Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICD2 - Kérdések - válaszok

Témaindító: mspike, idő: Júl 19, 2005
Lapozás: OK   13 / 33
(#) drsw válasza Norberto hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Már lemondtam róla, hogy én is kapok a KITből, ezért jeleztem hogy benne lennék egy újabb építési összefogásban. Délelött küldtem a levelet, és délután megérkezett a csomag . Azóta összeraktam és most már üzemel is . (Ha a céláramkörnek saját tápja van, programozás alatt csak Jumperrel lehet leválasztani vagy van más megoldás is?)
(#) szilva hozzászólása Jan 21, 2008 /

Nos, a múlt héten sikerült összeraknom azt az ICD2 kitet, amelyiket egyik topictársunk adott át nekem. Az élesztés hétvégén azért nem ment olyan simán, nem tudom, másnak milyen tapasztalatai voltak ezzel kapcsolatban.

Nálam az volt a jelenség, hogy az MPLAB azt állította, a Vpp jó, de az ICSP-Vpp magas. Mivel mindkét feszültség gyakorlatilag ugyanaz, csak az ICSP-Vpp kapcsolva van, nem értettem a dolgot, elkezdtem méricskélni.

Kiderült, hogy az USB-ről kapott tápfeszültség 4V körül van nyugalomban, és amikor bekapcsolja az áramkör az ICSP-Vpp-t, akkor 3V alá esik. Nyílván a PIC-ek a feszültségeket Vdd referenciával mérik meg, így teljesen hamis értékeket számolnak a rossz tápfesz miatt.

Ezután elkezdtem gép nélkül, külső tápegységgel méregetni az áramkört. Azt tapasztaltam, hogy az MC34063 eszik "rengeteg" áramot, amikor az ICSP-Vpp-t bekapcsoltam, akkor 200mA fölé ment az áramfelvétel az 5V-ról. Az USB nyílván ettől csuklott teljesen össze.

Az egész tegnapi napom arra ment rá, hogy az áramfelvételt minimalizáljam: kicseréltem a Vpp és Vdd ágakat jelző LED-eket kis fogyasztásúra, a soros ellenállásokat megnöveltem kb. a duplájára; az eredetileg a Vpp és Vdd közé tett power LED-et átkötöttem Vdd és GND közé; kicseréltem a 34063 időzítő kondenzátorát 330pF-re; megnöveltem a Vpp-t kapcsoló tranzisztor bázisellenállását.

Odáig sikerült így eljutni, hogy az áramfelvétel nyugalomban 50mA körüli, a Vpp bekapcsolásakor 80mA körülre megy fel. Így éppen 100mA alatt marad, de ez is elég sok, ha a fejlesztendő áramkört az ICD2-ből akarom táplálni, ahhoz kellene külső tápegység. Egy csupasz PIC-et az ICSP-re rátéve bekapcsolt Vdd-nél 4.2V-ot mértem az átalakítások után a külső PIC-en.

Volt még egy másik problémám is: ha az MPLAB-ban kikapcsoltattam a Vdd-t, azaz hogy a külső áramkörhöz ne az ICD2 szolgáltassa a tápfeszültséget, akkor a Vdd-t jelző LED halványabban, de égett, és valamivel 3V alatti feszültséget jelzett a Vdd-n az MPLAB (tényleg annyi volt ott). Ezt az okozta, hogy az egyik (talán a 74125-ös) IC-n keresztül "odafolyt" az áram a Vdd-re, az az IC ugyanis a kapcsolt Vdd-ről kapja a tápfeszültségét, a bemenetei közül pedig volt olyan, amin magas szint volt. Az IC tápfesze és a Vdd kimenet közé beépítettem egy 1N4148 diódát és ez a dolog megjavult.

Másnál ezek, vagy hasonló jelenségek nem voltak tapasztalhatók élesztés során?
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Valami nem okés az USB-ddel, mert nekem 400mA terhelés esetén 4,8V mérhető rajta. Lehet, hogy az alaplapod szabvány szerint kezeli az USB áramigény kiosztását, és nem tudom, hogy az ICD2 Firmware megfelelően kér e nagyobb áramigényt a hubtól(500mA). Ha igen, akkor pedig nem jól szolgálja ki az alaplapod! Próbáltad másik USB csatiban is? Esetleg másik PC-n?
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Szerintem ez egy teljesen átlagos USB. Az otthoni gépemben valami nForce-es AMD-s alaplap van (meg nem mondom, most épp milyen), de behoztam és a céges Dell asztali PC-n is hasonlókat mérek. Az IC-k tápfesze az áramkörben 4.31V.

A műszernek hiszek, századra ugyanazt mutatja, mint az otthoni Mastech-em, csak ez kisebb, azért ezt hoztam magammal.

Mintha korábban azt írta volna potyo, hogy próbálták már az 500mA áramigényt beműteni a firmware-be, de azért nem lehet, mert az MPLAB amikor letölti bele a progit, akkor ezt fejbevágja és visszaáll a 100mA-es igényre. (Azt meg végképp nem tudom, hogy az alaplapok hardveresen kapcsolnak-e bármit át, ha 500mA-es igénnyel jelentkeztik az eszköz.)

Mellesleg az USB-s táp nyamvadtsága nem egyedi, épp tegnap láttam egy oldalt, ahol a szerző az USB tápból kapcsolós tápegységgel előállított 7.5V-ot, és abból készült a programozónak a teljesen stabil 5V. Nem véletlenül, és lehet, hogy megfontolandó a megoldás...

Igen, ez az alaplapi dolog elég gáz. Nem lehet bízni bennük. Esetleg meg lehetne oldani hogy az USB porton lecserélni a tápot a PC belső 5V-jára, de ez már nagy műtét. A konvertálás azért gáz, mert még a végén tönkre teszi az alaplapot!

Igen, az egyetlen igazán korrekt megoldás a külső tápegység, ahogy - ha jól tudom - az eredeti ICD2 is működik. Tervezem, hogy csinálok egy USB köztes tagot, amibe egy dugasztápot is be lehetne kötni, és az USB-s eszköznek (legyen az az ICD2 vagy akár egy PICkit2) onnan adnék stabil és jól terhelhető 5V-ot.

A PC belső tápja is stabil és terhelhető, én onnan vezetném ki, ha nem lenne jó az USB-n nyert fesz. De nekem jó és terhelhető. Ez az USB fesz is olyan lesz lassan, mint a JDM mizéria! Kész agyrém!

Mivel szeretném hordozhatóvá tenni a cuccot, azaz ha úgy adódik, elvinni és máshol használni, ez a PC-ből kivezetett tápfeszültség sem igazán szerencsés.

No igen. Azért mindent nem lehet megoldani! Én nem szoktam cipelgetni mindenfelé, és szerintem a legtöbbünk sem...
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Idézet:
„Volt még egy másik problémám is: ha az MPLAB-ban kikapcsoltattam a Vdd-t, azaz hogy a külső áramkörhöz ne az ICD2 szolgáltassa a tápfeszültséget, akkor a Vdd-t jelző LED halványabban, de égett, és valamivel 3V alatti feszültséget jelzett a Vdd-n az MPLAB (tényleg annyi volt ott). Ezt az okozta, hogy az egyik (talán a 74125-ös) IC-n keresztül "odafolyt" az áram a Vdd-re, az az IC ugyanis a kapcsolt Vdd-ről kapja a tápfeszültségét, a bemenetei közül pedig volt olyan, amin magas szint volt. Az IC tápfesze és a Vdd kimenet közé beépítettem egy 1N4148 diódát és ez a dolog megjavult. Másnál ezek, vagy hasonló jelenségek nem voltak tapasztalhatók élesztés során?”

Ezt az utolsó jelenséget le is írtam az oldalamon: Link

Az USB-n terheletlenül mekkora a feszültség?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Idézet:
„nekem 400mA terhelés esetén 4,8V mérhető rajta.”

Birja az a lap még tovább is. Nekem úgy 4A-nál kezdett beszólni, hogy mostmár elég legyen a szórakozásból. Persze a feszültség esett valamennyit, de az ICD2 még működött...

Igen, a 18F4550 programját sikerült módosítani, hogy 500mA-t kérjen, de az MPLAB Connect-kor visszaírta bele az eredeti firmware-t, és továbbra is csak 100mA maradt a kért áram.

Maga az eredeti ICD2 is az USB-ről működik, hiszen az USB elvileg egy stabil feszültségforrás. Az eredetinél az van, hogy a céláramkör számára szolgáltatott 5V-ot kapcsolja külső áramforrásból. Tehát ugyanaz, mintha te adnál a céláramkörödnek külső feszültségforrást, és kikapcsolnád az MPLAB-ban az ICD2-ről történő táplálást.

Egyébként annakidején eszembe jutott az, hogy teszek a panelra két MC34063-at, egyikkel előállítom a Vpp-t, majd ebből stabilizálok 5V-ot, hogy az áramkör ne legyen érzékeny az USB tápfeszültségére. Viszont azután elvetettem az ötletet gondolván, hogy mindenki azt fogja mondani, hogy fölösleges.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Az alaplap meg görbült már mint Einstein tere!
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Hát igen, látható, hogy nem az ICD2 hibás, hanem nem igazán tolerálja a 4V alatti tápfeszt. Ez érthető is, nem tudom, hogy csak én futok-e ilyen gépekbe bele, de tény, hogy stabilnak semmiképp nem tekinthető 5V-ot adnak.

Ez a munkahelyi egy Dell PC, tök üresen 5.15V-ot mérek rajta, az ICD2-t rádugva 4.31V-ot kapnak az IC-k. Pedig ugye a tegnapi nap eredményeképp az ICD2 áramfelvétel 60mA körülre lett letornászva. Nekem van egy olyan érzésem, mintha az USB tápágakban lenne egy Si dióda, mert az a 0.6-0.7V esés nagyon hamar ott van, és ezt nem egy portnál tapasztaltam már.

A gépek hátulján levő usb portokban próbálkozol? Illetve hová van állítva az alaplapon a jumper: az usb a táp készenléti 5V-ját kapja, vagy a főtáp 5V-ját? Az előbbi nem szokott túl stabil lenni. Bár ez a 60mA hatására ekkora esés tényleg valami diódára utal.
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Igen, ezek mind alaplapi USB csatik. Most nincs kéznél USB kártya, hogy megmérjem, az hogy viselkedik.

Közben hazaértem, az itthoni gépemen lévő USB portok 4.98V-ot mutat teljesen terheletlenül. Viszont most mérem, hogy különbség van az alaplapról kábellel az előlapra kivezetett, és az alaplapi port viselkedése között. A hátulr, közvetlenül az alaplapra csatlakozva az ICD2 tápfeszültsége 4.89V, az előlapiról 4.26V. Rendkívül érdekes...

Arra nem emlékszem, ezen az alaplapon van-e egyáltalán jumper, amivel ki lehet választani, hogy honnan kapjon a port tápot, korábbi gépemen tudom, hogy volt ilyen. De ha jól emlékszem, minden port aktív marad standby-ban is, amikor a gép a főtápot kikapcsolja.

Közben próbáltam behatárolni a baj forrását, hát azt hittem, leesek a székről. Két különböző kábel volt a két portba dugva, mintkettő az asztalomra felhozva. A hátulról jövő kábelt kibányásztam, bedugtam előre -> 0.1V feszültségesés. Grrrr.... Ezentúl ohmmérővel megyek USB kábelt venni?

Idézet:
„Ezentúl Ωmérővel megyek USB kábelt venni?”

Az sem elég a sikerhez. Amilyen jól ki van találva az USB mint csatlakozófelület, olyan ócskák a cuccok, amiket gyártanak hozzá. Nemrég vettem egy 2.0-s hubot, és árnyékolatlan a kábele...
(#) feki00 hozzászólása Jan 27, 2008 /

Üdv

Most próbálok beletanulni a potyo féle ICD2vel történő debugolásba azonban a hivatalos MPLAB IDC2 User guide szerinti kapcsolás összerakása után se sikerült. "ICD0083: Debug: Unable to enter debug mode." hibaüzenetet kapom. Valaki tudna egy tippet adni hogy mit szúrtam el?

Kívülről 5V stabil a picen, programozni tudok, de a program csak az mclr-pin icd2ről való leválasztása után hajlandó futni, erre pedig debugnál szükség van :S

Előre is köszi a válaszokat..
(#) szilva válasza feki00 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

A pontos mechanizmusát még nem néztem a dolgoknak, de azt tapasztaltam, hogy a következő sorrend kell a sikeres debugoláshoz:

- a projekt MPLAB-ba betöltése, szerkesztése
- az ICD2 kiválasztása, mint debugger
- a projekt újraépítése
- az elkészült kód letöltése a céláramkörbe a debugger/program menüponttal
- ezután lehet nyomni a debug toolbar-on egy processor reset-et, és indítani a debugolást

A programozás közben általában figyelmeztető ablakok szoktak megjelenni, méghozzá pont arról, hogy mit kellene átkapcsolni a config-ban ahhoz, hogy a debug működhessen, de ezeket a változtatásokat meg is csinálja ilyenkor, ha OK-t nyomsz.
(#) potyo válasza feki00 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Idézet:
„de a program csak az mclr-pin icd2ről való leválasztása után hajlandó futni”

Van ott egy menüelem és egy gomb, hogy Release from Reset, azt használd lehúzás helyett programmer módban.
(#) MPi-c válasza feki00 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Gondolom az tiszta, hogy debugolni a Debugger -> Select Tool - >MPLAB ICD2, programozni a Programmer -> Select Programmer - > MPLAB ICD2 kiválasztása után lehet.
Ha kiválasztottad a debugger eszközt debug előtt fordítsd újra a programodat, majd Debugger -> Program választásával töltsd a PIC-be.
Ha befejezted, válaszd ki a Programmer-nél az ICD2-őt, fordítsd újra a programodat és újra töltsd a PIC-be. A Settings-nél legyen beállítva, hogy az áramkör honnan kapja a táplálást (Power fül).
(#) feki00 hozzászólása Jan 27, 2008 /

Közbe meg oldódott a probléma, saját tudatlanságomból eredt a "hiba", rossz(1-2) állásba volt a jumper.

:violent: :banplz:

Átállítás után viszont csak a felhúzóellenálás eltávolítása után meg a reset from release után működött. Utána rájöttem hogy a külső 5V se kell.

Bocs hogy ilyenekkel fárasztottalak titeket
Köszönöm szépen a segítséget szilva, potyo, MPi-c
(#) Erick hozzászólása Jan 27, 2008 /

Helló!!!
Valaki ki tudna engem segíteni az mspike által készített ICD2 alkatrészlistájával???
Mert a cikkben nincsen benne sajnos!!!

Segítségeteket előre is köszönöm!!!!
(#) kocsgab002 válasza Erick hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Szia

nem erre gondolsz? Bővebben: Link

üdv
kocsgab002
(#) Erick válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Nem!!
Sajnos ez nem az !!
Én arra gondolok ami a kapcsolások között van:
ICD2 fejlesztői környezet

Ehhez kéne nekem az alkatrész lista mert a kapcsolás ami van benne olyan kicsi hogy nem látni az értékeket!!!
(#) feki00 válasza Erick hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

A mellékelt diptrace fájlt próbáltad?
(#) rozsaf hozzászólása Jan 28, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. 18F87J10-es MCU-val szerelt próbapanelt szeretnék csatlakoztatni a megépített ICD2-höz, csak ICSP csatlakozón keresztül tudom megtenni, mert csak ezzel a csatlakozóval van ellátva.
Programmer állásban a következőt tapasztalom:
Auto-connect not enabled - Not connecting (Try enabling auto-connect on the ICD2 settings pages.)
Connecting to MPLAB ICD 2
...Connected
Setting Vdd source to target
ICDWarn0020: Invalid target device id (expected=0xBB, read=0x0)
...Reading ICD Product ID
Running ICD Self Test
... Failed Self Test. See ICD2 Settings (status tab) for details.
MPLAB ICD 2 Ready
Downloading Operating System
Connecting to MPLAB ICD 2
...Connected
Setting Vdd source to target
ICDWarn0020: Invalid target device id (expected=0xBB, read=0x0)
...Reading ICD Product ID
Running ICD Self Test
... Failed Self Test. See ICD2 Settings (status tab) for details.
...Download Operating System Succeeded
MPLAB ICD 2 Ready

Továbbá Programmer -->Settings:
Target Vdd: Pass
Module Vpp: Low
MCLR Gnd: Pass
MCLR Vdd: Low
MCLR Vpp: Low

Továbbá Power fül:
Target Vdd: 2.11 V
Target Vpp: 1.28 V
MPLAB ICD 2 Vpp: 10,7 V

Power target circuit from MPLAB ICD2 ----> nem lehet bejelölni

Valamit rosszul csinálok???
(#) pipi válasza rozsaf hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

próbáld külső táppal
(#) Erick válasza feki00 hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Jah de az csak beültetési rajz meg nyák!!!
Értékek azon nincsenek sajna!!!
Következő: »»   13 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem