Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Sziasztok! Nem értem, miért fontos a mérővezeték ellenállása. A 0.01 Ohm ellenállású söntön eső mV feszültséget mérjük a műszerrel. Itt semmit nem befolyásol a zsinór ellenállása, akár több tíz-száz-ezer Ohm is lehetne, a kis multi akkor is jól mérne a mV-ot ami esik az áramerősség függvényében a sönt ellenálláson (a multi egyébként M830 1MOhm, a komolyabbak 10MOhm-mal csatlakoznak a mérésre és itt a zsinór tized Ohm-os értéke nem számít).
Meg ha azt az ellenállást használja söntként valaki, akkor feszültségmérés módban, minimum 1MOhm-os belső ellenállású műszernél akár az 1Ohm-os érőzsinór-ellenállás is kb valószínűleg elhanyagolható.. nemhogy 10MOhm-os, vagy esetleg nagyobb belsőellenállású műszereknél... a söntöt (ellenállást), meg olyan vezetékkel köti be úgyis, amin a tápot adja az erősítőnek, gondolom praktikusan a vezeték végére a legérdemesebb ráforrasztani fixen, vagy valahol elvágni a vezetéket, és "közbeiktatni", de szintén forrasztással szerintem... egy ilyen 100Ft-os ellenállást... aztán, ha majd egy másik "projekthez" is kell, akkor oda is beforrasztani... a pontos "4vezetékes" mérés, pláne, hogy 5%-os ellenállásról van szó, meg amúgy is egy ilyen "hozzávetőleges" adat (mint erősítő pillanatnyi áramfelvételének méréséhez), valószínűleg teljesen megfelel, hogyha az ember "valahol" rámér a fixen beforrasztott ellenállás lábaira
![]() ![]() mod: pcsoma látom megelőztél ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Erbe szerintem arra értette, hogyha a műszerrel mérsz (a beépített söntjével) áramot, akkor még ez az ellenállás is hozzáadódik...
Köszi a válaszokat! A teljesítmény ellenállásnál az 5% a pontosságot jelöli?
Viszont, ha kiszámolod, az 5%-os eltérés ennál az ilyen kisértékű ellenállásnál azt jelenti, 0,01Ohm*0,05=0,0005Ohm lehet az eltérés +-
![]() Viszont gondolom a trafó miatt is akarod tudni, hogy mekkora áramot vesz fel az erősítőd, trafót meg mondjuk olyan "lépcsőkben" úgyse árulnak, hogy mondjuk 0,1A ![]() Mert pl 2A-nél az 5% az +-0,1A-t jelent... Vagy vannak "négyvezetékes" söntök(ezek a ténylegesen söntnek gyártott ellenállások), ahol van két kapocs, ami között az ellenállás az adott névleges értékű, a megadott tűréssel, és van két külön távolabbi "láb", amik között az ellenállás nagyobb már valamivel, viszont itt csak az áramkört kötöd be, az árammal arányos feszültség mérése a két középső kapocs között történik... (helyes bekötés esetén ![]()
Sziasztok!
Kezd tönkremenni a multiméterem, egyre többször hibásan mér sajnos. Ezért úgy döntöttem, hogy vásárolok egy újat, ami kicsit komolyabb tudású, mint az eddig használt. Ezt a három típust láttam eddig, ami szimpatikus volt: Maxwell 20303 Maxwell 25304 Maxwell 25306 Melyiket ajánlanátok a legjobban? Illetve van hasonló árkategóriájú jobban megérős alternatíva a piacon? Köszönöm a tanácsot és üdv: spgabor
Olvass vissza, pont ilyen áron volt szó többféle műszerről is, mondjuk azok nagyrésze az ebay-ről kerül 10-15eFt-ba... illetve a 25306 ról volt külön is szó, összehasonlítva egy másik egyszerű multival, ami 3400Ft-ba kerül... milyen funkciók kellenek a műszerbe, miket mérnél vele?
A mostani műszerben elemcserét, és biztosítékcserét próbáltál? Vagy mi a hibajelenség? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Egy gyors lista:
Uni-t ut33c(HEstore, ebay), ut61e, ut139b, ut210e (ebay) Brymen BM805 (TME) Digitek DT2843R (ebay) Digitek/TekPower DT4000ZC (ebay) --ez PC-re köthető, a kapcsolat optikailag leválasztott, viszont a leválasztás a műszeren belül van, amit a műszerbe kell dugni az egy 3,5mm-es jack, ami viszont a pc soros portjával galvanikus kapcsolatban van, ha esetleg ez a fém csatlakozó ér hozzá valamihez a mérőasztalon akkor az ugyanúgy nem jó, mintha a műszer se lenne leválasztva ![]() A fenti multikról angol nyelvű oldalakon elég sok tesztet leírást, belső képeket stb találhatsz, vagy ha itt visszaolvasol akkor linkelve is van több oldal is... ami gond lehet, hogy a fórum keresője elvileg a számokat is tartalmazó kulcsszavakra jelenleg valamiért nem működik tökéletesen, ha jól tudom, úgyhogy lapozással kell, hogy pl ebben a témában megtaláld a kérdéses hozzászólásokat ![]()
Uni-T 61E. (Sokfélével dolgozom, de ár/tudás és minőség arányban ez az ami bőven felülmúlja mindet.) Amikkel van tapasztalatom: 2 féle Fluke, Axiomet, Uni-T-k, Maxwell-ek, My64
Az én legnagyobb kedvencem az a 61E. Gyorsan mér, gyorsan magához tér. Egy kalibrált precíziós asztali műszerrel összevetettem amikor megvettem és az eltérés az csak mV-os és mA es tartományban volt. Szerintem gyárilag kalibrálják őket. Sokáig bírja egy elemmel. (Én GP-t használok.) Nagyon jó a mérővezetéke. A banánhüvelye nem tágul ki. Bírja az esést. Gyorsan sípol folytonosságtesztnél. Szóval ezért a DMM-ért simán kérhetnének dupla árat is.
Itthon kérnek is
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Hobbi célra kellene alapmérésekre, bár ha lenne benne hőmérséklet, kapacitás és induktivitás mérés pluszba, annak külön örülnék.
Elemcsere volt, de nem segített. Ellenállás és szakadás mérésben mér sokszor szakadást, amikor nem is kellene. Árban nem szeretnék nagyon 15k fölé menni.
Kapacitás és induktivitásmérésre egy különálló LCR mérővel lehet jobban járnál... ha azt nem nézed, akkor jóval többféle multiméter közül válogathatsz... akár egy egyszerűbb multiméterrel, és mellé egy ebay-ről vett RLC mérővel, vagy egy itthonról vett vagy épített "alkatrészteszterrel" vagy LCM3-mal...
Amúgy azok közül, amiket írtam, az UT61E-ben, meg a BM805-ben van kapacitásmérés (220000u, és 3000u)... digitek 2843R-ben is 4000uF, UT210E 20000uF... Hőmérő az ut61e-ben nincs, de amúgy, ahogy bankimajki is írta, az az egyik legjobb ár/érték arányú műszer, amit mostanában kapni lehet (4,5digites felbontás, adatlap szerint is jó pontosság, amit úgy tűnik ténylegesen is tud, relatíve nagy sávszélesség, papíron is 10kHz, amit én láttam élőben példányt az ténylegesen kb. 100kHz-ig mért szinuszos feszültséget, akkor ez pc-re köthető, rengeteg "utángyártott" szoftver is van a gyárin kívül, ami támogatja, a hőmérőt amúgy én nézegettem, hogy mit lehetne tenni azért, hogy legyen benne - ugyanis nekem is szimpatikus ez a műszer ![]() Az UT139C (az előbb elírtam, B-t írtam), viszont 2 ceruzaelemről működik, van benne hőmérő is, pc-re nem köthető, a bemeneti védelme úgy tűnik jobb, mint a 61E-nek, meg még valamivel olcsóbb is... az UT210E-ben van egy 2/20/100A-es méréshatárú AC/DC lakatfogó is, szintén kb 10eFt-ért... A BM805-meg az adatlapja szerint 6,5kV-os tranziensekig véd, hőmérő nincs benne, kondimérés van, masszív kivitel, M.o-i garancia egyszerűbben érvényesíthető rá ![]() Egyéb paramétereket meg nézegesd meg, hasonlítgasd össze... lehetne ezekről már majdnem egy könyvet is írni ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
De amúgy, ha "hobbi célra", magyarul semmi extrát nem kell tudnia, akkor ha veszel egy Uni-t UT33C-t(ebben van hőmérő is), és amellé valamilyen RLC mérőt, akkor lehet azzal jársz a legjobban, meg a pénztárcád is azzal jár a legjobban
![]() A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Arra figyelj, ha nem akarsz később bosszankodni, hogy ha 10e Ft-i DMM-et veszel, akkor előtte valahogy próbáld ki a folytonosságmérőjét. Általában az "okosabb" DMM-ek 0,5-2sec között reagálnak. Ami mondjuk egy nagyobb lábszámú IC forrasztási vizsgálatánál nagyon idegesítő tud lenni. Alap mérésekhez, tudom ajánlani a my64-et. (Van hozzá hőmérő szonda is és tud kapacitást is mérni.) Ebben az árkategóriában olyat nem fogsz találni, ami tud induktivitást is mérni a többi paraméter mellett. (Én is keresgéltem legalább fél évig. Mindenféle statisztikát és készítve.) Az UT61E nyert ezekben is.
![]()
RLC mérőm van (e-bay-es
![]() Igazából tényleg hobbi céllal kell, ezért semmiképpen nem akarom magam túlköltekezni olyanért, amit nem használnáé ki. A pc csatlakozó számomra irreleváns, valószínűleg sose használnám... bankimajki: MY64-hez hasonlóm van, csak kicsit kevesebb funkcióval. Ezt a műszert amúgy szeretem, egyedül a korábban leírt plusz opciók hiányoztak néha, de amire nekem kell, arra az esetek nagy részében bőven elég volt. Köszönöm a tanácsokat mindkettőtöktől, még párszor átnyálazom mindet, mielőtt a végső döntést meghozom.
De amúgy újra elolvasva azt, amit írtál a mostani multid hibájáról, nekem az a tippem, hogy a mérőzsinórod kezd valamelyik szakadt lenni... olyan ez, mint a fülhallgatónál, csak ott hallod, hogy recseg... pont ellenállás és szakadásvizsgáló módban van az, hogy valamennyi áram is folyik... feszültségmérésnél az, hogy a vezeték ellenállása valamivel nagyobb, a min 1MOhm bemeneti impedanciával szemben, elég tág határok között majdnem mindegy.. vagy egy amúgy se kalibrált multin lehet észre se veszel nagyobb eltéréseket se
![]() Amúgy a multikkal kapcsolatban, meg azok amiket a listába írtam, valamiért mind jó, a legutolsó digiket-hez fűztem kommentet, hogy azzal mi a legnagyobb bajom, de amúgy abban is van több pozitívum is, pl az a legolcsóbb asszem mind közül ![]() ![]() Amúgy meg amire figyelj, TRMS van-e, amúgy mekkora az AC sávszélesség, van-e AC mV mérés, ha az árammérés is érdekel, akkor esetleg uA van e... azokon a dolgokon kívül, amiket amúgy is megnéznél.. Meg tényleg rengeteget lehetne írni ezekről, a lehető legkülönbözőbb szempontok alapján, tényleg olvass vissza itt kb 5 oldalnyit... van szó bőven sokmindenről...
Szoktam mérni áramot, de max csak 1,5-2A-t. A vezetékre igazából nem gondoltam eddig, de letesztelem.
![]()
Nem is feltétlenül gondoltam, hogy el lehet dönteni ennek a pár oldalnak az elolvasása után, hogy milyen műszert vegyél
![]() ![]()
A gyári leírásban jóval részletesebben le van írva, hogy mit tud a műszer, a specifikáció a 9. oldaltól: Bővebben: Link
Oké, ha meglesz majd, akkor beírom ide. Most jut eszembe, hogy pár oldallal előrébb írta valaki e-bay-ről a vichy vs99multiméterről is, hogy jó. Eleinte még azt nézegettem, de amennyibe kerül, minimálisan drágábban azonos tudásút itthon garral is tudok venni, így arról letettem. Bár nem olvastam róla rosszat, meg talán még videotesztet is láttam róla, amiben jónak ítélték.
Sziasztok!
Szerintetek az alábbi műszer tényleg tud True RMS-t ennyiért? Műszer. Előre is köszönöm a válaszokat!
Sziasztok.
Az Mx 25201 True Rms készüléken, és a sima mx 25201-es készüléken miért cserélték fel az egyenáram, és váltóáram jelölését? Vagy ennek nincs jelentősége? Bocsi, ha láma a kérdésem. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Tudni tudhat, de érdemes specifikációt keresni, hogy milyen frekitartományon belül. És milyen pontossággal.
Mindennapos használatra van nekem egy UNI-T UT70A műszerem is. Masszív egy darab, gondom még nem volt vele azt leszámítva, hogy a kijelző burkolata könnyen karcolódik. A forgókapcsolója is rendben van, nem egy "gazdaságos" típus. Megfelelő minőségű a műszerzsinór is amit adtak vele. A védőburkolata sem a legalsó kategória. Az LCD betekintési szöge amiben jó a kontraszt, nem valami széles de azért nem panaszkodom. Főleg mert jó nagyok a számok rajta. Tud mindent ami egy hobbi-, ill. nem ipari minőségű műszertől elvárható (+ pl. hőmérséklet, induktivitás mérés).
Szia . Én a maxvell-t kihagynám, ismerős körökben + én nincs jó tapasztalat....
HELLO !
Azt hiszem meggyoztél , én is 61 D- t veszek:Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |