Fórum témák
» Több friss téma |
Inkább így:
A 6-os szám még érvényes érték, így marad a -1.
Amúgy igazad van, megtévesztő lehet a változók elnevezései.. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
random_szam(4,8) hogyan is fut le?
A rand () 0 és 32767 közötti értéket szolgáltat. A %(meddig - 1) ugyan azt adja, mint a mod 7, azaz 0 és 6 közötti értéket. Ehhez még hozzáadjuk a 4 -et (+ meddig), a visszaadott szám 4 és 11 közötti lesz.
A rand () 0 és 32767 közötti értéket szolgáltat. A %(meddig - mettol) ugyan azt adja, mint a mod 4, azaz 0 és 3 közötti értéket. Ehhez még hozzáadjuk a 4 -et (+ meddig), a visszaadott szám 4 és 7 közötti lesz. Ha a meddig még érvényes:
A rand () 0 és 32767 közötti értéket szolgáltat. A %(meddig - mettol+1) ugyan azt adja, mint a mod 5, azaz 0 és 4 közötti értéket. Ehhez még hozzáadjuk a 4 -et (+ meddig), a visszaadott szám 4 és 8 közötti lesz.
Az arnyekolast fuggetlenre gondoltam, tehat az arnyekolason belul van a ket (harom) vezetek.
Az ellenallas max. 1 Ohm, a puffer olyan 220µF korul. Es mindenkeppen a dioda utan legyen a pic labaihoz minel kozelebb 10µF tantal a tapvonalakra, mindegyik tapvonalat es foldet kosd be.
Itt bent a cegnel gyorsan lejott, de ez csak HEX file, nem a forrasprogram, szoval ezzel sokmindent nem lehet tenni. A tekercsnel az a fontos, hogy mekkora frekit akarsz elnyelni, igy igazabol kiserletezni kell, 2-3 menet mindenkeppen ajanlott. Meg vezesd at ketszer egy ferritgyurun. De eloszor nezzuk, mit tesz az uj helyen egy kulso akksirol.
Igazad van, ennyire részletesen még nem elemeztem ki, főleg, hogy a 2 és 6 közti értékek kellenek.
De most teszteltem.. Ennél maradtam:
Idézet: Pontosan. De akkor sem szabad mindket veget bekotni. Ha ket testpontra rakotod (ami tavol van egymastol), es a ket testpont kozott potencialkulonbseg van, akkor aram fog folyni az arnyekolason, ami csak zavart szor a belso erekre, azaz ront a helyzeten es nem javit. Termeszetesen nem egyenaramrol beszelek, hanem valtorol. Egy motorban elofordulhat. „Az arnyekolast fuggetlenre gondoltam, tehat az arnyekolason belul van a ket (harom) vezetek.” A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
Ez egy homero lenne (Ds18akarmicsoda) , legalabbis az eredeti kerdezo szerint.
A legnagyobb aram par mA, ami fut benne.
Tantálom nincs, lehet elektrolit is nem?
Tápvonal alatt mit értel? A feritgyűrű kicsit nagyobb méretű, átmegy rajta vagy 5 menet is. Vagy legyen csak 2?
Nem a homerotol folyik benne aram, hanem attol, hogy osszekotsz az arnyekolassal ket testpontot a motoron, amik esetleg nincsenek azonos potencialon.
Működőképes egyszer foglalkoztam sw SPI-vel én is a carry bitet figyeltem, de kérdés annyi PIC-ben van már hw-es SPI megéri a sw-s SPI-vel szenvedni.
Valamint a kimenete is sokkal szebb a hw-es SPI-nek.
Igazad van. Engem is érdekelnek a miértek. Az assemblyhez nem értek, így nem tudom, hogy hogyan lehet beépíteni a C programba. Azért még próbálkozom, megkérdezem majd a tanáromat is és ha jutok valamire (és persze érdekel valakit) megosztom szívesen bárkivel.
Inkabb keramia legyen akkor mar. De a boltban szaz ft korul van a tantal vagy kitermelhetsz valamibol egy kis sarga cseppet...
A tapvonal az, ami adja az aramot a PIC-nek es a kijelzonek. Ki kell probalni, hany menet kell. Lehet, hogy nem is javul. Romlani nem fog Killbill: OK
Sziasztok!
Beszereztem néhány PIC12F1840-est, mert tetszett, hogy csak 8 lábú, van analóg kimenete, tud PWM-et és olcsó. Na, mióta ezzel szenvedek, rájöttem, miért programoznak oly sokan C-ben. A PIC18 után assembly-ben ez a kütyü rémálom. Hogyan lehet működésre bírni az AD konverterét? Potival szabályzott PWM-et szeretnék. De amint bekapcsolpm az AD-t, a timer leáll. Segítssetek!
Ha felteszed a kódot, talán meglátjuk benne a hibát. Nem lehet olyan bonyolult. Én 16F877-esen csináltam pont ilyen feladatot, csak az adatlapot kellett rendesen átrágni.
Már teszem is.
Egyenlőre egy egszerű futófény sebességét akartam szabályozni. Ha kiveszem az AD ciklust, szépen megy. Ha csak BANKSEL ADRESH-t, Baromi gyors lessz. Így viszont nem működik.
Ez lefordult hibaüzenet és figyelmeztetés nélkül?
Az include direktíva kétszer szerepel. A banksel makró nem a fordítás hátralevő szakaszára vonatkozik, hanem a kontroller BSR regiszterét állítja. Mivel az utasítások hossza erősen korlátozott 12 bitre, a memória lapokra (bank) van felosztva, az utasítás csak a cím alsó bitjeit tartalmazza, a többit a BSR regiszterből adja hozzá a kontroller. A "302" figyelmeztetést mindenképpen megkapod, ideiglenesen le lehet tiltani, amíg biztos vagy a dolgodban:
A 64. sorban MOVLW helyett valószínűleg MOVwF utasítást akartál írni. Idézet: „A 64. sorban MOVLW helyett valószínűleg MOVwF utasítást akartál írni.” Ez azért megmagyarázza, hogy miért nem működik az AD. Fordítási hibát amúgy nem jelzett. Ha jól értelek, akkor ez a BANKSEL kismillió helyre kell a programon belűl.?
Igen, illetve, ha megfelelően szervezed a programot, akkor kevesebb is elég. Lényeg, hogy legyen egy alapfeltételezés, amire mindig visszaállítod a BSR regisztert, ha már nincs szükség rá. A BSR regiszter tartalmát a program során nekünk kell nyilvántartani, a fordító erre nem lehet felkészülve.
Az ADC működését fusd még át. A konverzió nem azonnal, hanem csak egy bizonyos idő alatt megy végbe, ezt figyelni kell. Ugyancsak ajánlott az errata tanulmányozása, egy csomó hibát el lehet kerülni, meg lehet találni. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Így már működik.
De ez a sok BANKSEL egy rémálom. Egy egészséges ciklust nem lehet így írni. Szerencsére a PIC18-nak már nincsenek ilyen gyerekbetegségei. Köszönöm a segítsséget.
Hidd el, együtt lehet élni vele, minden csak megszokás kérdése.
Egyszerűbb programoknál valóban tömény, de ha jól osztod be a memóriát, akkor csak a perifériák kezelésekor lehet szükség rá. A program megfelelő szegmentálásával minimalizálható a használata, csak a program írásának elején kell odafigyelni rá.
A banksel-eken tudnál spórolni. Pl. az ADCON0 és az ADRESh ugyanabban a bankban van, tehát elég csak egyszer váltani. Ha jobban átnéznéd még lehet találnál ilyet többet is.
Mégegyszer köszi a segítsséget, Így most már szükség esetén ezzel is elboldogulok.(legalábbis remélem)
De azt hiszem megmaradok a 18F14K22-nél. Gyanítom, hogy még jó ideig nem fogom tudni kimeríteni a tudását.
Srácok mennyi feszültség esik egy 10K-os ellenálláson?
5v-ot teszek rá. A mérésemet akarom ellenőrizni. Még mindig a szintillesztővel vacakolok, hogy 3v-os PIC-ről egy 5v-os kijelzőt tudjak működtetni. Köszi.
Én még nem találkoztam ezzel a 12F-es pic-el, de erre is is illik, hogy "kicsi a bors..."
A kerdesnek igy nincs ertelme.
Ha csak az ellenallas van az aramkorben, akkor az egesz 5V azon esik. Ha nem csak az, akkor meg kellene adni a masik ellenallast is. Vagy merd le az atfolyo aramot, abbol ki tudod szamolni az osszellenallast es akkor kijon a feszultsegeses.
Korábban már írtam, hogy láttam egyszer a neten egy ravasz kapcsolást. Egy 8 lábú microkontroller volt ráragasztva egy hűtőbordára, aminek a hőfokát a saját belső hőmérőjével mérte, és PWM-el szabályzott egy ventilátort. Összesen 3 vezeték volt rákötve, és egy fetet hajtott.
Ehhez kerestem PIC-et, és így találtam rá erre.
Igen, ennek semmi értelme még is probléma van vele.
Ezt építettem meg:Bővebben: Link 1db 10k-os ellenállás van az 5v-os részen, de az az érdekes, hogy a BSS138 FET Drain lábára még rá van engedve az 5v 10K-n keresztül, még is csak 3.7v-ot mérek. Nem értem...
Most néztem az adatlapját. Jó sok mindent beleraktak ebbe a tokba. Nagyon okos kis cucc.
Úgy látom másokat is megihletett.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |