Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Nemigazán. És ebből mi következik?” Az, hogy nem fogunk válaszolni a kérdéseidre, mert nem vagy hajlandó olvasni, sajátmagad próbálni megtalálni a választ, önállóan gondolkodni, stb.
Megpróbálom. Éjszaka legyártom hozzá a nyákot és öszedobom. Remélem működni fog......
Egyenlőre úgy néz ki hogy #INT_RA és enable_interrupts(INT_RA3)-al a program lefordult, hogy mit csinál azt majd meglátom.... Idézet: „Mondjuk ez a programozó Topi cikkében szerepel, annak ellenére, hogy csak a szívás van vele.” Ezt Topinak kéne írnod. Egyébként én is javasoltam a cikkemben, de csak egy próba erejéig, mert gyakorlatilag alig van benne alkatrész. Viszont én jeleztem, hogy nagy szerencse kell, hogy működjön! Én is azt gondolom, hogy Topi-nak lépni kéne ez ügyben, és némi figyelmeztetést hozzáfűzni a cikkhez. Már nagyon unom a JDM-et!
Még jobban belemélyedtem a dologba és készítettem egy rövid kódot, amit lefordítottam a CCS-sel és abban néztem meg mi a helyzet.
A fordítás csak így működik:
Az enable_interrupts(INT_RA3); sor beállítja a IOC regisztert. Tehát #INT_RA és az engedélyezésnél INT_RA3. Ha egy regisztert kell írni, olvasni így is lehet: #byte IOC = 0x96 és ahol kell: IOC = 0x08; Végezetül a listafájlból a fordítás eredménye:
Jól látható, hogy az INT_RA3 bekapcsolja a szükséges bitet.
Hali meg akarom épiteni ezt az égetőt. Ráköthetem a számítógép 12v os tápkábelét?
Ehhez, mamár nem nagyon lehet mit hozzászólni Gyanítom, hogy szándékos...
Nem szándékos tudom hogy a JDM nem jó az új gépeken mert a soros port nem ad ki annyi feszültséget, de van egy-két régi gépem és azokon akarok égetni. De nem tudom hogy rá köthetem-e a tápról a 12 voltot.
Milyen jó, mikor valaki "ilyen jól" tisztában van azzal, hogy miért nem működik egy áramkör rendesen, kioktat másokat erről, de fogalma nincs arról, hogy ráköthet e valamit valahová!
Építsetek, kössetek mindent oda ahova akarjátok! Ha nem értitek meg, hogy ezzel csak a szívás van akkor mi a fenéért kérdezősködtök!? Komolyan mondom ennyi értetlen embert nem sodort egy nap alatt ide a szél! A JDM egy szívástömeg, lehet szívni, építsetek JDM-et!
Minap jártam a ChipCad-náll és kisérletezni vettem egy ilyen ic-t (tök tallálomra):
Pic24fj64ga002 (600Ft) Megnéztem az adatlapját, és komplett naptárfunkció van benne a leírás szerint. (Hardware RTCC, Real-Time Clock Calendar with Alarms) Aki órát épít annak nem lenne érdemes egy ilyennel próbálkozni? Gondolom nem kell a külső quartzal szenvedni, mert a belsővel is elmegy meg ilyenek, ráadásul 600Ft igazán nem pénz érte. Mondjuk a leírásban minden lábának vagy 5 funkciója volt, elég érdekesen néz ki a doksiban a sok / jel. (pl. a 22-es lábGC2/EMUC2/TMS/RP11/CN15/PMD1/RB11) Viszont van egy hátulütője mégpedig az, hogy 2-3.6V a vdd range. A kérdésem az, hogy a meglévő icd2-es égetővel miképpen tudom ezt a csodát programozni?
A céláramkör tápjával. Egyébként úgy mint a többit.
Idézet: „Gondolom nem kell a külső quartzal szenvedni, mert a belsővel is elmegy meg ilyenek” Mi lenne, ha az ilyen gondolomok helyett megnéznéd az adatlapot? A Figure 18-1 rajzon szépen látszik, hogy az RTCC blokk bemenete a másodlagos oszcillátor, ami 32768Hz-es kvarcról működik...
Köszi! Akkor bízom benne hogy még működni is fog.
Valami ilyesmit olvasgattam én is, de mint lamer nem voltam biztos a dolgomban. Hiába, minden kezdet nehéz. Akkor most nyákgyártásra fel!
Hellló.
A PIC-kbe belelehet égetni akár egy 555-ös IC tulajdonságait?
tyűűű. Az szép teljesitmény! Most kezdek érdeklődni A PIC-kről. Előbb elolvasom, azt a cikket, amit mspike irt, a PIC-ekről kezdőknek. És ha utánna nem megy valami akkor kérdezek. De szerintem előte is fogok kérdezni.
pl itt is az első. Ezt irtaa cikkben:
A tokozást a típus szám utáni betü jelöli, a hőmérséklettűréssel együtt... pl. 16F877 I/P Egy 8 bites sokszor programozható 877-es Ipari szabvány hőmérséklet tűrésileg és P mint Plastic tokos (DIP). Az internetes oldal, ahonnan én szoktam rendelni ott igy van irva egy bizonyos PIC-re. Van egy ilyen: PIC16F628-04/P Meg egy ilyen: PIC16F628-20/P DIP18 ,,A tokozást a típus szám utáni betü jelöli, a hőmérséklettűréssel együtt,, De itt a 628 után nem betű van hanem szám: 04P. Na akkor ez meg mit jelent?
04/P -> 4MHz-es max órajelű P dipes
20/P -> 20MHz-es max órajelű P dipes
A maximális frekit amit bír. 04->4MHz
De inkább az A típusokat nézegesd, azok már mind mennek 20MHz-el, és olcsóbb is.
Na lehet, hogy ezt a kérdést nem kellene feltennem, de felteszem. A cikkben nemigen tért ki az égetőkre. A kérdésem. Vannak többbfajta PIc-k is. ÉS ha épitek egy égetőt, ami tud égetni 18lábú PIC-t. akkor az minden PIC-hez jó? vagy vannak küldönbségek, hogy ehez a fajtához ilyen kell, amahoz a fajtához, amolyan kell.
Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, de 4-5 oldalanként előkerül a JDM kérdése. Én is most kezdek picezni és mivel a kapcsolások között találtam egy égetőt, megépítettem próbaként - persze nem működött. Szerintetek megérne egy cikket, hogy ott egy helyen lennének a műkodő égetők rajzai, linkekkel, és pontosan leírva a jdm hibái.
És mit szólnátok ehhez a topikcímhez ideiglenesen, pár hétig?
Minden PIC-et elektromosan egyforma módon kell égetni(ICSP Járj utána mi az!).
Ha az égetőáramkörhöz kapcsolható program ismeri az adott PIC-et, akkor az égethető. Tehát nem az áramkör a lényeg(csak JDM ne legyen!).
Morbid, de remélem hatásos! Kíváncsi leszek ennek ellenére hányan teszik majd fel a kérdést, hogy "szerintetek ez az égető jó lesz?"
Sziasztok!
A topic címének módosítását látva eszembe jutott valami. Tavaly(előtt?) küzdöttem egy problémával, ami valahol itt is ki lett tárgyalva. Egy 12F675-öst akartam égetni JDM-mel, és csak elsőre ment be a program, aztán - bár céláramkörben lefutott - de írni nem lehetett. Végül valahogy sokadikra sikerült, de nem volt végleges megoldás, mindig újra jelentkezett a hiba. Azóta nyugdíjba vonult a JDM programozóm, mivelhogy az új gépemen nincs soros port. Azonban néhány napja találtam egy cikket az egyik fórumtársunk weblapján, amiben végre választ kaptam arra, hogy mi is történt. Belinkelem, hátha segít valakinek, én heteket szívtam vele: Bővebben: Link!
De ahol nem működik a JDM, ott nem ez a baj. Korábban leírtuk pontosan milyen elektromos tervezési hibát hagy figyelmen kívül, ami a PC-k alaplapjától függően előjön vagy nem. Ezt a hibát nem lehet megoldani, csak szerencsén múlik, hogy milyen az alaplap a gépben! Nem a 12V a baj! Keressetek rá, én nem írom le mégegyszer!
Azt irtátok, hogy egy PIC égető bármilyen PIC-t tud égetni, csak a programtől függ, hogy milyen PIC-t tud égetni.? Ha ez igy van, akkor ez az égető is megfelelne? csak kell hozzá egy megfelelő progi. De gondolom, az mind1 hogy milen progi, vayg sem?
És ha ez az égető megfelelne, akkor le tudná nekem ezt rajzolni értelmesen valaki? én alig tudok ebből kiszedni valamit.
Vegyél egy PICkit 2-t chipcad-ről. Bruttó 8375 Ft.
De volt már erről szó egy oldallal ezelőtt. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_168246.html?highligh...168246 |
Bejelentkezés
Hirdetés |