Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 143
(#) sct51hegyko hozzászólása Jan 24, 2008 /

Esetleg akinek ilyen diódája van írhatna vagy belinkelhetne egy jobb áramgenerátort ami neki bevált!!
Köszi Üdv Jockes
(#) Karcsy válasza sct51hegyko hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Hali

A feszed szerint kb olyan 30 mA-nél járhatsz, mert nálam kb annyinál ekkora a fesz. Szeintem építsd meg a szupepe féle áramgenerátort Mindent megtalálsz róla ha visszaolvasol. Én ezt toom javasolni. Nálam bevált
(#) Collector válasza sct51hegyko hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Most író, vagy olvasó??
Amit találtál benne dióda, az infra. Ne kísérletezz vele.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Ma kísérleteztem kicsit, közben le is fotóztam a dolgokat.
A 2 dióda helye a fejben :
Bővebben: Link
Balra 650nm jobbra 780. Azon is volt persze fólia, de azt leszedtem.
A diódát úgy próbáltam ki, hogy benne volt a fejben, de a legkülső lencsét leszedtem (amivel külön szoktuk fókuszálgatni), anélkül így néz ki szemből:
És ilyen a fénye:
Van viszont benne egy ilyen optikai rács:
Egész pontosan itt:
Amit, ha kiszed az ember, ilyen lesz a pont:
Azaz nagyon szép kis pont, csak az a baj, hogy ez igazából fókuszált pont, tehát kb 2,5 méternél van a legkisebb pont, aztán egyre nagyobb lesz, távolodva.
Ettől a párásodástól (meg szennyeződéstől) lesz nagy udvara a fénynek, ezt mindenképp le kell tisztítani róla!
Végül a bizonyos külső lencse, amivel önmagában a diódát lehet viszonylag jól kollimálni:
(#) mcganyer válasza Collector hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Szép képek Annyi kérdésem lenne hogy ugye a diódábol szórt fény jön ki bizonyos nyilásszöggel (nem azonos a szélesség hosszúság) milyen optikával lehetne a "téglalapból" négyzetet csinálni, mert ha csak ugy simán kollimálom ak kor a kapott sugár is ilyen téglalap alakú lessz. Köszi a segítséget.
(#) Collector válasza mcganyer hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

A diódából nem is téglalap, hanem valami furcsa rombusz-szerű nyaláb jön ki. A legutolsó képen mutatott lencsével lehet jó hatásfokkal kollimálni.
(#) Karcsy hozzászólása Jan 26, 2008 /

Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogyha megcsináltam a szupepe féle kapcsit és belőttem a teljesítményt, valamint megfelelő hűtéssel láttam el, mindíg le kell venem 0- ra a teljesítményt bekapcsolás előtt? Ezt azért kérdezem mert ez az utolsó lézerem és nem szeretném tönkretenni, régebben írtátok h ne rakjuk közvetlen az áramra a diódát amikor bevan kapcsolva a generátor, vagy vmi hasonló . Szóvah ha belőttem 300mW-ra és utánna ezt közvetlen rákapcsolom, akkor meghal???

Amúgy ittvannak a képek (bocs a szellemképért, makróba csináltam és remegett a kezem )
(#) Tomi20 válasza Karcsy hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Egy multiméterrel beállítod a kimeneti áramot, dióda nélkül (200mA-re). Kikapcsolod. Rákötöd a lézert, és visszakapcsolod. (ekkor már nem kell multiméter)
(#) sct51hegyko hozzászólása Jan 26, 2008 /

Hello!!

előszöris persze DVD ÍRÓM van és szép pirosan világít csak gyengén!
másodszor mitszóltok a szupepe féle áramgenerátorba IRL540 helyett egy IRF530hoz? vagy alaplapról L3102S vagy vanmég tápegységből LT 737 nemtudom lehet ,hogy nemjók ,de a boltosnő megnézte a gépébe a IRL540-t és aztmondta ,hogy németországba is 0db van :yes:
köszasegítségettelőreisss!!!

Üdv Jockes
(#) Tomi20 válasza sct51hegyko hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Akkor az alaplapból kiszedett FET lesz jó. Mekkora áramot kap a lézer? Hányszoros íróból való?
(#) Collector válasza Karcsy hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

300mW? Az semmi, fél fényerővel világít. Vagy netán kevered az áramot a teljesítménnyel?
(#) sct51hegyko válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

16X olvas 8X ír dvdt...akinek ilyen van aztmondta kb 200mA-t bírja szépen...
(#) Tomi20 válasza sct51hegyko hozzászólására (») Jan 26, 2008 /

Hát nem tudom, én inkább maradnék a 150-160mA max nál, 8*-os író esetén. A 16*-os írók mennek max 250mA-rel.
(#) Programmer hozzászólása Jan 26, 2008 /

Valaki nem tudja. hogy ezekből a DVD írókból kiszedett lézerdiódáknak mekkora az optikai teljesítményük? Esetleg van rá vmi képlet hogyan kell a felvett áramból meegsaccolni a teljesítményüket?
(#) Djatis válasza Programmer hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Konkrét számítást nem tudok de ami dióda adatlapokat böngésztem eddig minsben az volt hogy a mA-el egyenesen arányos. PL 100 mA = 100 mW
(#) Collector válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

A 16x-os író max 350mA-t bír. 300mA-el érdemes hajtani biztonsági okokból.
(#) szabics válasza schyber hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Csinálj belőle útjeladót a felbontása 0.0625 mm
(#) witi hozzászólása Jan 27, 2008 /

Üdv mindenkinek!
A 93-as RT' évkönyvben találtam áramgenerátoros NiCd töltő kapcsolást L 200 c jelű ic-vel. Ebből nem lehet a lézerdiódához meghajtást csinálni?
Mellékelem az ic adatlapját
(#) Collector válasza witi hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Ha állítható áramgenerátor, természetesen lehet.
(#) witi válasza Collector hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Az adatlap közöl pár kapcsolást , szerintem valamelyik használható (esetleg némi átalakítással) pl a23-as kép
(#) ReFi hozzászólása Jan 27, 2008 /

Ki szorakozik Miskolcon most a szinvaparknal egy panelfalan zold lezerrel? Minden fele teve meg kacsa figurak voltak lezerrel a falra rajzolva
(#) ReFi hozzászólása Jan 27, 2008 /

Miskolci webakmera

Itt jobbra es fent van azaz epulet.
(#) huba válasza ReFi hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Huu ez nagyon tetszik. Föleg az hogy akárki irányíthatja a kamerát. Grat annak aki kitalálta.
(#) ReFi válasza huba hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

A Szinvapark "plaza" uzemelteti.
(#) laszloze hozzászólása Jan 30, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Egy észrevételt szeretnék közzétenni... Én árulom az LG 4164B-ből kiszedett diódákat, és nekem van egy csomó megfutott is, és tegnap este beüzemeltem kettőt, és szó szerint amikor a falra vetítettem kollimátor nélkül, lehetett látni, hogy sötét pontokkal tele van a kép, gondoltam, hogy kipróbálom kollimátorral is és nagy meglepetésemre bizony éget, sőt perzsel, sőt van egy kis előnye is...eddigi megfigyeléseim alapján nem tud jobban megfutni, mint ammennyire már meg van, csak ahogy melegebb lesz halványul, majd amikor lehül, ugyan olyan fényes, mint korábban

Hát ennyi
Kellemes építést!
(#) laszloze hozzászólása Jan 30, 2008 /

További észrevétel:

korábban valaki azt válaszolta, hogy ha áramgeneráló kapcsolás nélkül csak egyszerűen 2 elemre kötöm közvetlenül a lézerdiódát nagy valószínűséggel meg fog futni. Az imént lefuttattam egy sor tesztet 100%-os diódákkal, és a következőhöz jutottam: 2 db elemnél nem károsodik a dióda, viszont már égeti a sötét színű műanyagot. Gyufát nem tud gyújtani, viszont kipróbáltam 3 db elemmel is és csak egy tesztet csináltam, és viszonylag nagy szórásnál is lángra gyújtotta a gyufát. Holnap folytatom a 3 elemes tesztsort. További eredményeim majd holnap éjszaka lesznek feltéve ide

Előre is bocsi hogy nem teszek fel adatokat, de én nem értek hozzá, még mérő műszerem sincs, mert biológus vagyok, csak hobbiból foglalkozom lézerekkel

Végsősoron: ha valaki elemes megoldást csinál, 2 db elem esetén kb 30 mp-es üzemet követően érdemes pihentetni (hűteni) a diódát pár másodpercig

to be continued...

---László zoli---
(#) Collector válasza laszloze hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

Az oké, hogy elmegy feszültséggenerátorról is (@ elem) de ezt senkinek sem ajánlom. A topikba ezt minden oldalon leírtuk már, hogy tönkre fog menni a dióda tőle!
Ha foltok vannak a képen, akkor a dióda eleje piszkos, le kell tisztítani. Előző oldalon egy kép van, ahol lefotóztam a bizonyos párát, ami csinálja a jelenséget.
(#) Karcsy válasza laszloze hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

HI

Hogya a csudába csináltad ezt???
(#) laszloze válasza Karcsy hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

el nem tudom képzelni, de nekem működik, ha nem akartok kockáztatni, építsétek meg az áramgenerátort, nekem arról is nagyon jól működik...
úgy egy hónapja, csináltam egy olyant, hogy csak egy PVC csőbe beletettem egy kapcsolót egy kollimátort, és két elemet, semmi mást, és azóta egyfolytában naponta többször használtam, és egyhuzamban a rekord másfél perc volt, és nem futott meg...tegnap néztem meg, és semmi baja sincs, sőt éget is

Hááát ennyi.
(#) tbence3 válasza laszloze hozzászólására (») Jan 30, 2008 /

Hadd kérdezzem már meg, hogy mi az a kollimátort?
Következő: »»   23 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem