Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Örülök neki. Dobozolásnál majd figyelj oda arra, hogy az RCA(vagy más bemeneti) csatik legyenek elszigetelve a fémdoboztól, néhányan belefutnak ebbe. A fémdobozt is érdemes bekötni a csillagpontba. A hálózati EPH bekötéssel már vigyázni kell, mert ha valamelyik forrás is földelve van a hálózathoz, akkor szintén igen durva brummogást okozhat ez a hurok. Ha jól csinálod, akkor dobozolva a zavarvédettség csak javulni fog.
Nem is az a gond, hanem 110V-os szekunder feszültségű transzformátorból, nem fogsz erősítőt készíteni. Át kell tekercseltetni a szekundert. Ráadásul 600VA-es traffencsből nem tudsz 600W hangfrekvenciás teljesítményt kivenni, még D osztályban sem.
Szia!
sztem csapold meg a felénél és akkor lesz 2x55v amiből már lehet 300w végfokot építeni.
Figyelek és olyan is az rca,hogy gyárilag szigetelt a felfogatásnál..
Köszi még egyszer!
No igen. Az 55VAC-ből meg ~76VDC lesz.
Szevasz! Már mondtam neked nèzz szèt kapcsoló üzemü erősìtőnèl. Emlèkszem volt itt valaki akinek a 2x3000w rms erősítője ami ugyanezen az elven ment. (2 darab feltapos hidal vegfok volt egy komplekt vegfok-modul)
Reloop azt hiszem te jöttèl rá erre a turpisságra. Lehet egy próbát megérne, de itt már èrteni kellene a kapcsolo uzemu erősítőkhöz.
Üdv! Egyenirányítás után kb. 150V-os feszültséged lesz. Kicsatolókondenzátoros, egy tápfeszes erősítőt különösebb gond nélkül lehetne vele építeni, mondjuk a Heed Obelisk típusú kapcsolást nagyobb tápfeszre méretezve, vagy +- tápos hidalt erősítőt aminek a testpontját féltápfeszt előállító tranyós osztóval lehetne megcsinálni. Szimpla +- erősítőt azért nem érdemes, mert ott a féltápfeszes osztót teljes kimenőteljesítményre kéne méretezni, akkor meg már inkább a híd kapcsolás ellenfázisú vezérléssel. Ez már az alkatrésztemető kategória, de a több 100 W-os erősítők már általában azok.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
Ja és 8R impedanciánál kisebb terhelés meghajtására teljesen alkalmatlan lenne az erősítő ezzel a táppal, csak melegedne mint állat, mert a tranzisztorokon túl nagy Uce-feszültség maradna. Valójában a hidalásnak is akkor volna értelme, ha a trafó nem csak 6,5A-t tudna, hanem inkább alacsonyabb feszt és nagyobb áramot. Tehát ami igazából reális lehet vele, az egy kondis kimenetű erölködő 8R-ra.
Akkor ez a transzformátor felejtős...
És mi a véleményetek ezel az IC-vel épített erősítőről: IRS2092, és ha kapcsolóüzemű tápot építenék neki?
Én letekerném a szekundert róla és megtekerném olyanra amilyen kell, toroidot nem nehéz tekerni.
Nem is könnyű.
2x100-150W fölött már mindenképp, én azt mondom kapcsolóüzem legyen a táp, és a vég. Viszont, ha nincs kiöntve vagy agyon lakkozva és sérülés nélkül letudnád tekerni a szekundert, akkor letkeernéd és párhuzamba vissza fel. Így a trafódból kijönne 2x55Vac, vagyis két 3-400W-os véget elhajt. Jó persze, nem fog csak 270W körül szólni/stük...
Nem nehéz. Kell egy flekni amire feltekered a huzalt, a toroidot befogod egy satuba, és a fleknit átdugdosod a toroidon, én csináltam 240v-os szekundert is, pikk pakk megy. Nem nehéz.
Ha csak kell egy erősítő akkor nézz szét az ebay-en. Csak azért hogy hobbizzunk, nem biztos hogy megéri kínlódni, pláne ha még elképzelés sincs. Kapcsitápot és pwm erősítőt is kapsz jóárasítva.
Egészségedre, én biztos nem fogom csinálni.
Pláne x*10A szekunder drótot nem lenne egyszerű dugdozni a lyukon úgy, hogy azért ki is nézzen valahogy.
Ettől még csak 6,5A maradna a szekunder, és 4R-on ugyanúgy elsülne a bögyörője.
Max. kivezérlésen disszipálna vagy 200W-ot! Az isten nem hűti le, de ha mégis, akkor sem éri meg. Annyit nyerne csak, hogy +- erősítőt is használhat és megússza a kimeneten a csatolót. Nagyjából semmit, miközben megdolgozik vele rendesen.
Szia! Elég filigrán kis IC-k ezek, a 6 ohm-mal erősen feszegeted az áramtűrésük határát. A kijelzőn láthatod még a tápot is túlterheled vele.
Csak kíméletes használat mellett számíthatsz hosszabb élettartamra.
Sziasztok!
Mi lehet a gond? 2x100Vdc bemenő feszültségű erősítő esetén a max kivehető teljesítményem 280Watt 4 ohm. Most a tápegységem nem tud ennyit (én kreáltam) vagy valami a mérésemmel lehet ? A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Szia! Gondolom tápfeszültséget akartál írni.
Leeshet a táp, kevés a bemenő jel, valami korlátozza az áramot - hogy csak a fontosabbakat említsem. Hogyan mértél?
Szia!
Igen tápfeszültség. Tehát simán rákötöttem a gépet, generáltam rá szinuszt, kimenetre még azt a műtehert amit a tavalyi HE-n próbáltunk. Most vagy a gép hangkártyája nem tud elég jelet biztosítani, vagy a táp mégsem elég... 2x100Vdc-nél illene 600W körül tudnia.
Szóval most az van, hogy igaz csak zenével tudtam pár mp-re kipróbálni, tekintettel az ünnepre. Ma nem szedhetem szét, és nem vehetem elő a szkópot meg ilyesmit. Csak nagy hangerőn kis ideig doboz levéve persze, a tápágra mértem. 0 hangerőnél 206V-van összesen (2x103 pontosan), ahogy adom rá a kakaót, csökken de csak 199-re ment vissza.
Eddig biztató. A bemenő jel határolódását megszkópolhatod
Mármint? Mekkora az ampitudó max kivezérlésnél?
Amikor a kimenet határolását észleled, átteszed a szkópot a bemenetre, hátha már ott is jelen van.
A teljes kivezérléshez szükséges bemenő jel nagyságát a végfok érzékenysége határozza meg, mármint annak tápfeszültségén kívül.
Értem. Még annyit hozzá tennék a történethez, hogy egy LM1036 van elé rakva. (normálisan lehessen állítani a hangerőt). Ez "fékezne" rajta ennyit? Nem hiszem.
Szóval, nézzem meg amikor torzul a jel a bemenetét is. Itt inkább nem is jel torzulásról van szó. Annál inkább összetettebb a jelenség. Mintha nem lineáris inkább logaritmikusan csak inver módban tűnne el az erő. Tehát nézem a szkóp ábrát oké. Szépen felnövekszik, majd megáll a feszültség is valami 30V körül megáll, viszont a szinusz zaj egyra hangosabb (tehát a potit még tovább tekerve) érdekesen de maga az erősítő kezdi a hangot megszólaltatni. Ijjesztő. Kb olyasmira hasonlít mint egy mérges darázsfészek. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Sziasztok!
Mi okozhat olyan hangot, mintha túl lenne vezérelve a bemenete az erősítőnek? Hosszabb üzem után jelentkezik csak, mikor már jó meleg az erősítő. Hidegen nem csinálja. Az erősítő egy Pioneer SA-420 és csak az egyik csatornán hallható.
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi mini erősítőt két példányban egy nyákon, azzal a céllal, hogy majd jó lesz számítógéphez két Videoton AB1010 társaságában. Működik is szuperül, egy darabig... Bizonyos idő után nekiállnak melegedni a komplementer párok a hűtőbordával együtt, és elszalad velük a ló. Az áramfelvétel fokozatosan nő, a tranyók melegednek egyre jobban, majd elkezd "szaggatni" a hang.(ez utóbbi lehet hogy a labortáp áramkorlátja miatt van, bár lehet, jobb is hogy van) A kapcsolás itt található. A trimmer poti helyett egy 10Ohm-os ellenállást raktam be. A Q3 és Q4 pedig BD243C és BD244C. 14V-ról hajtom, mert az elképzelés szerint kb annyi áll majd rendelkezésre élesben. Ha esetleg valaki tud segíteni, akkor nagyon megköszönném (nem szívesen vágom a kukába, mert szenvedtem már eleget vele)
Szia! A jelenséget hőre való megfutásnak nevezik. A tranzisztoron, adott bázis-emitter feszültség mellett minél melegebb, annál nagyobb kollektoráram folyik, ráadásul ez egy öngerjesztő folyamat.
Ellensúlyozására a D1 diódát a hűtőbordához kell fogatni a lehető legjobb hőátadást biztosító módon. A végtranzisztorok hűtőbordáját kissé túl kell méretezni. Kis ügyességgel beiktathatsz a Q3 és a Q4 emitterével soros 0,33-0,47 ohm 1W ellenállásokat, ettől már kellően stabil lesz a működés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |