Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   169 / 281
(#) ufi válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /

Teszteltem a memoriákat,nem volt semmi hibájuk!
(#) zolika60 válasza ufi hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1

Lehet hibás valamelyik csatlakozó is. A gépet teszteld bővítő nélkül.
(#) ufi válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Megvan a hiba! Egyik ram slot kontakthibás volt! Elengedte a forrasztás!
Javítottam most szépen megy! Köszönöm a válaszod!
(#) ufi válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Van egy dell inspiron 1521 típusú laptopom,nem veszi fel a töltést,és az akku lemerült így már be sem tudom kapcsolni! Tudsz segíteni elektronikájában?
bazolika Próbált segíteni,de nem jutottunk a végére! Visszaolvasol 2 lapot akkor látod mit próbáltunk eddig!
Valahogy áthidalni nem lehet?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2014
(#) zolika60 válasza ufi hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Nem vagyok ebben igazán szaki, csak egy lelkes amatőr. Elsőnek a tápcsatlakozó forrasztásait vizsgálnám aztán onnan követném az áram útját az akkuig. Lehet egy biztosíték hiba is.
(#) tomipap válasza ufi hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Rajz szerint megnezted a KBC megkap e minden jelet ami kell neki? Toltesvezerlo IC szinten kerdeses es az ahhoz tartozo FET-ek. Ezek kozul lesz valaki a ludas.
(#) ufi válasza tomipap hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Én is amatör vagyok benne,de hátha én is megtudom csinálni !
Nincs sajnos kapcs.rajzom hozzá. Hogyan néz ki az a KBC,esetleg mijen jeleket kap? A töltésvezérlő IC-t hol találom?

Ezekhez mindhez kell rajtz. A rajzon latszik, hogy milyen jelek kellenek. Elso korben ha nincs tapasztalatod akkor kezd a FET-ekkel. Ha esetleg szetboritod akkor mond meg, hogy milyen lap van benne. Mert annak a tipusabol tudok azonnal rajzot kuldeni. De igy, hogy Inspiron 1521 igy nekem is ossze vissza kell keresgelnem. Elvileg Quanta FX5 van benne. De nem biztos. Azt a rajzot csatoltam. 1521-ben ha jol emlekszem volt FM5 lap is. Ezert nem vagyok biztos benne, hogy ez kell neked. De hamar kiderul. Ha jo a rajz akkor a 40-es oldalon van a toltesvezerles. Ez vezerli azt is, hogy a gep mirol uzemeljen. Akku vagy tap. Es ez allitja elo a toltoaramot is az akkunak. Ezekebol az ic-kbol sokat csereltem. Nem kizart, hogy az vagy a FET-jei halottak. Sot ez a leg valoszinubb.

Fx5 van benne! Köszönöm rögtön át is nézem!

Akkor is itt kell keresni a hibát,ha csap táptól szeretném működtetni?
Ez a 28 lábú IC felel érte? (Az alaplap nem indul tápról egyáltalán).

Szerintetek ennek lőttek? Cserés?

PICT2404.JPG

(#) zolika60 válasza ufi hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Elég életlen a kép, de úgy tűnik meg van égve. Persze a környezetét is meg kell mérni, mert nem biztos, hogy öngyilkos lett. Most már rajzod is van így tán sikerül.
(#) arion válasza Tom52 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Sajnos a javulás ideiglenes volt és nem is biztos hogy jó irányban tapogatóztam.
A pontos tünet: A gép minden esetben bekapcsol működik is tökéletesen 15 perc-1 órát, majd kikapcsol mint ha kihúztam volna a tápot belőle.
Akkut tölti, de működni nem hajlandó róla. Az akku jó! Érdekes módon, az always áramkörök nem működnek ( 3.3 , 5.0 , 12.0 V ) holott a Vin ponton a feszültség ott van, tehát az akkuból kap villanyt. Lenne esetleg ötleted, hogy merre tapogatózzak? Vagy esetleg valaki találkozott már ilyen hibával? A lap típusa Uniwill M50EI0.

Az a QFN nagyon ugy tunik, hogy eldurrant. A toltesvezerlo ha nem indul akkor nem fog indulni jo esetben az egesz gep. Ha az ic nem kap tapot akkor nem adja az ACOK jelet a KBC-nek vagy akarmi masnak. (Nem masztam bele komolyabban a rajzba). ACOK nelkul viszont az egesz gepnek lovese sincs rola, hogy a tap bevan dugva. PQ3 PQ4 FET-eket ellenoriznem kezdesnek. De ilyenkor mar alapbol erdemes azzal kezdeni, hogy PL1 PL5 testhez kepest merni, hogy nincs e zarlat. Aztan a FET-eket is innen onnan ellenorizni. Ha az IC a 22-es laban kap tapot akkor normalis esetben az ACOK az 3.3V. Ha nem akkor az IC "beteg". Amikor ez eldurran akkor ki tudja mi tortenik a vezerlessel. Barmelyik FET beadhatta a kulcsot. Es ha mukodik akkor amugy is a PL1-en merned kellene feszultseget.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Rajz szerint itt is erdemes megnezni, hogy mi van a toltes vezerles es always aramkorok korul... Szkoppal kicsit jobban lehet latni, hogy mennyire "stabilak" azok a tapok. Aztan lehet az is, hogy valamelyik nagyobb IC bohockodik. Ez a kikapcsolgatosdi soha nem volt az erossegem. Utalom az ilyen hibakat. Ha nagyon nem jottem ra a dologra akkor par fontos kondit kicsereltem mindig aztan meg az osszes fontos alkatresz kapott egy reflowt. Vagy kezzel vagy geppel. Artani semmit nem art, de sokszor megjavult... Bar ilyeneket hala istennek ritkan lattam. Uniwill lapok nem voltak sokszor a kezemben.
Rajzot csatoltam
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Köszönöm a rajzot és a választ.
Tomi Te jobban értesz hozzá mint én. Megnéznéd a rajzon a készenléti tápot előállító áramkört? Jól látom hogy normális esetben ha a Vin ponton feszültség van az akkuból akkor a készenléti tápoknak menniük kellene?

Oszinten bevallom, hogy az SC1404 IC-t most latom eloszor. Csatoltam az adatlapjat. Elso ranezesre nem jon abbol ki semmi sem ha VIN megvan esetleg a REF2.5V. Kell neki RUNON3 meg RUNON5 jel ahhoz, hogy inditsa a 3 es az 5V alwayst. Amit a 7 -es 28-as labakon kap meg az adatlap es a rajz szerint is. En ezeket azert megneznem. Adatlapon egyertelmuen megvan minden info, hogy minek kell teljesulnie, hogy induljon. De ha a kimenetein nincs zarlat (FET-ek) es megvan a VIN, RUNON3/5 is akkor mennie kell szerintem. Most azt nem neztem, hogy akkubol vagy honnan kap VIN-t de az always azert always mert barhonnan elvileg ha betaplalod a gepet akkor az always aramkorok felelednek. Ezt mutatja a rajz elejen a power sequence is. Majd ha lesz idom akkor meg kicsit ranezek holnap este a rajzra.

SC1404.pdf

(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 3, 2014 /

Végígmértem az SC1404-et. Ha adapterről kap villanyt akkor a 7-es 28-as lábakon 0V van a VL lábon 5V. A REF2,5V földre van kötve. Ha akkuról kapja a villanyt akkor a 7-es lábon 0V a 28as lábon 0,5V a VL lábon 1V van. A VL valami belső kis tápfesz ami pár apróbb áramkört lát el. Többek közt a bekapcsoló áramkört is. A 3,3 V helyett 1V-ot mérek az5V helyett kb fél voltot mérek.
A 10-es lábon az adapter jelenlétét jelző 3,3V van, ekkor helyesen működnek a készenléti tápok, akkus üzemben itt 0V van. Nem hiszem hogy ez befolyásolná. Sokkal inkább a hiányzó VL feszültségre tudok gondolni. Az IC 6V és 30V között dolgozik tehát a VL ponton az 5V-nak meg kellene lennie minden esetben.Egyelőre nem tudom az okát miért nincs meg.

Akkor nem itt van a gond az is kb. tuti. Szerintem nezd meg a toltes vezerlo aramkort es annak FET-jeit.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

A töltésvezérlő most is hibátlanul működik , akkor is ha a laptop hibás mivel az akkut gyönyörűen feltöltötte, és ki is jelzi h feltöltve. Egyébként egy szem FET van benne, és a teljes áramkör gyakorlatilag független a készenléti áramköröktől.
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

A következő érdekességre találtam bár az oka ismeretlen.
Az SC 1404 IC VL pontján normális esetben 5V-nak kellene lennie. EZ a külső adapter használatánál így is van. Amennyiben akkut teszek rá és az adaptert eltávolítomaz alábbi jelenség játszódik le. A VL ponton a feszültség felugrik 3,2V-ig majd pár másodperc alatt leesik kb 0,9V-ra majd ujból felugrik 3,2V-ra és ismét szépen lecsökken. Ez ismétlődik.
(#) tomipap válasza arion hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Ok. De a toltesvezerlo nem csak a toltest vezerli. Az kapcsolja a notit akkus es tap uzem kozott is pl.. Ez csak egy otlet volt. A szkop a te kezedben van. Amit kovetkezo hozzaszolasban irtal az is lehet toltesvezerlo hulyeseg. En oszinten bevalomm nem szoktam sokat ezen agyalni hanem csereem mert a hiba sokszor ugyan az 5-10 alkatresz hibaja eseten is. De nyilvan ez most nem jarhato ut mert akkor mar kicserelted volna. Ez lehet toltesvezerlo meg igy is amit leirtal. De nem ragaszkodom hozza csak mas infom nincs. KBC korul minden jel a helyen van amikor csak akku van benne? Mert ott lehet rengeteg hibat megfogni.

Abbol indultunk, hogy az always feszekre gyanakodtal. Ha taprol ott minden jo akkor nyilvan nem ott van a hiba mert az always feszek eloallitasa kap engedelyezeseket es megy. Ezt viszont ha nem kapja meg akku uzemnel akkor toltes vezerlo nalam az elso. Aztan KBC. En igy szoktam ellenorizni.

Szerk: Huu most neztem a rajzot. Hat ez mar nagyon regi konstrukcio. Ez a toltes vezerlo valoban nem olyan amihez szoktam. Holnap egesz nap a muhelyben leszek. Kicsit belemaszok delelott hatha jutok valamire igy a tavolbol.

Az akkunak a buszara raneztel szkoppal? Ha az nem kommunikal akkor lehet akarmi is. Nem tudom ennel ez fontos volt e de a mai "modernebb" gepek nem is indulnak ha az akku id nem jon le SMbuszon. Ki tudja.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014

Azert a RUNON3/5-ot mindenkeppen nezd meg akkus es tapos uzemben is.

A masik, hogy irtad, hogy a REF2,5V foldre van kotve. Hat az ugyan nincs foldre kotve. Es szerintem ott lennie kell referencia fesznek.... Es ha az nincs meg akkor viszont szerintem charge controller hiba. De szinten csak tipp mert az adatlaphoz nincs mar erom.

Szerk: sorry mindig csak hozzajavitottam a hozzaszolasokhoz ha eszembe jutott valami.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 4, 2014 /

Időközben méricskéltem jobb ötlet nem lévén.
Érdekes dolgot találtam.
Ha az akku helyére labortápot kötök akkor kiderült hogy az always rész megindul abban a pillanatban amint a feszültség átlépi a 12,7V-ot, az akku kapcsain. Ez alatt csak kinlódik de nem tud elindulni.
Ez azért érdekes mert a gyári akku ami jó is, 11,1V-os. Most, teljesen feltöltve 12,45V- van benne a gépre tett állapotában, ami éppen kevés ahhoz hogy az always rész elinduljon.

Na ott a ludas. Nezd at az aku vonalon az osszes alkatreszt. En igazabol cserelnem oket sorba ha nincs mas otlet.
(#) Chipmunk1960 válasza tomipap hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Szia Tomi, Látom, hogy nagy gépismereted van. Nekem 1525-ös Inspiron-om van, amit 2 db-ből raktam össze, annak is a töltésvezérlő FET-jei szálltak el + a vez IC. Olyat nem találtam, meg eszközöm sem volt még a cseréhez. Találtam egy betört képűt, abból raktam át a javát. Akkor az akksival is csináltam valamit, és működött rendesen 1-1,5 órát bírta. Most viszont olyan jelenség van, hogy a gépben teljesen feltöltött állapotot jelez, de ha kihúzom a tápból 1/2 perc sem kell s lekapcsol. Szétkaptam, az akksik tökéletesek. RN873 tipusú, eredeti DEll. bq20857DBT 7BK Van esetleg valami infód róla? Találtam egy Link-et ahol azt írja, hogy tudja olvasni a benne levő infót, meg valami PSW-t emleget.... Üdv: Mike
(#) tomipap válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Akkumulatorokkal nem nagyon van (inkabb nulla) tapasztalatom. De biztos vagy benne, hogy az akku miatt kapcsol ki? Mert azert erdemes lenne aktivan merni amikor kikapcsol a noti. Esetleg megnezni, hogy a buszon mi tortenik kikapcsolaskor de azert ez mar maceras es nekem sem lenne hozza kedvem... Egy masik akku azert nem lenne rossz ha kiprobalhato lenne de mint irtam szerintem nem ott van a gond. Szerintem a toltes vezerlo dobja el a lancot mert eltunik valami jel amit nem figyel folyamatosan csak mondjuk fel percenkent. Fene se tudja. Hulye hiba. Melyik alaplap van benne? Majd ranezek a rajzra. Koltozik a muhely lassan aztan egyre nagyobb kaosz van. Ezzel a kaosszal forditottan aranyosan van egyre kevesebb kedvem valamit csinalni Szoval lesz kis idom majd ebed utan.
(#) arion válasza tomipap hozzászólására (») Szept 5, 2014 /

Az a helyzet hogy az nagyon gyors volt mivel akku vonalon összesen 3 alkatrész van.
Agy 40 milliohmos ellenállás van az akku negatívja és a föld között, ez a töltöáramkörhöz kötődik, más funkciója nincs.
A pozitív ágban pedig egy nyitóirányú dióda, vele párhuzamosan egy FET.
Mindhárom alkatrész hibátlan.
Így csatlakozik a Vin ponthoz ami már direktben megy az SC1404-hez. Komparátor vagy egyébb más alkatrész már nincs is, ezt a feszültséget direktben kapja az IC. Arra tippelek, hogy ez az IC a rossz mivel a gép kikapcsolgat, akkuról meg nem kapcsol be mivel kevés neki a teljesen feltöltött akku feszültsége.
(#) Chipmunk1960 válasza tomipap hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Szia, Intel Celeron 2-es alaplap, másik akksikval tökéletesen működik.
(#) tomipap válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /

Akkor halott valamelyik cella.... Ha nem akkor nem tudok semmit mondani neked mert en nem szoktam akkukkal varazsolni. Nem igazan eri meg... Persze a kedv meg ido az nagy ur Sok szerencset hozza. De szerintem ez vagy az a gaz, hogy az akku nem kommunikal vagy egyszeruen hibas valamelyik cella. Vagy az osszes.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
Következő: »»   169 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem