Fórum témák
» Több friss téma |
Valoszinü, akkor, hogy az elsö ROHS készülékek egyike. Azokon rendszeresen elö szokott fordulni ilyen hiba ( na meg a 80-s évek készülékein, ahol megmaradt a forrasztopaszta és idövel felzabálta a környékét).
Lehetséges, igaz az emblémát nem találtam rajta, valószínű 2004-es kiadás. Most néztem utána, 2005 novemberében vásároltam, már akkor kifutó modell volt (az új modellt nem tudták beszerezni). Így nem 7, hanem 9 éves.
Sziasztok!
Még mindig a fent nevezett erősítővel kínlódok. A problémám a munkapont (BIAS) beállításával van. Az eredeti angol szöveg így szól: "input signal: no signal (no load) volume: minimum", majd "Note: When the adjusting voltage is higher than 15±2 mV, adjust the voltage to the minimum voltage.". Mivel nem tudok angolul, így a Google fordítót használtam, az én értelmezésem ez, ne legyen a bemeneten semmi, hangerő meg a minimumra. A másiknál meg ez, ha az érték magasabb, mint 17 mV, akkor állítsam 13 mV-ra. Jól értelmezem az angol szöveget? A másik amit nem tudok, most terheléssel, vagy nélküle kell állítani a munkapontot? Eddig terhelés (hangfal) nélkül állítottam. Mind a hét csatornát többször kell állítani, mivel el húzzák egymást (rajzot nézegetve kicsit érdekes)! Sikeres beállítás után terhelés nélkül több, mint négy órát ment tiltás nélkül, majd összeraktam, be kötöttem az összes kábelt, másfél óra rádió hallgatás után már tiltott. Másnap már 20 mV volt a munkapont értéke! Valahogy kezdem azt érezni, hogy ki fog rajtam ez az erősítő. Már azon is gondolkoztam, hogy lehet a műszerem nem jó, mivel ha beállítom 13 mV-ra azonnal tilt. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014
Terhelés nélkül, rövidrezárt bemenetekkel és letekert hangerövel kell igyekezni 0 V- ra állitani a kimenetet ( minél kisebb az eltérés annál jobb - lehet 2-10 mV is - amennyiben mérni tudod). Probáld a BIAS-t minuszba is tekerni ( vagy pluszba), hogy lásd, hogy egyáltalán lehet-e ilyen tartományba állitgatni. Lehet, hogy valami neked eluszik. Utánna kösd rá a hangszorot ( továbbra is rövidzárt bemenettel), és figyeld mi történik, a 0 V-nak nem szabad elusznia. Ha eluszik valamelyik tranyo instabil. ( lehet, hogy a höcsatolt meghajto).
Ahogy a képen is látszik, nem a kimenetet mérem! A kimeneti ellenállás két vég tranzisztor felé mutató részéről van kivezetve mérőpont. 2-10 mV nem lehet, mivel ha 13 mV alá megyek rögtön tilt. A másik a bemeneti rövid zár, szerintem nem kell, mivel a teljesen letekert hangerő (rotary) automatikusan aktiválja a némítást (ezt már kimértem). A másik amit most vettem észre, hogy a műszerem lehet nem jó, tudok mérni 200 mV, 2 V értékhatárral, a két értékhatár értéke mérés közben nem egyezik (pl. 200 mV határnál az érték 13.14, 2 V határnál 0.0082).
Próbáltam állítás nélkül, csak be-ki kapcsolni pár másodperc elteltével az erősítőt, hol működött rendesen, hol tiltott egyből. Szerintem ez nem a BIAS hibája, olvastam egy régi cikket egy külföldi fórumon egy régebbi típusú erősítőről, ott azt írták, hogy a vezérlő IC mellett található elektrolit kondenzátort nézze meg (ez felelt a táp szűréséért). Nem találtam ilyen kondenzátort ebben, csak a stabilizátor IC mellett van, de az jó.
Esetleg valakinek van még ötlete, hogy mi lehet a gond?
Szia! Kiderült már a tiltás milyen jel (nem esemény) hatására jön létre. Valamely csatorna kimenete (a 0,22 ohm-ok közös pontja) nem mutat ±200mV-tól nagyobb egyenfeszültséget?
Ha tápszürésével bármilyen gond lenne azt hallanád ( brumm). Mihez képest méred azt a 13 mV-t? A CN732-s pontokra a 2 tranyo emitere van kivezetve.
Meg kéne nézned a vedöáramkör mi mindent mér. Lehet, hogy máshol uszott el valami.
Nincs semmilyen esemény, gondol egyet és tilt. A végfokok tökéletesen működnek, nem melegszenek, alig mérhető a kimeneti egyenfeszültség.
Elég sokszor hallok a hangfalból (főleg a háttérből) olyan "fémes pattanást", de ez újkorától meg van. A képen láthatod, hogy mihez képest mérek (ez a gyári mérő pont), a kivezetés egyik ága a műszer plusz vezetékéhez, a másik a negatívhoz, lényegében a két ellenálláson eső feszültséget mérem. Az, hogy a védő áramkör mit figyel, az jó kérdés, mindent, ahol a mérő pont van, ott van egy tranzisztor, ami figyeli az áram erősséget, akkor az alaplapon egy diódán keresztül méri a feszültséget, és ha ez nem lenne elég, van még egy "Limiter" nevű áramkör, ami az elő fok feszültségét állítja, és minden szál a vezérlő IC-be vezet.
Nagy vonalakban ennyi.
Az IC1703 118-as PROTECTOR lábán mekkora a feszültség (testhez képest) mikor letilt az erősítő? Az R1690 ellenálláson találsz "kényelmes" elérési pontot.
Sajnos ahhoz nem férek hozzá, csak úgy tudom meg mérni, hogy ki veszem a panelt, majd forrasztok rá vezetéket. De szerintem ez kimenet, ami a 133-as lábra megy "DET" néven, az jön az összes figyelő áramkörtől, ezt már sikerült kiderítenem. Holnap megnézem azt is.
Úgy nézem a "DET" a fejhallgató bedugását figyeli, hogy bontsa a reléket. Ott is lehet kalamajka, ha nem jó az érintkezés.
Az áramfigyelők határozottan a 118-ason futnak be a vezérlőbe, az úgy a kapcsolási rajzon, mint a blokk-vázlaton lekövethető.
A fejhallgató figyelő a 41-es lábra megy "HP DETECT" néven, az áramköri rajzon meg "HP SW" néven szerepel.
Mindjárt bontom az erősítőt, majd mérek.
Látom már, a 133-as lábon a túlvezérlés jele fut be. Elég sokat kell ugrálni az SM oldalai között míg kibogozható a kapcsolat
Meg van a mérés, sajnos a 118-as lábat nem tudtam mérni, csak a csatlakozónál, ott 3.2 V-ot mértem, tiltáskor alacsony szintre vált (0 V), a 133-as lábon 0 V-ot mértem simán, és tiltáskor is. Most már csak azt kellene kideríteni, hogy melyik áramkör viszi alacsony szintre.
Most nem tudom elővenni az SM-et, de úgy emlékszem a blokk diagram 3 tranzisztorra hivatkozik (Q802,803,805 vagy ilyesmi) szűkíti a kört melyiken van a változás.
A protect a "AC POWER PROTECT" (40. oldal alja) áramkörhöz megy. A végfok kimenetek a (Q582, 532, 732, 682, 632, 482, 432) bázisára mennek. A mérőpontnál található (41. oldal Q683, 633, 583, 533, 483, 433, 45. oldal, 733) tranzisztorok kollektor lábáról egy 1,8 k-ós ellenálláson keresztül a (Q582, ...) emitter lábára mennek. A (Q582, ...) kollektor lábai egy 68 k-ós ellenálláson keresztül közösítve vannak, majd egy diódán keresztül megy az említett áramkörhöz.
Ez mind szép, és jó, csak egy gond van, olyan helyen vannak, ahol nem férek hozzájuk. Így egy kicsit érdekes lesz a mérés.
Ezekre gondolok. A pozíciószámokra nem is emlékeztem rosszul.
Most pont azt mérem, eddig oda jutottam, hogy tiltáskor a D807, D817 között -5 V van. Most majd a három tranzisztor bázisát fogom mérni.
Úgy értelmezem a kapcsolást, hogy Q802 és Q803 a DC figyelő, C805 feszültsége alapján.
Q805 összegzi az áramfigyelőket (ide fut be Q803 is).
A Q805 bázis feszültsége csökken tiltáskor. A Q802, Q803 bázisa változatlan. A D805-ön is mérhető a változás.
Most jön a gong. A Q732, 682, 632, 582, 532, 482, 432 tranzisztorok egyikéhez sem férek hozzá, takarásban vannak.
A c3 átvezetés mutatja, hogy a végfoknál is megtalálod ezt a pontot, (41.o) Q433, Q483 stb. kollektor-ellenállásán. No, hogy ott milyen a hozzáférés azt nem tudom
Lehet egy szép végfok-gerjedés, azért ilyen bizonytalan a viselkedés. Ha sikerül a csatornát beazonosítani, egy kis kondival szépen meg lehet fogni.
Csak az SBL (44. oldal) végfokot tudom mérni, a többi takarásban van.
Nézzük mit tudunk eddig. Az erősítő túláramot érzékel az erősítő valamelyik csatornája felől. Ez a túláram nem jár együtt feltűnő melegedéssel.
A kiváltó ok lehet a páros 0,22 ohm, mint referencia, érték vagy forrasztási hibája. Szóba jöhet a CURRENT DETECT tranzisztor kettős valamelyikének hibája, és mint említettem az ilyen bonyolult többcsatornás rendszereknél a csatornák egymásra-hatásából származó gerjedés, melynek tüskéi beindíthatják a védelmet. Hogy biztosra menjünk, izzós áramkorlátozón keresztül el kéne indítani az erősítőt úgy, hogy a D805 anód negatív tápra van húzva. Ekkor a végfok áramkorlátozók hatástalanok (meglátásom szerint). Bár ez a javítás messze meghaladja egy amatőr pákaforgató lehetőségeit. Milyen szép is lenne szkóppal követni a folyamatokat
Hát igen, könnyebb lenne. Mértem az SBL végfokot a Q733 kollektor és a R737 között. Bekapcsoláskor -0,027 V-ot mértem, majd lassan csökkent -0,067 V-ra, majd fel -0,045 V-ra, itt tiltott, de az érték nem változott.
Érdekes a rajzon -0,5 V-ot ír.
Most mértem a kimeneteket 0,004 - 0,006 V között vannak kettő kivételével. Az SR 0,01 V, FR 0,012 V. Tiltás esetén sem változik egyik sem.
Még amit észre vettem, hogy be kapcsoláskor ha tilt, akkor többszöri gyors ki-be kapcsoláskor már nem tilt. A másik, hidegen bármelyik rotary-t forgatva elő tudom idézni a tiltást. Ebből következtetve nem lehet, hogy valamelyik kondenzátor kiszáradt. Van ennek valami látható jele? Az első tiltás film nézés közben történt, ment az összes végfok, kicsivel több, mint egy óra ment el a filmből. Így melegedés nem lehet.
A feszültségek rendben vannak. A D805 felhúzó hatását kéne blokkolni, hogy szűkítsük kört.
Bocs, hogy csak most írok, de egy kicsit zsúfolt volt a hétvégém. Úgy néz ki, hogy megoldódott a probléma, már ha annak lehet nevezni.
Nem akartam elhinni, hogy minden előzmény nélkül tönkre mehet az erősítő. Így újra szét kaptam, és az alaplapon (MAIN) átforrasztottam minden olyan alkatrészt, aminek köze lehet a végfokhoz, védelemhez, és a meghajtó fokozat panel csatlakozóit is. Meg még egyszer átnéztem a többi panelt is. Nos a végeredmény még jobb lett mint előtte volt, nagyobb lett a térhangzás, szebbek lettek a magasak, ja, és nincs tiltás! Elégedett vagyok. Még hátra van a munkapont (BIAS) beállítása, mert ugye sikerült el állítani. Összességében elmondható, hogy "csak" forrasztási hibája volt az erősítőnek. Köszönök minden ötletet, segítséget! Ebből is tanultam, hogy legközelebb milyen irányba induljak. Még egyszer köszönöm!
Üdvözlök mindenkit!
Van egy Sony STR-De545 tipusú 5.1 erősitő ,Minden funkciója müködött,mindaddig míg nem jelzett protect hibát.Jelenleg nem reagál semmire,és azt írja ki hogy Protect.Mérni nem tudok nincs müszerem. Annyit kérek hogy mi lehet a gond általaban. A választ köszönöm szépen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |