Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   627 / 1210
(#) kt hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok.
Van valami módszer arra hogy megnézzem hogy működik-e a pic, mert próbálok bele írni a programot, de 99% mindig hibát hoz ki.
Lehet hogy elpusztult szegényke ? :'(
(#) Bakman válasza kt hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Rövidebb programot tudsz bele írni?
(#) kt hozzászólása Feb 1, 2015 /

Nem,mind 99% a 0x02000 területre hibát ír ki, hogy nem azt olvassa ki amit beírt. :/
A winpic800 felismeri rendesen a picket meg is állapitja a tipusát.
(#) Hp41C válasza kt hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Add meg a típust és a hex állományt, amivel próbálkozol. Nincs levédve?
(#) kt válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

pic16f628A a típusa.
És nem tudom hogy le van-e védve.
Csatolva küldöm a hex et.

ledtest.hex

Nincs levédve.

Az mit jelent ?

A PIC kontrollerekben van lehetőség a kiolvasásvédelemre. Ha a hex állományban a megfelelő konfigurációs bit(ek) be vannak állítva, programozó készülékkel nem lehet kiolvasni a programot (helyette csak nop utasítás kódok olvashatók ki), csak törölni.

Köszönöm.
Akkor valószínű hogy PIC romlott el ?
(#) bbalazs_ válasza kt hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Masik ugyanilyen PIC-be beirja a programozod?
Ha igen, akkor a pic romlott el.
Ha nem, akkor a programozod rossz, valoszinuleg nem adja ki a megfelelo programozofeszultseget. En ez utobbira gyanakszom inkabb.
Probaltad alacsony feszultsegu modban programozni?
(#) nedudgi válasza kt hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

A PIC és a programozó között nincs túl nagy távolság?
(#) kt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Nem nem próbáltam.
A PGD kimeneten a GND hez mérten a H: 3.15V a L: 0.9V átlagosan.
MCLR: 12.17V
VDD: 5.13v
Hogy állítsam át alacsony feszültségű módba ?

Az LPT porttól jön egy 30cm es kábel ami megy a programozóba, aztán a programozóból jön egy 10cm es a PIC-be. Szerintetek rövidítsem le ?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) eSDi válasza kt hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Üdv!

Az adatvonalak magas szintjével lesz gond (0.8 x Vdd nek kell lennie minimum). Nincs az LPT és a PIC között szintillesztés? Milyen programozó hardver ez?
A Vpp szintje is kicsit kevés, annak is inkább 13.5V körül van az ideális szintje.
Ezt a fajta PIC-et nem tudod LVP módban programozni.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) Balagemann2031 hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok! Sokszori nekifutásra újra megpróbálok belemélyedni a PIC24 család programozásába, de már az elején probléma merül fel. A PIC-kwik projekt mentén haladok, egy egyszerű progit szeretnék lefordítani, de valamiért nem találja a fordító az INC file-t. A fordító könyvtárában pedig szerepel. Mit javasoltok?

hiba.jpg

(#) Frenzy válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia! Az elérési útban nem lehet ékezetes karakter "C:\Users\Balázs\...
(#) Balagemann2031 válasza Frenzy hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia! Megpróbáltam másik meghajtón, hogy ne legyen ékezet az elérési útban, de ugyan úgy hibát ír, egyébként az előző elérési úton lefordul minden 16 és 18F es projektem. Valami más lehet a gond, lehet hogy rosszul lett telepítve a fordító, vagy passz... De köszönöm a tippet!
(#) Buvarbeka hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok!
MPLAB X v2.26 fejlesztővel és Pickit 3–al programozok egy PIC18F46K22 vezérlőt. Közvetlen a programozás után a program tökéletesen működik. A tápellátást (3.3V) a Pickit 3 biztosítja. Amikor a tápellátást megszakítom, és újra csatlakoztatom, a vezérlő nem indul újra. Mi okozhatja ezt a problémát?
(#) Hp41C válasza Buvarbeka hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Állítsd át a fordítást Release módba, ellenőrizd a MCLR áramkörét.
(#) Buvarbeka válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Kezdő vagyok. Hogyan kell átállítani Release módba, és ez mit jelent. Az MCLR láb 10K-val fel van húzva Vdd-re.
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Hogy néz ki a projekt állományod (.mcp) eleje?

Nálam definiálva van benne az .inc és .gld állományok elérési útvonala:
dir_sin=C:\Program Files\Microchip\C30\support\PIC24H\inc
dir_lib=C:\Program Files\Microchip\C30\support\PIC24H\gld
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

proba.mcp Ezeket Mplabon belül definiáljam? Egyébként ASM30 fordítóval fordítanék, egyenlőre assemblyben próbálkozom.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Idézet:
„proba.mcp”

Mi áll benne?
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Csak a forrás fájl van benne, a PIC-kwik oldalról.
  1. .include "p24h128gp502.inc"
  2. .global __reset                 ; Az első utasítás cimkéje legyen globális!
  3. .text                           ; A programkód kezdete
  4. __reset:
  5.         MOV   W3, W2
  6.         MOV.B W4, W2      
  7.         MOV   W4, W2
  8. vege:
  9.         GOTO     vege           ; Egy végtelen ciklus zárja a programot
  10. .end                            ; Forráskód vége jelző
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Na sikerült lefordítanom, úgy hogy manuálisan hozzáadtam a projekthez az .INC, és a .GLD file-t Köszönöm a segítséget!
(#) Beles hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok!
PIC-et 230V-ról hogyan célszerű meghajtani? Egy távirányítós fényerőszabályzón dolgozom, szóval a null-átmenetet is figyelnem kell. Erre találtam is IC-ket, ami csak akkor kell, ha nem trafóval oldom meg az 5V-ot.
Szóval puskás trafó, vagy elég lenne egy nagyteljesítményű ellenállás + diódahíd + zener + kondi kombó? Esetleg valami egyszerű kapcsoló üzemű táp?
(#) don_peter válasza Buvarbeka hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

A képen látszik mire kell átandalítanod, és esetleg próbáld ki 5v-on is mert úgy emlékszem ez a PIC 5v-os..
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Sajnos ő az MPLAB X v2.26 -et futtaja...
(#) Balagemann2031 hozzászólása Feb 2, 2015 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a 16 bites piceknél asm-ben hogyan lehet binárisan megadni értéket? (úgy mint pl 8 biteseknél movlw b'00001111')
(#) spgabor válasza usane hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Az anód fix 5V-ot kap. Így ezt nem is kell sehová kötni.
Viszont bedobtam a táskámba az összedugdosott panelt és ahogy elővettem, most meg működik, úgyhogy bocs, ha félrevezettem valakit, de erősen kontaktos így a cucc, viszont működik a kijelző. Bár értelmezhetetlen karaktereket ír ki, ami valószínűleg a multiplexelés bezavarása miatt is van.

don_peter:
  1. #define readbit(data,bitno) ((data>>bitno)&0x01)
Ezt a sort elmagyaráznád nekem szájbarágósan, hogy miért van rá szükség? Valószínűleg a multiplexelés kavar bele a normál karakter kiírásba, azt meg egyenlőre nem tudom, hogy kellene lekezelni.

Csatoltam egy videót a működésről.

VIDEO0002.zip

(#) kt válasza eSDi hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Én is erre gyanakodtam. :/

Ilyet építettem

Valahogy orvosolható a probléma ? Vagy az alaplap nem ad elég magas H feszültséget ?
Következő: »»   627 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem