Fórum témák
» Több friss téma |
Még egyszer és utoljára, mit mérsz a FET nélkül az 555-s 3. lábán. Minden más ebben a fázisban másodlagos.....
Hát ilyen nincsen. Most meg müködik a kitöltés. A 3-as lábon most változó kitöltést mérek. Most rendesen változik a kitöltés, ahogy kell. Mindjárt visszateszem a FET-et és lepróbálom.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2014
Hihetetlen, működik. Lehet az volt a baj, hogy nem jól linkeltem ? Minden ugyanaz, kivéve egyet, a 10nF-os fólia kondit kicseréltem kerámiára, ez csak nem lehetett a probléma. Nem értem. Sebaj, megoldódott. Bár nem tudom hogy. Azért köszi mindenkinek a közreműködést.
Na akkor jol van, sikerült ujra feltalálnod a faéket.....
Szuperrr! Mégsem vagyok eke! Mennyire tüntem hülyének?
Azt senki nem mondta, csak hiányzott a konzekvencia. Az áramköröket szépen, fokozatosan kell élesztgetni, és ha nem megy, akkor keresni ott a hibát.
Szia!
A LAY6 kiterjesztésű fájlt nézted? Abban át van rajzolva az ir2121re az áramkorlát. Úgy jó ahogy azon van? Szerinted a leírt motor paraméterekhez mekkora freki lenne ideális?
Hello! Én a LAY6-ot nem tudom megnézni, mert a "nézegető" csak az 5-öt ismeri. De amire azt írtad, hogy "Itt a sima lay kiterjesztésű is." azon a tranyós van, nem az IR. Gondolom Cimó meg tudja mondani, hogy úgy megfelelő-e.
Hogy mekkora freki kell vagy jó, azt nem tudhatom, mert nekem nincs ilyen motorom. De talán vannak itt, akik próbáltak már ilyesmit, vagy hasonlót.
Amire azt írtam nem jó. Már írtam a moderátoroknak is, hogy szedjék le. felrakom JPG-ben a végfetek lefelé állnak és kifelé a hűtőbordával ezért vannak fordítva.
Az is jó amit én felraktam, mindösszesen a két darab lehúzó ellenállást hagytam le véletlen, de az áramkorlátot én szándékosan hagytam ki, mert felesleges. Ezek után amit rajzoltam Neki, az csak az áramkorláttal lett kibővítve, aztán jöttek a bonyolítások. Most ott tartunk, hogy visszatérünk nemsoká ahhoz, amit feltettem régebben. Semmi értele egy működő kapcsolást túlbonyolítani, hogy minél több hibalehetőség legyen.
A Peti Janka által közölt utolsó rajzban a FET meghajtó és a TL kimeneteinél felesleges a négy darab ellenállás, mindössze a TL kimeneteit közösíteni kell, majd onnan megy a FET meghajtóba a 22R és egy 1K-s lehúzó ellenállással a GND-re. A pufferkondi, ami szintén nagy port kavart azért nem került rá a NYÁK-ra, mert felesleges egy nagy Elkó miatt egy négyzetméternyi panelt elpocsékolni, csak azért hogy rajta legyen, mikor ugyanazt a szerepet tölti be, ha mellé van biggyesztve a NYÁK-nak 10cm-es kábellel. A frekit meg úgy kell megválasztani, mint ahogy Te is tanácsoltad, próba és mérés, aztán látja mennyit kíván a motor. Nekem ez a freki volt az ideális az adott motorhoz, de ez mindig változik a különféle motoroknál.
Szóval akkor ezt így legyárthatom? A freki beállítása minél nagyobb amikor még nem sípol a moci?
Sajna nekem mindenképp kell az áramkorlát, mert marógép motorját akarom meghajtani, és ha megakad a fej akkor nagyon megemelkedik az áramfelvétel. Amiket felraktál és le is szedtél átalakított rajzokat el küldenéd privátban? Átnézném, hogyan alakítottad át az ic táp részét. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Most is készítek kettőt, majd elküldöm nemsoká.
Megértem az áramkorlátot számodra, én csak azért írtam, hogy ne legyen vita. Amit mutattam is az elvileg működik is, csak ugyebár én nem próbáltam. Most eszembe jutott egy másik variáció a TL-hez, ami lehúzza a teljes kimenetet, majd kipróbálom a valósában is. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Írtam email-t, bár szerintem tök feleslegesen. Jó ez amit most mutattál, próbapanelon összeraktad?
Én azért kipróbálnám a gyártás előtt.
Még nem raktam össze. Először is be kell vásárolnom hozzá. Úgyis csak hét vége felé jutok el boltba, mert itt Tatabányán sajnos semmi nincs. Addig megcsinálom a nyákot.
Köszönöm az eddigi segítségeteket!
Hallgass rám, rakd össze próbaképp! Akkor még van lehetőség módosítani mindent és nem csinálsz potyára NYÁK-ot.
Szerintem így pénztárca kímélőbb.
meggyőztél!
Csak Neked akarok jót.
Egy kérdés, a TL494 ötös lába és - közötti nagy 1 µF kondi milyen legyen kell e bele az a nagy? Ugyan ez a kérdés a mellette lévő 100 nF kondival is?
Az 1µF-os csak azért akkora debla kondi, mert pont olyanom volt. Lehet kisebb is, a freki határozza meg úgyis. Amit küldtem képet, az elsőn láthatod, hogy több forrpontot helyeztem el, pont a feltett kérdés miatt.
A 100nF-os kondi a referenciának a kondija, szóval jó ha benne van.
Kicsi Kerámia is mehet vagy elektrolit? Van mindkét értekből kerámiám.
Most válogatom össze az alkatrészeket.
Kerámia, fólia... mindegy, csak ne ELKÓ.
Hello
Szerintetek ez jó lenne PWM re 60V ra ?LT1160 100V kellet volna de nem lelek olyan alkatrészt ami jó lenne rá, és egy kis kiindulási segitséget kérnék hogy mi lenne jó hozá vagy ha valaki tudna 100V ra jobb lenne.
Szia!
Amit fentebb is veséztünk, az jó Neked is, csak a FET legyen olyan típusú, ami bírja a feltételeid. Az áramkörnek csinálsz egy segédtápot, a FET meg már boldogul a 100V-al. Nem egy bonyolult áramkör, de mégis cél IC. Függ attól, hgy mire akarod használni, mit kötöl rá...? Nézd meg.
motora kellene vagyis a vezérlésére pld egy pot méterel
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Hogy érted egy segéd tápot?
Nem értelek vagy , vagy lehet valamit rosszul olvasok
Akarsz a motorral fékezni is? Mert akkor van csak szükség félhídra. (De akkor olyan táp kell, amibe visszatáplálni is tudsz, pl. Akku)
Amúgy IR2109 van a lomexban, az is jó neked.
Egy kicsi NYÁKtrafó, vagy bármilyen külön tápforrás, amiről maga a PWM áramkör megyen.
Nem rossz, de pl ott van az IR2110 ami némileg erősebb valamint ami nagyon fontos és jól jöhet az a bemeneteken levő +/-5V szinteltolás ami nyáktervezésnél különösen jól jön ha nagy áramok vannak és némileg elkél a zavarvédettség.
Magát a vezérlést nem állok neki ellenőrizni hogy jó e a terv az mindenkinek saját dolga mit és hogy szeretne használni. Egyedül a teljesítmény fokozattal szemezgetek. Sosem értettem, hogy miért csinálják sokan azt, hogy megrajzolják a vezérlés egységet majd utána körbevezetékezik az egészet a nagyáramú vezetékekkel.
Most baromi rendes leszek és megosztok egy megoldást. Igaz ez két oldalas de ennyi kompromisszum még talán belefér. Ha lehet ne másoljátok le csak mint "tananyagnak" szánom. Felül: Motor- GND (közte a két power fet) Alul: Motor+ Akku+ (közte egy áramszenzor valamint a szélén a szabadonfutó dióda(FET)) Jobboldalt természetesen ami így zavarvédett. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |