Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   164 / 302
(#) nagysasy hozzászólása Szept 28, 2014 /

Épül az Accu-Mat töltő.
(#) levaitamas válasza nagysasy hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Írnál róla bővebben?
(#) nagysasy válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

(#) plzltn hozzászólása Szept 28, 2014 /

Sziasztok!
Egy (légi)járműbe kellene olyan áramkör, ami figyelve a feszültséget, csak a töltés jelenléte esetén kapcsol fogyasztókat (vagy relét amire bármi köthető).
Vélhetően elég lehet egy akkutöltő bizonyos része (feszültségszint figyelés), de mivel minden gramm és köbcenti helyfoglalás számít, ezért kérdem, nincs e erre már bevált, sallangmentes, félkészen előregyártott áramkör, amit csak meg kell vennem, összeforrasztani, és alkalmazni?
(#) proli007 válasza plzltn hozzászólására (») Szept 28, 2014 /

Hello! Mondjuk nem írtad az aksi feszültségét. Kész áramkörről nem tudok, de itt találsz egyet, amit esetleg el tudsz készíteni, ha forrasztgatni tudsz. (Panelt meg esetleg legyártja számodra valaki itt a fórumon..)
(#) plzltn válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Szia!
Ja igen, normál 12,6 vs 14,4-es rendszerben vagyunk. A direktbe kötött hűtőt csak akkor szabad járatni, ha forog a motor, ergo termel töltőáramot és elvezetendő hőt. Ugyanis sokszor álló motorral történik a siklás, ami után újraindítás következik. De az aksi is minimalizálva van (súly, térfogat) csak pár indítást bír ki saját erejéből.

Le tudom gyártani, csak gondoltam, könnyebb lenne egy előre csomagolt félkésztermékkel, ha lenne ilyen.
A tied nem fordított üzemű az én igényemhez képest?
Az R5 szerepét nem értem....
(#) proli007 válasza plzltn hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Ez akkor kapcsol be, ha meg van a feszültség. Az R5 pozitív visszacsatolás, hogy az átváltás határozottabb legyen, és legyen hiszterézis..

Akkor ez pont jó lehet nekem. Modellezted? Mekkora volt a hiszterézis?
(#) proli007 válasza plzltn hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Hello! Szerinted én emlékszem hogy hat évvel ezelőtt mit tettem és mit nem? De most leszimuláltam a kedvedért. Az R1 helyett 9.1kohm-ot, a P1 helyett 2kohm-ot használhatsz, akkor is 12,5..15V között állítható a bekomparálási szint. Az R5 növelésével lehet a hiszterézist csökkenteni, ha azt kisebbre szeretnéd venni..

köszönöm!
(#) szabikka hozzászólása Szept 29, 2014 /

Sziasztok mindenki!

Akkutöltő választásban szeretném kérni a segítségeteket, mert még az életben nem vettem ilyet, és mivel elég borsos az áruk, nem szeretnék sem feleslegesen pénzt kidobni, sem olcsóbban olyan töltőt venni, ami számomra nem megfelelő. Az akkum 12V-os, 4Ah-ás. Az elektroboltban, ahova járok, háromféle töltő van, ezek mind 6/12V-osak és 0,8A; 1,2A és 1,8A-esek. Áruk ugyanebben a sorrendben növekszik. Melyiket válasszam? A töltés időtartamán kívül mást is befolyásol a töltőről jövő áram erőssége?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza szabikka hozzászólására (») Szept 29, 2014 / 1

Hello! Ha az akkumulátorod zselés, akkor a töltőáram a kapacitás 1/5-öd része lehet. Vagy is a 4Ah kapacitású aksit 800mA-el kell ehhez tölteni. A töltési idő, kb. 7 óra lesz.
(#) Hitman3 hozzászólása Szept 30, 2014 /

Sziasztok! A véleményeteket szeretném kikérni. Ólomakkumulátor töltőt építenék 12 V-os, 5-100Ah-ás aksikra. A cikkek között talált Ecopityu-féle automatikával (állásos szabályozású) szeretném kiegészíteni. A legnagyobb kérdés a transzformátor megválasztása. Elég a max. 8-10A-es töltés. Rendelkezésre áll egy 12V-os szekunderű, 200W-os toroid trafó. Kérdés, hogy el tudom-e érni a 13,6-14,4-es töltési feszültséget ilyen trafóval? Proteusban leszimuláltam, ott lehetséges, de a gyakorlat mindig mást mutat.
(#) kadarist válasza Hitman3 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia!
A csúcsfeszültség az 1,41*12 szorzással kiszámítható.
(#) Hitman3 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Elég rosszul kérdeztem. Nyilván el fogja érni, csak a töltési idő nyúlik hosszúra a kisebb töltési feszültséggel, cáfoljatok meg ha nem így van. Gondolom azért választanak 15-17-20 VAC szekunderű trafókat, hogy gyorsabban töltse, így persze az áram is jelentősen megnő, természetesen a töltöttségi szintnek megfelelően és így kívánja a nagyobb teljesítményű trafót.
A Proteus tesztben 10,5 V-ról indultam és 14,4-ig töltöttem egy 10Ah akkut. Nyilván 12 VAC-val biztonságosabban tudom tölteni a mélyebben kisütött akkukat. De hát töltőt szeretnék, nem élesztőt, hogy pl. 6V-ra kelljen méretezni a trafó teljesítményét. A 10,5-set olyan normálisan kimerült akkunak gondolom.
Szóval, most ott tartok, hogy megpróbálom leszimulálni, hogy mennyi a töltési idő eltérése egy 12 VAC és egy 17 VAC szekunderű trafónál.
Nagyon úgy érzem, hogy a 12-es olyan éjszakai töltő lenne a 17-es meg olyan rácsapom,20 perc és megyek.
Szóval most az értelmesebb kérdés: a tapasztalatot tekintve mennyi lehet az időbeni eltérés a 12-es trafó és mondjuk egy 17 V-os megoldásnál?
(#) Hitman3 hozzászólása Szept 30, 2014 /

Elkészült a teszt. Hát eléggé elszomorít a tény, hogy a 12 VAC-os trafó nem lenne valami gyors töltő. 10 Ah akkut kb. 2A-el töltene 10,5 V-ról 14,1-re kb 3 óra alatt. Ellenben a 17-es 14 A-t küldene neki, ami végez is vele 12 perc alatt. Hát, ha csak meg nem cáfol valaki, akkor sajnos más trafót kell néznem.
(#) fongab válasza Hitman3 hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia
"Szóval most az értelmesebb kérdés: a tapasztalatot tekintve mennyi lehet az időbeni eltérés a 12-es trafó és mondjuk egy 17 V-os megoldásnál? "
Ismerni kellene a töltő tipusát. (egy félvezető, legalább 0,6V ot levesz ) Tehát a 12VAC nál szerény számitásom szerint 15VDC lesz ha ez után jön a tranzisztor akkor az márt csak 14,4V ha a tranzisztornak van áramfigyelő akkor kevesebb.
Mennyit fog tőlteni? ( jön a kérdés ) Ideális a 14,4V az akumlátornál DE a hálózat +5% és -15% között még jó. Ha most azt vesszük 14,4V lejjebb meggy 15% al akkor máris csak 12.24V od van. Azt nem nevezném, tőltésnek.
A 17VAC feszültségnél az előbbi esetnél akár 15.....25A is lehet a tőltés.
Az is változtatja hogy az akumlátor hol tart 12,6V vagy nagyon le van merülve 10,5V mindjárt más lesz a töltőáram.
Mennyivel akarod töteni?
Ez akumlátor típusa válogatja 10% tól egészen 30%ig bármi lehet és ezt 100A/h akumlátorra nézve 10A és 30A között bármi lehet. Ami az egészbe egy kicsit rossz hogy a 5A/h akumlátort is ezzel akarod tőlteni és itt ha a legrosszabb esetet veszem 10% akkor a töltő áramod csak 0,5A lehet.
Igy 0,5A és 30A között kell állítanod. A 17VAC nál 30A kb:600W trafó kell, mig a 0,5A nál csak11W os Ha áteresztős megoldást csinálsz akkor 590W el kell fűtened. ( Ezt én soknak tartom ) Nézz ki egy töltőt, és ahhoz keres alkatrészeket. Ne a tracformátorhoz csinálj töltőt.
DE te tudod.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) spgabor hozzászólása Okt 1, 2014 /

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok felétek, ogy van othon egy régi orosz/lengyel, vagy nem tudom milyen eredetű akkutöltőnk.
Egyik nap kilehelte a lelkét a trafója, vagyis a secunder oldal teljes zárlatba ment át. Valamint az egyik dióda is zárlatos lett.
A kérdésem a következő volna. Érdemes-e ennek a trafó javításával, cseréjével foglalkozni, vagy egyszerűen mehet a méh telepre a doboz meg jó lesz másra? Ezt azért kérdezem, mert a tekercselésben nem vagyok jártas, azt meg nem tudom, hogy hozzáértők ezt mennyiért csinálják meg. Illetve másból bontott trafóval esetleg érdemes kísérletezni?

Köszi és üdv:
spgabor
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
(#) fecameca válasza spgabor hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia. Pl. Junoszty televízió hálózati trafója lead 17-18 Voltot, és simán kibír tartósan olyan 5 Ampert. Én még nem tudtam leégetni. Igaz a televízió nem vesz fel ennyit, de szerintem túl van méretezve, én kaptam annak idején néhány roncsot, és töltöttem már autó akkut ilyenből készült tápegységemmel. Illetve léteztek anno 10 Ampert tudó CB rádió tápok, melyekből jó néhány amatőr kézre került, miután az állami szervek áttértek a Tetrára. Amatőr vásárok, bolhapiacok,stb. Az a készülék ház a benne levő szép műszerrel, megérdemel, akár egy Skori weblapján található 20 Amperes kapcsoóüzemű tápot is. Állítólag az abba való alkatrészek egy számítógép tápból kitermelhetők. Főleg a megolvadt műanyag csévetest miatt nem javaslom az újra tekercselést, papírra vagy bakelitre tekert trafókat érdemes inkább újra tekerni.
(#) spgabor válasza fecameca hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia!

Köszi a segítséget. A doboza szép, azt mindenképpen megtartanám, de akkor egyenlőre félreteszem és majd jó lesz valamit beleépíteni.

Üdv:
spgabor
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Még egy kérdés. Adott esetben toroid trafóval helyettesíthetem a benne lévőt?
Láttam írásvetítő trafót is jó áron, bár az 24V-ot csinál a kimenetén.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
(#) fecameca válasza spgabor hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Nem tudom, a trafón és az egyenirányítón kívül van-e benne valami elektronika? Műszer van rajta, de mi állítja be az Ampert? Főleg azt nézd, hogy a trafó ugyanolyan, vagy vastagabb huzalból legyen tekercselve. Olyan 17-18 Volt elég lenne, ha az áramot van, ami beállítja, akkor a 24 Voltost is meg lehet próbálni, hiszen a régi trafójával tölthettél 6 Voltost is átkapcsolás nélkül. Ezt lengyelnek nézem, de az oroszok is csináltak valami hasonlót.
(#) nedudgi válasza spgabor hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Lengyel, nem orosz. Az Unitra lengyel márka. A lengyelek latin betűket használnak, az oroszok cirill betűket, amit feltételezhetően nem tudsz elolvasni
(#) kcsilla hozzászólása Okt 1, 2014 /

Hello!
Örököltem PECYPC -1 akksitöltöt ez hogyan tudnám elektrolitikus oxidációra hásználni mert ha rákötöm az anodra és a katodra nem történik meg az oxidáció
Miért van ez ?
(#) kcsilla hozzászólása Okt 1, 2014 /

Ez a tóltö lenne
(#) proli007 válasza spgabor hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Hello! Biztos, hogy ez a trafó le van égve? Főleg a szekunder? Mert én a kép alapján nem igazán látok komoly aggodalomra adó okot. Még az említett csévetest olvadását sem látom. (Vagy vak vagyok..) Ez egy rendes impregnált trafó, primernél, meg mintha hőbiztosítékot látnák.. Ráadásul a szekunder, mintha biztire menne..
Ha műszerrel mérted ellenállás mérésben a szekundert, akkor ne csodálkozz, hogy nulla volt. Ha a trafó zárlatos, akkor kikötött szekunder oldallal is vagy leveri a biztit, vagy zúg, vagy erős "amper szaga" van..
(#) spgabor válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szia!

Amper szaga van és elég erőteljesen füstölt. Bizti van mind a kettő oldalon. A szekunder felőlit leverte. Szakadás mérővel szekunder oldalon minden láb rövidzárat mutat.
Közben rájöttem, hogy lengyel, csak itthon mindenki orosznak hívta, így a feliratokat nem is néztem.
Annyi elektronika van benne, ami az utolsó kép bal oldalán látható. Ennek a tetején van egy megéget poti is. Valószínűleg ez az áramszabályozása is, ahogy néztem, amit a kijelző mellett lévő pár kapcsolóval lehetett állítani, az akksi méretének függvényében.
(#) proli007 válasza kcsilla hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Hello! Gondolom eloxálásra gondoltál.. De ez a töltő, csak akkor ad ki töltőáramot, ha érzékeli az akai feszültségét. (Így nem lehet szikroszkóppal próbálgatni a töltőt, hogy jó-e..)
De a kapcsolási rajza szerint van rajta egy átkapcsoló (gondolom a hátulján, mert elől nem látható), vagy rövidzár, amit átdugva, meg kell jelenjen a töltőáram.
(#) Tonybacsi válasza kcsilla hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Hello!

Valószínűleg azért, mert - ha még eredeti a felépítése, és nem piszkáltak bele - nincs a készülék hátulján található jumper bedugva. És ha így van, akkor nem tud tápegységként üzemelni, csak akkutöltőként, mert az akku feszültsége aktiválja a belső elektronikát.
Hálózati feszültség alá helyezve a töltőt, ellenőrizd, a kimenő feszültség meglétét a csipeszeken. Ha meglesz, akkor tudod majd jó eséllyel a jelen projektre használni.

/ha esetleg hiányzik a jumper, kösd össze hátul a két kis érintkezőt/
(#) fongab válasza kcsilla hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Szia
Az előttem szólók igazsága nem válik be, akkor még lehet, hogy kicsi a feszültség. Nálam a hegesztő trafó 37VAC feszültsége vált be, de ott is csak 8A ig tudtam felszabályozni. Az akkumulátor töltőnél, minden ráadva, csak 300mA áram folyt.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
Következő: »»   164 / 302
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem