Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   99 / 2517
(#) fureszk válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

De, megjelenik!
(#) tatabike hozzászólása Jan 17, 2008 /

Sziasztok,

van ez a Toshiba végfok, kapcsolási rajz csatolva. Na most én még nem próbálkoztam autórádió végfok IC-vel, ezért azt szeretném kitalálni a segítségetekkel, hogy mit és hova kell kötni ahhoz, hogy egyáltalán megszólaljon, vagy bekapcsoljon, nekem egyik sem jött össze egyenlőre. A VCC1 meg 2 az oké, a földelések is, a bemenetek is. Meg jó lenne tudni, mi a frász az a Tj DET(24.láb), RIP(10.láb), SMOOTHING vagy MUTE (1.láb) AUX IN(16.láb) kell-e? STBY gondolom VCC-re megy. Köszi, ha valaki veszi a fáradtságot, és leírja amire kíváncsi vagyok.

TaTa
(#) szucsy3 hozzászólása Jan 17, 2008 /

Hmm köszi szépen, 12..15V
nyáktervet tudnál küldeni??
(#) Moderátor hozzászólása szucsy3 hozzászólására (») Jan 17, 2008

Először is: nem kell naponta feltenni ugyanazokat a kérdéseket!

Másodszor: próbáld meg használni a Válasz gombot, ha valakinek a mondandójára válaszolsz!

Köszi!
(#) KD mester válasza Directors hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Mondok valamit... Nekem is 3,6Ohm van benne. Nem számít az a +-0,3Ohm eltérés.
(#) KD mester hozzászólása Jan 18, 2008 /

Valakinél üzemel már itt a B5 erősítőt lamalas-on és rajtam kívül?
(#) szabi83 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

B5-t nem, de a B7-et összeraktam, egyelőre nincs csillámom, jövő héten lesz
(#) Istike88 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Helló KD mester!

Nem a kérdésedre akarok választ adni, hanem lenne egy kérdésem. Meglehet a B5 erősítőt építeni +-23V (terhelt) feszültségre építeni BD245A/BD246A (mert ebből van itthon) tranzisztorokkal?
Mire figyeljek ha ílyenekkel építem?

Köszönöm a válaszod! üdv!
(#) KD mester válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia! Ezek a tranyók, ha jól tudom 60V UCE-vel bírnak, tehát meg lehet építeni +-23V tápra az erősítőt. (csak a táp üresjárati feszültsége ne legyen nagyobb +-30V-nál). A Z diódák ellenállásai 4,7K-ról kell csökkenteni, úgy, hogy a legalacsonyabb tápfeszültség mellett is follyon rajtuk 4-5mA áram. (le van írva a cikkben, hogy hogyan kell az értéküket számolni). Tudni kellene, hogy leterhelt állapotban meddíg csökken(het) a tápod feszültsége.
(#) pb válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

helló
én arra lennék kíváncsi hogy a szinuszos tápot erősítőbe hogy kell pufferelni?
leegyenírányítom addig oké de utánna úgy kell kötni hogy táp gnd táppozitív a másikat pedig így hogy táp gnd és táp negatív?
vagy ezt hogyan kell?
(#) tatabike válasza pb hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia pb,

úgy kutyultam ki a hsz-edből, hogy egy szimmetrikus táp (+, GND, -) puffereléséről van szó. Egyenirányítás után lesz egy pozitív, egy negatív, és egy közös szálad, ami voltaképpen a GND, és nincs egyenirányítva, az a trafó középkivezetése. Fogod a pozitív ágat, és az egyik pufferelkó pozitív sarkára kötöd, a negatív ágat a másik pufferelkó negatív sarkára. Ezután a szabadon maradt sarkokat összekötöd egymással és a középkivezetéssel, és ennyi. Javaslom, hogy 100 nano-s hidegítő kondikat is dobálj még a sarkok közé, zavarszűrés céljából. (Én még az egyenirányító Graetz lábai közé is szoktam tenni.)

TaTa
(#) fureszk válasza pb hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Kép: Hivatkozás
Tényleg nem lehet semmit kezdeni azzal, hogy így nem jelenik meg firefoxban ez a kép?
(#) szilva válasza tatabike hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia!

Nem sikerült ezzel semmit kezdened? Tegnap éjjel megnéztem az adatlapot, szerintem jól csináltál mindent.

Én azt silabizáltam ki belőle, hogy a standby bemenetet tápra kell kötni, valamint a mute-t levegőben kell hagyni ahhoz, hogy szóljon. A "Tj det"-re azt írja, hogy az a belső hőmérséklet érzékelésére való kimenet, a példaalkalmazásban sem használja semmire, a "smoothing" szerintem a mute átmenet simítására való, a "rip" pedig a tápfeszültségen lévő zajok elnyomására. Az "aux" lábon lehet a hangerőszabályozott bemenettől függetlenül "rádumálni" a két front hangszoróra, vélhetően közlekedési információs és hasonló rendszerek használják.
(#) tatabike válasza szilva hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia szilva,

köszi, hogy vetted a fáradtságot, közben én is visszatértem az elméleti síkhoz, és hasonló következtetésekre jutottam, mint Te. Konkrétan a gyakorlatban ma már nincs erőm berhálni. A hőkimenetre meg az AUX-ra én is rájöttem, a RIP-re nem, de ezek szerint az sem létfontosságú. Nem tudom, miért nem akar megszólalni. Vagy legalább kapcsolna be, vagy bármi jelét adná, hogy működik. Nincs finom súgás a hangszórókból, ha fél órára feszültség alatt hagyom, akkor is ugyanolyan hideg marad, és ugyanez történik, ha adok neki jelet a bemenetre, ha nem. Na mindegy, köszi az infókat, majd holnap cseszegetem tovább...

TaTa
(#) Directors hozzászólása Jan 19, 2008 /

Hy

A B5-ös erősítőbe a 2W ellenállásokat nembirom beültetni ugye? (vagyis csak csúnyán)

csak mert azt vettem
(#) Tom025 válasza Directors hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Állítva akár be tudod szépen is.
(#) Directors válasza Tom025 hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Hát lehet az lesz. Vagy esetleg újratervezni a nyákot.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Sziasztok,

na, sikerült megszólaltatni, egyelőre serceg, mint az istennyila, nem tudom miért, olyan hangot ad, mint a régi tévék, mikor nem volt adás (fehér zaj). Az előfok hangerőszabályozójától függetlenül ugyanolyan hangerővel serceg. Mitől lehet ez?

TaTa
(#) Gaben92 hozzászólása Jan 19, 2008 /

Hello. Került hozzám, egy autós erősítő, amiben van 4-4db A1695-ös, és C4468-as tranyó. Az a helyzet, hogy sehol se találok se az erősítőről, se a tranyókról semmilyen értékeket. Csak annyi érdekelne, hogy ezek a tranyók mennyit bírnak?? Köszi.
(#) szabi83 válasza Gaben92 hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

"2S" írd elé..

még kapható

Üdv
(#) Gaben92 válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Köszi a gyors választ. Ehhez ha nem kocsiban akarom használni mekkora táp kell??? Bocsi, de már nem engedte módosítani az előzőt.
(#) DJ_Tacee válasza Gaben92 hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Mivel autóról van szó az akksi 12V, menet közben 14,4V. De ha ennyire nem vagy képben ne is álj neki hálózati feszültségű tápot építeni, ez jótanács!
(#) Istike88 válasza KD mester hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Megnéztem az adatlapban és ott 70V UCE-t írt, megmértem terhelés nélkül a tápot és +-25,2V-ot mértem rajta. Gondolom még ha 60V az UCE ezeknek a tranyóknak akkor is jó lehet bele. Végig olvastam a cikket és majd ha alkatrész vásárláson lesz sor kiszámítom az ellenállások értékét

köszi a választ!
(#) Gaben92 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nem pont tápfeszültségre gondoltam, hanem hogy mekkorát. Mellesleg én tényleg nem nagyon értek ehhez, de hawer nagyon vágja, csak ő meg dolgozik ma. Engem meg furdal a kíváncsiság. 1000W 20A elég??
(#) DJ_Tacee válasza Gaben92 hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nem néztem a tranya adatlapját. Ha egy egyszerű Ab osztályú végfok, akkor ekkora fesz. mellett a csatornánkénti kivehető teljesítmény kb 6W. Hídban 4ohm mellett kb 20-25W. Ha sztereó és 2x25W-ot tételezel fel kb. 60% hatásfok mellett, akkor egy minimum 80W-os táp kell, ami 14,4V mellett minimum 6A.

Ha az erősítőben step-up konverter van az más tészta. Egy fotó sokat segítene, esetleg az, hogy a tápágban levő bizti hány A-os.
(#) WaRL0 hozzászólása Jan 19, 2008 /

szerintetek lehet valamit kezdeni bd243 es bd244 el
(#) Gaben92 válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Nyugodtan nézd meg az adatlapját. Fotóval nem tudok szolgálni sajnos, mert se a kamerám, se a fényképezőgépem nincs itthon. A tellámmal készített képből meg nem hiszem, hogy kivennél is valamit. Mellesleg nincs itthon az adatkábelem se. A tápágban lévő bizti 20 Amperes.
(#) tomi134 hozzászólása Jan 20, 2008 /

Sziasztok en a VF2 szeretnem megepiteni de aban tudna segiteni valaki hogy milyen trafo szukseges hoza?
Azt tudom hogy egy 2x28v-os trafo kell de hany AMPER es hany WATOS kell legyen?
Ja es hol lehet kapni ZPD12-ot?
Segitsegeteket elore is koszonom!
(#) hapro válasza tomi134 hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Szia!

ZDP12 bármelyik elektronikai alkatrész boltban kapsz. Az magyarul 12voltos zener dióda.

üdv.:

Zoli

(#) Dzsoni hozzászólása Jan 20, 2008 /

ZPD12 bárhol kapható, de ha nincs ez a típus akkor bármilyen 12V/0.5W-os zéner megfelel.

Trafóhoz szerintem kell hogy legyen infó a VF-oldalon (elég részletse a szájt), de ha tévedek és mégsincs, akkor azt mondom alkalmazz kb. 100VA-nyit csatornánként.
Következő: »»   99 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem