Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Ebay-yel nyerhetsz legalább 5-8e Ft-ot. Sokan rendelnek itt is ebayen. Adj fel egy hirdetést hogy rendeljék meg neked, ha nem vagy otthon benne.
Azért nem olyan vészes az ára , céges regisztracio esetén 61,5 eurobol megvan !
Igen, úgy már nem éri meg ebay-ezgetni.
Vagy mégis? Uni-t UT61D Uni-t UT61E persze, ha valakinek garancia kell rá, meg esetleg cégnek veszi és számla kell róla stb, az más eset.. vagy ha épp valamiért gyorsan, akár rögtön kell...
Multiméter vásárlásánál kell-e figyelni, hogy mennyi a multiméter belső ellenállása? Mindegy, hogy 1 vagy 10 Mohm?
Nem mindegy. Az 1Mohm-os jobban terheli a mérendő áramkört. Meghamisíthatja a mérést. De attól függ mit akarsz mérni. Elektronikában a minél nagyobb belső ellenállás a jó feszültségmérésnél. Villanyszerelőnek mindegy, mert a hálózatban bőven van tartalék áram. Árammérésnél viszont a minél alacsonyabb belső ellenállás a fontos.
De az árammérési belső ellenállás nyilván nem az 1 vagy 10MOhm... hanem a sönt ellenállása, és ezzel van párhuzamban mondjuk 100Ohm-mal(mA-es méréshatárban) párhuzamosan az 1 vagy 10MOhm-os feszültségmérő ellenállás, mindegy melyik, a sönt kisöntöli
![]() ![]() Egyszerű dolgokhoz az 1MOhm is valószínűleg teljesen jó, egy feszültségreferenciára rámérni meg lehet a 10Mohm is kevés.. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
10 MOhm válassz, ha nem csak tápegységek, elemek-akkuk feszültségmérésére használnád. Olyan (pl. félvezetős) áramkörben mérni ahol több 10, esetleg 100 kOhm körre mérnél feszültségszintet, az 1 MOhm belső ellenállású műszer (pl. M830B és hasonló) már jelentősen meghamisítja a mérést. Olcsó és 10 MOhm pl. Maxwell 25201, Mastech M92X.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
Sziasztok!
Mi a tapasztalat,innenlehet nyugodtan rendelni? Ugyan az a minőség, amit itthon is kapok? Mennyire megbízható műszerek ezek (ha kínából rendelem gondolom a garancia bukta) 61D és 61E között mi a különbség? Köszönöm!
Sziasztok!
Kicsit olvasgattam és kiegészíteném az előző hozzászólásomat. Mire kell a műszer: Nagyon amatőr hobbista vagyok eddig ilyen műszerem volt. Arduinot és MSP430-at piszkálgatok, rádiós modulokat használok távirányítós alkalmazásokhoz. 1.Legutóbb egy keltetőgéphez hasonló szerkezetet kezdtem összerakni, azonban a műszer max 200mA DC kevésnek bizonyult. 2. Aztán 38kHz-es jellel kellett volna ir adót meghajtanom és arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha tudna frekvenciát mérni a multiméterem. A.)Jelenleg ennyi a bemenő paraméter, tudtok ajánlani valamilyen műszert? B.)Ha előállítom a 38kHz frekvenciát azt milyen műszerrel a legcélszerűbb ellenőrizni. Előre is Köszönöm!
Legelőször is, itt: Bővebben: Link össze tudod hasonlítani a két műszer tudását...
Amúgy, ami a legfőbb különbség, az az, hogy a 61E nagyobb felbontású, mint a 61D... Meg persze a különböző méréshatárokban is van néhol különbség, a leírásban benne van mindkét műszer (sőt a 61-es család minden tagja), a 44. oldaltól... Egyébként viszont egy oszcilloszkóppal lehet jobban jársz, a leírt esetben, mert nem csak azt látod, hogy kb mekkora a frekvencia, hanem a jelalakot is látod pluszban... Egyébként, ha csak nagyobb DC Amper méréshatár a cél, akkor egy Uni-T UT33C-vel is jól jársz, ami a 61-es szériától lényegesen olcsóbb..
Meg, ha modulokból építkezel, és azokat nem te készíted, akkor végülis gondolom túl sok mérésre sincs szükség, inkább csak ellenőrizni kell, hogy az 5V(vagy egyéb tápfeszültség) megvan-e ott, ahol kell...
Amit ilyenkor gondolom célszerű lehet nézni, az az, hogy az órajel megjelenik-e az adott lábakon, ezt multiméterrel nem igazán lehet tudni, az csak max valamilyen feszültséget kiír (de pl egy 10MHz-es órajelnél ennek a valósághoz nem sok köze van), meg esetleg frekvenciát mérhetsz vele, de azt se túl nagy felbontással... Egy frekvenciamérővel viszont nagyobb felbontást is elérhetsz. Itt a fórumon is meg a neten is mindenfelé elérhető rengetegféle frekvenciamérő kapcsolás, minimális alkatrészigénnyel...vagy egy szkópról is kb 3-4 számjegyes felbontással leolvasható (vagy digit szkóp beépített mérőjével mérhető) a frekvencia értéke. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Köszönöm!
Átmegyek egy szkópos topicba, csak abban segíts még kérlek, hogy pc-s szkóp vagy valami régi darab felé érdemes elindulnom pl.: ez ? A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Szia! Ez itt tényleg off, a pc-s szkópnál annyi a gond, én használtam már ilyet, hogy az pl egy monitort félig-meddig lefoglal, így ha egy monitorod van, amin mondjuk mérés közben adatlapot stb olvasnál, az így kilőve, két monitorral esetleg, de ezeknek a szkópoknak a teljesítménye jóval gyengébb általában, mint egy bármilyen másik szkópnak...(Biztos ezekből is vannak jobbak, de valószínű jóval drágábban)...
Amúgy, amit linkeltél egynek akár jó is lehet...
Szép napot!
Szeretnék vásárolni egy multimétert, otthoni használatra, ebben szeretnék tánácsot kérni. Az ár max. 10 eFt! Fontos, hogy hőmérsékletet is tudjon mérni. Ezeket néztem: Professional Pro's Kit MT-1232 2.1Inch Digital Auto Multimeter UNI-T UT39C Digital Multimeter AC DC V/ A Ohm Temp Hz Tester Vichy VC99 Auto Range Professional Digital Multimeter Tester UNI-T UT-61A Auto Manual Ranging Modern Digital Multimeter AC DC Meter VICHY VC97 Auto Range Digital Multimeter Capacitance Resistance Tester Azek közül melyik? Vagy hasonló árban jobb? Köszönöm! (Mindegyik multemétert megtaláljátok a banggood.com-on, csak telefonról kicsit macerás lett volna a linkelés)
Szerintem (anélkül, hogy megnéztem volna a műszereket) a hőmérést jobb leválasztani, és egy külön, infrás hőmérőt venni.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Értem!
Viszont egyenlőre semmi értelme infrás hőmérőt vegyek, mivel sokat úgysem mérnék, csak legyen, ha mégis szükségem lenne rá. Ami nekem tetszik a felsoroltak közül, az a Vichy VC99. Vélemények, van valakinek ilyen?
Sziasztok!
Ma megjött az UNI-T UT33c-m. Első tapasztalatok: Nincs rendes gumitokja, inkább csak egy keret, tehát alja nincs, ez olyan spórolós megoldásnak tűnik. A mérőzsinóron sehol sincs törés gátlás, de a zsinór maga jobb minőségűnek tűnik, mint pl a Mas830-nak. A saját mérőzsinórjának 0.1-0.4 Ohm-ig mindent mutat. . A körkapcsoló jól ki van találva, bár az ezzel egybeépített kikapcsolóért nem rajongok. Meg vannak ilyen apróságok, hogy a kijelző háttérvilágítása kilátszik a kijelző melett. A kijelző a legtöbb szögből olvasható, bár oldalról nyilván halvány. A 10A-s csatlakozón nincs biztosíték, de ez legalább fel van tüntetve az előlapon. Pontosabb, mint a Mas 830-as. Szerintem egy jó ár/érték arányű műszer. Egyenlőre ennyi. Ezek saját vélemények/tapasztalatok.
Szia!
Hőmérsékletet, hálózati feszültséget mennyire méri pontosan?
A hőmérsékletet ingadozva méri. Ha ninca bedugva semmilyen mérőzsinór, akkor általában 2 fok közt váltakozik, a változásokra lassan reagál. A normális mérőzsinórral össze-vissza ingadozik. A Hőmérő szondával stabil, a változásokra is gyorsan reagál. A hálózati feszültséget nem tudom mennyire pontosan mér, de megegyező értéket mutat a Mas830-al. (235 volt)
Az jó. Szondával mennyi volt a legnagyobb hőmérséklet amit mértél?
Szonda nélkül azért reagál lassan mert az áramkörben van egy szenzor, és annak idő kell amíg a burkolatba behatol a hő. Ha a mérőzsinór be van dugva akkor jobban ingadozik mintha nem lenne bedugva?
Szondával a legnagyobb hőmérséklet amit mértem, az 41 celsius fok volt, de nem akarom megsütni a szenzort. Amúgy egy fokos felbontása van, tehát csak egész számokat ír, törteket nem.
Ha a mérőzsinór be van dugva (a nem szenzoros) akkor ingadozik. Elég csak megrázni a kábelt, már mást mutat.
Idézet: „nem akarom megsütni a szenzort.” Max azt a zsugorcső szerű dolgot tudod rajta megsütni, én már próbáltam, sütőben ![]() Pedig amúgy érdekes, hogy a "szövet szigetelés"-jellegű szigetelés alapján meg úgy tűnne bírja a hőt, az csak kicsit megbarnult azon, amin próbáltam, viszont az a zsugorcső amit ráraktak, na az füstölt... ![]() Amúgy nincs abban szenzor, csak két darab drót összeforrasztva, két különböző fémből, amik az érintkezési pontban egy adott nagyságú feszültséget generálnak, ami hőfokfüggő, és ezt a feszültséget méri a hőmérős multiméter...
A "normális mérőzsinórral" nem lehet hőmérsékletet mérni.. be kell hozzá dugni a "hőelemes mérőzsinórt", azaz a hőelemet...
Nincs a mérőzsinórban szenzor!
Ezt honnan szeded? Sima rézdrót van benne, ha nem hiszed, járj utána... ![]()
Értem, köszi a választ!
A szenzor 1000°C-ig hőálló, a pákád hőmérsékletét nyugodtan megmérheted vele, nem lesz semmi baja, de azért tűzbe ne tedd, nehogy megolvadjon vagy károsodjon.
Szép napot!
Jelenleg ott tartok, hogy kettőre szűkítettem a lehetséges multiméterek számát. A kettő közül melyik legyen? UNI-T UT58B vagy Vichy VC99 (Vagy hasonló árban ezeknél jobb) Nekem a második jobban tetszik... Köszönöm!
Azt írod, hogy hasonló árban keresel még esetleg, viszont nem tudjuk te mennyiért vennéd, azaz leginkább az a kérdés, hogy itthonról vagy az ebay-ről (esetleg más hasonló helyről) akarod-e venni?
Amúgy én az Uni-t re szavaznék, bár ez szubjektív... van olyan jóval drágább cuccuk is, amiben csináltak pl olyan bakit, hogy a 10A-es aljzathoz vezető vezetősáv van kifúrva teliben és ott van csavarozva a panel a dobozhoz ![]() Meg amúgy megnézve (bár ez a típus a kezemben nem volt még), kép alapján relatíve külsőre masszív kivitelnek tűnik.. Amúgy a Vichy meg egy "egy multiméteres gyártó", és úgy hirdetik a cuccait az ebay-en (persze gondolom nem a gyár, hanem különböző eladók), hogy "compared to Fluke .....) azaz ha pl valaki Fluke-ot keres, akkor ezt is kidobja a kereső... persze a Fluke-hoz köze sincs ![]() A Vichy nekem inkább "Maxwell-szerűnek" tűnik, kivitelben amúgy... Amúgy itt egy videó a belsejéről: Bővebben: Link De tudásban valószínűleg egyik se tud semmi extrát, vagyis mindkettő "sima" multiméter, használod amire vetted és jólvan ![]() Ja viszont a Vichy automata méréshatárváltós, amíg az UT58 pedig kézi... Vagy amúgy hasonló áron Uni-t UT139C ? Ez true-rms meg relatíve új, a fotók alapján gumírozott tokban, a bemeneteken a védelmi alkatrészek "masszívabbak", mint a régebbi uni-t modellekben (vagy akár mint a Vichy-ben) Bővebben: Link -persze a hasonló ár tényleg attól függ, honnan akarod venni, bár pl Vichy-t nem tudom itthon árulnak-e.. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |