Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Lapozás: OK   8 / 23
(#) mrbini válasza sooty hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Valóban összecseréltem a két lábat és mutatja az időt és a dátumot is.
Állítani is lehet, de mikor megnyomom valamelyik gombot ugyan úgy "szalad" a kijelző.
Nem emlékszel, hogy kéne működnie?
(Az első tervben a SO tokos MAX-ot használtam, az SSOP helyett. Ott nem maradt ennyi hely a panelen. Nem volt már kedvem újratervezni az egészet, csak a tokot cseréltem le.)
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) sooty válasza mrbini hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Ahogy a videómon csak butábban Nekem hasonló elrendezésnél (a táp és a vezérlőpanel messze van egymástól) kellett egy 10µF a vezérlőpanel tápjára.

Ja neked is ott a 10µF csak smd... 100n nem segít?

Ráforrasztottam de nem segít. Nálam is kb 10cm-re van a kettő egymástól.
Most lecserélem az összes ellenállást 4k7-re.
10 perc és megírom mi változott.

Bele tudsz mérni, mi történik a clk jellel, amikor nyomod a gombokat, az ott megy el a nyomógombok alatt...
(#) mrbini válasza sooty hozzászólására (») Szept 13, 2014 / 1

Normál: kb 10ms, ha nyomom a gombot akkor 100ms kb. Jelentős a változás.

Az infra kimenet is lassul (9)? Próbáld meg átkötni a picnél gomb nélkül mit csinál?

Ellenállások cserélve. Nem változott. Az infra nem meg sem rezdül stabil.
Gomb nélkül? Egyből a bemenetet földre?

Akkor nem a program illetve a pic lassul le, mert ez egy basic progi, ha a főprogram lassulna az infra is elmenne. Igen le a földre...

Az infra bemenet le van kötve földre (1). A kapcsolókat megpróbáltam közvetlen a pic-nél zárni, de változatlan.

Nincs több ötletem, valamitől lelassul. Sajnos az eredeti progi már nem megy az én hardveremen, át lett tervezve dcf-esre, aztán kicseréltem az rtc-t is ds3231-re, kihagytam az infrát, de benne maradt az alternáló fetes fűtés, más mint a tied.
Nem jó, az infra meghajtás hardveres pwm, az nem változik a program futásával
A data out (6) és a blanking (7) is lassul?

Van egy rész a programban
  1. IF DOWN_BUTTON  = 0 THEN GOSUB DATEP                             
  2.                 IF MENU_BUTTON  = 0 THEN GOSUB SETT                              
  3.                 IF UP_BUTTON    = 0 THEN GOSUB DATEP                   
  4.                 IF SENSOR          = 0 THEN GOSUB DATEP

Ha sensor le van kötve a földre akkor állandóan oda megy a progi, az lassíthatja.

Tévedtem a bemenet (1) 5V-ra volt kötve, ha átkötöm gnd-re akkor a dátumot mutatja folyamatosan de akkor is ugyan az a hiba. Megmértem (6) lassul, (7) sehogy nincs jel (8) lassul.

Az eredeti kapcsolásban van egy buzzer, ami ha megnyomod a menu/set gombot beepel egyet, az is lelassítja a kijelzést, de nálad nincs buzzer. Van jel a (2) lábon ilyenkor?

Igen van jel.

Csak a menügombra beepel?

Amíg nem lépek be a menübe addig nem csinál a másik két gombra semmit.
Ha állítok dátumot, időt akkor bármely gomb megnyomásra csipog.

Akkor jól működik (sajnos). A másik két gombnál kellene megtudni, miért lassul le. nekem ilyet akkor csinált, amikor szakadt volt a panel. Hozzá tudsz férni a maxhoz, nincs-e ott valami érintkezési hiba?

Mind 3 gombnál lassul, de csak amíg nyomom utána visszatér minden. Csináljak videót? Elég nehéz leírni, hogy megy a kijelzés amikor nyomom a gombot.
Nem találok hibát a MAX környékén.

Az természetes, hogy lassul amíg nyomva tartod, a progi meghívja a megfelelő subrutint másodpercenként többször és azalatt az idő alatt nem tud a kommunikációval foglalkozni Át kell írni a billentyűt kezelő rutint, hogy ne fogadja újra a gombnyomást. Én azt hittem, hogy amikor hozzáérsz a gombhoz akkor már hibázik ! Ha nincs benne csipogó, akkor ki kell a progiból is venni a hangkeltő rutint. Nem tudom, valaki használta-e az eredeti programmal ezt az órát, volt-e ilyen baja.

Programozni sajnos nem tudok úgyhogy ezt a részét kihagynám. A nagyobbik gond az, hogy amíg nyomva tartom a menü gombot a következőt csinálja: (beállított idö 12-34-56)
1 felgyullad következő - azután 4 és 5 a köztes karakterek sötétek.
Majd végig fut még egyszer, de most minden második karakter gyullad fel 2,3,-,6.
Ez addig ismétlődik míg nyomom a gombot.
A másik gond pedig, hogy belépek a menübe és nem tudom mit állítok.

Ha csak röviden nyomod meg, belép a menübe, ha ezután nyomkodod a két másik gombot be kell tudnod állítani, úgy van megírva , hogy a maximum és a minimum értékek között lehet fel le lépkedni, a csipogás lassítja ezért ilyenkor villoghat egy kicsit, de ne tartsd nyomva, mert akkor túl sokszor végrehajtja a szubrutint. A dátumkijelzést sajnos csak akkor fogja jól csinálni, ha át lesz írva mondjuk 5 másodperces időzítésre a kijelzés. És persze a hőmérsékletet is meg tudja mérni, csak nem hiszem, hogy ez már belefér az eredeti picbe. Én 16f648-ra cseréltem, abba minden belefért ami nekem kellett.

A beállítás működik a probléma az, hogy nyomkodom a menü gombot és nem tudom, hogy hol jár, mert nem jelöli, hogy melyik számot állítom.

Igen, emiatt van az én programomban az, hogy a szám melletti tizedespontot villogtatja (a videón látszik).

Most kipróbáltam a távirányítóval rávillantani, de a dátum olvashatatlan úgy villog.
Ha publikus a te terved és megosztod akkor érdekel, mert ezt már kezdem feladni.

Ki kell javítani ezt a programot és működni fog, szerintem hardveres hibája talán már nincs esetleg a pontosság lehet még kérdéses, icsp-vel újra lehet programozni. Ezért nem kell az egész tervet elvetni.

Az már szerintem sincs. Csak a program az amihez nem értek.
(#) vicsys hozzászólása Okt 12, 2014 /

(#) kisgeri válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Ezek tetszenek. Épp azon gondolkozom, milyen házat készítsek egy órának. Ez is megfontolandó ötlet.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Az ötlet jó, a kivitelezés viszont szerintem nem az igazi... A fa ennél többet érdemel. Ez a tűzifa dizájn nem túl szép. A második órában még a panel is szörnyen van belefoglalva. Legalább a felületkezelésre egy kis erőfeszítést kellett volna fordítani.
Következő: »»   8 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem