Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1098 / 1385
(#) papus51 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Idézet:
„Ha nátriumperszulfáttal marattam a rezet, és félretettem a rézzel telített oldatot, abból nem lehet rézklodiot csinálni?”

Hmmm. Lehet.
Önts hozzá NaCO3 oldatot. Azt, hogy mennyit abból látod, hogy minden löttyintés és keverés után ha hagyod leülepedni a csapadékot (ez elég gyorsan megy) és ha az újabb adagolásra már nem képződik további csapadék akkor kész, lehet szűrni.
A szűrést ki is lehet váltani ezzel az ülepítési módszerrel, ha nem sietős a dolog.
Ha leülepedett öntsd le róla a folyadékot, majd ismét öntsd fel vízzel és keverd meg.
Ismételd meg még kétszer az előző folyamatot, és utána mehet bele a sósav.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
NaCo3? Az mi?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Ezzel csak az az érdekes, hogy talán a rézII klorid nem marja az ónt. Ezt ki kell próbálni, de szerintem nem kéne neki. A lukgalvánt így meg lehetne védeni egy kis ónozással.
(#) Prendick válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Az első két oldalt javaslom újraolvasásra. Onnan, hogy "Nagy mennyiségű réz gyors eltávolítására alkalmas a réz-kloridos sósavas marató eljárás..." A rézvisszanyerés vonal érdektelen.
Aztán a ROKK táblát, amiből kiderül, hogy semmi oxidálás nincs a maratás során, kizárólag rézioncsere a két különböző klorid között. A sósav meg egyéb csak a regeneráláshoz kell.
A buborékozás, meg a többi varázslat is mindössze azért szükséges.

Ha azért csináltad a videót, hogy bebizonyítsd, ez a módszer nem jó, akkor tényleg félrement. Például érdekes lett volna összehasonlítani a maratás sebességét vaskloriddal, vagy nátrium-perszulfáttal. Mindjárt kiderül, hogy minimum egyenértékű az anyag és jóformán ingyen van. Nem a tömény sósav/peroxid a referencia. Még jó, hogy nem tunkoltad füstölgő kénsavba a nyákot, demonstrálandó, hogy milyen vacak marató ez a rézklorid.

Abból a szempontból értékes a videód, hogy ha fent hagyod, nem kell féloldalas leírásokat küldözgetnem azoknak, akik folyamatosan érdeklődnek.

A "MythBusters" dolgot elnézem, valamiért idegesít téged ez a téma, nem először figyelek fel rá. De azért szólok, hogy Ezt a nyákot rézkloriddal marattam, H2O2 nélkül, és ránézésre is egyenértékű bármivel, amit ezen a fórumon láttam. Pl. nyomdai filmmel simán nekimennék bármilyen tokozású ic-nek és biztos lehetek benne, hogy kiváló lesz az eredmény.

És közben pontosan tudom benne, hogy innen számítva Feltámadásig nem kell bemennem többet se vegyszerboltba, se fodrászkellékeshez, legfeljebb a boltban néha leveszek egy-egy flakon sósavat. Ez sem csekély szempont.
Mi az optimális hobbi eszköz, ha nem ez?

Igazából nem értem, hogy mi a problémád vele, és azt sem, hogy mi vitt rá arra, hogy vagy másfél órát melózz vegyészkedéssel és videószerkesztéssel, bebizonyítandó, hogy egy eljárás, amit világszerte használnak rézmaratásra, mégsem alkalmas rá. De hát az emberi lélek mozgatórugói nem mindig nyilvánulnak meg kristálytisztán.

Úgyhogy kár tovább ragozni, van aki szerint ez jó anyag, van aki szerint nem. Én is vagyok így dolgokkal.
(#) papus51 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Na2CO3, csak elírtam
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Mosószóda.
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
javított változat igen, az.
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Akkor jó, mert az kilószámra van. Még az asszony is használja a mosáshoz.
(#) gulasoft válasza Prendick hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Szerintem nem azt mutatta be, hogy mennyire nem jó, hanem hogy hogy lehet előállítani, és az jó volt.
(#) eyess válasza Prendick hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Nem hibának , és felesleges dolognak tartom, én ezt., hogy valaki rászánja az időt arra , hogy csináljon egy ilyen bemutatót.
Egyrészt jó , mert sok balesettől óv meg bárkit , aztán pedig nagyon jól van demonstrálva , amit csak köszönhetünk .Szerintem kell ez , és ilyen bemutatók által igenis jobban elsajátítható bármi én az ilyet támogatom jobban egyébként.

A két marató folyadék közti különbséget szerintem Papus51 abban szerette volna meg nyilvánítani , hogy amíg a kémiai úton létrehozott réz kloriddal való maratás lassabb lesz mint a csak sósav hidrogénperoxid keveréke , ami után is réz klorid keletkezik csak ugye sokkal később.És pedig azért gyorsabb , mert a csak sósav hidrogéperoxid keveréke sokkal erősebb , mint a rézklorid oldat + sósav+hidrogéperoxid keveréke.Tehát mi következik ebből ?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) Prendick válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
"talán a rézII klorid nem marja az ónt"

Ha jó alaposan kiszikkasztod, úgy, hogy már sósav se maradjon benne, víz meg pláne nem, akkor valószínüleg nem bántja az ónt, csak gyorsan kimerül, úgyhogy sok kell belőle.
(#) Prendick válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Én örültem a filmnek. A hiba a kommentben volt utána.

Idézet:
„Tehát mi következik ebből ?”


Gondolom az, hogy immár ötvenedszer írhatom le újra, hogy a rézklorid nem a sósav/peroxid helyettesítője, ha csak a maratási időt vesszük figyelembe. Ellenben sok előnye van más téren és más maratókkal szemben is.
De szerencsére szörnyen türelmes vagyok, úgyhogy jöhet az ötvenegyedik is, ha kell.
(#) neoone válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Ammónia oldat+nátrium-klorit kombó nem bántja az ónt, csak a rezet oldja.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) papus51 válasza Prendick hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Nem viszolygom a vegyészkedéstől, hiszen középfokon vegyész vagyok, ezért tényleg utoljára megpróbálom mégegyszer összefoglalni mi az én álláspontom ebben az egész rézkloridos ügyben.
A vegyi folyamatot lehet akadémiai szinten tárgyalni és akkor beszélhetünk CuCl2-ről, CuCl-ről meg Cu2Cl2-ről, meg hogy pontosan mi is a reakciók sorrendje a vegyi rendszerben.
Viszont mi itt nem akadémikusok vagyunk, hanem elektronika iránt elkötelezettek. Tehát egészében kell vizsgálnunk a maratás folyamatát, ami leegyszerűsítve abból áll, hogy van egy réz felületünk amit le kell maratni, és ehhez mi kell?: sósav + oxigén.
Kár ezen vitatkozni, mert mint mindenki által ismert, ez a kombó működik rézklorid nélkül is, sőt a folyamat maga termeli a rézkloridot.
A "rézkloridos marató" mellett kardoskodók is azt mondják, hogy sósav kell bele meg oxigén. De akkor minek bele a rézklorid, hiszen anélkül is elindul a maratás, meg keletkezik is mint melléktermék.
Ha zárt rendszerként tekintjük ezt a folyamatot, akkor azt láthatjuk, hogy ebbe a zárt rendszerbe kívülről beviszünk sósavat meg oxigént meg rezet és érdekes módon ebből a rézklorid fog feldúsulni.
Tehát összegszerűen a maratáshoz sósav kell meg oxigén (ez lehet levegő oxigénje vagy a hidrogénperoxid által leadott oxigén).
Az egyre több, összegyűlő rézklorid pedig nem más, mint veszélyes hulladék.
Szerintem. De én itt kiszálltam ebből. Belefáradtam, hogy kisebbségben vagyok egy társaságban az UFO-, angyalka-, és ingyenergiahívők mellett.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Nem volt hiába
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Nem volt hiába sőt én örömmel vettem.Viszont a legutolsó mondatom , hogy mi következik ebből itt arra gondoltam , amit majd később is kifejtettél , hogy teljesen felesleges zöldet gyártani , aztán a maratáshoz még , sósav stb , amikor a sósav+hidrogénperoxid keveréke már eleve rendelkezésre áll , és nem kell külőn köröket futni.És ha még gyorsabb is , akkor meg pláne erre értetem , hogy mi következik ebből ? Hát az , hogy nincs értelme rézkloridot gyártani.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Szóval ? Éppen azon agyalok hogy egy melegítő berendezéssel és egy szivatyúval permetezős maratót csinálok és akkor az az 50l "döglött "marató még dolgozhat egy ideig , kevesebb peroxid és sósav fogy ....
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Teljesen jól értettél mindent.
Tölthetünk még bele ezt, azt, de minek?
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Na jó de hiába , ha nincs meg az a töménység , akkor permetezhetel , vagy ráérsz egy hétig is permetezni .
Ha már döglött , akkor permetezéssel is döglött lesz nem ?
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Akkor egy nem vegyészkedő ember is jól megértette a lényeget .Vagyis a videó jól sikerült , és jól értelmezhető , és a lényeg mindenki számára érthető lesz.Köszönöm a visszajelzést egyébként.
(#) papus51 hozzászólása Márc 5, 2015 /
 
Ezt nem én írom, hanem az Erdey-Grúz Vegyszerismeret című könyv, ami akár a vegyészek bibliája is lehetne.
Ez egyben válasz is lehet gulasoftnak az ónnal kapcsolatos felvetésére is.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015

Réz.jpg
    
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Igazán jól vetted.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Ez mar így is csak lassan de ha nem áll a lötyi a nyák felületén hanem folyamatosan cserélődik és közben még oxigénnel is találkozik akkor gyorsulhat a maratás , a nyákgyártók nem véletlenül maratnak nagynyomású fúvókákkal ....
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) papus51 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Idézet:
„az 50l "döglött "marató még dolgozhat egy ideig , kevesebb peroxid és sósav fogy”


Nem!
Ugyanannyi sósavat fogsz beküldeni a rendszerbe, mint az 50 liter döglött cucc nélkül, és a peroxidot sem úszod meg vagy bugyborékolsz napestig
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) papus51 hozzászólása Márc 5, 2015 /
 
Az anyag- és energiamegmaradás törvénye már teljesen fátyolos?
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Valahogy én is józan paraszti ésszel így gondolom.Mivel ha a cucc döglött azt bizony lehet permetezni az már nem fog oldani semmit .És itt szerintem nem a a lényeg , hogy permetezve van e , hanem magának a marató szernek van e még hatása , vagy töménysége , vagy ereje nem is tudom , hogy írjam.De ha már nincs , és döglött akkor , az hogy fog marni ??

Kaqukk : Társunk biztos ad rá válasz mért én nem tudom.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Az anyag amiről beszélünk réz1klorid , még képes rezet felvenni és réz2kloriddá alakulni a rézművesek használják maratásra, nem nagy a sebessége de működik (én azért mondtam hogy "döglött" mert mindig friss h2o2-sósav kombóval maratok) ja és a nick :kaqkk
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Aha , akkor nem is biztos , hogy döglött mivel mindig új marató szert csinálsz.
Akkor , ha csak egyszer használtad az még lehet , hogy jó lehet .Bár nem tudom nem bomlik e el belőle ez az.
(#) papus51 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Idézet:
„Az anyag amiről beszélünk réz1klorid”

Ezt miből gondolod?
És egyáltalán ki beszélt réz1kloridról?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) kaqkk válasza papus51 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Hagyjuk a ha csak a vita kedvéért beszélünk akkor kár bármit mondani ...aki nem hiszi járjon utána ha szabad sósav van van a rendszerben az azt jelenti hogy nincs telítve az oldat rézzel , ahogy telítődik az oldat egyre sötétebb már szinte fekete ,amíg zöld addig képes rezet felvenni .
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
Következő: »»   1098 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem