Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
A laptop Toshiba L20-182, tehát nem túl régi, de nem is a legújabb (2-3 éves)...
Még egy dolog. Energiatakarékos égőkben (Tunsgram, Realm stb. 15-20W) levő elektronika mekkora fesz-re transzformálja fel kb. a hálózati feszt? Lehet vele "játszani" (nagy szikrákat kelteni) kellő távolságból áram alá helyezve néhány mp-ig?
Sziasztok!
Egy jótanács. Egy jó órája, megnéztem egy AT tápot, hogy mért nem dolgozik, hát dolgozott már sokat, jó poros volt, de régen nem volt használva. Szétkaptam, megtörülgettem, vizes rongyal, de nem lett vizes, hogy az bajt csinálna, szétszedtem a ventilátorát is, az is jól kitürülgettem. Megtaláltam, hogy kiégett benne a biztosíték. Hát mindegy teszek bele másikat, épp volt megfelelőm. A lényeg, beletettem a biztosítékot (4A), bekapcsoltam a kapcsolóját, és beledugtam a hosszabítómba (utólag nem szerettem volna bántani a 220as kapcsolt, mert van fém része is), terhelés nélkül. Még szerencse, hogy nem néztem oda, hanem félrefordultam. Az üvegbiztosíték ahogy volt felrobban, minden irányba repült az üveg. Mindegy kihúztam és kimértem, a biztosíték továbbmenő vége, és a nulla között 6Ohm volt. 220/6=36,66A (azért 220, mert nálunk általában ennyi sincs). Szóval bő 36A indult meg; még jó, hogy csak az üvegbizosíték égett ki, mert van a hosszabítóban is egy 16Aes, és a főbiztosíték se nagyobb 25Anél, szóval mindnek elméletileg ki kellett volna égni. Ha valamit próbálsz, ha nem csukod le, dobj rá egy rongyot (lehasznált majica), és nem repülhet semmi rád! Üdv. Tóbi
Köszi! Akkor nem játszok vele.
Sziasztok!
Egy áramkör építésénél (vagy javításánál) üzembe helyezés előtt nem árt, ha átnézitek a vezetősávokat, kontaktokat, mert ha nem működik elkezdtek csserélni alkatrészeket stb és a végén rájöttök h hopp egy óncsepp zárlatot csinált, vagy hopp ez itt nem ér össze...
Én is minden első bekapcsolásnál, mégha egyszerű vagy kisáramkörröl is van szó (a pici kondik is beletudnak menni a szembe) felszoktam venni egy flexelős szemüveget biztos ami biztos. Ha nagyobb a veszély egy átlátszó műanyag dobozt is rakok rá
Pár kérdés a témához:
* Forrasztóón és a benne lévő gyanta füstjét elkerülhetetlenül belélegezzük munka közben. Ez mennyire veszélyes, illetve milyen mértékben jelenthet veszélyt? * NYÁK-ok vágása és fúrása közben keletkező por mekkora veszélyt jelent? Pl. a fúrás úgy történik, hogy kifúr az ember egy lyukat, majd ráfúj a NYÁK-ra hogy a következő fúrási pont láthatóvá válljon és eltünjön a felületről az előző fúrás pora (pl. ICk-nél ahol közel vannak egymáshoz a furatok). Ez valószínűleg nagyon sok porrészecskét juttat a levegőbe aminek egy részét simán belélegezhetjük. Válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!
helosztok szeretnék venni egy disco erősitöt
na de ott 100v os rendszer van és nekem nincsen illesztőtranszformátorom az okés hogy az erősítö 100v-ot ad le változik vagy ez a maximum? vagy mindig 100v és az áram erőséget szabályoza az erősítő? mert én ilyenről nem tudtam nem tudom hogy egy síma hangszotot rá tudok kötni egy 100v os rendszerű erősítőre(végfokra) a hangszoro egyébként 100w max 4ohm-os lehet hogy azonal kinyírom az erősítöt? mert azonal fell szökik az áram erőség azt tudom mi célt szolgál 100v-os rendszer hogy az áram kicsi legyen és így nemkel kifli vastagságú kábel remélem tudtok nekem választ adni
Ha nem értesz hozzá ne nagyon kisélletezz vele mert élet veszélyes!!! Én értek az elektronikához, nagyfeszhez is. De nem tom hogy láttál e már Hálózati fázis javító kondenzátorokat? Na azzal próbálkozz!!! Van egy két ajtós szekrény és abba vannak benne kondik meg a mágneskapcsolók ami a kondenzátor hálózatra kapcsolását végzi és egy elektonika ami vezérli és figyeli a hálózat cos fi-ét (ez a teljesítménytényező) és ha tul nagy a meddő teljesítmény rákapcsol egy kondit a hálózatra és feljavítja ezt az értéket normlis esetben. Na most itt az volt hogy ez egy áruháznak volt az erősáramú betáplálási oldala középfeszültségű (22Kv) ez ment a transzformátor helyiségbe és egy száraztanszformátor tartszformálja 230/400V ra. na most a középfeszültségű részen dolgoztam ott kellett kiépíteni a tüzjelző rendszert ami egy sorosan felfűzött érzékelőkből állt. De ez csak lett volna kiépítve az történt hogy valami el keztett fütyülni előzőr halkan. Két másik emberkével voltunk ott mindannyiónknak leesett hogy mi van most. Azonnal kifutottunk és egy 4-5 perc és elszált két kondenzátor de akkora zajjal hogy szó szerint egy hétig alig, kéthétig meg csak részlegesen hallottam. egy szem kondnzátor kb 60Cm széles és 1,5m magas ebből van hat a szekrényben amiköl kettttő kiszált. Azt mondanom sem kell hogy a városban sem volt emmiatt áram. meg lehetett volna előzni pl. szakaszoló akkor csak egy rész esik ki ebben az esetben az áruház teljen leállt volna de akkor a város kap áramot. Csak egy baj van hogy a szakaszoló a fázis javító kondenzátorok mellet voltak. AKI TEHETI NE ILYEN HELYEN DOLGOZZON! MERT SOSEM LEHET BIZTOS HOGY MIKOR KAP EL A MÉNYKŰ!!! eZT Azért írom le mert villanyszerelő is vagyok de az elektronika hobbi szinten már a kezdtek kezdetén is jobban érdekelt.
Két, azonos szövegű hozzászólásod közül az egyiket töröltem.
Attól, hogy egymás után 3-4 órával kétszer is felteszed ugyan azt a kérdést, még nem fogsz hamarabb választ kapni. Különösen nem az éjszaka kellős közepén!
ok köszi a választ akor nem kisérletezek
Hi all ! Ne próbáljátok meg összetörni a számológépnek vagy vérnyomásmérőnek az LCD kijelzőjét mert 1000 darab kis szilánk áll bele a kezedbe ami nem könnyen jön ki. Ép tegnap jártam így :zavart1:
pf, aki a tűzzel játszik könnyen megégetheti magát... kb... grat az lcd töréshez... jha meg ne szopogassatok borotvapengét.. mer könnyen fülig érhet a mosolyotok...
Sajnos, az ego gyanta elegge erosen rakkelto, el kell kerulni, amennyire lehetseges. Az onrol nem tudom, de az szerintem onmagaban nem parolog jelentosen.
A por sem sokkal jobb, de ami remenyt ad, hogy ezek a reszecskek meretuknel fogva elegge nagyok, szoval kis szerencsevel mar a legutak tetejen osszegyulnek (ha egyaltalan belelegzed).
Ne hagyjatok télire TN150-est a garázsban a munkapadon, mert úgy jártok mint én!
Hiába volt a doboz még egy plusz zacskóban benne, kifolyt valahogy, és a munkapad egy részét megette ( fekete, mintha megégett volna). Valamint ami szerszám volt mellette (pár fűrészlap), ki is lökhettem. Egész télen nem vettem észre, mert kikerült a garázsba egy régi szörme és pont mellé lett rakva - ja erre is kicspódott a vasklorid. Na és egy kérdés... Mivel pucolhatom le a munkapadról? Vizes rongy megteszi, vagy valami más kell ehhez?
Igen, a vizes rongy lehozza, vagy acéldörzsi és ultra...
Improvizálj! Ebben a szakmában sokszor kell... :o)
Ha a forrasztó páka leesik az asztalról, ne próbáld meg elkapni. nekem se ment :no:
Ha muszály árm alatt dolgozni kombinát fogóval, amivel érinteni is akarod a 220-at akkor ha megfogod a nyelét ,és ha túl hideg valószínű nincs rajta szigetelés .
Higyjétek el megrázó élmény
Ne dugjátok a karácsonyfaizzó két lábát a konektorba abban a reményben, hogy az majd szépen világítani fog. Én megtettem kb. 6 évesen, szerencsére csak a biztosítékot vágta le.
Egyetértek azzal, hogy fáradtan sem érdemes dolgozni. Én a bedugva felejtett páka hegyét fogtam meg egyszer bambaságból... A legelső hozzászólásban írták, hogy ne mérjük a konnektor feszültségét multiméterrel, higgyük el a 230V-ot... Miért ne? Én mértem. És tényleg 230 Egyébként megismételtem most a mérést, és 232-235V között mászkál... Hogy mik vannak...
Szerintem a mulihoz vagy az lett írva hogy feszt ne árammérésre dugott állapotban mérj.
Mert akkor söntölve van. A legelső hozzászólás az enyém és ott áramerősség mérés van írva
Hát azért előfordul, hogy a fázisfeszültség leesik 150V-ra.
Kb. 8 éves lehettem, amikor meg akartam javítani a kiégett karácsonyfa izzósort.
12V-os égők vannak benne, akkor nem rázhat.... A sírfeliratom is lehetett volna...
Murphy írta:" Bármely készülék szét, és aztán összeszerelése után tartalék alkatrészekre bukkanunk!"
És ami némileg a témához illik: Csak áramtalanított alaplapba cserélj RAM-ot, Video-kártyát, CPU-t!!! Volt ismerősöm, aki bekapcsolt gépben (futott a Windows közben) akart RAM-ot cserélni. A garanciát próbálta utána érvényesíteni, de nem tudta hihetően elmagyarázni a foglalaton látható égésnyomokat...
Üdv!
-A PIC nem szereti a fordított tápfeszt, ez egyébként általában mindenre igaz. -A nagy kondikat mindig süsd ki, de ne magadon, és ne csavarhúzóval! Megtörtént estet: amikor levilágítót építettem kihívtak a szobából, visszamentem, azt hittem, hogy kisütöttem a cuccost, és megfogtam az áramkör két végét, ami a csőre ment. Elég mellbevágó élmény volt. -Ha a PIC egyik lábát kimenetként konfigolod, azt ne használd bemenetként. Kezdő PIC-es koromban (16F84A) SW-es UARTot akartam rá írni és valahogy félrekonfigoltam a bemenetet és kimenet lett belőle. Összekötöttem a géppel, gép küldte neki az adatokat. Csodálkoztam, h nem jönnek. Közbe elhívtak szerelni valahova egy fél órára, mire visszaértem a PIC sehol sem volt. Szegényke apró darabokra robbant. Elképzelem ha a szobában lettem volna Az apró lábai repeszként röpülhettek szét. A falon azóta is megvan a nyoma
Ne vegyél olcsó utángyártott teljesítménytranyókat, hidd el nem éri meg. Én vettem, a TO3- as tranyó (olyan mint a 2n3055) alja annyira meg volt csavarva, hogy hintáztatni lehetett a hűtőbordán.
A beltéri egységet ne takard le plüssállattal. Anyám megtette. Először csak baromira lelassúlt, aztán minden csatornára azt írta, hogy zavart, majd végleg kikapcsolt. Azóta már új beltérink van.
Mielőtt levennéd, és miután levetted a képcső hátuljáról a nagyfesz csatlakozót, ne felejtsd el kisütni a nagyfeszt ! Én elfelejtettem.
Sziasztok!
Ebből amit felsoroltatok az egész témában csak kettő olyan dolog van amit betartok.
Hi!
Majd lesz több is... Tudod, okos ember más kárán... PIC programozásnál nem árt arra figyelni, hogy a programozó feszültség és a tápfeszültség nem ugyanaz...
Az egyik az a bölcs mondás lehet, hogy "ne nyúkájjál fiam a 230-400Voltos csupasz felületekhez, me ottmaradsz"
...és a csiga csak azért is belenézett a konnektorba
Erre már vigyázok.Már egyszer megcsapott nagyon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |