaszív" mélyek szóljanak.Egy gyors basszusgitár játék kiábrándító tud lenni ,ha csak nagy tölcséres mélyeken szól. Tehát a jó impulzus válasz nagyon fontos.
Vagyis tölcsér!
Azért mertem ajánlani a cubót mert egy nagyon jó kompromisszum a hibrid felépítésével! Már tölcsér de még egész kompakt méretű, kb. 43 kg, ugyanazon feltételek mellett 3 dB-lel hangosabb mint a bassrefi, 50 Hz-től számíthatunk értékelhető hangnyomásra, feszes, gyors basszus jellemzi nagyon jó impulzusválasszal, pláne nagy EBP-jű hangszóróval és nagy damping-ú végfokkal. Én megépítettem próbára 18-as pozdorjából, az ajánlott hangszóróval, élőzenére tökéletes!
ES18 PH-val nincs tapasztalatod véletlenül?
Sziasztok! Hétvégén kicsit túlhajtottam a kontroll/top ládámat. Magas javítása már kész is van, viszont a mély megszorult rendesen, és persze le is dobta a tekercset. Ez a hangszóró már volt javítva, így nemtudom szétszedni, mert inkább a hangszóró részei károsodnak, mintsem eleresszen a ragasztó. Van 2 mélynyomo ami közül választanék. Az egyik ugyan az ami volt benne, a másik pedig egy kicsit drágább. Majdnem 2x annyiba kerül, még is kevesebb watt van neki írva. Annyit tennék még hozzá, hogy tda7294 híddal van hajtva. 300W os trafó +/-33V a visszaesett táp. Kérdés mélyiket érdemesebb megvenni?Amiatt teszem ebben a témában kérdésem, mert hangositani használom. Ha nagyon off akkor elnézést.
Szia.
Én inkább a kissebb terhelhetőségűt venném meg, mert nem fog annyira melegedni (érzékenyebb, ezáltal hangosabb is).
Számomra is emiatt szimpatikusabb volt, már csak azért is mert több dB-t tudok kihozni belőlle. A magasnak a bevezető szál piccent el a pillének. Azt sikeresen javítottam. Az indok ami miatt tönkrement, hogy elég mélyen volt vágva. Soros 5.5uF, párhuzamos 0.68 mH tekercs volt a szűrés, így elég lennvolt vágva. Mostmár C1:4,3uF, L1:0,68 mH, C2:8,8 uF. Mint látod mostmár nem is 12dB/oktáv hanem 18dB/oktávra csináltam meg. Így nincs annyi közép benne, kívancsi vagyok hogy fog összepászolni az új hangszóróval, nemsoká meg is rendelem akkor. Köszönöm a megerősítést.Ám nem gondoltam volna, hogy egy kis tda7294 híd ilyenre képes. Dc tuti nem volt a kimeneten, mert van védelem készítve a táppanelre. Na jó ne offoljak tovább.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
Sziasztok!
Szerintetek mennyire kiforrottak a digitális keverőpultok? Csak azért kérdem, mert sokan kifejezetten az analóghoz ragaszkodnak. Ha azt vesszük, elég sok funkciót kapunk a pénzünkért. Van valakinek tapasztalata a PreSonus olcsóbb digit. pultjaival, Behringer X32-vel, esetleg Allen&Heath Qu széria? Ezek elég olcsók szerintem. Az X32 állítólag Midas, Behringeres csicsás külsővel. Tartósság, megbízhatóság, stb.?
Rendszeresen dolgozom digitális technikával, a véleményem az, hogy megéri.
Abban az esetben nyújt többet, ha mindenképpen szükséged van sok csatornán kompresszorra (esetleg gate), lényeges a full parametrikus EQ, és a monitort a FOH-ból akarod kényelmesen keverni. Ezen felül természetesen akkor, ha túl hosszan kéne sokcsatornás csoportkábelt megjáratni. Ezek közül a kis asztalok közül csak az X32-vel folgoztam. Amit a cégektől hallottam erről az asztalról az az, hogy a faderek gyakran tönkremennek, legalábbis a kezdeti szériákban ez a probléma elég erősen jelen volt, a külföldi fórumokból is ezt lehet leszűrni. Személyes tapasztalatom elég jó, bár a kijelzője nagyon kicsi, napsütésben halvány, ráadásul külső monitort sem lehet a helyére kötni. Maga a fiikai kezelőfelület szerintem egy kicsit túl "eccerűre" van tervezve, ami valakinek tetszik, valakinek nem. Az Allen&Heath asztalai kötül az iLive szériávaal volt dolgom, amire azt kell mondanom, hogy nagyon el van találva, a kezelőfelületek zseniálisak, a koncepció miszerint a DSP a stageboxban van, alapvetően tetszik. A Qu szériát nem ismerem, ha minden igaz nemsokára meg tudom nyomogatni, de elég jókat mondanak róla. A Presonussal nincs tapasztalatom, eddig egy rendezvényen sem láttam. Ha digitális keverőben gondolkodsz ajánlom, hogy vedd figyelembe, mennyire riderképes az adott eszköz. Ha van lehetőséged, hogy Allen&Heath cuccot vásárolj, akkor szerintem hanyagold a Behringert, bármennyire is úgy néz ki, többet tud. A zenekarok elég agresszívan tudnak harcolni a Behringer eszközök ellen. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Köszönöm a részletes választ! Hát igen, a Behringert azért is kérdeztem mert azt nem nagyon fogadják el.
![]()
Ilyesmit tudnátok linkelni ami viszonylag olcsó, kapható Magyarországon és nem Behringer?
![]() Szerk.: Esetleg vélemény ezekről a készülékekről?? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Üdv!
Én Mackie DL 1608-at használok. Mivel teljesen I-pad vezérelt, a potik meghibásodása gyakorlatilag nulla. Egy hátrányát fedeztem fel és erről már mások is jeleztek: Erősen melegszik. Fontos a jó szellőzés biztosítása, mert túlhevíti az I-padot. Mondjuk nincs gond, mert a legutolsó beállításokkal működik tovább. (Nekem lemerült a pad.) Csak keverni nem tudsz. Minden csatornán Gate, Compressor, parametrikus EQ és Delay. A Monitor kimenetek az effektezett hangot adják vissza. A kimeneti 32 sávos EQ meg egyszerűen kiváló. Sok hangszer preset van benne, leegyszerűsíti a beállást. Általában előre beállítom a presetet aztán csak finomítani kell. A beállításokat elmentheted sajátként illetve a komplett show beállításait is mentheted. Bármikor előhívható, használható és módosítható. Rackbe szereltem, a hűtését 3 db kis ventillátor végzi. Itt van pár fotó is. Folyamatosan frissítem, érdemes megnézned. A Vi-fi-s keverés meg szuper dolog, elmarad egy csoportkábel, nem ugrálnak rajta az emberek, nem kell hosszú távra vinni a jelet.Oda mész, ahonnan hallani szeretnéd a műsort (meg a hatótáv is megvan), mászkálhatsz a nézőtéren beállítva a legjobb hangzást. Én a pultot 300 ért vettem (újonnan), plusz a Pad. Szerintem is megéri a digit pult. Dolgoztam Allen&Heath digit pulttal is, ez is tetszett. Nem utolsó szempont, hogy a hangminőség nagyon jó, a pakolás meg sokkal kevesebb. Elmaradnak az effektek,kevesebb a kábel, ezáltal a kontakthiba is nagyságrendekkel csökken. Kanadai hangmérnök barátom javasolta, hogy használjak feszültség stabilizátort a digit pulthoz, mert allerigásak az alacsonyabb tápra. (Kint mindenki használ) Én ezt is beépítettem a rack-be.
Nem semmi cuccod van!
![]() ![]()
Sziasztok! Nem tudom hogy emlékeztek-e hogy kérdeztem hogy milyen hangszórót vegyek a kis aktiv kontrollomba. Mondtátok hogy vegyem meg a drágábbikat, nagyobb az érzékenysége. Na megjött a kis hangszóró, mikor kibontottam ledöbbentem. Normális sziptetős csatlagkozó van rajta. Az az 50 oZ mágnes jól meglátszik a kis 25 cmn. Nagyon jól ki van alakítva a hűtése.(sárga pille alatt van egy vasszita ahol tud levegőt szívni.) Az érzékenysége az meg feltünően jobb a másikhoz képest. Annál a hangszórónál muszály volt leengedni a magasat, hogy legyen benne közép is. Na ennél nem, szinte ordít belőle a közép és nem utolsó sorban nagyon jól puffog. Annyi hogy átkell alakítsam kicsit a ládát, nagyobb lyuk kell neki. Ennek indoka hogy ez öntvénykosaras. Kicsit nagyobb a befogatási lyuka, első ránézésre elég massziv kis hangszórónak tünik. Beszéljenek a képek.
Na hát akkor kellemes zenehallgatást hozzá! Szép darab. Majd ne felejtsd el 1-2 hétig (ha lehet) közepes hangerőn bejáratni. Csak az után fog úgy szólni ahogy kell.
Most kicsit probálgattam mit tud a kicsike. Igen nem ártana neki az 50 óra járatás. Megpróbálom azért ésszel használni amíg bejáratós.(persze utána is)
JBL EON 305-tel van valakinek tapasztalata? Hangjára, tartósságára lennék kíváncsi.
Illetve EON 315-tel. Ahogy számolom jobban megéri.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |