Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1655 / 2516
(#) videoton6363 hozzászólása Feb 1, 2015 /

Hali mindenkinek!

Igen, fekete alapon piros csík a kábelen, negatìv, piros kábel a pozitív. Ezeket tudom, és mindig kétszer megnézem hogy jól csatlakoztatom-e. A hangdobozok sérülés mentesek, a hangszórók is nagyon jó egészségnek örvendenek. Amúgy már megrendeltem Reloop által megjelölt kondikat, és még pluszba a táp puffereket is. A cserére váró kondenzátorok pedig ki lettek forrasztva. Majd kiderül a beépítés után, hogy valóban a kondik voltak e a ludasak.
(#) voodoo válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ha csak multi van kéznél legfeljebb még annyit meg tudsz nézni, hogy szétszedett állapotban a puffer kondik lábainál mérsz egy üresjárati feszültséget (Volume 0), valamint ugyan úgy, de a lehető legnagyobb basszusos hangerőnél is (Volume max) . Így kiderül mennyit csökken a tápfesz igénybevétel esetén. Csak úgy kíváncsiságképp.

Szóval forrasszam vissza mind a tíz elkót, és mérjem meg?
(#) Balu12 hozzászólása Feb 1, 2015 /

EzekbŐl mit tudnék építeni?
Tda1562sdcu --- 2db
Tda8566qcu --- 1db
D10xb60h94

Erősítőt szeretnék építeni. És ezek szerintetek alkalmasak hozzá?
(#) Mayan hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok, ezt tudja valaki miféle ?
Bővebben: Link
Rajza van-e valahol ? Stb ? Köszi!
(#) voodoo válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Áh, mindegy akkor hagyd annyira nem fontos. Csak egy esetleges opció, kíváncsiságból mit tud.
(#) videoton6363 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Hmm. Mondjuk nem mondasz hülyeséget, inkább mégis kipróbálom az eredeti kondikkal, így legalább ha valóban azok mentek gallyra, akkor legalább lesz egy kizárásos hibaforrás.
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

A tápesés vizsgálata csak stabil mérőjellel ajánlott, mert mint a mellékelt ábra mutatja a ±20V és a ±40V között a négy csatorna egyesített kimeneti amplitúdója határozza meg az átkapcsolást. Az alacsony és a magas táp közül egy időpillanatban csak az egyik van terhelve, műsorjel esetén a mérés eredményéből könnyen hibás következtetést lehet levonni.
(#) reloop válasza Balu12 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Szia! A TDA IC-k adatlapjai leírják milyen passzív alkatrészekkel kell őket kiegészíteni, a harmadikként említett egyenirányító pedig a terhelhetősége határáig felhasználható a hozzájuk készülő tápegységhez.

Üdv!

Visszaforrasztottam az összes kondenzátort a helyére. A nulla hangerõ, és a max hangerõ közti egyenáram különbség mindössze 0,5V legalább is a multi szerint. Na jó, tegyük fel elhiszem. Viszont az hogyan lehet, hogy az egyik graetz, amely a 40V-ot adná, a multi szerint 85V-ot ad le ráadásul stabilan?? Szerintem nem jó a multim, vagy igen? Új elem van benne.
(#) videoton6363 válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ja! Ez a fél voltnyi külõnbség a puffereknél volt mérve.
(#) GeorgeAudio válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Terhelés volt az erősítőn? Műterhelés vagy hangdoboz?

A tápfeszültséget a testhez képest mérjük, úgy is van megadva.
Mint említettem a műsorjeles mérés eredményéből nem lehet érdemi következtetést levonni.
A pufferek kiszáradása elég kis valószínűségű, ezért ajánlottam, hogy a csatoló kondik cseréjével érdemes kezdeni.
(#) videoton6363 válasza GeorgeAudio hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

A hangdobozokkal lett meghajtva, Aux-on egy sok basszust tartalmazó zenével. Viszont van egy észrevételem. Max hangerõnél jócskán visszavesz abból a kevés mélybõl is amit kiad, de erre vonatkozó információ nem jelenik meg a kijelzõn, hogy esetleg maga a rendszer vette volna vissza a mélyet. Torzítani nem torzított maxon se.

Egyszerre csak egy csatornát vizsgálj! Pl. külső forrásnak csak az RCA-ját csatlakoztatod. A kettő közötti különbség is mutathat valamit.
(#) prom hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni, a következő probléma megoldásában. Van egy Philips PicoPix mini projektorom, aminek a fülhallgató kimenetét összekötöttem egy Bose SoundLink Mini Bluetooth hangszóró AUX bemenetével. Az a probléma, hogy a fülhallgató kimenetén kicsi a jel, és ezért a Bose hangszóró nagyon halkan szól. Gondolom, hogy egy (elő?)erősítőt kellene közéjük tenni. Tudnátok javasolni valamilyen kipróbált megoldást, ami elemről is elmegy?
Köszönöm, ProM
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Csak az egyik RCA-ját... így lett volna pontos.
(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Rendben. Egy kérdés. Ha az erõsítõ panelján a kis kondi (2,2µF 50V) nem bipoláris, akkor szabad-e ugyanolyan értékü bipolárissal kicserélni? Csak mert találtam két ilyen bipolárt 2,2µF 50V-osat egy autóhangszóró csipogóján.
(#) videoton6363 válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Amúgy kipróbáltam úgy is hogy a két csatornát külön, de én õszintén szólva nem hallottam különbséget.

Ezek a hangszórók más erősítővel kellő intenzitással leadják a mélyhangokat? Nehogy vizet kezdjünk el gereblyézni
A tapasztalat azt mutatja, hogy a végtranzisztorok környezetében lévő csatoló elkók a működéssel járó melegedés hatására viszonylag hamar elveszítik a néveleges kapacitásukat, így az átviteli sáv alja egyre föntebb kerül. Az már ritkább mikor ez a két csatornánál egyszerre jelenik meg, de ki sem zárhatjuk.
A polaritás jelzés nélküli kondenzátor természetesen megfelel.
(#) reloop válasza prom hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Szia! A projektoron felvetted a teljesen a hangerőt?
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Szia! Egy olyam kérdésem lenne, hogy szerinted a Crescendo Millenium erősítőn megduplázhatók e a 2sk1530 2sj201 páros, vagy ahhoz már a meghajtó tranzisztorokat is cserélni kell, vagy egyáltalán nem kivitelezhető ez?? Crescendo millenium
Vagy esetleg tudsz olyan végfokot ajánlani ami ezt a szinvonalat hozza 4 audio mosfettel vagy jó minőségű tranyókkal? A cél 150W 8ohm-on.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Igen, tegnap elõvettem a szekrény tetején porosodó 20 éve nem használt Tesla Moderato 1037 A-1 típusú rádiós lemezjátszónkat, reménykedve hogy még müködik. Nos, mindkét 110W-os hifi hangdobozt rákötöttem a csupán 10W-os öregre. A rádió sajnos süket, így rátettem valami rock,n,roll bakelitet. És akkor szó szerint azt mondtam, hogy atyaúristen! Ilyen szép basszust még nem hallottam ezekbõl a handobozokból. Ha fél hangerõnél többet adtam rá akkor már tisztán látszott hogy az egyébként mozdulatlan mélyhangszórók erõteljesen kilökõdnek, persze ügyeltem hogy meg ne öljem õket. A hangszórók és a Tesla erõsítôje is 4 ohmos.
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ez hasonló minőséget produkál mint amit belinkeltem? Alkotó nem ezt készítette el?
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Egy srófra járnak ezek, azonos topológia. A témájában ezt találtam.
A 150W/8 ohm-hoz számításaim szerint csak a tápfeszültséget kell 65-70V-ra emelni, a MOSFET-ek duplázása nem szükségszerű, csak ajánlott.
(#) reloop válasza videoton6363 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

A készülék kezelőszerveit még nem tanulmányoztam. Ott esetleg nem lehet valami sávszűrés bekapcsolva?
Minden esetre a kondicsere egy hibalehetőséget ki fog majd zárni.
(#) videoton6363 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Hát én ezen a Bass és Trebble/Middle potin kívül egyéb hangzásjavító lehetõséget nem találtam. Viszont csináltam egy kis tesztet. Csak az egyik 2,2µF kondit cseréltem ki a bipolárra, ennek eredménye: az egyik csatornán megjelent a másiknál valamennyivel teltebb basszus, de még mindig nem az igazi. Nem új bipolárt forrasztottam be. Szóval Neked van igazad, és remélem az új kiskondik és pufferek visszahozzák a mélyhangokat. Köszönök mindent!
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Na lehet most lehet félre értem, de akkor a meglévő Crescendo Millenium erősítőm képes lenne egy pár mosfettel 150W-ra 8ohm-on tápfesz emeléssel? Csak kisebb inpedanciát nem vilselne el a nagy áram miatt, ha nem duplázom a fet-et?
Egy olyan dilemmám van igazából, hogy szeretném a híd tda házimozit valami komolyabb végre lecserélni, ehhez elég lenne akár a crescendó millenium szimpla párral mert ugye a házi mozi 80-hez alatt a különálló LFE csatornán dolgozik igy a 90W- is irdatlan lenne csatornánként, de szeretnék egy ugyan ilyen minőségű vagy még jobb duál monót készíteni kb 150W 8ohm-al, és a két milleniumhoz már csak 3 oldal kéne. Nagyon jó vég ez a millenium ezért gondoltam a duplázásra, de Te otthon vagy a végek terén ezért is hozzád fordulok, ha esetleg jobb ötleted lenne a dual monohoz örömmel venném. A két óriási frontomból iszonyat szép hangot és velőt rázó dinamikát hoz ki a 90W töredéke is, igazából a felvett 70W-os üresjárati fogyasztása a két oldalnak nem változik akkor se még amikor már szabályozza a szívverést, tehát nem azért szeretnék ilyet mert nem lenne elég, csak a kiváncsiság hajt, meg hogy kipróbáljak még ennél is jobbat ha lehet ennél egyáltalán jobb. Régen SAL-os hangszórókkal építgettem, aztán váltottam egy magasabb kategóriára már nem térnék vissza rá hiába kerül 4-5-ször annyiba. A dupla teljesítmény igazából azért kéne mert adott egy óriási front (30cm-es 23Hz rezonancia frekvenciás mély, két 18cm-es mélyközép és ehhez egy erős és piszok drága selyem dóm), ami így csak egy félkarú óriás. Egy szó mint száz ha tudsz esetleg egy minőségi kapcsolást a Crescendón túl ami 150W-ot tud, és szerinted nagyon jó minőségű legyszives oszd meg velem Nem baj ha drágábbak az alkatrészek.
(#) prom válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia, igen a projektoron maximumon van a hangerő, a hangszórón szintén, de így is nagyon halk. Ugyanez a hangszóró Buetooth-on meghajtva gyönyörűen, és nagyságrenddel hangosabban szól.
Következő: »»   1655 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem