Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brushless motor elektronika

Témaindító: zoz11, idő: Jan 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 27
(#) tiggersoft válasza Doncso hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Ahogy mondod(írod...) végül is a a modellmotoroknál is ezt csinálja a vezérlő...legalábbis valami nagyon hasonlót.
(#) Doncso válasza tiggersoft hozzászólására (») Szept 26, 2014 /

Hazajön az asszony, akkor az utóbbi ötletemet megpróbálom. Valami csak lesz. Ha egy tekercsre adok ac-t, és meglököm kézzel, akkor forog, igaz hallom, hogy kihagy egy henger de forog. Megpróbálom kondenzátorral a harmadik kivezetést. Deltába van kötve.

Kíváncsi vagyok, hogyan muzsikál...
Milyen motor egyébként? Valami fénymásoló/nyomtató bontvány?

Bővebben: Link
ez a tipus. Elég komoly huzallal van tekerve, majdnem 1mm-es. Biztos van benne erő. (elektronikája halott)
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014

Ez nem jött be. De nagyon erős egyébként. kár érte.

Akkor lehet hasonló a helyzet, mint a léptető meghajtóknál. Kicsi tekercsellenállás, PWM szerű meghajtás. A nagyobb feszültség pedig a sebesség miatt kell...talán egy modellmotor vezérlővel érdemes lenne kipróbálni.(ha tovább akarsz kísérletezni vagy konkrét célod lenne ilyen motorral és Pesten jársz adok, van pár bontott motorom fénymásolóból...)

Igen, szerintem is kicsi a tekercs ellenállása. Mert ha 1 fázist adok neki, 50Hz.et, megpörgetem, forog, de melegszik, és érzem, hogy nem erre a frekire van. Igazából elmondom mire szerettem volna használni. Épitek egy tekercselőt, és főmotornak, cséve meghajtásra egy steppert gondoltam áttétellel, de nem jó az áttétel, sokat oszt, a fordszám igy kicsi lesz. Próbálkoztam DC motorral, egy akkus fúró motorjával tokmánnyal együtt, de nem jó, hangos, zavar és még mindig gyors. Ezért gondoltam erre a brushless motorra, nagyon csendes, már sikerült megoldanom, hogy elinduljon megálljon, irányváltás, egy próbanyákra készitettem egy vezérlőt, kapcsolókkal, irányváltóval, mindennel, teljesen jól működött, már csak annyi volt hátra, hogy megtaláljam a frekit ami a ford számát állitja, de valami történt és a vezérlő elszállt. Ledekkel operáltam a vezérlő szálak között, nem tudom pontosan mi történt, de elrontottam. Pedig még a motor fordulat számát is lemértem egy optokapus szkópos méréssel, de elrepült szegény. Most szerintem más felé veszem az irányt, talán egy DC motort keresek, az egyszerübb, jó lenne kisérletezni vele, de akkor a tekercselőm sosem készül el, amit eredetileg egy csöves erősitő épitése miatt kezdtem el Mindenesetre köszönöm a felajánlást.
Egyébként a video fej is ilyen motor nem?
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014

Igen a videó fejmotorok is ilyenek, csak sokkal gyengébbek...
Az egyik pont itt volt kéznél...
Ennek ki van vezetve PWM lába is.

Ez lenne jó nekem. De már kiokoskodtam egy jó dolgot. Ahol a nagy ötletek születnek, eszembe jutott, hogy van a padláson egy szobai venti 3 fokozatu 220-as motorja YES! annál csendesebb nem is kell.
(#) AxaGame hozzászólása Okt 2, 2014 /

Sziasztok!
Valaki tudja, hogy a modellezésben elterjedt BLDC szenzoros motoroknál lévő 6 pólusú szenzor csatlakozót (papa és mama) hol lehet kapni és mi a típusa?
Üdv!
(#) AxaGame válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Az imént elfelejtettem legalább egy linket küldeni, hogy mire is kérdeztem rá. Íme:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__23363__Turnigy_TrackStar...V.html
(#) AxaGame válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Megoldódott a csatlakozó kérdése.
Köszönöm!
(#) steelgoofy hozzászólása Okt 26, 2014 /

Üdv,

Előre is elnézést a kissé furcsa kérdésért, de szeretném megkérdezni, hogy mennyi az induktivitása körülbelül egy BLDC outrunner motornak, mint pl. ez is: BLDC
Sajnos ilyesfajta adatokat sehol sem találtam, és a multiméterem sem tud induktivitást mérni. Továbbá érdekelne még, hogy hogyan lehetne megtudni, hogy csillag vagy delta kapcsolásban vannak e a tekercsek ?
(#) bbalazs_ válasza steelgoofy hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Hany vezetek jon ki belole?
(#) Massawa válasza steelgoofy hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

A deltához 1 vezetékkel több kell.
(#) bbalazs_ válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Ugy erted, eggyel kevesebb
(#) steelgoofy válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

3 veztékes. Csillagnak kellene lennie.
(#) bbalazs_ válasza steelgoofy hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Szerintem nem. Mar amennyiben jol tudom es a delta az, ahol egy haromszog csucsait kepezik az osszekotott tekercsek vegei.

Modositas: megis van csillagba kotott haromvezetekes, majmot csinaltam magambol.
Ilyenkor KET tekercs kap aramot egyszerre.
Siman beirtam keresobe, hogy bldc driver.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
(#) steelgoofy hozzászólása Okt 27, 2014 /

Induktivitás méréséhez egy programot írtam arduinora(+ pár alkatrész kellett hozzá). (Ez alapján)

Mérési eredményeim:
Idézet:
„============ INDUCTANCE METER ============
inductance uH:1 739 125.00
inductance uH: 3036 061.75
inductance uH:1 338 782.00
inductance uH:605 206.06
inductance uH:2 117 012.25
inductance uH:1 504 958.12

Azaz átlagosan 1,5 H. Elképzelhető e ez az érték?
Méréskor 2 kivezetés között mérek, a motor pedig 12 pólusú, "Y" kapcsolás miatt, méréskor több tekercs kerül egymással soros kapcsolásba. 1 fázishoz 4 pólustatrozik, akkor 2 fázis közti méréskor összesen 8 pólus kerül (8 tekercs) kerül soros kapcsolatba.
(#) foxi63 válasza steelgoofy hozzászólására (») Okt 27, 2014 / 1

Hali!
1,5H elképzelhetetlenül nagy érték.
10.000 -es fordulaton fel sem venne áramot,ez akkora az induktivitás....
Ha már számolás... 12V 35A felvett áram =0,34Ohm ebben már benne van az induktivitás és a tekercsellenállás is mondjuk 8000 fordulaton...
(#) foxi63 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

A te megoldásod egy lomolt ablaktörlőmotor.. Megfelelő áttétel ,csendes üzem.
üdv. Foxi
(#) Doncso válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Az sajnos 1:1-be nem jó, mert kevés a fordulata. 60Rpm. Nekem az kevéske. De már sikerült találni megfelelő megoldást. Egy 9600-as fordulatú pedálos varrógépmotor visszalassitva ablaktörlő motorból kiberhelt 1:62-es csigakerekes áttétellel. Igy 0-160rpm-ig jó vagyok. Bővebben: Link
(#) foxi63 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Néztem a videót... Ügyes!
(#) Doncso válasza foxi63 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Köszi. De azért még sok reszelni való van rajta.
(#) Massawa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Kösz, másragondótam mint amit irtam....
(#) AxaGame hozzászólása Okt 28, 2014 /

Sziasztok!
Azokat kérdezném, akik már építettek szenzoros bldc vezérlőt vagy gyakorlatban használnak ilyet.
Milyen alsó fordulatot tudtatok rajta beállítani, milyen pwm frekivel és milyen KV értékű motorral?
Én most 8kHz-es pwm jellel hajtok egy KV=1800 értékkel bíró, kis teljesítményű (200w) modellmotort és 1000/p fordulat környékén elkezd szaggatni, nem tudom kellően stabilan tartani a forgást. Mintha meg akarna állni egy-egy pillanatra, mert nem elég neki a pwm on idő. Ha viszont nagyobbat kap, akkor pedig felpörög 1200 fölé is akár.
Szóval most tapasztalatokat keresek.
Üdv!
(#) latyakosa válasza AxaGame hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Ez egy relatíve magas fordulatú motor.
A kv érték a voltonkénti fordulatszám jellemzője a motornak.
A minimális fordulatszám függ a pulzus szélességtől és a tápfeszültségtől valamint a motor kv értékétől és a terheléstől is
(#) AxaGame válasza latyakosa hozzászólására (») Okt 28, 2014 /

Ilyen szenzoros motor volt olcsón a hobbyking oldalán. Első tesztekhez nem akartam nagyon költségbe verni magam.
A vezérlő progit úgy állítottam be, hogy fix fordulatot tartson. Így akár üresen, akár terhelés alatt ezt erőlteti a szabályzó a motorra. (Persze kellő tápfesz esetén.)
Tapasztalatom, hogy kb. 1500/p fordulat felett nagyon szépen dolgozik a cucc. Ezért lennék kíváncsi, hogy más gyakorlati tapasztalatok alapján mire lehet számítani egy ilyen KV értékkel bíró motortól.
(#) szsrobert válasza Doncso hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Igen, egy másik ugyanolyan BLDC motorral, generátorként hajtva.

Sajnos ritka az egyforma.
(#) szsrobert válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 29, 2014 /

Csillag motor: azonos feszen alacsonyabb fordulat, kisebb áram.
Delta motor: nagyobb ford, nagyobb áram.

Csillag generátor: azonos fordulaton nagyobb fesz, kisebb áram.
Delta: kisebb fesz, nagyobb áram.
Következő: »»   8 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem