Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés

Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 104
(#) szaki112 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Bekoltoztunk 2 eve. Aikor bekoltoztunk kiderult hogy a radiatorok amik fennvannak kicsik. Azokat csereltuk nagyobbakra. Nm igazabol tudom hogy a kisebb radiatorokkal hogy mukodott mert azokat rogton cwereltuk 2 honap utan mert hideg volt. De ugy emlekszek hogy akkor inkabb visszafele kellett venni a hofokot mert akkor a padlofutes eloremenoje ment elore mint az orult.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Nem kicsi az a kazán? 18 kW nem túl sok, legalábbis biztosan lassabban melegíti fel a házat. A hőntartáshoz elég, hacsak nem nagyon gyenge a hőszigetelés. Így tényleg nagyon be kell állítani a két rendszert... mekkora a ház fűtött alapterülete?
(#) szaki112 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

70 nm amit be kell futeni ja es tarsashazrol van szo. Nekem nem a haz futesevel van a bajon. Mert frankon meleg van csak nekem ez a bajom hogy nem birom beallitani a padlot.
Valaki azt mondja hogy azzal van a baj hogy nem termosztatikus a szelep marmint a kevero. Mondjuk nem ertem miert lenne az jobb.

Mert akkor nem kell hőcserélő. Rákötöd az előremenő vizet ( ami jó meleg ) meg rákötöd a visszatérő vizet s a szelep kikeveri magának, amit beállitottál.

Vegre megertettem higy mit csinal a termosztatikus szelep.

Nekem azt mondtak azert kell a hocserelo mert hogy a nekem a padlofutes csovek nem oxigendiffuzak. Nem tudom ez az oxigendiffuzsag Hogy meg mikor jon ki meg hogy meg, es egyaltanan kijone ez vagy csak mondjak.

A termosztatikus olyan, mint a zuhanyzóban a csaptelep. Hőfokszabályozós. ( míg el nem vízkövesedik )

A hőcserélő azért kell, hogy ne rögtön a kazán 70 fokos vizét küld be a padlóba, hanem keverd össze valami hidegebbel, vagy csináljon belőle valami szerkezet hidegebbet. A kazánnak meg kell az 50...70 fok, hogy ne tudjon kondenzáció fellépni. Ezt az oxigénizét felejtsd el... a kettőnek semmi köze egymáshoz, jól túl van lihegve a probéma. Sajnos, a te problémád ott keletkezett, hogy radiátor is van, meg padlófűtike is. Ettől minden drágább, nehéz rendesen megcsinálni, viszont jó sok pénzt elkérnek érte a fűtésszerelők... és tudják ám ragozni!

Na akkor megvan a megoldas. Kiiktatom a francba ez a hocserelot. Es a problem mar maeg is van oldva. Ugy siman jo lesz a rendszerem.
Egyebkent itt van kep a mostani allapotrol. Hogy gondolod alakitsam at ugy hogy a hocserelot kiszedem?

Akkor a hocserelo helyere belokok egy termosztatikus szelepet.

Itt egy par kep a mostani allapotrol. Amikor bekoltoztunk atalakitottuk a rendszert. A regi rendszerben ugy volt hogy ez a keveroszelep ami a kepen van hocserelo nem volt.
Http://kepfeltoltes.hu/view/141101/rendszer1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/141101/rendszer_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Hogy őszinte legyek, én nem értek ezekhez a kevert rendszerekhez. Gondolom, nem annyira egyszerű ez, hogy kikötöm, helyére egy másik, oszt má' kész is van. Biztosan vannak itt, akik ezt nagyobb biztonsággal meg tudják mondani, remélhetőleg segítenek..
(#) tibibalogh520 válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Nagyon nem ajánlom, hogy a hőcserélőt kiiktasd, mert utána tényleg lesz olyan időszak, mikor fázni is fogsz.
Tudniillik, mint írtam, a hőcserélő (rendszertől függően) létre hoz egy 15-25 fokos hőlépcsőt.
Ha Te ezt ki iktatod, akkor a hideg padló esetén, a termosztatikus keverőszelep nyitott állásában, a padló állandóan húzni fogja a hőt magába, melynek következtében a radiátorok is csak langyosak lesznek, és még a kazánod is "rohadni" fog elfele.
Te magad írtad, hogy a kazán alíg bír feljebb menni 50 foktól. Ha te ki iktatod ezt a hőlépcsőt, akkor örülhetsz, ha el tudja érni, a 45-50 fokot. Ez viszont a radiátoroknak már kevés lehet, a megfelelő komfortérzet előállításához!

Okes koszi a valaszt. De 50 fokon nem karosodik a kazan ugye?
(#) zoszka válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ha jól számolom 52m2 a padlófűtés. Hány m2 a lakás és mekkora a belmagasság? A padlóhoz elég lenne 8kW is, de mennyi a többi méret?

De igen. Sajnos, ha max 50-et tudsz elérni, az akkor azt jelenti, hogy az üzemidő túlnyomó többségében, a kazán átlagosan 40 fok körül fog dolgozni. Ez ennek a kazánnak a halálát jelenti egy bizonyos idő után. De a hatásfok(gáz fogyasztás) is messzemenően, az elvártak alatt marad.
Mint írtam, a "Nem kondenzációs" kazánok, üzemi hőmérséklet tartományának el kell érnie, a minimum 60-70 fokot! Ezen a kazántest hőfokon, már nem kondenzálódik a füstgáz hidrogén tartalma, és a levegő oxigén tartalma által létrejött víz. Magyarán, a gőz, a füstgázzal távozik a kéményen.
(#) szaki112 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

70 nm osszesen. 52 nm a padlofutes a tobbi radiatoros csak. A padlofutesee reszen nincs radiator. A padloszivattyut hanyas fokozaton jarassam.

Idézet:
„A padloszivattyut hanyas fokozaton jarassam.”

Írtam, hogy a maximumon!

Bocsi csak mar irkalok itt mindenfele a forumokban, hogy megoldjam a problemamat.

Kibicelek kicsit Tehát... 11kW a teljes hőigényed, tehát a 18-as kazán bőven jó. Ahhoz hogy a padlófűtés megfelelő hatásfokkal és kis hőlépcsővel üzemeljen minimum az igény duplájára kell számolni. A háromszoros már tökéletes, azaz a 20 kW-os hőcserélő lenne jó, ha lehet 3/4"-os. Az előtte lévő szabályzó radiátor szelepet ki kell cserélni termosztatikusra és venni kell rá egy kapilláris csővel ellátott termofejet. Így létrehozol egy értéktartó szabályzást. A helységtermosztátot olyan helyre kell rakni, ahol csak radiátorfűtés van. Szerintem ilyen kis m2-nél nem biztos hogy a szivattyúját a legnagyobbon kell járatni. A kazán hőfok 70 fok körül kell lennie. Lehet probléma az is, hogy a hőcserélő nem ellenáramba van bekötve (gyakori szerelési hiba hiba). Tehát ezt kéne elsőként ellenőrizni.
(#) Kovabe válasza szaki112 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Szia
Most néztem meg a képeket és teljesen rosszul használod a rendszert, a hőcserélő alatt lévő szelepet teljesen nyisd ki, a keverőszeleppel állitsd be az előremenő víz hőfokát (25-30 fok körüli visszatérő mellett) 35-max 38 fokra és akkor elvileg megfelelő a rendszered persze a szivattyud is mehet 3-as fokozatban. Míg ez a beszabályzás zajlik, a radiátoros rendszeredet zárd ki.
Ajánlanám a rendszered kettéválasztását egy alap vezérléssel illetve egy zonaszeleppel.
(#) Kovabe válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ha megézed néhány hozzászolással visszább ezt és a kép közepén megnézed a szöveget akkor megérted miről beszélek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Igen, ez elméletben így van, de az első házamban egy Termotéka kazán volt, mindenféle hőcserélő nélkül, mert az az első hónapban tönrement. Ezt kikötöttem s egyszerűen letekertem a kazánt, hogy ne akarjon 40 foknál melegebb vizet csinálni. Ennek több,mint 20 éve és még semmi probléma nincs. A fiaméknál egy Vaillant van, ugyanígy működik, csak ha jól emlékszem, ott 48 fokos a víz, nem lehet lejjebb állítani. Ahol most lakom, ott egy SC24es FÉG van, szabályozott ( egy "nagybonyolultságú" elektronikával, meg egy potival az aljában...) egyszerűen letekertem 40 fokra s ez így megy nálam 7 éve. Használtan vettem, de az előző helyen is ugyanígy ment, csak ott bővítették a házat s kicsi volt a teljesítménye. Most 15 éves. Igaz, ebben a FÉG-ben rézből van a hőcserélő.
Azért az is elgondolkoztató, hogy ahhoz, hogy ne legyen ez a kondenzáció, akkor jó meleg vizet kell csinálnia a kazánnak. Mondjuk 60...70 fokot. Ezt értem is, hiszen a kéménynek is kell a jó meleg levegő, hogy ne csapódjon le semmi, ami idő előtt megeszi a kéményt. Ugye, ha ezt nézzük, mindjárt nem is lesz olyan jó az a hatásfok. Végül is egy kéményt fűtünk, látszólag feleslegesen... s a kéményből kilépő égéstermék sem szobahőmérsékletű, tehát, fűtjük az utcát is...nesze neked hatásfok...
A kondenzációs kazánoknál az igaz, hogy történik egy hővisszanyerés, de milyen áron? Hát azon az áron, hogy a kémény sokkal hidegebb lesz... na, ott már lehetnek mindenféle kicsapódások. De ugye, nagyon tetszetős a 109%-os hatásfok... és akkor még van hozzá elmélet is, hogy mit kell ezen érteni... és nem beszéltem az árukról, meg a tartalékalkatrészek áráról!
(#) zoszka válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Maga a szelep mindig azt az ágat zárja amerre a lapolás van. Mindegy mi van ráírva. Ha ennek ellenére hűti a kevert ágat, akkor nem jó a szelep.
(#) szaki112 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Na ez a hocserelom.

CAM00475.jpg

Ez 10kW... és neked kicsi...
(#) szaki112 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Akkor kell a 20 kwos hocserelo. Annak masabb a bekotesi tavolsagai mint a 10nek vagy csak vastagabb? Ezek a hocserelok belulrol csak el vannak valasztva pontosan kozepen? A 20 kwos igy ugyanigy a kozepen van elvalasztva es ennyi?
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Miért lenne kicsi? 52 nm-t nem lehet fűteni 10 kW-tal? Ha oda annyi energia kellene, akkor nem lehetne kifizetni a gázszámlát. Az egy másik kérdés, hogy a felfűtés idején nem ártana egy nagyobb teljesítmény, mert akkor gyorsabb lenne. De ha csak 18kw-os a kazán, akkor nincs túl sok értelme a padlóba több energiát belenyomni, mert akkor meg a gladiátoroknak nem jut elég. Biztos, hogy jól van beállítva a kazán? Nem túl kicsi az a láng? A sajátomon van egy csavar s ezzel azért lehet valamelyest állítani a teljesítményét.
(#) zoszka válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Olvass vissza kicsit. Elég az első 3-4 mondatot...Mondjuk itt le lett írva...
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza zoszka hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Rossz a link, nem tudom mire gondolsz.

Próbáld mégegyszer
(#) szaki112 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Most csinalom amit mondtal. Kivancsi vagyok jo lesz e.

A lemezek között áramlik a viz.... Inkább vastagabb...
Az elv lentebb...

HMV-nek 5 liter/perchez 70/50 fokos hőlépcsővel elég a 10 kw-os is... 10 liter/percel 35-38 fokot is el lehet érni.... Csakhogy az a 10 liter ide kevés... Ha akarod levezetem a matekot is... ezek csak kb számok
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Következő: »»   33 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem