Fórum témák
» Több friss téma |
Egy jó nagy porolás nem árt előtte.
Szerintem ez egy Telwin Tecnica 1400 másolat.
Köszönöm szépen ! Eddig nekem csak a 144-164-esekről volt rajzom.
Én is köszi! Valóban hasonlít, csak a neve más...
Nem az első eset ez. Rengeteg hegesztőgép van a piacon ami Telwin másolat más néven, de inkább a 144-es vagy az 1000-es másolata elterjedtebb, mert azokat olcsóbb előállítani. A Telwin ezt a konstrukciót a 90-es évek végén találták ki és a mai napig ilyen az elrendezése az ilyen kisebb gépeiknek.
Szia!
A sárga led nem csak akkor világít, ha melege van, hanem akkor is, ha a kimeneten nincs feszültség. Ez lehet szekunder dióda zárlat, vagy szakadás is. A kimenetről vissza van csatolva egy ellenálláson, meg egy diódán keresztül a leragadást figyelő áramkör. Az is lehet rossz. Amennyiben a szekunder dióda nem zárlatos vagy szakadt és a kimenetre egy külön tápról polaritás helyesen adsz neki mondjuk úgy 12-14 V ot , el kell aludjon a sárga led. Ebben az esetben vagy az IGBT-k rosszak, vagy az UC 3845 ről nincs meghajtásuk. A méregetéssel óvatosan , mert hamar ki lehet nyiffantani a végfokot. Kibontott IGBT-kkel próbálkoznék komolyabban beleméregetni. Itt van egy rajz, ami nagyon hasonlít.
Ja, van rajzod úgy már könnyű!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
Szia druszi !
Igazad van amit írtál. Nem gondoltam végig a dolgokat vagyis azt hittem hogy a vezérlés körül a kis áramú rész a bűnös és azt kezdtem rögtön kutatni de később amikor a kapott rajzok alapján le ellenőrizgettem szkóppal lépésről lépésre rájöttem hogy hiába kutatok ott nincs is hiba. A szekunder diódái a ludasak. Kicsit fura (legalább is nekem ) hogy mind át van verve de más baját nem találok. Lehet hogy van még valami más gond is mert ilyen rövidzár kellene hogy okozzon más bajt is. Ha világítani hagyom a sárga ledet akkor az impulzus sorozatból csak minden harmadik marad meg. Most azon töprengek hogy nem kellene-e erősebbeket rendelnem mert valami oka kellet hogy legyen amiért ezek át vertek.
Én meg itt azt gondoltam hogy az első dolgod az volt, hogy a teljesítmény félvezetőket megnézted dióda vizsgálóval. Ez a legegyszerűbb hiba ami csak lehet egy inverterben. Egyébként nem biztos hogy tönkrement mindegyik, mert ha be vannak forrasztva, akkor a főtrafó szekunder tekercse meghamisíthatja a mérést.
Köszönöm az építőjellegű hozzászólásaidat . Viszont valóban mind odalett mert nagy kínok között kiszedtem őket. Hogy ezek mit használtak forrasztáskor azt nem tudom de még ilyen anyaggal nem találkoztam. Csak 370 C felett kezdett olvadni de ahogy elvettem a pákát rögtön beszürkült olyan öreg alumínium színre. Igaz hogy sokáig kerestem a fogást rajtuk de a panelon nem esett kár és még a lyuk galvánizáció is megmaradt. Írod hogy ez sűrűn előforduló eset de hát nálam ez volt az első, igaz hogy nem sűrűn javítok inverteres cuccokat mondjuk évente egy-két darab fordul meg nálam de nagyon érdekesnek találom ezt a technikát is. Szeretnék építeni egy gépet csak nem pálcásat hanem CO2-est. Vettem is a Tali-tól ETD65-ös magot csévével meg végig olvastam a fórumot az inverter építéséről de csak arra jutottam hogy azt valahogy másként kell tekercselni is meg a szabályzás is másként alakul de mivel nem olyan sürgős (mert van 1 trakis 160-asom amit egyébként csak dicsérni tudok) így hát csak olvasgatok. Szerintem itt a fórumokon igen csak sokat lehet tanulni csak egy kicsit időigényes mert nincs olyan hogy nesze neked ezt csináld meg és le van írva a villás dugótól a dobozolásig minden de szerintem nem is lehet ilyet elvárni mivel nagyon különbözőek az elképzelések is meg az anyag beszerzések is. Na hosszú lett meg nem is ide való az építés csak hát foglalkoztat a dolog. Köszönök mindent !
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
"Hogy ezek mit használtak forrasztáskor azt nem tudom de még ilyen anyaggal nem találkoztam. Csak 370 C felett kezdett olvadni de ahogy elvettem a pákát rögtön beszürkült "
Szép új világ. Most majd megismered az ólommentes technológiát. És gyorsan elkezd a hajad őszülni... ![]()
Örülök, hogy megtaláltad a hibát.
Ez a készülék ha jól működik, akkor Kb 80 Khz en ketyeg, de ha működik a védelmi áramköre, akkor lehúzza a frekit 20 Khz környékére. A szekunder dióda zárlata nem igazán szokott következményekkel járni. További szép Napot Pista
A jó öreg gyanta szokott segíteni valamit, vagy nem ólom mentessel át szoktam forrasztani. Utána elég jól kezelhető.
Sziasztok!
A korábban beírt kérésemben a FRONIUS Transzpocket 1500 ról még várom az ötleteket. Közben találtam egy képet a Hetope által javítandó gép rokonáról, amit egy évvel ez előtt csináltam. Látszik a külön táplált kimenet, amitől úgy csinál, mintha minden rendben lenne, pedig nincsen benne egy IGBT sem.
Szia !
Volt már dolgom ólommentessel de ez a mostani a leg durvább! Van egy kérdésem hogy az ehhez hasonló inverterekbe ti milyen típusú IGBT és dióda párost raktok. Muszáj olyanokat beszerezni mint amit a gyártó berakott ? Az inverter építő fórumon a MACI-tól kezdve igen sok fajta tranzisztor és dióda lett tárgyalva . Gondom az STTH 6003 beszerzése mert akiktől rendelni tudok most nincsen (de volt ) ki mit ajánl helyettesítőnek ?
A kapcsolni kívánt áram, a kapcsolási frekvencia és a kapcsolási elrendezés függvénye az, hogy melyikbe milyen félvezetőkészlet van. Az a félvezető amelyik (szinte) mindegyikben helytállna az igen drága (HGTG széria) amelyik pedig olcsó az nem biztos hogy mindegyikbe jó. Amelyik gépben viszonylag kicsi a hűtőfelület, oda csak kis veszteségű és kis maradékfeszültségű kapcsolóelem jó, ez viszont drága. Ahol nagy a hűtőfelület ott jobbára csak a kapcsolási frekvencia az amit illik figyelembe venni. A mezei inverterekbe általában az SGW széria megfelelő áramú (30-50A) H-val végződő tagjai minden probléma nélkül felhasználhatók. Kimeneti egyenirányító diódáknál inkább csak a tokozás és a tokozásban a diódák vezetési iránya az ami döntő, megfelelő áram és vezetési irány esetén bármely típus jó de a vezetési veszteségre itt is figyelni kell a megfelelő hűtés miatt.
Na átnéztem a weboldalukat a boltosoknak és az ajánlatokból ha ezeket választom akkor jó kombináció lesz ? 2xHGTG 30N60A4D és 3 x DSEK 60-60A ?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Ha az eredeti konfigurációban az IGBT nem tartalmazott ellenpárhuzamos diódát, akkor ne az A4D-t, hanem az A4 végződésűt válaszd. Ugyanis a beépített ellenpárhuzamos diódának is van vesztesége és ez is melegíti a kristályt. Az A4D-ben van ellenpárhuzamos dióda. A DSEK típusa nem 60-06A akart lenni? Jobb lenne a 60-03A(ha beszerezhető) mert a kisebb zárófeszültségű típusoknak ugyanakkora feszültség mellett kisebb a vesztesége.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2015
Szia !
Értem a mit írsz és most megint egy diléma. Nincs nekik 03-as diódájuk csak 02 vagy 06. Azt ajánlod hogy ne diódás IGBT-t rakjak pedig olyan volt benne K30N60HS.
Szia, Azt írta Pisti, ha nem diódás volt benne, akkor ne is tegyél bele olyat. De mivel olyan volt benne, nyugodtan beleteheted, sőt olyan kell bele. Az STTH 6003 jó bele, más Technika gépek is használják.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Hatalmas köszönet mindenkinek !
Működik a picike ! Ki is glancoltam kívül belül had örüljön !
Na ennek örülök! Végre egy kis sikerélmény.
![]()
Üdv.
van egy 4 éves GYSMI 135 inverteres hegesztőm ami hobbi célra vettem és kb fél doboz pálcát varrtam el vele. Az a gondom vele hogy egyszer gondol egyet és nem hegeszt, egyszerűen nincs amper, ha le veszem 10A ha feltekerem 130A akkor sem csinál semmit, csak kicsit szikrázik amikor hegesztenék és melegíti a pálcát, ezt random mód csinálja valamikor akkor amikor előveszem a dobozból és használni akarom máskor meg 6-7 pálca után, aztán akkor tudom használni amikor pihentetem 10-20 percig aztán van hogy megy órákat és semmi baja, a túlmelegedése sosem világított ki. Volt Miskolcon a szervizbe és azt mondták, hogy semmi baja, műterheléssel nézték hogy megfelelően kijön rajta a teljesítmény, meg hegesztettek is vele és semmi baja. Ötlet valakinek? előre is köszönöm a segítséget!
Szia, Ez az eset, még akkor is nehéz, ha előttem van... Szerintem kontakt-hiba lehet, de hogy hol, azt csak úgy derülne ki, ha pont akkor tudsz belemérni, mikor nem megy. Próbáld átnézni a csatlakozókat, forrasztásokat nagyítóval, főleg a nagy áramú részeknél, nem látszik-e egy vékony karika a láb és a fólia közt? Ha ROHS, szívem szerint átforrasztanám az egészet, egy jó minőségű ónos-ónnal. Sajnos ez az új technológia, hajlamos a mikrorepedésre, ami hőtágulásra szakadást okoz.
Szia.
Köszi, hát jó lenne ha csak ennyi baja lenne, a szomszédomnak valami osztrák fajtájú gépe van kisebb teljesítményű és olcsóbb volt, jelentősen, és az kap rendesen a szájára és remekül megy. Milyen fajta ónt ajánlasz a forrasztgatáshoz?
Szia. A 0,8 általában sok helyre jó. Vékonyabb pákaheggyel az IC lábakat is rendesen lehet még vele forrasztani, de a lényeg, hogy összefolyjon a rajta lévő ólommentessel, így az olvadáspontja alacsonyabb, a kötés viszont "rugalmasabb" lesz. Én ezt az ónt, és ezt a fluxot vettem legutóbb, mindkettővel elégedett vagyok. Nagyon könnyű, és jó velük forrasztani.
Üdv mindenkinek!
A minap kaptam egy Einhell BT-IW150 inverteres hegesztőt hogy javitsam meg. Minden előzetes bekapcsolás nélkül először ripityára szedtem,hogy átnézzem először is a primér meghajtó részt.Nagyon hasonló a BT-IW100 hajtásához.Itt is 10n60 igbt-k vannak benne(panelre ültetve),csak 6 drb oldalanként,a diódák stth6003(azokat nem számoltam meg).Lényeg a lényeg,hogy ezen részében semmi hibát nem találtam.Majd átnéztem a nagyfesz puffer kondikat is(3 darab 470µF/400v),meg az egyenirányitó hidat is.Ezek is jók.Miután összeraktam,égőn ketesztül bekapcsolva a készülék úgymond beindul.Azonnal világit a zöld és a sárga égő is.Majd amikor a reléje is meghúz a sárga égő elalszik,de a ferit trafóból kattogás hallatszik.Ez ugy nem jó. Ekkor belemértem a vezérlésbe (itt is UC3845,L6386 és LM324 ickkel van megoldva a vezérlés). Egyenlőre ott tartok ,hogy az UC3845 és az LM324 nem kap tápot.A régebben javitott einhell-ek tapasztalatából kiindulva,addig nem műkszik az L6386 amig az UC nem indul be (a tápja minimum 10V felett kéne lennie (persze a nominális fesz szerintem itt is 15v ,mint a többi tesóinál). Esetleg valaki javitott már ilyet(ilyen hibával)? Netalán valami rajz,hacsak hasonló,nagy segitség lenne. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
Talán ez a vezérlés hasonlit a nálam lévő gép vezérlésére
Bővebben: Link Nálam is van segédtrafó két sekunderse kimenettel, van két TIP122 tranzisztor(amit még igy első látásra láttam). A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Néhány kép a gépről
Szia, Ha kattog, akkor próbálj keresni valami zárlatot, mert nem tud elálni a táp, és azért nincs meg a 15, vagy az 5V Ref a 3845-nek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |