Fórum témák
» Több friss téma |
808-ból lehet zöld 532-es yagot csinálni, de a 780 nemtom mire jó
honnan lehet ktp+yag kristály venni zöld lézerhez
kbmennyi? imádom a zöld lézert
a dvd iróban milyen lézer van
úgy hallottam h 650nm/90mw ezzel lehet már valamit kezdeni
Hi!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de sima infra lézerrel nem lehet égetni?? Az más kérdés, hogy számunkra (emberek számára) láthatatlan, de attól még fény. Szerintem...
A cd nagyon gyenge, teljessen piros. A dvd már kicsit hajlik a narancssárgába, de az is még inkább piros. Ha valakinek volna szétszedhető Blue-ray vagy HDdvd meghajtója akkor abban már kék színű a lézer.
Tomi: Elvileg lehetne, de mivel egy foton energiája függ a frekvenciájától, ezért az infra lézernek kissebb az energiája mint a sima pirosnak. Ezért tovább tartana az égetés, tehát lassabb lenne az írás
Hello!
Én a nitrogénlézert nem használnám látványnak, mert UV-ban dolgozik, a nyaláb láthatatlan, ha valamit eltalál csak a fluoreszcencia látszik, ráadásul még bőrrákot is okoz a tartós besugárzás. +Még nagyobb esély van a szürke hájogra is. Nem is beszélve a méretről és szigetelni is kell a nagyfeszt. Egyik fizikus ismerősömnek az arcát eltalálta egy nagy energiájú nitrogénlézer nyalábja, ott a bőre azonnal megbarnult, mintha abban a kis foltban leégett volna a napon. Hónapokig nem múlt el neki. Egy szó mint száz -- látványnak nem ajánlom...
Az oldalamon találhatsz lézeres leírást:
www.madchemist.uw.hu
Ezt a videót látnotok kell! Ez nagyon poén!
http://www.optotronics.com/photos/balloons.wmv 99 red balloons...
bár nem teljesen zöld, de lézer.
Van nekem egy cdíróm, ami mechanikahibás, vagyis teljesen jó az elektroniája, ír/olvas. Most olvastam, hogy olvasásnál 0.5mW-os, De írásnál 8-16mW-os ez már nem is rosz. tudom, hogy nagyon közelre fókuszál, de legalább minőségi darab, nem kínai pointer kategória. kísérletezgetni nagyon is jó lenne, és könnyen néha szinte ingyen is beszerezhető. ehhez nincs valakinek valami rajza? hogy lehet meghajtani, milyen feszről, mennyi árammal.
AZ lehet csak hogy 780 nm es az pedig semmire nem jó mert infra csak a dvd olvasó/iróból érdemes kioperálni
olvasó: 650nm/5mw író: 655nm/60-90mw és ez látszik is viszont áramot zabál kell v 200ma neki:/
Szia.
van itthol asztali dvd játékosból való fej is. mit hová kell kötni rajta? van valami rajz hozá?
kérdés visszavonva. sajnos rossz a lézerdióda rajta. :no:
Bocs, hogy ilyen sületlenségeket írtam össze...
Tegnap este szétszedtem egy cd olvasót, mert felizgattatok. Én meg azt írtam, hogy az piros. Hát nem! Olyan infra mint az állat. Direkt megnéztem egy fénymérővel. Ja és ezt senki ne csinálja utánnam, hogy szétszedi a cd-jét, és utánna bedugja egy tápba! Én képzett személyzet vagyok, nyárimunkánál láttam kb 5-6000 ilyet szétszedve.
de a cdírók szerintem piros, mert épp egy perce néztem meg. olyan piros, hogy csak na. ez egy mechanikahibás lg cdíró volt. szuperül világít.
most lehet még ma este kimérem milyen feszről megy, mit hova hell kötni rajta. olvasásnál kicsit gyenge a fénye, írásnál gondolom jóval erősebb, ahogy olvastam. olvasás: 5mW írás: 70-90mW Azzal már lehet mit kezdeni. vajon hűteni kell majd?
létezhet az, hogy egy lézerdiódának nem használják a monitordiódáját?
3 lába van, ezek közül 2 üssze van forrasztva gyárilag. cd olvasás közben a diódán 1.745 V-van, írás közben nem tudom kípróbálni, gondolom több fesz van olyankor rajta, vajon mennyi? nem szeretném tönkretenni, egy kicsit játszani akarok vele.
A diódáknak, ledeknek, lézerdiódáknak nem a feszültsége a mérvadó, hanem az árama. Azt mérd
Nem feltétlenül szükséges, h a "fénymérője" be legyen kötve. Megy az anélkül is (mint az autó km óra nélkül )
közben rájöttem, hogy mégiscsak méri a fényerőt, csak nem ott, hanem a lézerdiódával szemben a tükör mögött van egy másik dióda.
közben kivettem a helyéről. egy elemmel (1.5V) nem világít hű de nagyon. mivel hajtsam meg szerinted? 5V-ról kellene, nézek valami rajzot hozzá.
kis keresgélés után találtam egy volt dvdolvasó mechanikát, ebben is volt egy jó lézerdióda. nah 2-ből csak összetudok rakni egyet ami működik.
Áramgenerátorral hajtsd meg!!! pl javaslom az LM317-t. csak egy ellenállás kell hozzá. nézz hozzá datasheet-et neten.
Nem akarok hülyeséget írni, de szerintem nem lenne jó "vakon" rákapcsolni 5 V-ot egy ilyen diódára. Ne a feszültséget, hanem az áramerősséget növeld a diódán! (Mondjuk ezt már más is mondta.) Keress egy ellenállást, ami sorba van kötve a diódával, és azt cseréld ki kisebbre, de előtte mérd meg a régit, és számolj az Ohm-törvénnyel. Általában a lézerdiódák 1.5-2V-ról mennek. A nagyobb feszültség nagyon gyorsan tönkreteheti a diódát. Az ilyen diódákat akár a mikroszekundum alatti tranziensek is tönkretehetik. Persze a túl nagy áramerősséget sem szeretik. Egy másik dolog, amire nagyon kell vigyázni az az, hogy műszálas pulcsiban ne nagyon fogdosd a diódát, mert az ő esetében tényleg nem csak legenda az, hogy tönkremegy, ha feltöltött kézzel tapizzák. Azt hallottam egyik tanáromtól, hogy a ténylegesen legyártott lézerdiódáknak csak a 20%-a kerül ki azonnal a gyárból, a többi még a gyárban tönkremegy a sztatikus kisülések miatt, és javítani kell. Ezt nehezen tudom elképzelni, de akár igaz is lehet.
(A 1.5-2V alól vannak azért extrém kivételek is. Pl a Roithner által forgalmazott 15 kW-os diódatömbök 110V DC-ről mennek ha jól tom és ráadásul jó sok amperrel teszik ezt.)
ilyet már raktam össze, ha ma megyek ki a műhelybe, akkor megkeresem, és kipróbálom vele.
Helo, Nem tud nekem valaki kapcs rajzot 1-2W os
Ir pump diodákhoz?CW üzemű. Vagy hozzá értő embert a működésével kapcsolatban. amne@freemail.hu
specifikációban nézd meg a max áramát, és csinálj hozzá áramgenerátort (a szemedre vigyázz), ha tudod tartani a hőmérsékletet (pl peltier elemmel + jókora hűtéssel), akkor nem lesz gond. kapcsi tápot ne nagyon használj, mert a tüskék megölik a diódát!!!
Kössz a tippet.Nem tod hol lehet olyan kristály szettet kapni ami 808-ból kéket alakít,és mennyiért?
sajna nemtom
keress rá gugliban az YVO kristályra, hátha kidob egy két gyártót.
És olyat ami zöldet 20% os hatásfokkal? Úgy hallottam létezik ilyen. Vagy nem?
Nem tom megépítetted e már a nitrogén lézert , de én is építettem egyszer és nem olvastam el eléggé a leírást.
Hogy a nitrogén lézer nyalábja nem látszik csak UV közegben. Az meg viszont nem nagyon jó fénytechnikának. Mert ha levegőben még füst segítségével sem látsz semmit. Viszont lehetne olyan füstolajat kikeverni szerintem amiben lehet hogy megjelenne egyszer csak.
Sziasztok
a minap rendeltem zöld lézer pointert erröl a laprol http://www.uv-toll.hu/index.php?todo=listcat&cat=6 szerdára várom.
Megkapaszkodtam a székben mikor megláttam az árát. Egyébként jó az oldal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |