Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   56 / 94
(#) S21L1 válasza erbe hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Nem kell nagy terhelhetőség, amit hajtania kellene, az egy aluláteresztő szűrő, ehhez kell +-12V, egy kivezérlésjelző, és 1-2 ventillátor. A szigetelés megoldott, mert fa dobozos az erősítőm, és gumilap is van a lefogatójához. Akkor már csak az a kérdésem, hogy milyen huzalt használhatok? Az utolsó mondatodból ha jól gondolom szigetelt vezeték, csak vastagságra milyet lenne érdemes.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 13, 2014 / 1

Szia! A 12Vdc-hez 9,5Vac szekunderre lesz szükséged. A trafódat elnézve 27-30 menet várható, 5-6m huzalt fog felemészteni egy tekercs. Átmérő 0,5mm-esből szoktam ilyet készíteni.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Kösözöm, és közben még valami eszembe jutott. Gondolom nem elég csak például a negyedére feltekerni ezt a 30 menetet, hanem körbe egyenletesen el kell oszlatni?
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Szept 13, 2014 / 1

Nem kell elosztani, a két tekercsfelet tedd egymással szembe. Valóban a negyedét szokta kitölteni a 0,5-ösből hajtott 30 menet.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Köszönöm a segítséget, így már remélem sikerülni fog.
(#) balint730 hozzászólása Okt 1, 2014 /

Sziasztok.
Egy 160VA 2x24V os torroid trafora szeretnék tekercselni, szükségem lenne 1x12V-on kb 500-600mA és 2x9V-on kb 50-70mA-ra.
Az lenne a kérdésem hogy hány méter vezeték kellene és használhatok hozzá 1.5mm-es hangszórókábelt (sodrott vezeték)? A szigetelést is le kell szednem? Szigetelve nem biztos hogy elfér annyi menet.
(#) granpa válasza balint730 hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

A d=1.5mm-es ~4A-hez kellene.Rátekersz 10 menetet, majd leméred hány voltot ad. Ennek megfelelően kiszámolod hány menet kell a szükséges feszültséghez, ezt beszorzod egy rátekert menet hosszával, és megtudod milyen hosszú huzal kell. 5-600mA-hez d=0.5mm-es (zománc)huzal elég. Az 50-70mA-hez d=0.2mm-es huzal megfelel.
(#) balint730 válasza granpa hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

És másfajta huzal nem is lenne jó? Mert olyan nincs itthon.
(#) szili83 válasza balint730 hozzászólására (») Okt 1, 2014 / 1

Áramerősség függvénye, hogy mennyit bír. Tessék, ez szerint...
(#) granpa válasza balint730 hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Bármilyen olyan huzal, amivel elfér(nek) az új tekercs(ek), szigetelt, a kívánt áramot elbírja. Ld. 'szili83' táblázata.
(#) fongab válasza balint730 hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Szia
Müanyag szigetelést, ne válasz! Az a hőtől megolvad, és zárlet lesz. A legvékonyabb a zománc, majd a dupla zománc. A müanyag az előbb emlitet szigeteléseknél sokkal vastagabb. Az megint másik kérdés hogy amikor elkezd olvadni, a savassága miatt, tönkre teheti a többi tekercset is. Ezért a szigetelőszalag használatát, is illik kerülni.
Most modhatod hogy nem lesz meleg. DE a trafó felfogatásánál ha meghuzod (ne mozogjon) márt nehezen tud szellőzni 40...50fok elképzelhető. az meg elég hogy a müanyag képlékeny legyen, és ott a zárlat.
Van olyan kereskedés aki kg is árúl huzalt, ott kell keresni. (nem kell a teljes dóbót, megvenni ) A legrosszabb esetbe, bontott tekercset is használhatsz csak ne leégett tekercset. ( Szakadt az jó ) De itt nagyon kell nézni, ha a szigetelés sérült, akkor sajnos nem jó.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) Alkotó válasza fongab hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

A "műanyag" elég sok mindent jelent. Van amelyik tényleg lágyul hő hatására, és van amelyik nem tesz ilyet. Az általánosan használt PVC szigetelés valóban hőre lágyuló.
(#) Ge Lee válasza balint730 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Rossz TV lemágnesező tekercséből tudsz bontani hibátlan 0,4-es vagy 0,6-os zománchuzalt (vagy műanyag csőben van, vagy csak körbe van tekerve szigetelő szalaggal), több mint elég.
Ha egyáltalán nem jutsz hozzá, akkor inkább bonts szét egy UTP-t, és annak egy szálából tekerd fel a szükséges feszültségű tekercseket. Mondjuk a 600mA-hez nem biztos hogy elég lesz 1 szál, lehet hogy 2 kell párhuzamosan.
Minap átmentem egy falun, éppen lomtalanítás volt. Egy 200m-es szakaszon 4db TV volt kitéve, abban már van annyi huzal hogy egy komplett trafóra elég.
(#) balint730 hozzászólása Okt 8, 2014 /

Találtam zománcozott huzalt, sikerült is a megfelelő feszültség, de mivel tudnám leszigetelni ami könnyen beszerezhető? vagy nem muszáj a leszigetelése a huzalnak?
(#) Dogave hozzászólása Nov 20, 2014 /

Üdv!

Létezik 230V-os toroid trafó 2x12 + 2x24 kivezetésekkel?
És ha igen, mondana valaki egy típusszámot, ami alapján rákereshetnék, és vehetnék egyet?
A google a barátom, de nem találtam ilyet.

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) Ge Lee válasza Dogave hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

A kérdésből nem derül ki hogy mekkora teljesítményű kell, és az sem hogy elég ha a 24V-ok vannak megcsapolva, vagy teljesen független 2x12V kell. Ha erősítőhöz kell akkor a legjobb megoldás ha megveszed a 2x24V-osat, és utólag kézzel feltekered rá a 2x12V-ot mert annak nem kell nagy áramúnak lennie. Rossz TV képcsőről bontható lemágnesező tekercs, az 0,4-0,6-os jó állapotú zománchuzal, ami tökéletes a feladatra. Az alacsony feszültség miatt nem is olyan nagy munka.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Vagy veszel egy 2x12V-os nyáktrafót külön.
(#) Dogave válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Egy villamossági boltban dolgozom, és így kérték tőlem: Toroid trafó TH 2428-K 230V/2x24:2X12
Ilyet viszont sem típusszám, sem tulajdonságok alapján nem találtam.
A házi összeszerelés nem megoldás, vagy létezik ilyen, és beszerezzük, vagy megmondom, hogy nem létezik.
(#) Ge Lee válasza Dogave hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Gondolom valami gyári készülékben volt, valami egyedi típusmegjelöléssel és azért nem talál rá semmit a gugli. Ha létezik is hasonló, egyáltalán nem biztos hogy méretben, kialakításában pont ugyanolyan, tehát beépíthető a régi helyére.
(#) Alkotó válasza Dogave hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Ha a paraméterek kideríthetőek (minden szekunder tekercs feszültsége és áramigénye), akkor javaslom legyártatni. Persze aztán a kívánt haszonnal továbbadni. Így biztosan jó lesz, garancia kíséri, gyorsan elkészül.
(#) Helios hozzászólása Nov 26, 2014 /

Üdv!

Eljutottam az erősítőm építésében a trafó tekercseléséhez. Ha leírom a trafóm méreteit akkor meg tudja valaki mondani milyen átmérőjű huzallal kell tekernem a kívánt feszültség/áramerősség eléréshez?

Amit a tarfóról tudni lehet:

Primer oldal: 230V/50Hz - ez volt a papírjára írva;körülbelül 400-450W-os; 0,75mm átmérőjű huzallal van tekerve; menet számot nem tudok, mert a primer oldalhoz nem akarok nyúlni, mert az már megtekert állapotban van.
Vasmag méretei: átmérő kívül 11,5cm, belső átmérő 5,5cm, vastagsága 4,8cm (ezek az adatok a tekercseléssel egütt értendőek.)
A kívánt értékek szekunder oldalon: 2x+-26V/5A (2 darab TDA7294-eshez lesz) 2x+-12V/2,5A (segéd áramkörök tápja)

Ha valaki tudna segíteni hálás lennék
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

A voltonkénti menetszámhoz kell egy kis manőver, mivel a primer már adott, és nem tudni hány menet. Tekerj rá mondjuk 20 menetet, és mérd meg mekkora feszültséget kapsz ezen. Aztán a 20-at elosztod a mért feszültséggel, és abból megkapod mennyi menet kell 1 V-hoz (ez persze nem lesz egy kerek szám, de az egyáltalán nem baj). Utána csak szoroznod kell a kívánt feszültségeket a voltonkénti menetszámmal.
Az átmérő attól függ, mekkora áramsűrűséget engedsz meg. Mivel erősítőbe szánod, nem tévedsz nagyot 3-3,5 közötti A/mm2-el. Ha ezzel kicsit matekozol, akkor 5 A-hez D1,5 mm átmérő kell (2,83 A/mm2-et eredményez), 2,5 A-hez pedig D1 mm (3,18 A/mm2-et eredményez).
Nem tudom milyen eszközöket kívánsz a segédfeszről járatni, de 2,5 A szokatlanul magas terhelés ebbe a funkcióba.
Ha sztereó erősítőt építesz, érdemes lehet elgondolkodni azon, nem lenne-e jobb a két csatornának külön-külön szekundereket választani. Így dupla táp kell, de a földhurok biztosan elkerülhető.
Toroidot tekerni nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolnák (nem is lehetetlen persze). Nem árt némi rutin a dologhoz, amit csak próbálgatás árán lehet megszerezni. Ha elsőre nem sikerül, akkor meg kell újra próbálni.
(#) Helios válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Köszönöm a gyors választ. Sztereo erősítőben gondolkodom és egy magra két külön szekundert tervezek. Két utas egyenirányítással, csillagpontos GND-vel. A végfokozatok TD7294-esek lennének, Baji elektronika-féle KIT-et választottam. (100W IC-vel,Mono TDA7294 IC, ą 35V, 3A) Azért gondoltam 2,5A-t a segédáramkörnek, mert ventillátorvezérlés, hangerő-hangszín,és a hangszóróvédő áramkör is arról az ágról táplálkozna.

Így elolvasva amit írtál, ha duplán, tehát párhuzamosan tekerem a huzalt akkor elméletileg megfelelő áramerősséget kapok, ugye?

De az is felötlött bennem, hog a segédáraköröknek külön nyáktrafót építek be, de abból nincs "raktáron" két leágazásos, csak 1x16V-osom... Ezért gondolkodtam hogy egy trafóra tekerem az egészet.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

A 0,75-ös primer huzallal az a 400-450W inkább olyan 300W környéke, ennek fényében kell tervezni a terhelést. Toroid esetén arról sem szabad megfeledkezni hogy a többsége trehány módon készül, sem szigetelés, sem lakk nincs a primer sorok között, aztán csodálkozik a felhasználó hogy túl sem volt terhelve mégis leégett.
Tehát nem az a trafófajta amit "szagosodásig" lehet terhelni, még ha egyébként lehetne is.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Ez a trafó egy játék gépbe volt beépítve (azt hiszem kockás vagy missisipis). Még ha 300W-os is a tényleges terhelhetősége a tarfónak a két TDA7294-est akkor is el bírja elméletileg?

Megmértem... 3,5kg a súlya.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Igen.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Akkor meg nyugodtam... mert a nagyobb trafóm nem fér bele a dobozba... Már csak az a kérdés, hogy tekerhetek-e duplán a trafó magjára...
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Pontosítanád ezt a "duplán" dolgot? A keresztmetszetet lehet több párhuzamosan összefogott huzallal elérni. Ez bevett szokás ha olyan vastag vezetékek kellenének, amiket már körülményes meghajlítani. De gyakorlat kell hozzá, mert nem könnyű szépen elhelyezni a vezetékeket, illetve ez a megoldás általában több helyet kíván magának.
Egyébként amit rá akarsz hajtani, az 2x26x5 + 2x12x2,5 = 320 VA
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Úgy tekersz ahogy neked tetszik. Mostanában már mindenhol, még a motortekercselőknél is bevett gyakorlat hogy inkább 2 vékonyabb szálat tekernek 1 vastag helyett, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, valamint jobban tud hűlni.
(#) Helios válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Úgy gondoltam ezt a dupla dolgot, hogy két 1mm átmérőjű huzalt tekerek egymás mellé. És akkor bőven meg lesz a kívánt áramerősség. Viszont összeadtam a segédáramkörök áramfelvételét, úgyhogy azt 0,75mm-es huzallal tekerem meg a hozzá tartozó szekundert.

Ge Lee: Ha jobb a lehülés az csak jó nekem.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
Következő: »»   56 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem