Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Helyettesíthető a 16f628A a síma 16f628 -al anélkül, hogy változtassak a programon ?
Tudod rengeteg oka lehet, amiért nem találtál, én csak kettőt mondok:
- amíg az idézett 18F6520 1680Ft, addig az LCD tudással felvértezett 16F1947 (mintaalkalmazással, programmal) 610Ft , - a külön vezérlő PCF8576 767Ft (mindegyik ár nettó). Persze nem akarlak lebeszélni a programról, csak az a kérdés 610Ft+ÁFA-ért mennyit időt érdemes rászánni .
Helló mindenki!
Kéne egy kis segítség. Még évekkel ezelőtt építettem egy PC2 klónt. Akkor leteszteltem, szépen működött is, így ment a fiókba. Mostanság lenne rá egy kis apróságom, amihez kéne használnom. Konkrétan egy pic12f629be kéne beégetnem egy hex filet, amit arra írtak. Na most szépen megy is a progi, fel is ismeri a csatlakoztatott ic-t, ki is írja hogy üres, meg a törlés is megy, de amikor rányomok az import hex és írás-ra, akkor ugyebár beugrik az első üzi amit csatoltam, majd írás nem történik, és kidobja a másik hibát. Ez annyi lenne, hogy akkor mellé kéne dobnom a tápomat, és arról kéne meghajtanom a vdd és vss lábakat mondjuk 5V-al? Segítsetek légyszi. Csak ezt az egy dolgot szeretném újra megtanulni egyenlőre. Köszönöm!
Ha a PICkit2 táplálja a kontrollert vagy a panelt, amire rá van forrasztva, akkor csak a Vdd -t kell 5,0 V -ra állítani.
Ha panelen van és a panel tápja 4.5V -nál alacsonybb, akkor kétféle megoldás lehet: o - A panel elviseli az 4.5V -ot és nem fogyaszt többet, mint 10.. 20mA, ekkor a táplálását le kell választani, a PICkit2 adja a tápot. o - Ha a penel nem viseli el a 4.5V -ot vagy többet fogyaszt, a kontrollert ki kell venni, vagy legalább az ICSP kivezetéseit leválasztani, csak a kotrollert táplálni a PICkit2 -ről a programozás ideje alatt.
A második képen látszik, hogy 3V van beállítva. Azt mondja a progi, hogy minimum 4,5V kell a törléshez... (Közben Zsolt mester megelőzött )
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
Akkor kb mint amikor a 18ast égettem lpt portról, talán menni fog. Illetve ha a programozón marad, akkor is kell az mclr lábra a 10k?
hát 4,5V beállítás után PK2 Vdd voltage error jött ki, szóval akkor marad a külön megtáplálás gondolom én...
Köszönöm mindkettőtöknek!
Külső megtáplálásról gyönyörűen beégett a cucc.
Meggyőző érvek, de a megszerzett tudás a számoknál még többet ér. Sajnos a tudás megszerzésével van jelen esetben gondom. A fent említett 16F1947, mintaalkalmazás és program honnan szerezhető be ennyiért?
A külön vezérlőtől sem zárkózom el, de ahhoz is kell valami minta, ami alapján életre keltem. Most csak 16F887, 18F2550, 18F4550, és 16F4685-öm van itthon ezekre próbáltam keresni C alapú programot, de nem találtam. Te milyen nyelven írtad?
Jájá chipcad, akik az egyik egyéni tervemnél elvittek egy 1500as qfnictől az 500as soicig és tökéletesen működik az eszköz. Vannak jó dolgaik.
Itt egy példa. Ha kihagysz néhány szegmenst maradhat láb pl. soros vezérléshez (a 40 lábas PIC-nél).
Király, így már kezdem kapiskálni. Ezek szerint annyi az egész, hogy a common lábat az egyik porton 20ms-onként ki be kapcsolgatom (a példában az RA0-n) és közben a kívánt értéket meg a többi lábon (a példában B,C,D portokon) kiíratom? Annak van egyébként jelentősége, hogy a common melyik PIC portra, pinre van kötve?
Tegnap már kisérleteztem, de még egyenlőre csak a 8-at mutatott a kijelző és nem tudtam más értéket kiíratni, de majd alakul ez. MikroC-ben programozgatok így a példát át kellett alakítanom, lehet, hogy ott csúsztam meg.
Igen, csak a "kívánt" értéknél a kimenetet invertálgatni kell (azonos fázis <-> ellenfázis). Ezért gondolom egyszerűbb 1 digitet 1 portra rakni, ha lehet minden digitnél ugyanúgy, és csak egy BCD-7 szegmens átalakítást végezni (mint a ledesnél).
Aha, akkor a count érték nullázgatásával az első while ciklusban az invertálást oldja meg? Akkor itt viszont a count++ csak arra jó, hogy a count értékét 1-re rakja, nem? Utána a While a következő kanyarban ki is nullázza. Amennyiben jól értem.
Az csak egy számláló, ami a kijelzett számot lépteti, és a késleltetést intézi. A kijelzést a végén levő if-else végzi. Ha a COM=0 a digiteket jelzi ki, ha COM=1 az inverzüket, így ami COM=0-nál 1-be van állítva az a szegmens sötét, ha 0 akkor világos. A sevensegment végzi a BCD szám átalakítását, hogy melyik szegmensnek kell világítani. (Mondjuk én más frekvenciát választanék, nehogy valami interferenciába keveredjek a lámpák 50Hz-ével .)
Sziasztok!
Azután érdeklődnék, hogy az "Input Capture" és az "Output Compare" modulok mi célt szolgálnak? Előre is köszi!
Üdv! Használ valaki xc16-ot? Frissítettem v1.11-ről v1.21-re. A régebben működő (egyszerű LED villogtató) programot nem tudja lefordítani, nem találja az #include-okat (stdio.h, stdlib.h). Most visszaraktam az 1.22-et, ezzel jó. Mit nem tettem fel az újhoz, vagy mit nem állítottam be, esetleg mi kell régi ".h"-k helyett?
Nem tudom X-ben hogy van, de véletlenül nem felejtetted el a Build Options-ban a Directories menüben az include-nál az útvonalakat beállítani?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Ilyet biztosan nem állítottam, a korábbi verzió a telepítés után minden állítgatás nélkül működőképes. Majd megint felteszem az újat is (lehet egyszerre több verzió is telepítve), és körülnézek, hol lehetne az útvonalat beállítani.
De az említett include file-okat a lemezen keresve sem találtam az 1.21-ben. Ezért is kérdeztem, hogy esetleg más kell-e helyette.
Egy kicsit elakadtam. Adott ez a kis program, ami egy ledet villogtat. Próbálkozni szeretnék a külső RB0-ás(16f887-nél ez az INT láb) megszakítással, de nem megy. Felfutó élre kellene aktivizálódnia. Illetve a void interrupt lefuttatása után, ugorjon vissza a void main-be.Melyik regiszter nem jó? Tud nekem valaki segiteni?
Egy ilyesmivel próbálkozz, ha nem villog.
Ugyan nem néztem meg az adatlapot, de elsőre jónak tűnik. Szimulátorban vagy rendes hardveren teszteled? Illetve lehet működőik is a program, csak a megszakításod gyors.. Az nem lehet? Interrupt-ba tegyél egy ilyet a LED kikapcsolása után:
ui: milyen programban dolgozol és milyen fordítóval. Ezek fontos infók lennének.. A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Közben nekem is lenne egy kérdésem a fórumozókhoz.
Uraim van mód C18-as fordítónál szoftver resetet (újraindítást) kérni? Ha igen azt hogy lehet? Van esetleg valami beépített függvény vagy ilyesmi? Közben lehet meg van a válaszom is? void reset() { #asm reset #endasm } Vélemény? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2014
Sziasztok!
PIC16F628-nál szükségem lenne még egyetlen plusz porta hogy elférjek, így gondoltam befogom az MCLR lábat. Mivel a jelforrásom GND-t kapcsol, így mennyire jó megoldás ha a portra teszek egy felhúzó ellenállást tápra, és így rá a jelet? Vagy egyáltalán hogyan lehet szabályosan bemenetként használni az MCLR lábat?
pl. Reset(); !
Nah igen gondoltam erre is, de inkább megkérdezem.. Köszi.
Itt találod meg a C18 helpjében:
A fene...A helpre nem is gondoltam
Egyébként Hi-Tech fordítóban is így van? Mármint a Reset() utasítás? Utóbbiba a régebbi család 12-16-os PIC-ek miatt kérdezem.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |