Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   168 / 281
(#) Factis hozzászólása Aug 29, 2014 /

Üdv van egy HP compaq 610-es lapom zárlatos , töltőre dugva van egy pont a chipset alatt ami melegedik . Valaki tud segíteni? A bekarikázott területen belül tapasztalom a melegedést !
(#) tomipap válasza Factis hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Nem emlekszem mar ezekre a lapokra fejbol, de az elso ranezesre az 5V 3V lesz. Par meresbol kiderult hol a hiba. Fogj egy multimetert es merd meg, hogyha tapot adsz neki akkor meddig jut a lap. 5V 3V megvan a tekercseken? (feltetelezem, hogy legalabb az egyik hianyzik) Nezd meg a FET-eket nincs e zarlat. Tekercseket testhez kepest. Mese a szokasos. Alapveto meresek utan tudunk segiteni azert jo esellyel. De azert nemi info nem art.
(#) moltam hozzászólása Aug 30, 2014 /

Helosztok.
*** egy Lenovo 3000 n100 gép. Usb overcurrent bus 00 - dev 1d - fun 00 - port 00. Kiszedtem a bal oldali usb csatlakozót hátha zárlatos mert szét volt esve. Nemjó. Kiszedtem a kapcsoló fet et. Flag láb helyén 3.27V, de így már kép se volt. BIOS reset, és életre kelt. Működött egy napig. Most ugyanez a hibakód. Mi lehet a gond? BIOS? Megprópálom resetelni, csak szét kell szedni az egészet sajna.

Viselkedj már, ha nehéz is!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
(#) zolesz válasza zolesz hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Sziasztok
Valaki tudna választ adni az én problémámra?
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Na most ír még egyet. bus 00 - dev 1d - fun 07 .

Ez a webcam visszakötésével eltűnt... Kezdem egyre kevésbé érteni.

Leírom a megoldást, hátha valakinek hasonló problémája lenne. RP15-RP16 felhúzó ellenálláspakkok lábainál forrasztási hiba. Rajz: Bővebben: Link
(#) tomipap válasza zolesz hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Quartz a helyén rezeg? Ránéznék egy számlálóval. De lehet, hogy az RTC pukkant meg. Nem ismerem ezt a gépet így csuklóból nem tudom, hogy milyen módon van benne kiépítve az RTC.
(#) zolesz válasza tomipap hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Köszönöm, hogy válaszoltál!
Majd megnézem, hogy mit tudok tenni vele. Esetleg kapcsolási rajzod nincs hozzá?
(#) batukan hozzászólása Aug 31, 2014 /

Sziasztok!
Következőbe szeretném a segítségeteket kérni. Dell inspiron 1501-es laptopom nem hajlandó képet adni.A ledek világitanak, a ventillátor felpörög, dvd is forog benne, a vinchestert is forgatja de képet nem ad.Az usb csatlakozókba ha bedugok valamilyen kütyüt akkor semmit nem csinál nem villog a pendrájv.Mit lehetne kezdeni vele, sajna már nem mai gyerek.
Üdv
(#) bbalazs_ válasza batukan hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Sajnos a 'nem mai gyerek' kifejezes nem ertelmezheto nekem, mert van, aki a keteves cuccot muzealisnak mondja es van, aki ez alatt a borondnyi, ket floppy lemezes laptopokat erti.

A legvaloszinubb okok szerintem:
1. Valamelyik alaplapi segedfeszultseg nincs meg.
2. Valamelyik bga chip erintkezesi hibaja (belso vagy forrasztasi) miatt kuka az alaplap.

(persze sok mas oka is lehet)

Eloszor teljesen szetszeded es mindent kiszedsz belole, amit csak lehet. Csatlakoztatod az alaplapot egy kulso VGA-hoz es a tapjahoz.
Aztan lassan pakolsz bele vissza. Elsokent a memoriat, billentyuzetet. Valamit reagal-e, pl. legalabb sipol-e ki hbakodot?

Kereshetsz a neten error, defect, failure, malfunction, wont boot, black screen szavakkal a tipussal egyutt, hatha belefutsz valami tipushiba-javitas komboba.

Köszi a gyors reagálást! Nálam a nem mai gyerek kifejezés egy kb 7 éves laptopot jelent, de azért már kétmagos procival.Vagyis ha menne akkor még szerintem használható sok mindenre, de nem megy a kicsike sajna.A szétszedés már megtörtént kivan teritve rendesen.Amit nem értek, hogy a "külső VGA-hoz hogyan tudom csatlakoztatni, mert ugye ez a panelra van forrasztva.Van valamilyen csatlakoztathatósága külsü kártyához erre gondolsz?Egyébként a sipolásra reagálva az elején amikor indul kettőt nagyon halkan sipol egymás után kb egyforma hosszúságba is.Tudom, hogy attól is függ milyen az alaplapja a hibakódnál.De most nemigazán tudom megmondani hogy ebbe milyen van.Köszönöm mégegyszer, hogy próbálsz segíteni nekem.
Üdv
(#) cupika97 válasza batukan hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Rádugsz egy monitort.

Cupikanal a pont.
Altalaban ra van irva valahol, hogy milyen BIOS van benne (altalaban AWARD vagy AMI) ennek fuggvenyeben rakeresel a neten a 2 long beep error ami/award kifejezesre.
Ja, meg a bios errornak megvan az az ''elonye'', hogy legalabb a proci elindul.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2014

Szerintem a proci dolgozik, mert melegszik rendesen, és olyankor amikor eléri a hőfokot, akkor inditja a ventillátort.A videó kártyánál is érzem h meleg, ennek ellenére lehetséges , hogy nem jó?Külső monitorral próbáltam az elején, igaz nem szedtem ki blőle semmit csak csatlakoztattam a monitort, de akkor semmit nem csinált.
Üdv.

A ventit szerintem az alaplap inditja, de a melegedes sajnos nem egyertelmu jele a mukodesnek. Inkabb a 'vesz fel aramot' kifejezest hasznalnam
A procikba viszont kell vagy negyfele kulonbozo fesz...
Szerintem nezz utana, mi az a ket sipolas.
(#) tomipap válasza batukan hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Nekem remlik valami RAM dolog is erre a ket sipolasra de nem emlekszem mar. Ha nyomsz bele egy masik ramot hamar kiderul. Ha viszont nem segit (kicsi az eselye) akkor erzesem szerint a radeon xpress lesz a ludas. De ez csak egy megerzes. Mar jo ideje nem latni ilyen gepet sem.

Próbáltam másik memóval is de ugyanaz a jelenség.Pedig nagyon azt irják, hogy memória gond a két sípolás.A legelején mielőtt még nem szedtem szét a gépet próbáltam külső monitorral, de azon sem volt kép.Mit lehet kezdeni a videó chippel ha az lenne a ludas esetleg? Halottam valami féle melegitésről, mi a véleményetek erről? Igen tomipap azért irtam a legelején, hogy nem mai gyerek ez a laptop, de örülnék, ha valamilyen formába életet lehetne lehelni bele.Az eddigi hozzászólásotokat is nagyon köszönöm!

Az ujragolyozas inkabb. A hazi melegites ideig-oraig lehet hatasos, de a kovetkezo enyhe mechanikai hatasra megint elromlik. Az ujragolyozas segitHET, de szerintem az ara a laptop arahoz kepest magas es szinten nem biztositott a tartossag. (en egyszer csinaltattam ilyet, valami fusizo manus csinalta gyari geppel - ket hetig tartott, a posta draga volt, vegul kettobol ketto romlott el a visszateres utan egy napon belul - en itt a magam reszerol befejeztem).
Nem veletlenul talalsz annyi bontott notebookot a hardverapron alaplaphibaval.
(#) batukan hozzászólása Szept 1, 2014 /

Szia bbalazs!
Igen értem amit irtál, akkor ezek szerint jobb, ha hagyom az egészet a csudába, és esetleg szétbontva értékesítem. Most vettem egyébként a neten ezt a készüléket,csak arra nem figyeltem, hogy az volt oda irva "bekapcsolásig tesztelt" készülék. Na ennyi a tudása náluk ami bekapcsolásig tesztelt gép. Ha azt irták volna esetleg még oda, hogy nincs kép akkor tisztább lett volna a dolog.Azt hittem az Ati chippek nem szenvednek ebbe a kimelegedés szindrómába mivel nem melegszenek annyira, dehát tévedtem. Azért nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált.
Üdv.
(#) tomipap válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 1, 2014 / 1

A golyonak is kb annyi ertelme van erzesem szerint mint a kelet fele fordulva imakat mormolni ra. Szerintem ez nem golyo hiba ugy mint a tapasztalt GPU hibaknak a 99%-a sem. Nem akarom megint kifejteni mert itt mar leirtam parszor es csak az lesz belole, hogy okoskodom. A chipek melegites hatasara nem azert indulnak el mert a golyok ujbol erintkeznek. Ez egy hatalmas tevhit. Az valo igaz, hogy elindulnak melegitesre sok esetben de csak ideig oraig. A meleg hatasara a chipben BELUL levo forrasztasi pontok (golyok a FlipChip eseteben, es huzalok a Wire Bond eseteben) serulnek vagy elvalnak. Ezeknek a kontaktjat "javitja" egy idore a melegites. Ezen a golyozas nem valtoztat semmit csak pszichikai megnyugvast ad.

batukan: Az ATi chipek is kepesek melegedni ugy mint a rosseb. Mindegy milyen chip, ATi, AMD, nVidia. Mindegyik eloszeretettel dobja el a papucsot ha nincsenek orrba szajba hutve....
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) batukan hozzászólása Szept 1, 2014 /

Igen mostmár én is rájöttem saját tapasztalatból sajnos, hogy az Ati kártya is * tud menni. A profi kártya cserét pedig az ára miatt nem érdemes vállalni ilyen öreg gépnél. Köszönöm neked is a hozzászólásodat tomipap.
(#) bbalazs_ válasza tomipap hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Ha megnezel egy ilyen chipet, van kb 1x1cm die, a tobbi kivezetes. Maga a lapka, a valodi ertelemben vett chip meg kb 3x3cm. Ugy gondolom, nem vetheto el egyszeruen a golyok problemaja, mivel torziokor a hosszabb erokar miatt a merev, nagyobb alja szerintem jobban karosodik.
Masreszt levetel utan LATSZIK egyes pad-eken, hogy nem most szakadt le az on rola, szemben mas labakkal.
De ha elolvasod a korabbi hozzaszolasomat, ott irom, hogy lehet belso is.
Szoval az aranyokon vitatkozhatunk, de szerintem golyo-hiba IS lehet.
(#) tomipap válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Nem mondtam, hogy nem fordulhat elo es nem is vitatkoztam szerintem. Leirtam a sajat tapasztalataim es azt, hogy elterjedt tulzottan is ez a golyo mizeria. Emiatt a "szervizek" ezerrel reflow-ozzak meg reball-ozzak a GPU-kat. Aztan meg 3 honap utan ismet rossz. Es akkor megy a tatogas, hogy mi legyen. Nem azert mondtam, hogy belekossek a dologba, hanem elmondtam, hogy nalam mik a tapasztalatok. A gepek nagyon nagy szazaleka hibas GPU-val kerul be nem pedig hibas forrasztassal.

Termeszetesen a meglatasod szerintem is helyes ha a fizikai terhelest nezzuk a GPU-ra vetitve. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy elobb hal meg a chip mint a forrasztas. Nyilvan elofordulnak ilyen es olyan esetek is. Ezekkel egyutt a szamok azt mutatjak, hogy tobb a GPU hiba mint a golyo hiba. Sokkal. Az is igaz, hogy valojaban golyo hibarol beszelunk sok esetben csak nem a lap es a BGA kozott. Hanem a die es a gpu pcb kozott.
(#) bbalazs_ válasza tomipap hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Bocsass meg, ha bantonak hangzott, a vitatkozhatunkot ugy ertettem, hogy 'vitá targya lehet'.
(#) Kovidivi válasza tomipap hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

Szia!
Értem amit mondasz. Akkor talán az lenne a legkorrektebb egy laptop javításánál, ha a szerviz azonnal kiköti, hogy rendel új GPU-t, és azt rakja be a régi helyett? Ilyen módon legalább 95%-ban hosszútávú lenne a javítás? Én ezekkel a feltételekkel szívesen vállaltam volna a hosszabb javítási időt, és a magasabb költséget is. A videókártya GPU-k milyen drágák? Gondolok itt a 4-6éves gépekre, hiszen kb. azok adják meg magukat. A javítás 35-40eFt-ba kerülne kb. mindent egybevéve? Mondjuk az már majdnem a fele egy vadiúj teszkós laptopnak...
(#) tomipap válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2014 /

bbalazs: En meg tulreagaltam egy cseppet szoval kvittek vagyunk

Kovidivi: Na itt van a nagy problema. De a lenyegre tapintottal. Ket oldalrol kell nezni a dolgokat. A "szervizesek" jo resze nem igazi szervizes. Egyszeruen raereztek arra annak idejen, hogy a BGA jo penzt hozhat a konyhara mert relativ minimalis befektetessel lehet a befekteteshez kepest gyorsan es jelentosebb hasznot termelni. Ez ma azert mar nem ennyire igaz. De par eve meg tombolt az nvidia 8400 8600GT GS szeria, minden eladott 10 laptopbol 7-ben benne volt valamelyik. Es hala az nVidianak a szervizesek kaszaltak is rajta ezerrel. Van aki igy van aki ugy. Az ugyfel bement a szerelohoz es mutatta mi a gaz. Szervizes mar elore tudta, hogy G86-750-A2 halott. Fogta magat csinalt egy reballt vagy reflowt es mivel Magyarorszagon a szamla adas es keres elegge vegyes erzelmeket kelt emberekben igy minden papir nelkul 5-15 ezerert csinaltak egy jo reflowt aztan az ugyfel boldog volt a szervizes meg nem mondott semmit. Nyilvan van olyan pelda is aki tajekoztatta az ugyfelet. Az ugyfelnek viszont hellyel kozzel meg 15 ezrebe kerult volna ha uj chipet kap. Ennek folytan szoba sem kerult a dolog. Az ugyfelek nagy szazaleke mar ugy megy be, hogy mar az ajtoban sir, hogy nincs penze. Ezek utan a tobbit ki lehet talalni. Egyik keresni akar ha keveset is, masik olcson akar munkat elvegeztetni. Ennek soha nem lesz jo vege.

Masik oldalrol a gond az, hogy olyan mint garancia es jotallas avagy szerzodeses fegyelem is sokszor minimalis a szervizeknel. Ezek utan az ugyfelek is mar ugy mennek oda, hogy mar elore utaljak a szervizt amit lehet, hogy eppen nem is kellene. De ennek sem lesz jo vege altalaban.

A gond azzal van, hogy sok sok sok olcso bohoc elkezdett GPU-kat melegiteni minden vacakkal. Aztan elkezdtek hirdetni, hogy 3000-ert meg csokiert ok majd jol megjavitjak a notebookot vagy videokartyat. Aztan miutan ossze vissza egettek de nagynehezen mukodesre birtak akkor szepen ugyfelnek visszaad az meg boldog. Par honapig maximum. Utana ismet mentek panaszkodni. Ooooo mondja a szerelo hat ez mar annyira rossz, hogy uj chip kell ra. A fele be sem tudott szerezni chipet, a masik fele lusta volt ra inkabb egetettek ossze vissza a kartyat hatha megint ujraeled. De a lenyeg, hogy ezek a szakbarbarok letortek az arakat es az egesz "piacot" mar ha lehet ezt annak nevezni. Mert erzesem szerint a BGA tipusu alkatreszek csereje az csak egy kis apro pont a szervizelesnel. NEm tartom sokra azt a ceget aki notebookot szervizel de nem tud BGA-t cserelni. De azt sem aki meg csak ezt cserelgetni es goze nincs arrol, hogy mi fan terem az egesz mikroelektronika.

Szoval igazabol ahogy te is mondtad. A lenyeg az lenne, hogy az ugyfelet minden szerviznek becsulettel kellene tajekoztatnia es onnantol mar a ceg kereskedoi kepessegen mulik az, hogy a tajekoztatast hogyan tudja eloadni. En probalom az esetek 99%-ban meggyozni az ugyfelet az uj chiprol. Nem kimondottan nagy uzlet szamomra de kevesebb stressz. Sokkal kevesebb. Tonkremegy, kicserelem. Ennyi riziko egy szerviznel mindig benne van. Nameg aztan ott van a kinaiakkal elszurt ido amig az ember egy komolyabb rendelest osszeharcol veluk ugy, hogy a vegen 30db nvidia chip meg 20db amd akarmi helyett ne 19db gumikacsat meg froccsontott pingpong utot kuldjenek mert Jia Ying felreertette, hogy mi az istent akarok. Szoval azert van vele dolog. De aki vallalta annak ez is hozza tartozik.

Szo szo. A gaz az, hogy nincsen penz. Viszont egyik szolgaltatast akar a masik meg szolgaltatni. Es ezt igy nehez. Ezert nem szidom a szereloket sem es ne ertse felre senki amit leirtam. De az ugyfeleket sem Magyarorszagon. Viszont mivel ez a dolog egy ido utan automatizalodik a cegeknel igy lehet, hogy azok sem kapnak kello tajekoztatast akik peldaul "szivesen" kifizetnek az uj chip arat, szamlat, szervizelest.

A chip are hem veszes. Magad is megtudod nezni ebay-en az atlag arakat. Nagyjabol fedik a valosagot. En a legtobb chipet 20 es 60 dollar kozott vettem. Persze volt egy ket 200$ erteku is de azok a gepek akkor amikor a chip lett rendelve meg rengeteget ertek. Pontosan ott a gond amit irtal. Egy olcso gepnek ez mar a fele vetelara sok esetben. Csak uzletileg akkor is jobb szerintem megbizhatora javitani es eladni fel ev mulva, mint beletenni a fele koltseget es fel ev mulva (nagyon jo esetben) kidobni....

szerk.: par nap es megerkezik a magyar billentyuzetem igerem.
(#) batukan hozzászólása Szept 2, 2014 /

Sziasztok!
Igen simpi jó helyen jársz,onnan van ez is sajnos!De többet nem veszek tőlük semmit az tuti! Srácok én nem akartam ekkora gondot csinálni itt az oldalon.Nem gondoltam, hogy ez ilyen lavínát fog okozni.A sok leirás alapján megpróbáltam a melegítést mindegy minden alapon.Ártani már ugysem tudok ennek a gépnek.Hajszárítóval csináltam letakarva minden mellék alkatrészt aminek nem kellett a hő!Beindult a képernyő, bár az irásaitokat olvasva tudom nem lesz tartós. Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólását aki segíteni próbált!
Szépnapot üdv mindenkinek.
(#) ufi hozzászólása Szept 2, 2014 /

Sziasztok!
Kaptam egy laptopot,aminek fagyási hibája van!
A laptop típusa Toshiba Satellite M30X-165 -s.
A hiba Win telepítése közben,ha sikerül feltenni akkor felál a rendszer és utánna fagy 10-20 másodpercen belül! Bios-ban, Dos alatt,Csökkentett módban nem fagy! Jelenleg fent van a Win7 driverekkel,de fagy! Nem melegszik semmi, és nincs benne akku!
Erre tudnátok valami tippet adni!
(#) zolika60 válasza ufi hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Memória bővítéseket vedd ki és úgy próbáld.
Következő: »»   168 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem