Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Sziasztok!
Multiméter vásárlás előtt állok. A kezdetektől fogva én egy Mastech mas830-ast használtam, ócsó madarasteszkós. Mára már több sebből vérzik, ezért kéne egy jobb, újabb darab. Nézegettem párat, de tanácstalan vagyok. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Ki milyen típust javasol 15 000 Ft alatt? Amivel komolyabban szemeztem, az a Maxwell 25306-os. Ilyesmi kéne, de nem pont ilyen. Ha kell, leírom, pontosan mit kéne, hogy tudjon. Remélem tudtok segíteni! ![]()
Ha nem írod le, hogy milyet akarsz (főleg, hogy úgy tűnik "konkrét" elképzelése(i)d is van(nak)), akkor mi honnan tudjuk, hogy milyet keresel?
![]() ![]() A leírtak alapján az ajánlható típus keresésének pontos algoritmusa: Típus/=MAS830 ÉS Ár<15000Ft ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
Akkor leírom:
Fesz. mérés 500mV-600V Ac/Dc Áram 1uA-20A Ac/Dc ellenállás: 10MOhm kapacitás: 200uf megfelel, de jobb lenne nagyobb freki: nem baj ha nincs szakadásvizsgálat, diódavizsgálat sípolással Persze nem kell mindenből ekkora, de ezek az értékek már megfelenének. Én csak azt akartam, hogy pl azt mondjátok. hogy ilyet meg ilyet ne vegyél, de ez jó... De ha konkrét készüléket javasoltok, nekem az is jó. ![]()
Akkor amúgy, ahogy látom bármilyen multiméter megfelel, legalábbis pl én is ajánlottam mostanában többfajtát itt, kb pont olyan áron, amit írtál, olvass vissza, az a leglényegesebb végülis amúgy, hogy itthon akarod-e megvenni, vagy az ebay-is jó... mert ott van amit a feléért vagy akár olcsóbban is megvehetsz...
Ami egyedüli "kritérium" a felsoroltak közül (azaz, ami nincs benne tényleg szinte bármelyikben), az az, hogy AC mV-ot és uA-t is tudjon mérni a műszer... (meg persze a 10/20A-es méréshatár is ilyen, de az azért a nagyon-nagyon egyszerű multik kivételével tényleg mindben benne van valószínűleg...) -mondjuk nem írtad azt, hogy az AC mérés milyen frekvenciatartományban működjön, mert van sok műszer, ami pl 400Hz-ig vagy 1kHz-ig mér, meg vannak, amik 10 vagy 100kHz-ig, meg vannak amik "valós-effektívértéket"/True-RMS-t mérnek, meg vannak, amik átlagértékmérők, szinuszjel effektív értékére kalibráltan... tehát át arra jók, ha szinuszos jeleket mérsz, és arra az effektív értéket fogja kiírni, más jelalaknál meg emiatt nem az effektív értéket írja ki... A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Az nembaj ha tud mérni, csak nekem felesleges. Soha nem hiányoztak. Ebayon meg nem kerstem, de majd most.
Köszönöm segítséged!
Mármint mi felesleges?
![]() ![]() ![]() Szóval az UT30 vagy 33 alapvető dolgokra teljesen jó is lehet(asszem még hőmérő is van valamelyik altípusában), ha az amit tud megfelelő, akkor lehet nem is nagyon érdemes tovább keresned vedd meg ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Én múltkor figyelmetlenségből rámértem pár pillanatra 200 ohm állásban 8 V váltóra. Nem lett semmi baja, csak a mérés alatt össze vissza mutatott számokat.
![]()
Csináltam egy érdekes összehasonlítást, a két alany a 14000Ft-os Maxwell MX-25306, a másik a 3400Ft-os UNI-T UT33C, az eredmények:
-ha leszámítjuk azt, hogy a Maxwellben van tekercsmérés, akkor marad különbségként a kapacitásmérés, ami viszont csak 200µF-ig mér, ami arra jó, ha mondjuk van egy csomó kerámiakondi az asztalodon, és gyorsan ki akarod válogatni azt amelyik neked kell (mondjuk a 22pikósakat a 100nanósok közül és nincs kedved a feliratokat olvasgatni), viszont ha pl kiszáradt elkókat akarsz keresni, akkor nem sok hasznát veheted, mert azt nem mutatja, hogy a 2200µF-ben csak 1000µF kapacitás maradt... -ezen kívül az Mx tud frekvenciát mérni, de nem tudjuk, hogy milyen jelszinten, meg jelalakot nem látsz hozzá, egy szkóppal nagyjából ugyanezt tudod "mérni"+ a jelalak Ezeken kívül csak az AC mV mérés lehetősége maradt különbségként, ami a jóval olcsóbb műszerben tényleg nincs benne... viszont a drágábbikban se tudunk semmi egyéb paramétert erről (valószínűleg nem TRMS), pl mint frekvenciatartomány... (a műszerek bemenetének a túlterhelés elleni védelméről viszont nem tudunk semmit...egyikről sem...) Kérdés a drágább műszer ér e annyival többet, mert kapacitásmérésre lehet venni célműszert ebay-en 8-20ezer között kb (itt van automata, teljesen nyomógombos vezérlésű, több mérőfrekit támogató műszer is) vagy akár itthon is lehet venni LCM3-at vagy "Alkatrésztesztert" mindben van valamilyen pontosságú LCR mérés... (vagy ugyanezeket meg is lehet építeni) És ez az olcsóbb műszer árával együtt kiadja a Maxwell műszer árát kb, kérdés, akkor melyik a jobb vétel ![]()
Örülök
![]() ![]() Annyi, hogy az uni-t-nél írják, hogy minden méréshatárban 250V-ig legalább védett túlterhelés ellen, a mas leírásában, most jobban megnézve szerepel ugyanez az érték... Amúgy a saját mas830-asoddal mi volt a gond? Vagy elromlott és azért akarsz most egy újat? Biztosítékot próbáltál cserélni? És elemet? Lehet csak ennyi a gond... Egy mas830 egyszer volt a kezemben, amit én észrevettem az az volt pl, hogyha a méréshatárváltó kapcsolóját ujjal nyomtam lefelé akkor a mért érték kicsit változott ![]() Meg a mas-nál még azt néztem meg, hogyha a tápfeszültséget (elem helyett labortápra kötve) csökkentettem, akkor az érték nem változott vagy nagyjából a jó érték közelében maradt, egészen addig amíg ki nem rakta a képernyőre az alacsony-elemszint jelzést, mert onnantól elkezdett elmászni az érték, egyre jobban a feszültség további csökkentésével... szóval, az elemet ott akkor érdemes kicserélni, akkor amikor már megjelent az alacsony elemszint-jelzés... szóval ilyen jellegű dolgok valószínű vannak ezekkel... de ezeket gondolom minden multinál célszerű kitapasztalni, hogy ne érjen váratlan meglepetés ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Sok baja van már neki. Elem az rendben van, de valahol kontaktos a csatlakozó, mert hol megy, hol nem. Félreértés ne essék, próbáltam javítani, de több csatlakozóval is ugyanaz volt a hibajelenség, szerintem a panelről a fólia kezd el levállni. Az egyik javítás alkalmával az a kis bogyó, ami azért felel, hogy a körkapcsoló csak bizonyos állásokban tudjon megállni, az elveszett. Gyárilag csak egy volt benne, így most aztán úgy áll a kapcsoló, ahogy akar. Meg amit te leírtál, hogyha benyomod a körkapcsolót változik a mért érték, az erre is jellemző. Azt már megszoktam, hogy 200mV-s állásban időnként mutat valamilyen értéket, de ezt már a sokkal gyakrabban használt 2V-os állásban is elkezdte. De idönként elég csak meglökni a műszert, az meg ír mindenfélét. Szóval sok a baj vele, habár kicsik, de nagyon bosszantók tudnak lenni.
Üdv! Az unit Ut 33C t csak ajánlani tudom korrekt pontos műszer,van annyira pontos mint a nagytesói független attól hogy kevesebb a lehetőség rajta .
![]()
Ja a forgókapcsoló alkatrészének az eltűnésével, akkor az tényleg a totálkár felé közeledik
![]() Amúgy az előző hozzászólásomban az "ezek a multik kb mind egyformák" vagy hasonló kijelentésemmel nem annyira az UNI-T-re gondoltam általánosságban, hanem inkább az egyszerűbb úgymond no-name multikra, amikre sokszor még gyártót se írnak... az UNI-T pont egy üdítő kivételnek tűnik az "olcsó" árkategóriában, egyedi design, mindhez van elérhető online használati utasítás, a főbb paraméterek méréshatárok stb leírásával, pl milyen bizti kell bele meg hasonlók, volt itt nemrég ebben a témában valamilyen műszer asszem "HoldPeak" névre hallgatott (az ebay-en HP-nak rövidítik sokszor ez is elmond valamit azért, hogy a HP keresésekre akarnak gondolom rárepülni, hogy így el tudják adni a saját "cuccukat"), ott még ha jól emlékszem, a gyártó saját honlapján sem volt semmilyen egyben pl pdf-ben letölthető leírás a műszerhez! De a Maxwell is ilyen, az valószínű egy itthoni cég "matricagyára", arról se nagyon lehet találni leírást meg semmit se más nyelven, hacsak nem megtalálod az eredeti gyártót... De ugyanígy az ilyen MAS/DT830, vagy VICHY, VICTOR, de amúgy a "MASTECH" néven futó dolgok is érdekesek, ha más nem leírásügyileg, de pl van egy 60ezer! Ft-ba kerülő műszerük, ami funkciók terén meg lehet még pontosság terén is elég jó, viszont belenézve: Bővebben: LinkMASTECH-MS8218 a bemenet kb annyira védett, mint a 10ezres UNI-T-ben... Persze az UNI-T 3500Ft-os műszerétől valószínű nyilván nem kell csodákat várni, bár talán jobban össze van rakva, mint egyik másik szó szerint no-name... viszont 10-15ezerért elég jó dolgokat árulnak pl UT61E, UT139C, vagy épp az UT210E mini lakatfogó is jónak tűnik, amiről itt nemrég írtam valakinek... Amúgy az, hogy feszültség állásban magától ír ki valamit, főleg a mV állásban az lehet csak valamilyen sztatikus jelenségtől is, amit a nagyimpedanciás bemenet csak úgy "összeszed", ha összeérinted a két mérőzsinórt, akkor 0-t mutat? Mert akkor akár jó is lehet... (persze a kapcsoló miatt tuti kell egy másik műszer azt értem ![]() Amúgy nekem egy UT-50E van, ez is elég jó, viszont mostanában nem nagyon lehet már kapni, ahogy néztem ez egy régebbi műszer, valahol viszont láttam (szerintem nem az ebay-en) nemrég 10000Ft-ért... viszont ebből az első nem működött valami jól, a második, azaz a cseredarab már jó, viszont ellenállásmérésben elég lassú több10másodperc alatt áll be a pontos érték, viszont az tényleg pontos, konkrétan ugyanazt mérte, mint egy papíron jóval pontosabb műszer, 0,1%-os ellenálláson tesztelve.. viszont ehhez kellett vagy 30 másodperc ![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Az a forgókapcsolós dolog nagyon bosszantó, egy 1 mm átmérőjű bogyó, és emiatt nem működik az egész gép. Próbáltam én mindent, ónpaca, körbemászatam a szobát, de sehol. Elég egy picit meglökni, azt már azt mér amihez kedve van.
Ellenállást szerintem minden minden multi lassan mér, de még mindig jobb, mintha odarittyentene egy "random" értéket, hogy tessék, ez az ellenállás. Magyarul inkább legyen lassú és pontos, mint inkább gyors és pontatlan. A 2MOhm a Mas830-as nál időnként kevésnek bizonyult. A noname gyártókról is van egy kisebb történetem: Van ugye ez a multiméter, hogy Mastech Mas-830. Na ezt egy SMA instumentses dobozban vettük, és nem a piacról. A doboz jobb alsó sarkán meg ott a büszke felirat: Somogyi electronic. Na most akkor ki gyártotta? A pénzt költeném én, ha lenne, de ez egy hosszú sztori (15 évesen nincs fizetése az embernek...)szóval nem akarok egy drágát venni. Pláne, hogy az olcsóbb is bőven eleget tud, ami úgy tűnik, hogy a következő évtizedre is elég lesz.
Sziasztok!
A napokban szert tettem egy Holdpeak 36K típusú multira. Pár apró infóval szolgálnék annak aki esetleg egy viszonylag olcsó, de tudásban bővelkedő műszert keres. Kijelzője elég nagy, jól látható számokat ír, viszont egyet elrontottak: az ohm és Hz jelzése nagyon pici szinte észrevehetetlen (M, k). Mérése kellően gyors, pontosságot egyenlőre nem tudok ott még nem tartok. A funkció kapcsolója lehetne jobban megfogható, ez a része talán a legrosszabb. A funkciók sorrendje viszont jól elvan találva. Rendelkezik automata méréshatár váltással és kikapcsolással. Ami még gyengéje az a kitámasztó, elég nehézkesen nyitható, csukható, kinyitva nem elég stabil. A műszerzsinórt inkább hagyjuk, csere ![]() Ezek ellenére másod műszernek, az árát és tudását figyelembe véve, szerintem nem rossz választás. További infó: Bővebben: Link Leírás
Sziasztok!
Mennyit fogyaszt egy átlagos multiméter? Ha pl. 1 órán keresztül folyamatosan árammérő módban mérek vele, akkor mennyit fogyaszt? Egy átlagos elemmel kb. hány órát tud működni?
egy átlagos magyar családban 1,5 gyerek van
![]() Komolyra fordítva a szót, meg kell mérni, hogy az a konkrét multiméter mennyit fogyaszt.. Ehhez kell egy másik multiméter, vagy egy labortáp, amiben a beépített műszer olyan felbontású, hogy a fogyasztást ki tudja jelezni... Ha a konkrét műszer adatlapján/leírásában, ha van elemélettartam leírva, nézd meg azt, persze kérdés, hogy milyen kapacitású elemet vettek alapul (és/vagy mennyire szeretnek igazat mondani ![]() Meg persze, hogy milyen elemet/akkut használsz te a műszerhez... Ezeket az adatokat, ha megkeresed, akkor valószínű elég jól meg tudhatod saccolni, hogy mennyit bír ki adott elemről a műszer (sőt, ha megméred a tényleges fogyasztását, és adott áramon ugyanolyan elemet kisütsz és méred az időt, akkor egészen pontos értéket is kaphatsz, persze az elemek gyári kapacitásának is van valamilyen szórása..) Amiket eddig én láttam leírva az olyan 200órától, az elvileg elég jónak mondott 1000óráig terjedt, kb, de pl az én multimat nem tudom mennyit bír... De pl egy analóg multiméter korlátlan ideig tud elem nélkül áramot mérni..
Vagy, ha a műszeren van automata kikapcsolás, amit lehet, hogy kikapcsolni se lehet, se az idejét módosítani, akkor úgyis kikapcsol néhány perc után... de ezt akár magad is megteheted, persze, ha a kikapcsolással nem szakítod meg a mérendő kört... Gondolom nem akarod úgyse egy órán keresztül minden pillanatban állandóan figyelni a kijelzőt
![]()
Sajnos nincs másik multiméterem amivel meg tudnám nézni, és érdekes, hogy a fogyasztásról sehol sem találok információt.
Írtad, hogy kapcsoljam ki, de azt hogy tudom úgy megoldani, hogy csak időnként kapcsolom be? Ha ampermérés módban van, akkor megszakad. Vagy van olyan multiméter ami ébren marad csak a kijelzőt lövi le?
Nagyon sokféle multiméter van. A legócskábbakon nincs külön ki-be kapcsoló, hanem a forgatógombbal kell nullára (Off) forgatni. Bár éppen a legolcsóbb műszeremen is van kikapcsoló. A forgókapcsoló nem minden váltásnál szakítja meg a mérendő áramkört. Feszültségmérésnél az osztón lépeget, nagyáramú árammérésnél a sönt állandóan benn van a körben. A mai műszereknél a fogyasztás olyan kevés, hogy igazából senkit sem érdekel. Az elem vagy akku önkisülése esetenként gyorsabb. Kivéve a forgatós kikapcsolásúaknál, mert azokban automatikus lekapcsolás sincs. Volt műszer, amiben 10 év után cseréltem elemet. Még akkor is 9 V-ot mutatott, csak az árama már kevés volt az ellenállásméréshez. Annál valóban fogyaszt.
Na igen, az olyan műszer, ahol a kikapcsolás külön gombbal történik az valószínű a legjobb ilyen esetben, mert ott akkor a méréshatárváltó olyan állásban marad, ahol mérés közben is...
Bár amúgy az automata ki-bekapcsolás az végülis egy standby üzemmód, amit valószínű bármilyen multiméterbe be lehetne építeni.. attól függetlenül, hogy milyen módon kell ki/bekapcsolni... a nyomógombos kikapcsolású uni-t ut50e-mben is van, de olyanokban is láttam már ami hiába automata méréshatárváltós, de mégis a méréshatárváltó kapcsoló valamelyik szélső állásába állításával lehet kikapcsolni.. és az attól gondolom ugyanúgy fizikai kikapcsolás olyankor... Amúgy nekem egyszer egy régi nagyon-nagyon egyszerű maxwell digitmultit sikerült kb 2 nap alatt lemerítenem, véletlenül otthagytam valahol, ahol nem vettem észre, hogy bekapcsolva maradt, és le is merült... előtte szerintem nem sokat használtam és általában ki is kapcsoltam rögtön, amikor nem kellett, szóval kitudja az a műszer pl mennyit fogyaszt... de azt se tudom milyen elem volt benne, lehet még az, amit hozzá adtak, az meg lehet nem is alkáli elem volt..
Amelyiknél a kikapcsolás külön gombbal történik, az a legvalószínűbb, hogy jó ilyen dologra, szinte feltétel nélkül (bár megnézni sose gond, jobb az elővigyázatosság), és az ilyen műszer valószínű kézzel is kikapcsolható bármikor, és a sönt a mérőkörben marad... vagy ha automatikusan kapcsol ki bármilyen műszer valószínű az is ugyanúgy jó...
Viszont a 10/20A-es söntök általában teljesen fixek, fixen a 10/20A-es és a COM banánaljzatok között vannak beforrasztva, és a mérőzsinór odadugásával választod ki gyakorlatilag az árammérést, a méréshatárváltó kapcsoló már csak részletkérdés, az csak akkor kell, ha kijelzést is akarsz ![]() ![]() A tiedben, hogy fix a mérőzsinór, viszont pl az is gond lehet esetleg, hogyha Ohm álláson keresztültekerve kapcsolod ki, mert akkor még valamilyen saját mérőfeszültséget is tesz a multiméter a kimenetre... Vagy amúgy lehet használni még külső söntöt a méréshez, vagy lakatfogót, esetleg áramváltót(valamelyik lakatfogóban amúgy szintén áramváltó van...). De amúgy elárulod, mit akarsz ilyen sok időn keresztül mérni? Pl 230V-os dolgot kifejezetten ellenjavallt, és ott ha egy fogyasztásmérőt használsz (amiből a 3-5000Ft-os is simán van olyan pontos mint egy egyszerű multiméter, amellett, hogy az még pontos W, és cosFi adatot is ad), akkor az érintésvédelmileg is megfelelő, amíg az egyéb módszerek, még akár a lakatfogó is problémás lehet, mert egy normál hálózati kábel minimum 2x-es szigetelésű, a lakatfogóhoz meg az egyik eret hozzáférhetővé kell tenni, és ha annak a szigetelése valahol nem tökéletes, akkor ott az áramütés lehetősége igencsak megnő..
Amit tapasztaltam, az újabb metex true rms műszerek sokkal többet fogyasztanak, mint a gagyi kínaiak. (bár "pók" is lényegesen több van benne) Amikor a 12mA fogyasztást mértem a 9V elem esetén, elgondolkodtam az akku használatán.
A régiek tényleg el vannak hetekig is bekapcsolva. Ami még eszembe jutott, ha folyamatosan áramot akar mérni, akkor arra is figyelni kell, a műszerek söntjét nem tartós üzemre méretezték.
Az enyémet sajnos nem tudom kikapcsolni,mert megszakad az áramkör. Kellene mostmár a 200mA feletti méréstartomány, ezért nagyon gondolkozok már, hogy vegyek egy újat. Egy ilyet néztem ki: Bővebben: Link. Ez mennyire gagyi? Van benne hőmérsékletmérés ami néha nagyon jól jönne, és van benne kapcsolható háttérvilágítás is. Alapcélokra jó lehet?
Amúgy nem 230V-ot mérek, nem is tudnék, mert nincsen rajta váltóáram mérés, de ez a funkció eddig még nem hiányzott. Egy kisméretű erősítőt akarok építeni, és azt akarom folyamatosan nézni, hogy különböző zenéknél hogyan változik az áramfelvétele. Persze nem folyamatosan nézem, hanem csak rá-rá pillantok de ilyenkor nem akarom mindig újra be-kikapcsolni.
Az UT33C-ről itt az oldalon fentebb van szó bőven, olvasd vissza...
De amúgy amit akarsz, azt a mostani multimétereddel is meg tudod csinálni, például, ha veszel egy 0,01Ohm-os ellenállást, közvetlenül linkelni nem tudom de a L@mexben, itt a listában Bővebben: Link az 5W-os, ami nagyker áron kb 75Ft, a boltban is gondolom 100Ft-tól valószínű nem sokkal több... Ezt bekötöd sorban a tápágakba, egyet-egyet mindbe, és amikor akarod tudni, hogy mekkora épp az áram, akkor 200mV-os állásban rámérsz, az adott ellenállásra feszültségmérésben.. (ez végülis egy "szegényember söntje"), ugyan csak 5%-os de szerintem arra amit tudni akarhat az ember, hogy egy erősítő kb mekkora áramot vesz fel, arra pont jó... Ez így 10mV-os feszültséget ad amperenként, és az 5W-al elvileg 22,3A-ig használható (P=I^2*R)... Viszont amúgy ilyen mérésre multiméter nem biztos, hogy a legjobb eszköz, mivel a hirtelen változásokat a digitális kijelzőn, ha gyors a kijelzés frissítése, akkor nem nagyon tudod követni, ha meg lassú, akkor lehet lemaradsz valamilyen csúcsértékről.. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Na igen a tartós terhelhetőség az meg megint egy lényeges dolog.. Meg ráadásul, akkor egy ilyen mérésnél a műszert ki se lehet venni a mérőkörből, ha éppen másra kellene egy pillanatra..
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Azt sem szabad kifelejteni, hogy az olcsóbb műszerek (talán a drágábbak is) mérőzsinór ellenállása több, mint az említett sönt. + a belső sönt és az átmeneti ellenállások.
![]() Ehhez képest a fixen telepített sönt kiépített mérőpontokkal sokkal biztonságosabb is. Nem győzöm forraszgatni a (szerelhetetlen ![]()
Nekem ilyen: Bővebben: Link mérőzsinórom van, esetleg, ha a mérőcsúcson a "banán adapter"(ez amúgy fix "adapter", tehát nem olyan mint bizonyos zsinórokon az a menettel rátekerhető fajta, talán ez emiatt jobb is) forog és emiatt az átmeneti ellenállás enyhén változik egy kombináltfogós erőteljes behatásra ez meggyógyulni látszik
![]() ![]() A mérőcsúcs banándugó+hegyes mérőcsúcs kombinációja, az átmeneti ellenállása elég kicsi, maga a vezeték elég hajlékony, és maga a mérőcsúcs viszont nem hajlik kb semennyire se, még ha két kézzel próbálom finoman hajlítgatni akkor se... És ez így, 2500Ft-ért elég jó szerintem... mod: ja és persze ezt a kombináltfogós dolgot, egyszer a zsinór új korában kellett megcsinálni, és azóta tökéletes, szóval nem lazul le és ez nem egy állandóan ismételendő "ujjgyakorlat" ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Vezetékellenállás 0,042 Ohm. Csak a két mérőzsinór. !!!
A korábban általad ajánlott sönt 0,01 Ohm.
Jó, hát zsinór kell az ellenállás bekötéséhez is, és lehet nem lesz vastagabb zsinórral bekötve, mint egy multiméter mérőzsinórja... a sönt az végülis mindig plusz, járulékos, hozzáadott ellenállás... de amúgy ezt mint mérőzsinórt ajánlottam neked, a meglévő állandó újraforrasztgatása helyett
![]() (annó én ezt egy egyszerű multihoz vettem, aminek szintúgy kijött a mérőcsúcsa a műanyag mérőfejből... bár azt csak ragasztani kellett volna valószínűleg..) Ez meg mivel maga az egész kézben fogható része, mint írtam is elég merev, szerintem olyasmi kivitelű (belül a teljes mérőcsúcsban merev fém) lehet, mint itt a valamelyik témában, valaki által "felboncolt" mérőfej... abban végig volt a fém a hegytől kezdődően, a teljes "kézben tartandó részben" (jobban nem tudtam megfogalmazni ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |