Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok,
van ez a Toshiba végfok, kapcsolási rajz csatolva. Na most én még nem próbálkoztam autórádió végfok IC-vel, ezért azt szeretném kitalálni a segítségetekkel, hogy mit és hova kell kötni ahhoz, hogy egyáltalán megszólaljon, vagy bekapcsoljon, nekem egyik sem jött össze egyenlőre. A VCC1 meg 2 az oké, a földelések is, a bemenetek is. Meg jó lenne tudni, mi a frász az a Tj DET(24.láb), RIP(10.láb), SMOOTHING vagy MUTE (1.láb) AUX IN(16.láb) kell-e? STBY gondolom VCC-re megy. Köszi, ha valaki veszi a fáradtságot, és leírja amire kíváncsi vagyok. TaTa
Először is: nem kell naponta feltenni ugyanazokat a kérdéseket!
Másodszor: próbáld meg használni a Válasz gombot, ha valakinek a mondandójára válaszolsz! Köszi!
Mondok valamit... Nekem is 3,6Ohm van benne. Nem számít az a +-0,3Ohm eltérés.
Valakinél üzemel már itt a B5 erősítőt lamalas-on és rajtam kívül?
B5-t nem, de a B7-et összeraktam, egyelőre nincs csillámom, jövő héten lesz
Helló KD mester!
Nem a kérdésedre akarok választ adni, hanem lenne egy kérdésem. Meglehet a B5 erősítőt építeni +-23V (terhelt) feszültségre építeni BD245A/BD246A (mert ebből van itthon) tranzisztorokkal? Mire figyeljek ha ílyenekkel építem? Köszönöm a válaszod! üdv!
Szia! Ezek a tranyók, ha jól tudom 60V UCE-vel bírnak, tehát meg lehet építeni +-23V tápra az erősítőt. (csak a táp üresjárati feszültsége ne legyen nagyobb +-30V-nál). A Z diódák ellenállásai 4,7K-ról kell csökkenteni, úgy, hogy a legalacsonyabb tápfeszültség mellett is follyon rajtuk 4-5mA áram. (le van írva a cikkben, hogy hogyan kell az értéküket számolni). Tudni kellene, hogy leterhelt állapotban meddíg csökken(het) a tápod feszültsége.
helló
én arra lennék kíváncsi hogy a szinuszos tápot erősítőbe hogy kell pufferelni? leegyenírányítom addig oké de utánna úgy kell kötni hogy táp gnd táppozitív a másikat pedig így hogy táp gnd és táp negatív? vagy ezt hogyan kell?
Szia pb,
úgy kutyultam ki a hsz-edből, hogy egy szimmetrikus táp (+, GND, -) puffereléséről van szó. Egyenirányítás után lesz egy pozitív, egy negatív, és egy közös szálad, ami voltaképpen a GND, és nincs egyenirányítva, az a trafó középkivezetése. Fogod a pozitív ágat, és az egyik pufferelkó pozitív sarkára kötöd, a negatív ágat a másik pufferelkó negatív sarkára. Ezután a szabadon maradt sarkokat összekötöd egymással és a középkivezetéssel, és ennyi. Javaslom, hogy 100 nano-s hidegítő kondikat is dobálj még a sarkok közé, zavarszűrés céljából. (Én még az egyenirányító Graetz lábai közé is szoktam tenni.) TaTa
Kép: Hivatkozás
Tényleg nem lehet semmit kezdeni azzal, hogy így nem jelenik meg firefoxban ez a kép?
Szia!
Nem sikerült ezzel semmit kezdened? Tegnap éjjel megnéztem az adatlapot, szerintem jól csináltál mindent. Én azt silabizáltam ki belőle, hogy a standby bemenetet tápra kell kötni, valamint a mute-t levegőben kell hagyni ahhoz, hogy szóljon. A "Tj det"-re azt írja, hogy az a belső hőmérséklet érzékelésére való kimenet, a példaalkalmazásban sem használja semmire, a "smoothing" szerintem a mute átmenet simítására való, a "rip" pedig a tápfeszültségen lévő zajok elnyomására. Az "aux" lábon lehet a hangerőszabályozott bemenettől függetlenül "rádumálni" a két front hangszoróra, vélhetően közlekedési információs és hasonló rendszerek használják.
Szia szilva,
köszi, hogy vetted a fáradtságot, közben én is visszatértem az elméleti síkhoz, és hasonló következtetésekre jutottam, mint Te. Konkrétan a gyakorlatban ma már nincs erőm berhálni. A hőkimenetre meg az AUX-ra én is rájöttem, a RIP-re nem, de ezek szerint az sem létfontosságú. Nem tudom, miért nem akar megszólalni. Vagy legalább kapcsolna be, vagy bármi jelét adná, hogy működik. Nincs finom súgás a hangszórókból, ha fél órára feszültség alatt hagyom, akkor is ugyanolyan hideg marad, és ugyanez történik, ha adok neki jelet a bemenetre, ha nem. Na mindegy, köszi az infókat, majd holnap cseszegetem tovább... TaTa
Hy
A B5-ös erősítőbe a 2W ellenállásokat nembirom beültetni ugye? (vagyis csak csúnyán) csak mert azt vettem
Hát lehet az lesz. Vagy esetleg újratervezni a nyákot.
Sziasztok,
na, sikerült megszólaltatni, egyelőre serceg, mint az istennyila, nem tudom miért, olyan hangot ad, mint a régi tévék, mikor nem volt adás (fehér zaj). Az előfok hangerőszabályozójától függetlenül ugyanolyan hangerővel serceg. Mitől lehet ez? TaTa
Hello. Került hozzám, egy autós erősítő, amiben van 4-4db A1695-ös, és C4468-as tranyó. Az a helyzet, hogy sehol se találok se az erősítőről, se a tranyókról semmilyen értékeket. Csak annyi érdekelne, hogy ezek a tranyók mennyit bírnak?? Köszi.
Köszi a gyors választ. Ehhez ha nem kocsiban akarom használni mekkora táp kell??? Bocsi, de már nem engedte módosítani az előzőt.
Mivel autóról van szó az akksi 12V, menet közben 14,4V. De ha ennyire nem vagy képben ne is álj neki hálózati feszültségű tápot építeni, ez jótanács!
Megnéztem az adatlapban és ott 70V UCE-t írt, megmértem terhelés nélkül a tápot és +-25,2V-ot mértem rajta. Gondolom még ha 60V az UCE ezeknek a tranyóknak akkor is jó lehet bele. Végig olvastam a cikket és majd ha alkatrész vásárláson lesz sor kiszámítom az ellenállások értékét
köszi a választ!
Nem pont tápfeszültségre gondoltam, hanem hogy mekkorát. Mellesleg én tényleg nem nagyon értek ehhez, de hawer nagyon vágja, csak ő meg dolgozik ma. Engem meg furdal a kíváncsiság. 1000W 20A elég??
Nem néztem a tranya adatlapját. Ha egy egyszerű Ab osztályú végfok, akkor ekkora fesz. mellett a csatornánkénti kivehető teljesítmény kb 6W. Hídban 4ohm mellett kb 20-25W. Ha sztereó és 2x25W-ot tételezel fel kb. 60% hatásfok mellett, akkor egy minimum 80W-os táp kell, ami 14,4V mellett minimum 6A.
Ha az erősítőben step-up konverter van az más tészta. Egy fotó sokat segítene, esetleg az, hogy a tápágban levő bizti hány A-os.
Nyugodtan nézd meg az adatlapját. Fotóval nem tudok szolgálni sajnos, mert se a kamerám, se a fényképezőgépem nincs itthon. A tellámmal készített képből meg nem hiszem, hogy kivennél is valamit. Mellesleg nincs itthon az adatkábelem se. A tápágban lévő bizti 20 Amperes.
Sziasztok en a VF2 szeretnem megepiteni de aban tudna segiteni valaki hogy milyen trafo szukseges hoza?
Azt tudom hogy egy 2x28v-os trafo kell de hany AMPER es hany WATOS kell legyen? Ja es hol lehet kapni ZPD12-ot? Segitsegeteket elore is koszonom!
Szia!
ZDP12 bármelyik elektronikai alkatrész boltban kapsz. Az magyarul 12voltos zener dióda. üdv.: Zoli
ZPD12 bárhol kapható, de ha nincs ez a típus akkor bármilyen 12V/0.5W-os zéner megfelel.
Trafóhoz szerintem kell hogy legyen infó a VF-oldalon (elég részletse a szájt), de ha tévedek és mégsincs, akkor azt mondom alkalmazz kb. 100VA-nyit csatornánként. |
Bejelentkezés
Hirdetés |