Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kell nagy terhelhetőség, amit hajtania kellene, az egy aluláteresztő szűrő, ehhez kell +-12V, egy kivezérlésjelző, és 1-2 ventillátor. A szigetelés megoldott, mert fa dobozos az erősítőm, és gumilap is van a lefogatójához. Akkor már csak az a kérdésem, hogy milyen huzalt használhatok? Az utolsó mondatodból ha jól gondolom szigetelt vezeték, csak vastagságra milyet lenne érdemes.
Szia! A 12Vdc-hez 9,5Vac szekunderre lesz szükséged. A trafódat elnézve 27-30 menet várható, 5-6m huzalt fog felemészteni egy tekercs. Átmérő 0,5mm-esből szoktam ilyet készíteni.
Kösözöm, és közben még valami eszembe jutott. Gondolom nem elég csak például a negyedére feltekerni ezt a 30 menetet, hanem körbe egyenletesen el kell oszlatni?
Nem kell elosztani, a két tekercsfelet tedd egymással szembe. Valóban a negyedét szokta kitölteni a 0,5-ösből hajtott 30 menet.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Köszönöm a segítséget, így már remélem sikerülni fog.
Sziasztok.
Egy 160VA 2x24V os torroid trafora szeretnék tekercselni, szükségem lenne 1x12V-on kb 500-600mA és 2x9V-on kb 50-70mA-ra. Az lenne a kérdésem hogy hány méter vezeték kellene és használhatok hozzá 1.5mm-es hangszórókábelt (sodrott vezeték)? A szigetelést is le kell szednem? Szigetelve nem biztos hogy elfér annyi menet.
A d=1.5mm-es ~4A-hez kellene.Rátekersz 10 menetet, majd leméred hány voltot ad. Ennek megfelelően kiszámolod hány menet kell a szükséges feszültséghez, ezt beszorzod egy rátekert menet hosszával, és megtudod milyen hosszú huzal kell. 5-600mA-hez d=0.5mm-es (zománc)huzal elég. Az 50-70mA-hez d=0.2mm-es huzal megfelel.
És másfajta huzal nem is lenne jó? Mert olyan nincs itthon.
Áramerősség függvénye, hogy mennyit bír. Tessék, ez szerint...
Bármilyen olyan huzal, amivel elfér(nek) az új tekercs(ek), szigetelt, a kívánt áramot elbírja. Ld. 'szili83' táblázata.
Szia
Müanyag szigetelést, ne válasz! Az a hőtől megolvad, és zárlet lesz. A legvékonyabb a zománc, majd a dupla zománc. A müanyag az előbb emlitet szigeteléseknél sokkal vastagabb. Az megint másik kérdés hogy amikor elkezd olvadni, a savassága miatt, tönkre teheti a többi tekercset is. Ezért a szigetelőszalag használatát, is illik kerülni. Most modhatod hogy nem lesz meleg. DE a trafó felfogatásánál ha meghuzod (ne mozogjon) márt nehezen tud szellőzni 40...50fok elképzelhető. az meg elég hogy a müanyag képlékeny legyen, és ott a zárlat. Van olyan kereskedés aki kg is árúl huzalt, ott kell keresni. (nem kell a teljes dóbót, megvenni ) A legrosszabb esetbe, bontott tekercset is használhatsz csak ne leégett tekercset. ( Szakadt az jó ) De itt nagyon kell nézni, ha a szigetelés sérült, akkor sajnos nem jó. üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
A "műanyag" elég sok mindent jelent. Van amelyik tényleg lágyul hő hatására, és van amelyik nem tesz ilyet. Az általánosan használt PVC szigetelés valóban hőre lágyuló.
Rossz TV lemágnesező tekercséből tudsz bontani hibátlan 0,4-es vagy 0,6-os zománchuzalt (vagy műanyag csőben van, vagy csak körbe van tekerve szigetelő szalaggal), több mint elég.
Ha egyáltalán nem jutsz hozzá, akkor inkább bonts szét egy UTP-t, és annak egy szálából tekerd fel a szükséges feszültségű tekercseket. Mondjuk a 600mA-hez nem biztos hogy elég lesz 1 szál, lehet hogy 2 kell párhuzamosan. Minap átmentem egy falun, éppen lomtalanítás volt. Egy 200m-es szakaszon 4db TV volt kitéve, abban már van annyi huzal hogy egy komplett trafóra elég.
Találtam zománcozott huzalt, sikerült is a megfelelő feszültség, de mivel tudnám leszigetelni ami könnyen beszerezhető? vagy nem muszáj a leszigetelése a huzalnak?
A kérdésből nem derül ki hogy mekkora teljesítményű kell, és az sem hogy elég ha a 24V-ok vannak megcsapolva, vagy teljesen független 2x12V kell. Ha erősítőhöz kell akkor a legjobb megoldás ha megveszed a 2x24V-osat, és utólag kézzel feltekered rá a 2x12V-ot mert annak nem kell nagy áramúnak lennie. Rossz TV képcsőről bontható lemágnesező tekercs, az 0,4-0,6-os jó állapotú zománchuzal, ami tökéletes a feladatra. Az alacsony feszültség miatt nem is olyan nagy munka.
Vagy veszel egy 2x12V-os nyáktrafót külön.
Gondolom valami gyári készülékben volt, valami egyedi típusmegjelöléssel és azért nem talál rá semmit a gugli. Ha létezik is hasonló, egyáltalán nem biztos hogy méretben, kialakításában pont ugyanolyan, tehát beépíthető a régi helyére.
Ha a paraméterek kideríthetőek (minden szekunder tekercs feszültsége és áramigénye), akkor javaslom legyártatni. Persze aztán a kívánt haszonnal továbbadni. Így biztosan jó lesz, garancia kíséri, gyorsan elkészül.
Üdv!
Eljutottam az erősítőm építésében a trafó tekercseléséhez. Ha leírom a trafóm méreteit akkor meg tudja valaki mondani milyen átmérőjű huzallal kell tekernem a kívánt feszültség/áramerősség eléréshez? Amit a tarfóról tudni lehet: Primer oldal: 230V/50Hz - ez volt a papírjára írva;körülbelül 400-450W-os; 0,75mm átmérőjű huzallal van tekerve; menet számot nem tudok, mert a primer oldalhoz nem akarok nyúlni, mert az már megtekert állapotban van. Vasmag méretei: átmérő kívül 11,5cm, belső átmérő 5,5cm, vastagsága 4,8cm (ezek az adatok a tekercseléssel egütt értendőek.) A kívánt értékek szekunder oldalon: 2x+-26V/5A (2 darab TDA7294-eshez lesz) 2x+-12V/2,5A (segéd áramkörök tápja) Ha valaki tudna segíteni hálás lennék A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
A voltonkénti menetszámhoz kell egy kis manőver, mivel a primer már adott, és nem tudni hány menet. Tekerj rá mondjuk 20 menetet, és mérd meg mekkora feszültséget kapsz ezen. Aztán a 20-at elosztod a mért feszültséggel, és abból megkapod mennyi menet kell 1 V-hoz (ez persze nem lesz egy kerek szám, de az egyáltalán nem baj). Utána csak szoroznod kell a kívánt feszültségeket a voltonkénti menetszámmal.
Az átmérő attól függ, mekkora áramsűrűséget engedsz meg. Mivel erősítőbe szánod, nem tévedsz nagyot 3-3,5 közötti A/mm2-el. Ha ezzel kicsit matekozol, akkor 5 A-hez D1,5 mm átmérő kell (2,83 A/mm2-et eredményez), 2,5 A-hez pedig D1 mm (3,18 A/mm2-et eredményez). Nem tudom milyen eszközöket kívánsz a segédfeszről járatni, de 2,5 A szokatlanul magas terhelés ebbe a funkcióba. Ha sztereó erősítőt építesz, érdemes lehet elgondolkodni azon, nem lenne-e jobb a két csatornának külön-külön szekundereket választani. Így dupla táp kell, de a földhurok biztosan elkerülhető. Toroidot tekerni nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák (nem is lehetetlen persze). Nem árt némi rutin a dologhoz, amit csak próbálgatás árán lehet megszerezni. Ha elsőre nem sikerül, akkor meg kell újra próbálni.
Köszönöm a gyors választ. Sztereo erősítőben gondolkodom és egy magra két külön szekundert tervezek. Két utas egyenirányítással, csillagpontos GND-vel. A végfokozatok TD7294-esek lennének, Baji elektronika-féle KIT-et választottam. (100W IC-vel,Mono TDA7294 IC, ą 35V, 3A) Azért gondoltam 2,5A-t a segédáramkörnek, mert ventillátorvezérlés, hangerő-hangszín,és a hangszóróvédő áramkör is arról az ágról táplálkozna.
Így elolvasva amit írtál, ha duplán, tehát párhuzamosan tekerem a huzalt akkor elméletileg megfelelő áramerősséget kapok, ugye? De az is felötlött bennem, hog a segédáraköröknek külön nyáktrafót építek be, de abból nincs "raktáron" két leágazásos, csak 1x16V-osom... Ezért gondolkodtam hogy egy trafóra tekerem az egészet. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
A 0,75-ös primer huzallal az a 400-450W inkább olyan 300W környéke, ennek fényében kell tervezni a terhelést. Toroid esetén arról sem szabad megfeledkezni hogy a többsége trehány módon készül, sem szigetelés, sem lakk nincs a primer sorok között, aztán csodálkozik a felhasználó hogy túl sem volt terhelve mégis leégett.
Tehát nem az a trafófajta amit "szagosodásig" lehet terhelni, még ha egyébként lehetne is.
Ez a trafó egy játék gépbe volt beépítve (azt hiszem kockás vagy missisipis). Még ha 300W-os is a tényleges terhelhetősége a tarfónak a két TDA7294-est akkor is el bírja elméletileg?
Megmértem... 3,5kg a súlya. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
Akkor meg nyugodtam... mert a nagyobb trafóm nem fér bele a dobozba... Már csak az a kérdés, hogy tekerhetek-e duplán a trafó magjára...
Pontosítanád ezt a "duplán" dolgot? A keresztmetszetet lehet több párhuzamosan összefogott huzallal elérni. Ez bevett szokás ha olyan vastag vezetékek kellenének, amiket már körülményes meghajlítani. De gyakorlat kell hozzá, mert nem könnyű szépen elhelyezni a vezetékeket, illetve ez a megoldás általában több helyet kíván magának.
Egyébként amit rá akarsz hajtani, az 2x26x5 + 2x12x2,5 = 320 VA
Úgy tekersz ahogy neked tetszik. Mostanában már mindenhol, még a motortekercselőknél is bevett gyakorlat hogy inkább 2 vékonyabb szálat tekernek 1 vastag helyett, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, valamint jobban tud hűlni.
Úgy gondoltam ezt a dupla dolgot, hogy két 1mm átmérőjű huzalt tekerek egymás mellé. És akkor bőven meg lesz a kívánt áramerősség. Viszont összeadtam a segédáramkörök áramfelvételét, úgyhogy azt 0,75mm-es huzallal tekerem meg a hozzá tartozó szekundert.
Ge Lee: Ha jobb a lehülés az csak jó nekem. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |